Jump to content

Martin Cooper: Ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου και οι απόψεις του


mantsag1
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ο Martin Cooper έχει συνδέσει το όνομά του με την εφεύρεση του κινητού τηλεφώνου. Η ιδέα για την ανάπτυξη μιας φορητής τηλεφωνικής συσκευής που μπορεί να την έχει ο χρήστης συνέχεια μαζί του μπορεί να χαρακτηριστεί δικό του «παιδί», καθώς το 1973 με την βοήθεια της ομάδας του και με την τεχνογνωσία της Motorola, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο κινητό τηλέφωνο βάρους ενός κιλού (!) και με τη διάρκεια της μπαταρίας να πλησιάζει τα... 20 λεπτά. Από το 1973, λοιπόν, που έκανε την πρώτη κλήση στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το πρωτότυπο δοκιμαστικό τηλέφωνο μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα καθώς έχει δημιουργηθεί μια τεράστια βιομηχανία και αγορά τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούν κινητό αυξάνεται ραγδαίως, ειδικά τα τελευταία χρόνια που το κόστος αγοράς μιας συσκευής έχει πέσει κατακόρυφα.

 

Ο κ. Martin Cooper λοιπόν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο βρετανικό BBC εξέθεσε τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις του σχετικά με το παρόν και το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Cooper: «Το κόστος ανάπτυξης της πρώτης συσκευής ανήλθε στο ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αντιστοιχώντας το με σημερινές τιμές και κόστη. Έπρεπε να κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα τμήματα παραγωγής στρατολογώντας όλους τους μηχανικούς παραγωγής να δουλέψουν στην κατασκευή του κινητού αλλά και της απαραίτητης υποδομής, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η πρωτότυπη αυτή συσκευή. Πάντως, ακόμα και το 1983 – 10 χρόνια μετά – η τιμή μιας φορητής συσκευής ήταν γύρω στα 4.000 δολάρια ή 10.000 σε σημερινές τιμές και, φυσικά, αποτελούσε είδος πολυτελείας αφού αυτή η τιμή ήταν απαγορευτική για τους απλούς καταναλωτές.»

 

Ο Cooper ανέφερε τις πολλές δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτός και η ομάδα του στην διαδικασία τοποθέτησης χιλιάδων μικρών κομματιών σε μια συσκευή για πρώτη φορά. «Οι σχεδιαστές παραγωγής έκαναν καταπληκτική δουλειά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα που κατάφεραν οι μηχανικοί ήταν μια συσκευή ενός κιλού και 13 γραμμαρίων. Ήταν τόσο βαρύ κυρίως λόγω της μπαταρίας, η οποία ζύγιζε πέντε φορές το βάρος του κινητού και είχε διάρκεια ζωής πριν ξανάχρειαστεί φόρτιση 20 λεπτά, αλλά έτσι κι αλλιώς με τέτοιο βάρος δεν μπορούσε κανείς να κρατήσει το τηλέφωνο τόσο πολύ.»

 

Μετά την κατασκευή του πρώτου κινητού τηλεφώνου, το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η συμβατότητά του με την υπάρχουσα υποδομή που υποστήριζε τα τηλέφωνα που υπήρχαν ήδη στα αυτοκίνητα, ώστε μέσω των κεραιών αυτών να υποστηριχτούν και οι κλήσεις κινητής τηλεφωνίας. «Το δύσκολο τότε ήταν η δημιουργία ενός δικτύου δυνατότητας τριών MHz.»

 

Είναι αλήθεια ότι η νέα γενιά κινητών, τα λεγόμενα «smartphones» έχουν φέρει την επανάσταση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και έχουν αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούν το κινητό τους πλέον οι άνθρωποι. Εκεί που πρόσφεραν υπηρεσίες ομιλίας μόνο, τώρα προσφέρουν και άλλες δυνατότητες όπως μουσική ακρόαση, πλοήγηση στο Internet, φωτογραφίες κ.α. Όλα αυτά, κατά τον Cooper έχουν μετατρέψει τα κινητά σε... τέρατα: «Οι οδηγίες χρήσης είναι πλέον μεγαλύτερες σε μέγεθος και βαρύτερες απ’ ότι το ίδιο το κινητό. Η καλή τεχνολογία είναι ενστικτώδης, το κινητό πλέον σε αναγκάζει να γίνεσαι και μηχανικός.» Όμως, ακόμα και έτσι, ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου απολαμβάνει τα καινούρια μοντέλα επειδή θέλει να καταλάβει τις τεχνολογίες που περικλείουν και που επηρεάζουν την αγορά: «Πρέπει να ψάξεις βαθιά το κάθε τηλέφωνο για να το καταλάβεις πραγματικά, γι ‘αυτό το λόγο αλλάζω κινητό κάθε ένα με δύο μήνες.»

 

Όσο η τεχνολογία προχωράει, τόσο τα κινητά γίνονται καλύτερα και θα πρέπει να στοχεύουν στην βελτίωση της ζωής του χρήστη του. «Όταν κατασκευαζόταν το πρώτο κινητό, εγώ και η ομάδα μου ελπίζαμε κάποια μέρα να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα, αφού οι πρώτες συσκευές ήταν πανάκριβες και στόχευαν κυρίως να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς νοσοκομείων για καλύτερη επικοινωνία. Που να το ξέραμε ότι κάποτε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα τις έδιναν δωρεάν και ότι κινητό θα έχει ο μισός πληθυσμός της Γης.»

 

Ήλπιζε λοιπόν ο κ. Cooper ότι η συσκευή που κατασκεύασαν τότε θα φέρει ελευθερία και ασφάλεια στους ανθρώπους, αλλά η κοινωνική δικτύωση που πραγματοποιείται και μέσω των κινητών πλέον έχει επηρεάσει πολύ την αγορά της κινητής τηλεφωνίας. «Δεν είχαμε ιδέα ότι το Facebook και το Twitter θα συνέβαιναν, αυτά ήταν τότε άγνωστες ιδέες για εμάς...»

 

Όσον αφορά το πως βλέπει ο Cooper την τεχνολογία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή σου, την κάνει πιο άνετη, ασφαλέστερη, σε εκπαιδεύει και πολλές φορές σε κάνει πιο αποδοτικό. Το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας είναι να κάνει τις ζωές όλων καλύτερες και το σημαντικότερο είναι να βελτιώσει το Σύστημα Υγείας. Που να φανταζόμασταν ότι το κινητό θα έφερνε και ενόχληση όταν π.χ. θα χτυπούσε εν μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας στο σινεμά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνει τους ανθρώπους να είναι αγενείς.»

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και το μέγεθος των κινητών, ο κ. Cooper πιστεύει ότι στο μέλλον η μορφή τους θα είναι ένα «εμφύτευμα» πίσω από το αυτί του ανθρώπου. «Γελούσαμε με την ιδέα ότι στο μέλλον με το που γεννιόσουν θα σου έδιναν και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και αν δεν απαντούσες θα πέθαινες. Το κινητό θα βρίσκεται εμφυτευμένο κάτω από το δέρμα σου, πίσω από το αυτί σου μαζί με ένα παντοδύναμο υπολογιστή ώστε οι άνθρωποι να είναι σκλάβοι.»

Link to comment
Share on other sites

Αυτό στην φωτό είναι το πρώτο κινητό τηλέφωνο? Μοιάζει με κάτι ποτιστήρια που βάζουν στα παπαγαλάκια! :lol:

Ο κύριος Cooper όμως από την μία πιστεύει ότι το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας θα κάνει τη ζωή μα καλύτερη και από την άλλη πιστεύει ότι στο μέλλον τα κινητά θα χρησιμεύουν στην υποδούλωση του ανθρώπου...:wacko: Τραβηγμένη η δεύτερη άποψη αλλά η πρώτη είναι τελείως άκυρη... Αν αρχίζουμε να περιμένουμε την βελτιστοποίηση της ζωής από την εξέλιξη των κινητών τηλεφώνω μάλλον είμαστε σε λάθος δρόμο...:(:ninja:

 

Βελτιώνουν τη ζωή σου, υπό την έννοια ότι την κάνουν πιο εύκολη. Όπως και το αυτοκίνητο βελτίωσε τη ζωή μας απίστευτα. (φαντάσου να πήγαινες παντού μόνο με τα πόδια ή με γαιδουράκια:p).

 

Όσο για το πρώτο κινητό τηλέφωνο....respect:!:

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και το μέγεθος των κινητών, ο κ. Cooper πιστεύει ότι στο μέλλον η μορφή τους θα είναι ένα «εμφύτευμα» πίσω από το αυτί του ανθρώπου. «Γελούσαμε με την ιδέα ότι στο μέλλον με το που γεννιόσουν θα σου έδιναν και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και αν δεν απαντούσες θα πέθαινες. Το κινητό θα βρίσκεται εμφυτευμένο κάτω από το δέρμα σου, πίσω από το αυτί σου μαζί με ένα παντοδύναμο υπολογιστή ώστε οι άνθρωποι να είναι σκλάβοι.»

 

κι αν βγουν αληθινες οι προφητειες....:music: μη γελατε καθολου!ετσι θα γινουν τα πραγματα....!

Link to comment
Share on other sites

ΔΕΝ είναι ο εφευρέτης κινητού τηλεφώνου, άλλα είναι ο εφευρέτης του πρώτου "ΦΟΡΗΤΟΥ" (αν μπορείς να το πείς φορητό αυτό) κινητού τηλεφώνου.

Απλά τα αμερικανάκια συνηθίζουν να βαφτίζουν όλες τις εφευρέσεις δικές τους.

Link to comment
Share on other sites

Το κινητό τηλέφωνο έχει μέσα του πάρα πάρα πολλά πράγματα που δεν ανήκουν σε έναν άνθρωπο.

Μόνο την μετατροπή από αναλογικό σήμα σε ψηφιακό να σκεφτείς, για αυτό το πράγμα έχουν ασχοληθεί δεκάδες άνθρωποι, από μαθηματικούς μέχρι μηχανικούς.

 

Ίσως να ήταν καλύτερα αν λέγαμε ότι ήταν ο πρώτος που σχεδίασε κινητό.

 

Για μένα η καλύτερη ατάκα είναι αυτή:

"Οι οδηγίες χρήσης είναι πλέον μεγαλύτερες σε μέγεθος και βαρύτερες απ’ ότι το ίδιο το κινητό"

:-p

Link to comment
Share on other sites

Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι το κινητό τηλέφωνο του τότε, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το κινητό τηλέφωνο του σήμερα. Άλλο προιόν, με εντελώς διαφορετικές δυνατότητες και επομένως με διαφορετικό προσανατολισμό.

Στην πραγματικότητα η διαφορά είναι τόσο χαώδης, ώστε άνετα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τα smartphones είναι άλλο προιόν και έχουν άλλο εφευρέτη.

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S7 ~ Dell XPS 9350

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...