Jump to content

Χωριστά Modem/Router και WAN/LAN IP Addresses


 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλή σας μέρα.

 

Έχω ένα μικρό θεματάκι ... μάλλον κάτι έχω μπερδέψει στο δίκτυο μου και θέλω τα φώτα των ποιο έμπειρων ...

 

Είχα το ADSL Modem/Router της Linksys, το Wag200G (Annex B - ISDN για την ιστορία). Δεν είχα κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, απλά θέλησα να αναβαθμιστώ σε 802.11n WiFi (λόγω πολλών ασύρματων συσκευών στο σπίτι) και Gigabit Lan (λόγω εγκατάστασης NAS στο σπίτι). Ψάχνοντας λοιπόν, κατέληξα να κρατήσω το Linksys ως ADSL Modem ΜΟΝΟ και να προσθέσω στο δίκτυο μου το TP-Link TL-WR1043ND που είναι ΚΑΙ Giganit Switch ΚΑΙ 802.11n ασύρματο Router. Επίσης, με μικρό κόστος είναι μια ... αξιοπρεπής λύση.

 

Γενικά, προτιμώ λύσεις "όλα σε ένα" αλλά ΚΑΙ δε βρήκα Annex B ADSL Modem/Router με Gigabit Switch, ΚΑΙ ήθελα να "ξεχωρίσω" τις δυο συσκευές, για την περίπτωση που (επιτέλους) αλλάξω την άχρηστη (πλέον) ISDN γραμμή μου σε PSTN (ο άτιμος ΟΤΕ θέλει και 35 Euros για την αλλαγή).

 

Anyway, στο θέμα ... Η τοπολογία του δικτύου προφανώς έχει ως εξής: η γραμμή ADSL μπαίνει στο LinkSys ο οποίος συνδέεται στο WAN Port του TP-Link και από εκεί δίνω όλο μου το δίκτυο ... Ο LinkSYS έχει setαριστεί σε Bridge Mode, ούτως ώστε να λειτουργεί ως Modem ΜΟΝΟ και όλη η δουλειά (PPPoE κλπ) γίνεται από το TP-Link ... Όλα καλά μέχρι εδώ και όλα δουλεύουνε ρολόι, αλλά:

 

1. Η LAN του TP-Link έχει IP 192.168.1.2. Η LAN του LinkSys έχει (είχε) IP 192.168.1.1. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι LAN και η WAN του TP-Link είναι πάνω στο ίδιο SubNet, πράγμα ΟΧΙ σωστό ... και γι' αυτό (υποθέτω) ΔΕΝ έχω πρόσβαση στο Web Interface του LinkSys, εκτός κι αν βάλω τον iMac απευθείας πάνω του ... ΤΟ ερώτημα είναι ΤΙ IP να δώσω στο LAN του LinkSys ώστε να είμαι ΟΚ ... Έκανα κάποιες δοκιμές για άλλα SubNet, αλλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ πάλι δεν το έβλεπα, γιατί μετά ο iMac και το LinkSys ήταν σε άλλο Subnet ... ΤΙ να βάλω σαν LAN IP Address ???? Γενικά το στήσιμο του δικτύου μου είναι ΟΚ ???

 

2. Το NAS μου, ένα SYNOLOGY DS411j ενώ βλέπει το TP-Link, ΔΕΝ μπορεί να το setάρει αυτόματα (UpNP κλπ) ... γιατί ???

 

3. Το Port Forwarding το έκανα στο LinkSys μέχρι τώρα (άνοιγα διάφορα services όπως StreamToMe, VNC, κλπ κλπ). Τώρα δεν είναι ποιο σωστό να το κάνω στο TP-Link ????

 

Αυτά ... και ευχαριστώ εκ των προτέρων !

-----------------

Σ.Ζωγράφος

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον χρησιμοποιείς bridging όλη τη δουλειά την κάνει το TP-Link. Ωστόσο επειδή χρησιμοποιώ κι εγώ αυτό το setup, η συσκευή που λειτουργεί μόνο ως modem είναι σε άλλο subnet. Όταν το είχα ψάξει, μόνο έτσι δούλευε και επομένως δεν μπορώ να δω το interface του modem. Πρακτικά ξεχνάς το linksys, το routing και όλα τα υπόλοιπα (εκτός του συγχρονισμού της adsl) τα κάνει το TP Link, άρα και το port forwarding σε αυτό θα το κάνεις. Όσο για το UPNP κανονικά θα έπρεπε να δουλεύει... δοκίμασε να τα βάλεις και σε άλλο subnet.

 

Συσκευή σαν αυτή που λες, που να τα έχει όλα, έψαχνα για καιρό και περιέργως δεν υπήρχε. Νομίζω ότι πριν κάποιους μήνες (ίσως χρόνο) έβγαλε η netgear ένα adsl modem/router που έχει gigabit switch, ωστόσο δεν ξέρω αν εισάγεται στην ελλάδα και πόσο κοστίζει.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δηλαδή σωστά είναι αλλά δεν μπορώ να δω το Modem ... Anyway, δεν είναι και απαραίτητο ...

 

Όσον αφορά τη συσκευή, τελικά ίσως είναι καλύτερα χωριστά παρά όλα σε ένα ... θα δείξει !

-----------------

Σ.Ζωγράφος

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...