Jump to content

Σταθεροποιείται η χρήση του Διαδικτύου και αυξάνονται οι οικιακοί χρήστες


thodorisgr77
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από σειρά ερευνών της εταιρείας GFK Market Analysis, σχετικά με την χρήση του Internet στη χώρα μας. Η εταιρεία από τον Ιούλιο του 2000 και κάθε τέσσερις μήνες διεξάγει τηλεφωνική έρευνα σε αστικές περιοχές με δείγμα 1000 ατόμων, ηλικίας 18 ως 64 ετών ενώ από τον Ιούλιο του 2002, η κάλυψη είναι πανελλαδική σε δείγμα 1250 ατόμων. Πρόκειται για μία έρευνα που στόχο έχει να εξετάσει τη διείσδυση του Internet στην ελληνική κοινωνία, τους λόγους που χρησιμοποιείται καθώς και τους τρόπους σύνδεσης. Επιπλέον, γίνεται μία συγκριτική αναφορά στην εξελικτική πορεία της χρήσης του Internet από το 2000 μέχρι σήμερα.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της GFK Market Analysis, η χρήση του Internet στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις αστικές περιοχές παρουσίασε έντονους ρυθμούς αύξησης το έτος 2002, σε σύγκριση με το 2001 ενώ την περίοδο Μαρτίου 2003, φαίνεται να επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.

 

 

 

 

 

Ανδρες ανώτερης μόρφωσης η πλειοψηφία των χρηστών

Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο Μαρτίου 2003 πανελλαδικά, (συμπεριλαμβανομένων και των ημι-αστικών και αγροτικών περιοχών) αυτοί που χρησιμοποιούν το Internet περισσότερο είναι οι άνδρες (34%), οι νέοι ηλικίας 18-24 χρονών (41%), όσοι έχουν ανώτερη /ανώτατη κοινωνική μόρφωση (48%) ή ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη (45%). Τέλος, όπως είναι αναμενόμενο Αθήνα (37%) και Θεσσαλονίκη (35%) έχουν υψηλότερα ποσοστά χρήσης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Όσον αφορά τον τόπο χρήσης του Internet, το 61% των χρηστών έχει πρόσβαση από το σπίτι του, το 40% επισκέπτεται το Internet από τον εργασιακό του χώρο ενώ ακολουθούν τα Internet cafe και τα πανεπιστήμια με ποσοστά 11% και 10% αντίστοιχα. Τέλος ένα ποσοστό 5% “σερφάρει” στο Internet από συγγενικά ή φιλικά σπίτια.

 

Οι μεγαλύτερες ηλικίες 45-54 χρονών προτιμούν το σπίτι σε ποσοστό 82%, όσοι έχουν ανώτερη/ανώτατη εκπαίδευση το χρησιμοποιούν περισσότερο στη δουλειά σε ποσοστό 56%, ενώ όπως είναι φυσικό τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης στα Internet cafe και τα Πανεπιστήμια έχουν οι νέοι ηλικίας 18-24 χρονών με 23% και 31% αντίστοιχα. Τέλος στις αγροτικές περιοχές 16% των χρηστών επισκέπτεται το Internet από συγγενικά ή φιλικά σπίτια.

 

 

 

Λόγοι Χρήσης

Ομόφωνα το 81% των χρηστών απάντησε ότι ο πιο σημαντικός λόγος που χρησιμοποιούν το Internet είναι η ενημέρωση και η πλειάδα πληροφοριών που μπορεί κανείς να εντοπίσει για οποιοδήποτε θέμα χρειαστεί. Ο δεύτερος πιο σημαντικός λόγος (37%) είναι η ψυχαγωγία ιδιαίτερα για τους νέους ηλικίας 18-24 χρονών οπού το ποσοστό φτάνει το 52%. Ακολουθεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) με ποσοστό 17% ενώ φαίνεται ότι ο λόγος αυτός αφορά περισσότερο τους μεγαλύτερους ηλικίας 45-54 χρονών αφού το ποσοστό φτάνει το 47%. Σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται οι επαγγελματικοί λόγοι σύνδεσης (8%), η αναζήτηση προϊόντων (7%) καθώς και το “κατέβασμα” αρχείων (4%). Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) η πιο ενεργητική ομάδα είναι οι νέοι ηλικίας 25-29 χρονών με ποσοστό 14%.

 

Μελλοντική χρήση

Σύμφωνα με την έρευνα της GfK Market Analysis ένα 10% του δείγματος δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει σύνδεση μέσα στον επόμενο χρόνο. Πάντως υψηλότερη τάση σύνδεσης έχουν οι νέοι ηλικίας 18-24 χρονών σε ποσοστό 19% καθώς και όσοι ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη ή έχουν ανώτερη /ανώτατη μόρφωση με το ίδιο ποσοστό 17%.

To νέο mofeu :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...