Jump to content

Ένσημα και ταμείο ανεργίας

isolove
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Eποχιακα ενσημα για να βγεις ταμειο θες 100 ενσημα οπου βγαινεις τρεις μηνες... για να βρεις για 6 μηνες πρεπει να εχεις 150 ενσημα και πανω.

Αλλα προσεξε.Αν περσι ειχες 88 και φετος 100 δεν θα βγεις φετος.Θα βγεις του χρονου εφοσον μαζεψεις πανω απο 100 ενσημα.Δηλαδη η προυποθεση για να βγεις ταμειο ειναι τα τελευταια 2 ετη να ειχες πανω απο 100 ενσημα.

• 4 months later...
  • Απαντήσεις 109
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Η γυναίκα μου είναι καθηγήτρια Μουσικής και δουλεύει σε ωδείο με σύμβαση μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου. Ξέρει κάποιος να μου πει ποιό είναι το κόστος του ενσήμου;

Δεν ξέρω αν χρειάζεται κάποιο άλλο στοιχείο για τον υπολογισμό...

Edited by SERS1612

Καλησπέρα,

Αν κάποιος έχει 300 ένσημα για το 2014-2015 και τον απολύσουν (πρώτη του δουλειά - πρώτη φορά ταμείο), τι μπορεί να κάνει για να πληρεί τις προυποθέσεις ώστε να μπει ταμείο? Πόσες ημέρες πρέπει να ξαναδουλέψει αλλού και να απολυθεί για να μπει ταμείο?

Edited by dd360

Καλησπέρα,

Αν κάποιος έχει 300 ένσημα για το 2014-2015 και τον απολύσουν (πρώτη του δουλειά - πρώτη φορά ταμείο), τι μπορεί να κάνει για να πληρεί τις προυποθέσεις ώστε να μπει ταμείο? Πόσες ημέρες πρέπει να ξαναδουλέψει αλλού και να απολυθεί για να μπει ταμείο?

Δεν χρειάζεται. Αν έχετε πανω από 250 ένσημα τους τελευταίους 14 μήνες μπαίνει στο ταμείο. Αν το επαγγελμα ειναι στα τουριστικά μπαίνει με λιγότερα ένσημα

Δεν χρειάζεται. Αν έχετε πανω από 250 ένσημα τους τελευταίους 14 μήνες μπαίνει στο ταμείο. Αν το επαγγελμα ειναι στα τουριστικά μπαίνει με λιγότερα ένσημα

Έχω πάνω από 250 τους τελευταίους 14 μήνες αλλά και πάλι στον ΟΑΕΔ μου είπαν πως δεν δικαιούμε γιατί πρέπει να έχω οπωσδήποτε 80 ένσημα ανά έτος τα τελευταία 2 έτη.

Δεν το ήξερες αυτό με τα 80 και 80 ενσημα 'η μου τα είπαν λάθος από ΟΑΕΔ?

Έχω πάνω από 250 τους τελευταίους 14 μήνες αλλά και πάλι στον ΟΑΕΔ μου είπαν πως δεν δικαιούμε γιατί πρέπει να έχω οπωσδήποτε 80 ένσημα ανά έτος τα τελευταία 2 έτη.

Δεν το ήξερες αυτό με τα 80 και 80 ενσημα 'η μου τα είπαν λάθος από ΟΑΕΔ?

Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ` έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο.

κι εγω είμαι μια παρόμοια περίπτωση και δεν ξερω τι μπορώ να κάνω:

Δούλευα από Ιανουάριο 2014 ως Φεβρουαριο 2015 (25 ένσημα ανά μήνα) και απολύθηκα αλλά δεν δικαιούμουν επίδομα ΟΑΕΔ γιατί δεν είχα 80 ένσημα ανά έτος τα τελευταία ΔΥΟ χρόνια. Το καλοκαίρι βρήκα μια δουλειά τον Αυγουστο για ένα μήνα μόνο (εποχιακή 25 ενσημα), αλλα με απέλυσαν πάλι. Τώρα δεν ξέρω αν δικαιούμαι επίδομα. Όπως τα υπολογίζω έχω πλέον 80 ένσημα άνα έτος τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά δεν ξέρω αν όντως μετράει ο ένας μήνας που δούλεψα (γιατί κάπου είδα ότι οι τελευταίοι 2 μήνες δεν μετρούν). Ξέρει κανένας να μου πει?

ευχαριστώ πολύ

Αν ο άνεργος επιδοτείται για πρώτη φορά:

Για τον άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά, ο ελάχιστος αριθμός ημερομισθίων που πρέπει να έχει συμπληρώσει για να δικαιούται να λάβει επίδομα είναι 80 κατ’ έτος την τελευταία διετία πριν την υποβολή της αίτησης για την επιδότησή του, εκ των οποίων τα 125 ημερομίσθια πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 14μηνο χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι πριν την απόλυση μήνες.

Επίσης, επίδομα ανεργίας λαμβάνει και ο εργαζόμενος που κατά τα δύο έτη πριν την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασής του έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες) και όχι λιγότερες από 80 ημέρες εργασίας κάθε έτος.

Αν ο άνεργος έχει επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν:

Ο άνεργος που έχει επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.

Αν πρόκειται για απασχολούμενο σε τουριστικά ή άλλα εποχικά επαγγέλματα πρέπει να έχει εργαστεί 100 ημέρες το τελευταίο 12μηνο, με την προϋπόθεση ότι έχει εργαστεί ως εποχικός για δύο συνεχείς περιόδους απασχόλησης. Σε περίπτωση που έχει εργαστεί ως εποχικός για μία μόνο περίοδο απασχόλησης, τότε αρκούν 100 ημέρες το τελευταίο 14μηνο, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών πριν την απόλυση.

• 1 month later...
Θα ηθελα να ρωτησω αν εγω δικαιουμαι επιδομα ανεργιας...ειχα παρει μια φορα 3 μηνες ως εποχιακος οποτε δεν ανοικω στη λιστα με αυτους που περνουν πρωτη φορα...φετος εχω παραπανω απο 100 ενσημα εποχιακα οποτε ολοι μου ειπαν να καταθεσω αλλα ακομα κ στον οαεδ μου ειπαν δεν ειναι σιγουρο γιατι τα περσινα μου ενσιμα ειναι γυρο στα 20 εποχιακα μονο...απο τη μια μου λενε κατεθεσε γιατι απο τη δευτερη χρονια και μετα θελει μονο 100 εποχιακα μεσα στο τελευταιο12 μινο και απο την αλλη δεν ειναι σιγουρο αν περνω...ξερει καποιος να μου πει αν περνω;

Το ακριβώς από πάνω μήνυμα τα εξηγεί με λεπτομέριες. Σαν εποχιακος θέλεις 100 τη σεζόν για δύο συνεχόμενες σεζόν. Αν την προηγούμενη έχεις μόνο 20 δεν φτάνουν. Σαν κανονικός θέλεις 125 το τελευταίο 14μηνο αφού αφαιρεθούν οι δύο τελευταίοι μήνες των ενσήμων. Πρόσεχε, όχι τα τελευταία 50 ένσημα, αφαιρούνται τα ένσημα των δύο τελευταίων μηνών που μπορεί να είναι ακόμα και ένα το μήνα.

Δηλαδή αν έχεις 125 ένσημα, περιμένεις να περάσουν δύο μήνες, βρίσκεις αν μπορείς κάποιον που να σε προσλάβει έστω και για μια ημέρα και μετά μπορείς να μπεις ταμείο.

Edited by nico4gr

Απλα να συμπληρωσω οτι εστω αυτο το ενα ενσημο θα πρεπει να ειναι στην κατηγορια πχ εποχιακου επαγγελματος.Ξενοδοχειακα εστιαση και αλλα.

Έχεις δίκιο για τους εποχιακούς. Τότε θέλει εκατό ένσημα το 14μηνο Edited by nico4gr

Καλησπέρα

Επιδοτούμαι απο το ταμείο ανεργίας αλλά μου έγινε μια πρόταση για ημιαπασχόληση 2 4ώρα την εβδομάδα ,συνεχίζω να επιδοτουμαι απο το ταμείο ανεργίας ή το χάνω και αν συνεχίζω ξερεί κανείς να μου πει τι πρεπεί να κάνω σε αυτη την περιπτωση ?

κάποιος μου είχε πεί ότι όσα ολόκληρα ένσημα έχεις τον μήνα τόσες ημέρες επιδότησης σου αφαιρούν ,ισχύει κάτι τετοιο ?

Καλησπέρα

Επιδοτούμαι απο το ταμείο ανεργίας αλλά μου έγινε μια πρόταση για ημιαπασχόληση 2 4ώρα την εβδομάδα ,συνεχίζω να επιδοτουμαι απο το ταμείο ανεργίας ή το χάνω και αν συνεχίζω ξερεί κανείς να μου πει τι πρεπεί να κάνω σε αυτη την περιπτωση ?

κάποιος μου είχε πεί ότι όσα ολόκληρα ένσημα έχεις τον μήνα τόσες ημέρες επιδότησης σου αφαιρούν ,ισχύει κάτι τετοιο ?

το χανεις τελειως. και ενα ενσημο να σου κολλησουν αυτοματα το ταμειο κοβεται. ξερω φιλη μου που ξεκινησε σε δουλεια δυο μερες και πηγε οαεδ και το ταμειο ειχε κοπει

Ο λογικός άνθρωπος προσαρμόζεται στο κόσμο γύρω του...

Ο παράλογος επιμένει να προσπαθεί να προσαρμόσει τον κόσμο στον εαυτό του...

Γι' αυτό το λόγο κάθε πρόοδος εξαρτάται από τον παράλογο!!!

George Bernard Shaw

Καλησπέρα

ναι ακριβως αυτο ισχυει. αν σου κολλησουν ενα ενσημο, τοτε αφαιρειται το αντιστοιχο ποσο απο το ταμειο ανεργιας.

Αρα θα πρεπει να υπολογισεις αν αξιζει να πληρωνεσαι απο εργοδοτη ή απο ταμειο.

Και παντα θα δηλωνεις στον ΟΑΕΔ τις μερες που δουλεψες.

• 1 month later...

Καλησπέρα και Χρόνια πολλά!!!

Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το ταμείο ανεργίας.

Το Φλεβάρη που μας έρχεται κλείνει η επιχείρηση που εργάζομαι και συνεπώς θα απολυθώ. Ξεκίνησα να κολλάω ένσημα τον Οκτώβρη του 2014 και είμαι οριακά στα χρονικά περιθώρια που ζητάει ο ΟΑΕΔ.

Το πρώτο που θέλω να ρωτήσω είναι:

Ο ΟΑΕΔ μετράει τα ένσημα από την ημερομηνία της απόλυσης και 2 έτη πίσω ή από την ημερομηνία που θα πάω να καταθέσω τα χαρτιά μου και 2 έτη πίσω;

Εγώ συγκεκριμένα θα έχω το Φλεβάρη του 2016 γύρω στα 240 ένσημα.

Από το Φλεβάρη του 2014 έως το Φλεβάρη του 2015 έχω 85 ένσημα και από το Μάρτη του 2015 έως το Φλεβάρη του 2016 θα έχω περίπου 155.

Η δεύτερη ερώτηση (και πιο περίπλοκη) είναι:

Αν πχ με απολύσουν 18 Φλεβάρη του 2016 και πάω στον ΟΑΕΔ, θα μετρήσουν τα ένσημα του Φλεβάρη του 2015 στο "πρώτο έτος" ή θα πάνε αναλογικά; Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να υπολογίσουν τα πχ μισά ένσημα του Φλεβάρη του 2015 στο "πρώτο έτος" και έτσι να πέσω κάτω από τα 80 ένσημα που χρειάζονται και να μην πληρώ τις προϋποθέσεις; Δηλαδή αν υπήρχε η δυνατότητα να απολυθώ αρχές Μάρτη θα ήμουν πιο ασφαλής για το αν θα πάρω το επίδομα ή όχι;

Είναι κρίμα να το χάσω για μια βδομάδα υπόθεση...Με πιάνει τρέλα!! :(

Ελπίζω να έγινα κατανοητή...Δεν έχω τολμήσει να πάω στον ΟΑΕΔ να κάνω αυτήν την ερώτηση γιατί νομίζω πως δεν θα μου δώσουν καν σημασία με τόσο μπερδεμένη ερώτηση... Και στον ΟΑΕΔ της περιοχής μου δεν είναι καθόλου μα καθόλου εξυπηρετικοί...

Και τέλος, αν πάρω την επιδότηση, θα είναι για πρώτη φορά. Θα την πάρω για 12 μήνες ή επειδή δεν έχω πάνω από 250 ένσημα θα την πάρω για 10;

Συγνώμη αν σας μπέρδεψα και ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων όποιον γνωρίζει κάτι...

Καλή χρονιά να έχουμε!!!

Edited by Bella357

Μετά την απόλυση έχεις περιθώριο 60 μέρες μέχρι να πας στον ΟΑΕΔ. Οπότε αν πας εσύ Απρίλιο στον ΟΑΕΔ θα μετρήσουν απ τον Απρίλιο του 16 έως τον Απρίλιο του 14. Δεν κοιτούν ημερολογιακο έτος αλλά σύνολο 12 μηνών προς τα πίσω απ την ημέρα της κατάθεσης της αίτησης

http://www.miui.gr Τα πάντα για τις MIUI ROMs αλλά και ελληνική μετάφραση!

Μέγιστο μέγεθος εικόνας υπογραφής 420x150 pixels και 16KBytes.

Παίρνεις και με άνεση πιστεύω.Όταν θα καταθέσεις θα σε ρωτήσει για πόσο θες. παραπλανητικό.Για όσο βγει θα πεις.Αν έχεις παιδιά θέλει τα βιβλιάρια και είναι 10€ πάνω για κάθε παιδί.Όσο πιο γρήγορα πας μετά την απόλυση τόσο καλύτερα.τα χαρτιά θα στα φτιάξει ο λογιστής όπως πρέπει και εσύ το μόνο που πρέπει να διευθετήσεις είναι τον λογαριασμό Εθνικής

Το λογιστή της εταιρίας εννοείς, έτσι; Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερο για να βγει πιο γρήγορα το επίδομα εννοείς; Απλά νομίζω πως θα είμαι ασφαλής αν πάω στον ΟΑΕΔ αρχές Μάρτη για να μη γίνει καμιά στραβή με τα ένσημα του πρώτου χρόνου και βγουν κάτω από 80...

Ευχαριστώ πολύ και πάλι για την πολύτιμη βοήθεια!!!

Ναι στις ερωτήσεις σου.

Εφόσον υπάρχει σύστημα με υπολογιστές στον Οαεδ, επικοινωνεί με το ΙΚΑ και βλέπουν αναλυτικά πόσα ένσημα έχεις κλπ.Τα 240 ένσημα είναι αρκετά σχεδόν το max. Μπορεί να βγάλεις και για χρόνο.Το γρήγορα που σου είπα είναι για να μην χάσεις ούτε μήνα.

Παλιά ήταν με επιταγές και παρουσία κάθε φορά ανά μήνα στον ΟΑΕΔ και καπάκι τράπεζα. Τώρα με το που βγει Η απόφαση και έχεις ενεργό λογαριασμό Εθνικής θα αρχίσουν να πιστώνονται απλά θα πρέπει να πας κάποια στιγμή και καλά να υπογράψεις.

Ευτυχώς έχω ήδη λογαριασμό στην Εθνική οπότε είμαι καλυμμένη.

Και μια τελευταία ερώτηση, πόσο καιρό κάνει περίπου να βγει η απόφαση από τον ΟΑΕΔ;

Ευτυχώς έχω ήδη λογαριασμό στην Εθνική οπότε είμαι καλυμμένη.

Και μια τελευταία ερώτηση, πόσο καιρό κάνει περίπου να βγει η απόφαση από τον ΟΑΕΔ;

40 μέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Σε περιοχες παντως τουριστικες πχ οπως η Κρητη οπου γενικα μετα τον Οκτωμβρη επικρατει ενα χαος μεχρι τελη Νοεμβρη ωστε να δηλωθουν οσοι δουλευουν εποχιακα περσι πχ ειχαν δωσει και 60 ημερες διορια.Αλλα αυτο μαλλον εγινε κατ εξαιρεση γιατι ειχαν φτασει σε σημειο ... για να δηλωθεις στο εποχικο ταμειο κοιμοταν ο κοσμος απο εξω για να πιασουν σειρα και παιξανε ξυλο ουκ ολιγες φορες.