Jump to content

Διαβάστε πριν ρωτήσετε: Maemo OS FAQ


mirrorofsorrow
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

[imgalign]http://img193.imageshack.us/img193/2433/maemologo.png[/imgalign]

Τι είναι το Maemo;

 

Maemo ονομάζεται η πλατφόρμα λειτουργικού που αναπτύχθηκε από την Nokia για smartphones και Internet Tablets. Βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα [ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Debian]Debian[/ame]. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει το λειτουργικό σύστημα Maemo και τα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών του Maemo ([ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Maemo]SDK[/ame]).

 

 

Το Maemo βασίζεται σε κώδικα ανοιχτού πηγαίου ([ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source]open source code[/ame]), και έχει αναπτυχθεί από το τμήμα Maemo Devices της Nokia σε συνεργασία με αρκετά projects ανοιχτού κώδικα όπως είναι τα Linux kernel, Debian και GNOME. Το Maemo βασίζεται στο Debian GNU/Linux και χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία από αυτά όπως το γραφικό περιβάλλον εργασίας ([ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Graphical_user_interface]GUI[/ame]), τα [ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Framework]frameworks[/ame] και τα βιβλιοθήκες ([ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Library]libraries[/ame]) του GNOME project.

 

 

 

Συσκευές maemo και ιστορικό εκδόσεων λειτουργικού

 

 

  • Nokia 770 Internet Tablet -> Maemo OS2005 (Νοέμβριος 2005)
    Τον Ιανουάριο του 2007 αναβαθμίστηκε σε Maemo OS2006 Gregale
     
  • Nokia N800 Internet Tablet -> Maemo OS2007 Bora (Ιανουάριος 2007)
    Τον Νοέμβριο του 2007 αναβαθμίστηκε σε Maemo OS2008 Chinook
     
  • Nokia N810 Internet Tablet -> Maemo OS2008 Chinook (Νοέμβριος 2007)
     
     
  • Nokia N900 -> Maemo 5 Fremantle (Νοέμβριος 2009)
     
     
  • Νokia N9X0 -> Maemo 6 Harmattan (Τέλη 2010)

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι τα αρχεία deb;

 

Τα αρχεία .deb είναι τα αρχεία εγκατάστασης του λειτουργικού Maemo. Το deb είναι τύπος επέκτασης του πακέτου λογισμικού Debian και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο όνομα για τέτοιου είδους δυαδικά πακέτα. Τα πακέτα Debian χρησιμοποιούνται επίσης στις διανομές βασισμένες σε Debian, όπως στο Ubuntu και άλλες. Τα πακέτα Debian είναι τυποποιημένα αρχεία ar Unix που περιλαμβάνουν δύο gzipped, bzipped ή lzmaed αρχεία tar. Το ένα περιέχει τις πληροφορίες ελέγχου και το άλλο τα δεδομένα.

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Διαχείριση εφαρμογών

 

Για να διαχειριστούμε τις εφαρμογές μας, επιλέγουμε Menu – More – Application Manager

Μέσα από την εφαρμογή του Application Manager μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις εξής ενέργειες:

  • Αναζήτηση όλων των διαθέσιμων εφαρμογών
  • Επιλογή εφαρμογής και εγκατάσταση αυτής
  • Αναζήτηση νέων εκδόσεων των ήδη εγκατεστημένων εφαρμογών
  • Διαγραφή εφαρμογών
  • Αναζήτηση νέων εκδόσεων λειτουργικού για την συσκευή μας

 

Οι διαθέσιμες εφαρμογές βρίσκονται κατηγοριοποιημένες σε λίστες οι οποίες ονομάζονται repositories. Στην συσκευή μας, υπάρχουν έτοιμα repositories αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και εμείς τα δικά μας αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων εφαρμογών.

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Πως δημιουργούμε νέα repositories;

 

Οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί πολύ εύκολα να εγκατασταθεί αν πάμε στην αντίστοιχη σελίδα (από τον browser της συσκευής μας) και επιλέξουμε το αντίστοιχο λινκ εγκατάστασης. Για να έχουμε όμως αυτόματες ειδοποιήσεις για τυχόν νέες εκδόσεις των εφαρμογών μας, πρέπει να εγκαθιστούμε τις εφαρμογές μέσω των repositories.

 

Τα repositories είναι κατάλογοι εφαρμογών. Οι περισσότεροι προσφέρουν κορυφαία οργάνωση όπως κατηγοριοποίηση των εφαρμογών, βαθμολογία αυτών και σχόλια από τους χρήστες. Το πλεονέκτημα των repositories είναι ότι αν επιλέξουμε και εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή μέσω αυτών, κάθε φορά που κυκλοφορεί νέα έκδοση της εφαρμογής, λαμβάνουμε ειδοποίηση και, με πολύ απλή διαδικασία, λαμβάνουμε τις νέες ενημερώσεις των εφαρμογών που μας ενδιαφέρουν.

 

Στην συσκευή μας υπάρχει ήδη προεγκατεστημένο το Maemo Select αλλά μπορούμε να προσθέσουμε πολλούς ακόμα καταλόγους. Ο κυριότερος κατάλογος είναι ο maemo-extras ή αλλιώς extras, ο οποίος περιέχει την πλειοψηφία των εφαρμογών που αναπτύσσοντα για το λειτουργικό Maemo. Ακολουθούν οδηγίες και πληροφορίες των τριών καταλόγων που συγκεντρώνουν την δουλειά της κοινότητας maemo.org.

 

http://img687.imageshack.us/img687/4937/screenshot2009122311373.th.png http://img46.imageshack.us/img46/3224/screenshot2009122311374.th.png http://img30.imageshack.us/img30/3315/screenshot2009122311375.th.png http://img685.imageshack.us/img685/3315/screenshot2009122311375.th.png

 

 

  • EXTRAS
     
    Ο κατάλογος Extras, είναι ήδη καταχωρημένος αλλά έχει την ένδειξη μη ενεργός. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον ενεργοποιήσουμε. Για να το καταφέρουμε αυτό, θα πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις:
    Menu – More - Application manager - Menu - Application catalogs - Maemo Extras
    και ξετικάρουμε το Disabled.
     
    Αν δεν υπάρχει τον δημιουργούμε χειροκίνητα:
     
    Application manager – Application catalogs – New
     
    Catalog name: Maemo Extras
    Web address: http://repository.maemo.org/extras/
    Distribution: fremantle-1.2
    Components: free non-free

Ή κάντε κλικ Εδώ από την συσκευή σας και θα γίνει αυτόματα η εγκατάσταση.

 

 

  • EXTRAS-TESTING
     
    Στο συγκεκριμένο κατάλογο βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι εφαρμογές οι οποίες περνούν το στάδιο ελέγχου ώστε να περάσουν στον κατάλογο Extras, που αναφέρθηκε παραπάνω.
    • Προσοχή: Οι εφαρμογές που θα βρείτε στο συγκεκριμένο κατάλογο, δεν έχουν περάσει το τελικό στάδιο ελέγχου και ενδέχεται να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην συσκευή σας. Προτείνουμε στους απλούς χρήστες να μην προχωρήσουν στην εγκατάσταση εφαρμογών που βρίσκονται στην λίστα του Extra-testing.

     

    Στον συγκεκριμένο κατάλογο, μπορείτε να ελέγχετε τις εφαρμογές από τα σχόλια και τις βαθμολογίες των χρηστών που τις έχουν δοκιμάσει. Για να ενεργοποιήσετε τον κατάλογο Extra-testing:

     

    Application manager – Application catalogs – New

     

    Catalog name: Maemo Extras-testing

    Web address: http://repository.maemo.org/extras-testing/

    Distribution: fremantle

    Components: free non-free

Ή κάντε κλικ Εδώ από την συσκευή σας και θα γίνει αυτόματα η εγκατάσταση.

 

 

  • EXTRAS-DEVEL
     
    Ο κατάλογος περιέχει εφαρμογές που δεν είναι έτοιμες ή βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εξέλιξης. Οι χρήστες που εξελίσσουν εφαρμογές, ανεβάζουν σε αυτόν τον κατάλογο τις νεότερες εκδόσεις τους ώστε να περάσουν το δοκιμαστικό στάδιο και να εγκριθούν να προστεθούν στον κατάλογο Extra-testing.
    • Προσοχή: Οι εφαρμογές που θα βρείτε στο συγκεκριμένο κατάλογο, δεν απευθύνονται στον τελικό χρήστη αλλά σε προγραμματιστές και γενικά χρήστες με εμπειρία στο αντικείμενο. Η εγκατάσταση και χρήση εφαρμογών από το Extras-devel μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην συσκευή σας ή ακόμα και μπλοκάρισμα του λειτουργικού της. Γι'αυτό, σας συμβουλεύουμε, αν δεν έχετε την διάθεση να φλασάρετε την συσκευή σας, να μην κατεβάζετε εφαρμογές από τον συγκεκριμένο κατάλογο.

     

    Για να ενεργοποιήσετε το Maemo Extras-devel:

     

    Application manager – Application catalogs – New

     

    Catalog name: Maemo Extras-devel

    Web address: http://repository.maemo.org/extras-devel/

    Distribution: fremantle

    Components: free non-free

Ή κάντε κλικ Εδώ από την συσκευή σας και θα γίνει αυτόματα η εγκατάσταση.

 

 

Μερικοί ακόμα διαθέσιμοι κατάλογοι (repositories) για το Application Manager:

 

Nokia Applications

Catalogue name: Nokia Applications

Web Address: https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle/ssu/apps/

Distribution: ./

 

Nokia System Software Updates

Catalogue name: Nokia System Software Updates

Web Address: https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle/ssu/mr0

Distribution: ./

 

Ovi

Catalogue name: Ovi

Web Address: https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle/ovi/

Distribution: ./

 

Mozilla

Catalogue name: Mozilla multi Catalog

Web Address: http://moff.mozilla.com/latest/maemo/multi/

Distribution: chinook

Components: release

 

Ή κάντε κλικ Εδώ από την συσκευή σας και θα γίνει αυτόματα η εγκατάσταση.

 

My-maemo

Catalogue name: My-Maemo.com

Web Address: http://my-maemo.com/repository/

Distribution: fremantle

 

More_1

More_2

Edited by Mythozz
Update
Link to comment
Share on other sites

Μεταφορά αρχείων και δεδομένων στο κινητό

 

http://www.myphone.gr/forum/image/icons/icon11.gifΜεταφορά και αποθήκευση δεδομένων από τον υπολογιστή στη συσκευή:

 

Η μεταφορά δεδομένων από τον υπολογιστή στο κινητό επιτυγχάνεται μέσω του καλωδίου USB. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι σύνδεσης: η σύνδεση σε λειτουργία «PC Suite» και η λειτουργία «Μεταφορά δεδομένων».

Όταν τοποθετείται το καλώδιο στη θύρα usb της συσκευής, εμφανίζεται στην οθόνη της το παράθυρο μέσω του οποίου καλούμαστε νε επιλέξουμε τη λειτουργία με την οποία επιθυμούμε να συνδεθούμε κάθε φορά.

 

 

  • Λειτουργία «PC Suite»:
     
    Τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να εκτελέσουμε λειτουργίες που σχετίζονται άμεσα με το PC Suite. Αυτές είναι κυρίως η δημιουργία back up των δεδομένων μας, ο συγχρονισμός με προγράμματα όπως το Ms Outlook, η εγκατάσταση εφαρμογών (χωρίς να περάσουμε το αρχείο εγκατάστασης στο κινητό), η αναβάθμιση της συσκευή με τη τελευταία έκδοση λογισμικού ή οτιδήποτε άλλο έχει τη δυνατότητα κάνει το PC Suite.
     
    Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς αρχείων/δεδομένων -με απλή αντιγραφή/επικόλληση- μέσω του εικονιδίου «Nokia Phone Browser» σε όλες τις μνήμες μιας συσκευής (εσωτερική ή κάρτα μνήμης), αλλά οι ταχύτητες που επιτυγχάνονται δεν είναι οι ιδανικές για μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Γι αυτό το λόγο υπάρχει ο παρακάτω τρόπος.
     
    Η αποσύνδεση του καλωδίου γίνεται ελεύθερα χωρίς κάποια διαδικασία.

 

  • Λειτουργία «Μεταφορά δεδομένων»:
     
    Η σύνδεση στη λειτουργία αυτή αποσκοπεί στην εύκολη και γρήγορη μεταφορά αρχείων και δεδομένων στη κάρτα μνήμης της συσκευής και στην εσωτερική μνήμη flash που φέρει η συσκευή.
     
    Για τη σύνδεση αυτή δεν απαιτείται ειδικό λογισμικό ή drivers όπως στη περίπτωση του PC Suite διότι η συσκευή αναγνωρίζεται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ως μέσο μαζικής αποθήκευσης όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα usb flash drives ή τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.
     
    Για την αποσύνδεση του καλωδίου απαιτείται πρώτα η ασφαλής κατάργηση της συσκευής, όπως ακριβώς και με όλες τις συσκευές μαζικής αποθήκευσης.

 

 

 

http://www.myphone.gr/forum/image/icons/icon11.gifΜεταφορά μέσω Bluetooth/υπερύθρων (IrDA) και αποθήκευση στη συσκευή:

 

'Οταν δέχεται η συσκευή μας κάποιο αρχείο μέσω ασύρματων μέσων, δεν το αποθηκεύει αυτόματα στα μηνύματα αλλά, εμφανίζεται στην οθόνη το παράθυρο μέσω του οποίου καλούμαστε νε επιλέξουμε τον φάκελο που επιθυμούμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο. Επίσης, υπάρχει η επιλογή για άνοιγμα αυτού μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά.

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Πως βλέπω την έκδοση λογισμικού του κινητού μου;

 

 

Για να ενημερωθείτε για την έκδοση λογισμού που φέρει η συσκευή σας:

 

Επιλέγουμε Menu - Settings - About product.

(o συνδυασμός *#0000# δεν δουλεύει).

http://img685.imageshack.us/img685/8110/screenshot00.th.png

 

 

Πως ενημερώνομαι για την τελευταία έκδοση λογισμικού;

Για να ενημερωθείτε για το ποια είναι η τελευταία έκδοση λογισμικού, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Device software update και εισάγετε το product code της συσκευής σας στη σχετική φόρμα. Οδηγίες υπάρχουν στη σελίδα.

 

Σημείωση: Οδηγίες για το πως βλέπουμε ποιο είναι το product code της συσκευής μας, θα βρείτε παρακάτω, στην ενότητα Product Codes.

 

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Πως κάνω αναβάθμιση λογισμικού;

 

 

Υπάρχουν δύο τρόποι αναβάθμισης του λογισμικού:

 

  • Αναβάθμιση λογισμικού μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
    Πρόκειται για την online υπηρεσία της Nokia που είναι διαθέσιμη μέσω του internet. Γι' αυτό το λόγο θα χρειαστούμε το Nokia Software Updater μέσω του οποίου θα γίνει η όλη διαδικασία. Σχετικός οδηγός με οδηγίες βήμα-βήμα υπάρχει εδώ.
    Για τυχών απορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε και το Device update FAQ.

 

  • Αναβάθμιση μέσω FOTA (Firmware Over The Air).
    Εδώ η μεσολάβηση ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν είναι απαραίτητη, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθίστανται πολύ πιο απλή.
    Πηγαίνουμε τις Menu - More - Application Manager - Update
    Αυτόματα η συσκευή συνδέεται με το server της Nokia για να αναζητήσει τυχών αναβαθμίσεις.
     
    Σημείωση: Η υπηρεσία αυτή προϋποθέτει σύνδεση δεδομένων. Αυτό σημαίνει πως εάν δεν υπάρχει δίκτυο WiFi εκεί που βρίσκεστε ή απλά η συσκευή σας δεν διαθέτει τη δυνατότητα αυτή, θα χρησιμοποιηθούν πακέτα δεδομένων GPRS ή 3G με αποτέλεσμα να χρεωθείτε.

 

_______________________________

 

Πως κατεβάζω την αναβάθμιση για την συσκευή μου;

 

[imgalign]http://tablets-dev.nokia.com/label_N900.png[/imgalign]Για να κατεβάσετε την νεότερη αναβάθμιση για την συσκευή σας, θα πρέπει να εισάγετε το ΙΜΕΙ της συσκευής σας στην σχετική φόρμα και να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης. Αφού δεχτείτε, έχετε στην διάθεσή σας μία ώρα για να κατεβάσετε την αναβάθμιση.

 

Σημείωση: Αν περάσει το χρονικό περιθώριο της μίας ώρας, θα πρέπει να αποδεχτείτε εκ νέου τους όρους χρήσης και να προχωρήσετε.

 

Πως βρίσκουμε το ΙΜΕΙ της συσκευής μας;

 

Το ΙΜΕΙ της συσκευής σας αναγράφεται στο πακέτο αγοράς καθώς και σε μία ειδική ετικέτα που βρίσκεται κάτω από την μπαταρία. Ακόμα, μπορείτε να το δείτε μέσα από το μενού της συσκευής αν επιλέξετε Menu - Settings - General - About Product

 

Για να δείτε το ΙΜΕΙ της συσκευής σας, κάνετε τα ακόλουθα βήματα:

  1. Απενεργοποιείστε την συσκευή.
  2. Αποσυνδέστε τον φορτιστή από την συσκευή.
  3. Ανοίξτε το κάλυμμα της μπαταρίας και αφαιρέστε την μπαταρία.
  4. Το IMEI βρίσκεται ακριβώς κάτω από το barcode και την επιγραφή "MADE IN ...". Αποτελείται από 15 ψηφία. Αν τα ψηφία αυτά περιέχουν το σύβολο /, το παραλείπουμε και χρησιμοποιούμε μόνο τα 15 ψηφία, τα οποία εισάγουμε στην φόρμα στο κάτω μέρος της ακόλουθης σελίδας.

http://tablets-dev.nokia.com/nokia_N900.php

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Εισαγωγή της Ελληνικής γλώσσας & debrand συσκευής

 

(αλλαγή product code)

 

 

Οι παρακάτω διαδικασίες αναφέρεται σε αυτούς που έχασαν την Ελληνική γλώσσα μετά από αναβάθμιση λογισμικού ή που επιθυμούν να περάσουν την ελληνική γλώσσα σε συσκευή που δεν προοριζόταν για την ελληνική αγορά.

 

Η χώρα για την οποία προορίζεται μια συσκευή καθώς και αν αυτή είναι customized από κάποιο πάροχο καθορίζεται από έναν επταψήφιο κωδικό ο οποίος ονομάζεται Product Code.

Το product code αναγράφεται στην ετικέτα πίσω από τη μπαταρία της συσκευής.

Περισσότερα για τα product codes καθώς και κατάλογος υπάρχει εδώ.

 

 

Αλλαγή μέσω Nemesis Service Suite:

 

Για να περάσουμε τα Ελληνικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά αυτό(1) τον οδηγό, βάζοντας όμως το Ελληνικό Product Code(2).

 

  • Το Nemesis Service Suite(3) το κατεβάζουμε από εδώ.
  • Το Nokia Software Updater(4) το κατεβάζουμε από εδώ.

 

 

______________

1: Ο οδηγός έχει ως παράδειγμα το N73, αλλά η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια.

2: Τα product codes συνήθως αναφέρονται στη πρώτη σελίδα του θέματος κάθε κινητού ή εδώ.

3: Για να λειτουργήσει το NSS θα πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει το Nokia PC Suite και να έχουμε συνδεθεί τουλάχιστον μια φορά με αυτό.

4: Κατά τη διαδικασία της αναβάθμισης δεν πειράζουμε το κινητό για κανένα λόγο.

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας (backup)

 

 

Υπάρχουν δύο επίσημοι τρόποι για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε συσκευές Maemo.

 

http://www.myphone.gr/forum/image/icons/icon11.gifΔημιουργία μέσω του PC Suite:

 

Αρχίζουμε συνδέοντας το κινητό με τον υπολογιστή σε λειτουργία «PC Suite». Τρέχουμε στον υπολογιστή το PC Suite και στο κεντρικό παράθυρο του κάνουμε κλικ στο applet «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας». [εικόνα]

Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε το κουμπί με το χρηματοκιβώτιο. [εικόνα]

Στο επόμενο βήμα καλούμαστε να επιλέξουμε τι θέλουμε να περιέχει το αντίγραφο ασφαλείας. [εικόνα]

Αναλυτικά:

 

  • Αρχεία χρήστη από τη μνήμη του τηλεφώνου: Εννοεί οποιοδήποτε αρχείο περιέχεται στην εσωτερική μνήμη της συσκευής δηλαδή, εικόνες, ήχους, αρχεία κειμένου κλπ.
  • Αρχεία χρήστη από κάρτα μνήμης: Εννοεί όλα τα αρχεία που περιέχονται στη κάρτα μνήμης δηλαδή, εικόνες, ήχους, βίντεο, αρχεία κειμένου κλπ.
  • Επαφές: Εννοεί τις επαφές που βρίσκονται στην εσωτερική μνήμη της συσκευής και όχι αυτές της κάρτας SIM ή αυτές που βρίσκονται στη κάρτα μνήμης σε μορφή *.cvs.
  • Ημερολόγιο/Σημειώσεις/Μηνύματα/Σελιδοδείκτες: Εννοεί όλες τις καταχωρίσεις του ημερολογίου, όλα τα μηνύματα και τέλος όλους τους σελιδοδείκτες (αγαπημένα) του Ιστού.
  • Ρυθμίσεις: Πρόκειται για οποιαδήποτε ρύθμιση έχει επιλέξει ο χρήστης. Από το ποια εικόνα θα είναι ταπετσαρία στην οθόνη αναμονής μέχρι την οργάνωση των εικονιδίων του Μενού. Τα πάντα!

Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε τη θέση στην οποία επιθυμούμε να αποθηκευτεί το αντίγραφο ασφαλείας. [εικόνα]

Τέλος, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του αντιγράφου ασφαλείας δεν πειράζουμε το κινητό για κανένα λόγο! [εικόνα]

 

 

 

http://www.myphone.gr/forum/image/icons/icon11.gifΔημιουργία μέσα από το κινητό στη κάρτα μνήμης:

 

http://img691.imageshack.us/img691/511/screenshot2009122301512.th.png http://img30.imageshack.us/img30/160/screenshot2009122301520.th.png http://img30.imageshack.us/img30/5627/screenshot2009122301521.th.png

 

Πηγαίνουμε στο Menu - More - Backup. Στο περιβάλλον χρήσης της, επιλέγουμε New Backup και εφόσον επιλέξουμε τι θέλουμε να κρατήσει το αντίγραφο ασφαλείας, επιλέγουμε Select.

 

Οι διαθέσιμες επιλογές είναι

- Communications and Calendar

- Bookmarks

- Settings

- Application list

 

υπάρχει και επιλογή Protect with password

 

Για να επαναφέρουμε το αντίγραφο ασφαλείας πηγαίνουμε ξανά Menu - More - Backup και επιλέγουμε Restore. Επιλέγουμε ποια στοιχεία θέλουμε να επαναφέρουμε και πατάμε Select.

 

http://img694.imageshack.us/img694/1503/scr224sm.jpg

 

 

Σημείωση:

Τα αρχεία των backups αποθηκεύονται (ανάλογα με την επιλογή μας, είτε στην κάρτα μνήμης είτε στην 32GB μνήμη) σε μια από τις παρακάτω διαδρομές:

 

  • File Manager > Memory card* > backups.
    * Η όποιο άλλο όνομα έχεις δώσει στην κάρτα μνήμης σου.

 

  • File Manager > N900 > backups

 

______________

:wink: Συμβουλή!

Όταν κρατάμε αντίγραφο ασφαλείας για να κάνουμε hard format ώστε να καθαρίσουμε τη συσκευή από περιττό βάρος (κοινώς σκουπίδια) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο back up τις Ρυθμίσεις διότι κατά την επαναφορά του στη καθαρή πλέον συσκευή, θα περαστούν και πάλι τα σκουπίδια για τα οποία οδηγηθήκαμε στην αρχή να κάνουμε hard format.

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Πως κάνω format στην εσωτερική μνήμη του Ν900 (βλ. εσωτερική μνήμη 32GB) και στην κάρτα μνήμης;

 

Το Ν900 λόγο του λειτουργικού που "φοράει", δηλαδή Maemo, δεν δέχεται μορφοποίηση (format) όπως γνωρίζαμε από το λειτουργικό Symbian S60. Αν θέλουμε να επαναφέρουμε την συσκευή μας στην κατάσταση που την αγοράσαμε τότε πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδικασία Flashing.

 

Μπορούμε όμως να κάνουμε μορφοποίηση (format) στην εσωτερική μνήμη των 32GB που διαθέτει το Ν900 και στην κάρτα μνήμης (αν βέβαια έχουμε τοποθετήσει στην συσκευή μας).

 

 

  • Για να κάνουμε format στην εσωτερική μνήμη των 32GB ακολουθούμε την παρακάτω διαδρομή:

  • Menu - File Manager - N900
    *
    (παρατεταμένη πίεση) - Format

*
Είναι η εργοστασιακή ονομασία της εσωτερικής μνήμης του Ν900. Εσείς μπορεί να την έχετε μετονομάσει.

  • Για να κάνετε μορφοποίηση (format) στην κάρτα μνήμης (εάν έχετε τοποθετήσει μέσα στην συσκευή σας) υπάρχουν 2 τρόποι, είτε μέσα από την συσκευή είτε από τον υπολογιστή σας.

  • Μέσα από τη συσκευή:
    Για να κάνουμε μορφοποίηση (format) στην κάρτα μνήμης, επιλέγουμε: Menu - More - File Manager - Memory Card
    **
    (παρατεταμένη πίεση) - Format.

**
Ή όπως αλλιώς την έχετε ονομάσει

 

  • Μέσω υπολογιστή:
    Εναλλακτικά, η μορφοποίηση της κάρτας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα συνδέοντας το κινητό με τον υπολογιστή μέσω καλωδίου σε λειτουργία «Μεταφορά δεδομένων» ώστε να αναγνωριστεί το κινητό ως μέσο μαζικής αποθήκευσης.

Η μορφοποίηση έχει ως αποτέλεσμα τη πλήρη διαγραφή των δεδομένων που περιέχονται στην μαζική μνήμη και την κάρτα μνήμης. Ως εκ τούτου μια απλή αντιγραφή και επικόλληση αυτών στον υπολογιστή σας συνδέοντας το κινητό σε λειτουργία «Μεταφοράς Δεδομένων» ή τοποθετώντας τη κάρτα σε card reader αρκεί για να τα σώσετε.

 

Ειδικά για τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο χρήστης θέλει να σώσει και τα εγκατεστημένα στη κάρτα εφαρμογές/παιχνίδια/θέματα, θα πρέπει κατά την αντιγραφή - επικόλληση να επιλέξει τα αρχεία και τους φακέλους συστήματος οι οποίοι είναι κρυφοί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει στον υπολογιστή του την εμφάνιση των κρυφών αρχείων και φακέλων.

 

______________

Ο κωδικός κλειδώματος (ασφαλείας) που θα σας ζητηθεί -και εφόσον δεν τον έχετε αλλάξει- είναι 12345.

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

GPS, A-GPS, Nokia Maps και η πρώτη χρήση

 

Τι είναι το GPS;

Το GPS (Global Positioning System) είναι ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο βασίζεται σε ένα «πλέγμα» εικοσιτεσσάρων δορυφόρων της Γης, στους οποίους υπάρχουν ειδικές συσκευές, οι οποίες ονομάζονται «δέκτες GPS». Οι δέκτες αυτοί παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τη θέση ενός σημείου, το υψόμετρό του, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης του. Επίσης, σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης μπορούν να απεικονίσουν γραφικά τις πληροφορίες αυτές.

Τονίζω πως το GPS ως υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν. Αυτό που ενδέχεται να σε χρεώσει είναι το υποβοηθούμενο GPS «A-GPS» το οποίο αναφέρεται αμέσως μετά.

 

 

Τι είναι το A-GPS;

Το A-GPS (Assisted GPS), δηλαδή «υποβοηθούμενο GPS» βελτιώνει την απόδοση της συσκευής μας ως προς το κλείδωμα των δορυφόρων χρησιμοποιώντας το κυψελοειδές δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Για να αντλήσει τις απαραίτητες πληροφορίες η συσκευή από το δίκτυο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μια σύνδεση πακέτων δεδομένων (GPRS/3G/HSDPA) με αποτέλεσμα να υπάρξει μια χρέωση της τάξης των 4 με 5 kb. Ουσιαστικά μηδαμινή ως προς το όφελος που αποκομίζει κανείς.

Παρόλα αυτά αν κάποιος θέλει να απενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτή μπορεί να το κάνει πηγαίνοντας στο Menu > Settings > Location και απενεργοποιώντας την επιλογή «Networking positioning».

Περισσότερα εδώ.

 

http://img204.imageshack.us/img204/3782/scr39sm.jpg

 

Τι ρυθμίσεις χρειάζονται ώστε να κλειδώσω για πρώτη φορά δορυφόρους και να πάρω το στίγμα μου επάνω στο χάρτη;

Δεν χρειάζεται τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά τρέχουμε το πρόγραμμα πλοήγησης της επιλογής μας (πχ: Nokia Maps, αναφέρω αυτό διότι είναι προ-εγκατεστημένο στη συσκευή) και περιμένουμε να κλειδώσει δορυφόρους.

Κατά την αναμονή κλειδώματος των δορυφόρων θα πρέπει να βρισκόμαστε σε χώρο όπου υπάρχει άμεση επαφή με ανοικτό ουρανό.

Αν αργεί να κλειδώσει είναι απόλυτα φυσικό, καθώς τη πρώτη φορά κάνει περισσότερη ώρα απ' το συνηθισμένο.

Όπως είναι φυσικό, το επόμενο βήμα μετά το κλείδωμα των δορυφόρων και της εμφάνισης του στίγματος μας στο χάρτη είναι η πλοήγηση.

 

Τι ρυθμίσεις χρειάζονται ώστε να ορίσω διαδρομή πλοήγησης στο Nokia Maps (Χάρτες);

Στη περίπτωση του Nokia Maps ή OVI Maps (πρώην Smart2go) επειδή ως εφαρμογή μαζί με τους χάρτες παρέχεται εντελώς δωρεάν, για να πλοηγηθεί κανείς δηλαδή, να ορίσει ένα σημείο προορισμού και να μεταβεί σε αυτό με τη βοήθεια φωνητικών οδηγιών θα χρειαστεί να πληρώσει την αντίστοιχη άδεια πλοήγησης.

Βέβαια αρκετές συσκευές έρχονται με προπληρωμένη άδεια πλοήγησης για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ενεργοποίηση της άδειας πλοήγησης γίνεται μέσα από το πρόγραμμα «Χάρτες».

 

 

 

http://www.myphone.gr/forum/image/icons/icon11.gifΕν κατακλείδι:

Για να πάρει κάποιος για πρώτη φορά καθώς και τις υπόλοιπες το στίγμα του στο χάρτη δεν χρειάζεται τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά ανοίγει το πρόγραμμα πλοήγησης της αρεσκείας του και περιμένει να κλειδώσει δορυφόρους.

Το GPS ως υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν. Αυτό που ενδέχεται να χρεώσει είναι το υποβοηθούμενο GPS «A-GPS» και μόνο όταν αναζητεί δορυφόρους ώστε να κλειδώσει.

Η χρέωση είναι της τάξης των 4 με 5 kb, ουσιαστικά μηδαμινή ως προς το όφελος που αποκομίζει κανείς.

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

[imgalign]http://europe.nokia.com/EUROPE_NOKIA_COM_3/Get_Support/Software/Device_software_update/new_concept/images/code_196x131.jpg[/imgalign]

Product Codes

 

 

Ο επταψήφιος κωδικός αριθμός Product Code καθορίζει την αγορά για την οποία προορίζεται μια συσκευή ή αν αυτή είναι μια τροποποιημένη έκδοση (customized version ή branded) κάποιου παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Για παράδειγμα, διαφορετικό product code έχει το Nokia Ν900 που προορίζεται για την Γερμανία και διαφορετικό αυτό που προορίζεται για την Ελλάδα ή αντίστοιχα, διαφορετικό product code έχει μια συσκευή Vodafone Live και διαφορετικό μια απλή από τη Nokia.

 

Το product code αναγράφεται στην ετικέτα πίσω από τη μπαταρία, στη πλάτη της συσκευής. [εικόνα]

 

Άμεσα με τη χώρα προορισμού -άρα και με το product code- συνδέονται τα πακέτα γλώσσας που διατίθεται το λογισμικό κάθε μοντέλου. Τα διαθέσιμα πακέτα γλωσσών είναι:

 

  • Euro-1: English, French, German, Italian, Spanish, Portuguese
  • Euro-2: English, French, German, Turkish, Dutch, Italian
  • Euro-3: English, Czech, Slovakian, German, Polish, Hungarian
  • Scandinavia: English, Finnish, Swedish, Norwegian, Icelandic, Danish
  • Baltic: English, German, Estonian, Russian, Latvian, Lithuanian
  • Russia: English, German, Ukrainian, Russian, Romanian, Bulgarian, Hungarian
  • Balkans: English, German, Croatian, Slovenian, Serbian, Greek
  • Arabic: English, Arabic, French, Farsi, Urdu
  • Hebrew: English, Hebrew, Arabian, Russian, Romanian, Spanish
  • Africa: English, Portuguese, German, Italian, French

 

 

Λίστα των ελληνικών product codes ανά συσκευή:

 

Συσκευές:

  • Nokia N900 (RX-51): 0585168

Link to comment
Share on other sites

Περί μπαταρίας και πρώτης φόρτισης...

 

 

Μόλις πήρα τη καινούρια μου συσκευή. Να τη φορτίσω κατευθείαν;

Οι καινούριες συσκευές συνήθως έρχονται με τη μπαταρία τους φορτισμένη κατά ένα ποσοστό. Η πρώτη φόρτιση καλό είναι να γίνεται αφού εμφανιστεί στην οθόνη της συσκευής το μήνυμα για χαμηλή στάθμη της μπαταρίας μετά από μια πρώτη εξερεύνηση της νέας μας συσκευής.

Αντίθετα από ότι ισχυρίζονται οι περισσότεροι «έμπειροι» πωλητές των καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας, η πρώτη φόρτιση δεν είναι απαραίτητο να διαρκέσει περισσότερο από όσο αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης. Τυπικά, μια συσκευή τελευταίας τεχνολογίας φορτίζει σε λιγότερο από 2 ώρες.

Το να αφήσετε τη μπαταρία για περισσότερες ώρες στο φορτιστή δεν θα έχει απολύτως κανένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μπαταρία αποδίδει το μέγιστο της ισχύς της μετά από 3 ή 4 πλήρεις επαναφορτίσεις.

 

 

 

Συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

 

  1. Ποτέ μη φορτίζετε μια μπαταρία όταν η θερμοκρασία δωματίου είναι κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου ή πάνω από 50!
  2. Ποτέ μη βραχυκυκλώνετε τις επαφές της.
  3. Μην τις πετάτε σε φωτιά, γιατί υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.
  4. Μην προσπαθείτε να τις διαλύσετε από περιέργεια για το τι περιέχουν.
  5. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε την μπαταρία σας, τοποθετείστε την σε στεγνό και δροσερό περιβάλλον. Η θερμότητα και τα μεταλλικά αντικείμενα μπορούν να την καταστρέψουν.
  6. Μην αφήνετε καμία μπαταρία για αρκετό καιρό ανενεργή. Οι μπαταρίες που μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα αφόρτιστες, τείνουν να χάνουν τα χαρακτηριστικά τους και παύουν να διατηρούν μεγάλες ποσότητες φορτίου. Μία πλήρη φόρτιση και αποφόρτιση σε τακτά χρονικά διαστήματα θα τις διατηρήσει σε αρκετά καλή κατάσταση, πάντα έτοιμες για χρήση.
  7. Καλό είναι για τη μέγιστη ασφάλεια και αυτονομία της συσκευής σας, να χρησιμοποιείτε εγκεκριμένες μπαταρίες από τον κατασκευαστή, ακόμα και αν είναι ...αρκετά ακριβότερες.
  8. Όλα τα κινητά πλέον διαθέτουν ηχητικά και οπτικά σήματα για να σας ενημερώσουν για την πλήρη αποφόρτιση της μπαταρίας. Αν εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε ένα τηλεφώνημα, δοκιμάστε να σβήσετε το φωτισμό οθόνης, να απενεργοποιήστε την παλμική ειδοποίηση ή και τις μελωδίες της συσκευής, για να εξοικονομήσετε λίγα ακόμα πολύτιμα mAh.
  9. Πολλές φορές λίγο πριν η μπαταρία πνεύσει τα λοίσθια, μία επανεκκίνηση της συσκευής σας ίσως σας προσφέρει λίγη επιπλέον ενέργεια για μερικά λεπτά. Παρόλα αυτά καλό θα είναι να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο «απελπισίας»... Άλλωστε αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας... δεν θα χρειαστεί!

 

 

Συμβουλές για αύξηση της αυτονομίας του κινητού.

  1. Σβήνετε το κινητό σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε ή όταν δεν το χρειάζεστε. Αρκετές εταιρίες προσφέρουν τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τις κλήσεις που έγιναν στο κινητό σας, όση ώρα αυτό ήταν απενεργοποιημένο, για να ξέρετε πάντα ποιος σας τηλεφώνησε.
  2. Προσπαθήστε πάντα να φορτίζετε την μπαταρία σας, μόνο μετά από μία πλήρη αποφόρτιση.
  3. Αν γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε μια περιοχή με μηδενική λήψη, και δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, τότε κλείστε το κινητό σας. Σπαταλά άσκοπα μεγάλα ποσά ενέργειας, αφού προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει σύνδεση, ενώ, θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και αν δεν υπάρχει πιθανότητα να συνδεθείτε ποτέ.
  4. Χρησιμοποιείτε τις ενδείξεις της συσκευής σας σχετικά με τα επίπεδα ενέργειας της μπαταρίας σας. Αν και αρκετές φορές οι ενδείξεις δεν είναι αναλογικές και δεν δείχνουν πραγματικά το πόση ώρα αναμονής έχετε ακόμα, στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν το μοναδικό τρόπο για να γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκεται η μπαταρία του κινητού σας.

 

 

______________

Πηγή & περισσότερα: myPhone.gr :: My Library > 'Αρθρα > Εξαντλώντας... τις μπαταρίες

Edited by Mythozz
Link to comment
Share on other sites

Περί παράλληλων εισαγωγών...

 

 

Γενικά

Πολλές αλυσίδες καταστημάτων για να διαθέσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα ή σε χαμηλότερες τιμές επερχόμενες συσκευές προβαίνουν σε δικές τους εισαγωγές παρακάμπτοντας έτσι τον επίσημο εισαγωγέα της Ελλάδος, δηλαδή την Alpha Copy η οποία εισάγει και διαθέτει σε μεταπωλητές ελληνικές συσκευές της Nokia.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται παράλληλη εισαγωγή ή όπως έχει επικρατήσει παρα-εισαγωγή.

Αξίζει να αναφερθεί πως το όλο γεγονός δεν αποτελεί παράνομη διαδικασία. Το παράνομο της όλης υπόθεσης είναι η πώληση συσκευών παράλληλης εισαγωγής ως ελληνικές, κάτι που φυσικά αποτελεί απάτη!

 

 

Τα μειονεκτήματα που υπάρχουν

Η αγορά μιας συσκευής παράλληλης εισαγωγής ελλοχεύει μερικούς «κινδύνους». Αυτοί είναι:

 

  • Η απώλεια της ελληνικής γλώσσας μετά από αναβάθμιση λογισμικού μέσω του Nokia Software Updater. Με αναβάθμιση μέσω της διαδικασίας FOTA δεν υπάρχει πρόβλημα.
  • Η άρνηση αναγνώρισης εγγύησης από την εδώ αντιπροσωπεία, δηλαδή την Alpha Copy. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
    • Αν η συσκευή προέρχεται από αγορά εντός της Ε.Ε. η Alpha Copy αναγνωρίζει την εγγύηση ως προς το hardware (υλισμικό) της συσκευής, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει το κομμάτι του software (λογισμικό). Στη περίπτωση που χάσουμε την ελληνική γλώσσα μετά από αναβάθμιση η εισαγωγή των ελληνικών μπορεί να γίνει στα Nokia Shops -με το αζημίωτο φυσικά- και ταυτόχρονα να αποκτήσουμε εγγύηση και στο κομμάτι του software.
    • Αντίθετα αν η συσκευή προέρχεται από αγορά εκτός της Ε.Ε. η Alpha Copy δεν αναγνωρίζει δικαίωμα εγγύησης ούτε για το κομμάτι hardware, ούτε και για το software.

     

 

 

Πως μπορώ να διακρίνω αν μια συσκευή είναι επίσημης εισαγωγής, δηλαδή ελληνική ή παράλληλης;

Εύκολα, αρκεί να διαπιστώσετε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

 

  • Από τη ταινία ασφαλείας.
    Στις μη ελληνικές συσκευασίες η ταινία ασφαλείας της συσκευασίας είναι απλά λευκή χωρίς να αναγράφεται κάτι. Στις συσκευασίες της Alpha Copy η ταινία είναι λευκή και αναγράφει με ανάγλυφα ιριδίζοντα γράμματα NOKIA SEALED.
  • Από το πληκτρολόγιο.
    Όλες οι ελληνικές συσκευές φέρουν στο πληκτρολόγιο και ελληνικούς χαρακτήρες εκτός από λατινικούς.
  • Από το product code.
    Το product code θα πρέπει να είναι το ελληνικό. Κατάλογος των ελληνικών product codes καθώς και που το βλέπουμε, βρίσκεται εδώ.
  • Από τα εγχειρίδια χρήσης και τα λοιπά έντυπα που περιέχονται στη συσκευασία.
    Αν δείτε οι οδηγίες χρήσης να είναι πρόχειρες φωτοτυπίες ή/και τα λοιπά φυλλάδια να είναι γραμμένα σε άλλη γλώσσα τότε έχετε πέσει θύμα παράλληλης εισαγωγής.
  • Τέλος, δηλώνοντας το imei.
    Με ένα απλό τηλεφώνημα σε οποιοδήποτε Nokia Shop μπορείτε ανά πάσα στιγμή να σιγουρευτείτε για τη προέλευση της συσκευής σας. Τηλέφωνα καθώς και διευθύνσεις των Nokia Shop μπορείτε να βρείτε εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Για μελλοντική χρήση.

 

Τι είναι τα Nokia Maps, Garmin, Sygic, NDrive κτλ;

Πρόκειται για λογισμικά που λαμβάνουν από τους δορυφόρους τις πληροφορίες για το στίγμα του σημείου στο οποίο βρίσκεται ο δέκτης και τις μετατρέπουν σε κατανοητή για τον άνθρωπο μορφή, πληροφορώντας το χρήστη για την ακριβή γεωγραφική του θέση. Αυτή η κατανοητή «ανθρώπινη» μορφή είναι φυσικά οι χάρτες επάνω στους οποίους βλέπουμε το στίγμα μας. Εκτός από τα προαναφερθέντα υπάρχουν και άλλα λογισμικά πλοήγησης όπως τα MLS Destinator, Route66, Tom Tom κτλ.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Για περισσότερες λεπτομέρειες κατά το κλείδωμα των δορυφόρων πηγαίνουμε στο εικονίδιο «Τοποθεσία» (βρίσκεται στο φάκελο «Εφαρμογές») και επιλέγουμε Δεδομένα GPS > Επιλογές > Κατάσταση δορυφόρου.

Στο παραθυράκι που εμφανίζεται θα δούμε 32 αριθμούς με τις αντίστοιχες μπάρες. Αν αυξομειώνονται σημαίνει ότι η συσκευή ψάχνει για δορυφόρους, οπότε όλα καλά. Όταν κάποιες από αυτές γίνουν μπλε τότε σημαίνει πως έχει κλειδώσει τους αντίστοιχους δορυφόρους. Δεν είναι αναγκαίο να είναι full οι μπάρες, αρκεί να είναι μπλε.

Εφόσον γίνει αυτό μπορούμε πλέον να τρέξουμε το πρόγραμμα πλοήγησης της αρεσκείας μας και να πάρουμε το στίγμα μας επάνω στο χάρτη.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Τι ρυθμίσεις χρειάζονται ώστε να ορίσω διαδρομή πλοήγησης στα Garmin, Sygic, NDrive κλπ;

Αυτά τα προγράμματα πλοήγησης παρέχουν δωρεάν τη δυνατότητα πλοήγησης καθώς απαιτείται η αγορά του ίδιου του προγράμματος όπως επίσης και των χαρτών. Οδηγίες εγκατάστασης για το καθένα υπάρχουν στα αντίστοιχα θέματα.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Πως κάνω format στο κινητό και στην κάρτα μνήμης;

 

 

Αν το κινητό σας έχει αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, το λειτουργικό σύστημα «κολλάει» συχνά ή εμφανίζει αδικαιολόγητα σφάλματα, ίσως η λύση του format είναι μονόδρομος.

 

Υπάρχουν δύο είδη format:

 

* Soft format (επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων):

Menu - Settings - Menu - Restore Original Settings

(o συνδυασμός *#7780# δεν δουλεύει).

Επαναφέρει τις αρχικές ρυθμίσεις που είχε το κινητό όταν το αγοράσατε. Δεν επηρεάζει τα δεδομένα σας.

 

 

* Hard format:

Menu - More - File Manager - N900 (παρατεταμένη πίεση) - Format

(o συνδυασμός *#7370# δεν δουλεύει)

 

 

 

Πως κάνω μορφοποίηση (format) στην κάρτα μνήμης;

 

* Μέσα από τη συσκευή: Για να κάνουμε μορφοποίηση στην κάρτα μνήμης, επιλέγουμε: Menu - More - File Manager - Memory Card (παρατεταμένη πίεση) - Format.

 

* Μέσω υπολογιστή: Εναλλακτικά, η μορφοποίηση της κάρτας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα συνδέοντας το κινητό με τον υπολογιστή μέσω καλωδίου σε λειτουργία «Μεταφορά δεδομένων» ώστε να αναγνωριστεί το κινητό ως μέσο μαζικής αποθήκευσης.

 

 

Η μορφοποίηση έχει ως αποτέλεσμα τη πλήρη διαγραφή των δεδομένων που περιέχονται στην μαζική μνήμη και την κάρτα μνήμης. Ως εκ τούτου μια απλή αντιγραφή και επικόλληση αυτών στον υπολογιστή σας συνδέοντας το κινητό σε λειτουργία «Μεταφοράς Δεδομένων» ή τοποθετώντας τη κάρτα σε card reader αρκεί για να τα σώσετε.

 

Ειδικά για τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο χρήστης θέλει να σώσει και τα εγκατεστημένα στη κάρτα εφαρμογές/παιχνίδια/θέματα, θα πρέπει κατά την αντιγραφή - επικόλληση να επιλέξει τα αρχεία και τους φακέλους συστήματος οι οποίοι είναι κρυφοί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει στον υπολογιστή του την εμφάνιση των κρυφών αρχείων και φακέλων.

 

______________

Ο κωδικός κλειδώματος (ασφαλείας) που θα σας ζητηθεί -και εφόσον δεν τον έχετε αλλάξει- είναι 12345.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πως κάνω flashing στο Ν900;

 

Τα βήματα είναι τα εξής:

 

1. Κάνουμε ένα backup (όπως αναφέρεται εδώ) για να σώσουμε ότι δεδομένα χρειαζόμαστε. Επίσης φροντίζουμε να έχει αρκετή μπαταρία το κινητό.

 

2. Κατεβάζουμε το Maemo Flasher v3.5_2.5.2.2 από την σελίδα http://tablets-dev.nokia.com/maemo-dev-env-downloads.php (ανάλογα το λειτουργικό του υπολογιστή μας διαλέγουμε και το σωστό εκτελέσιμο)

 

3. Κατεβάζουμε το τελευταίο firmware από το παρακάτω link, http://tablets-dev.nokia.com/nokia_N900.php με την ονομασία RX-51_2009SE_20.2010.36-2_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin. Θα πρέπει να τοποθετήσουμε το ΙΜΕΙ της συσκευής μας στο πεδίο "Enter product id" για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε το λογισμικό.

 

Σημείωση 1: Για το πως θα βρούμε το IMEI της συσκευής μας κοιτάμε εδώ.

Σημείωση 2: Γράφουμε τον 15ψήφιο κωδικό χωρίς το σύμβολο /.

 

Στα region για Ελλάδα διαλέγουμε worldwide ή global.

 

4. Στη συνέχεια αντιγράφουμε το παραπάνω αρχείο που κατεβάσαμε, στο directory του Maemo Flasher. Αν δεν αλλάξατε την διαδρομή αποθήκευσης κατά την εγκατάσταση του προγράμματος η προεπιλεγμένη διαδρομή είναι στο C:\Program Files\maemo\flasher-3.5. Στο ubuntu αντιγράφουμε το αρχείο στον προσωπικό μας κατάλογο ~ και συνεχίζουμε από το 6ο βήμα.

 

5. Κλείνουμε το κινητό και ανοίγουμε το Maemo Flasher στον υπολογιστή μας. Αυτόματα ανοίγει το Command Prompt και μας τοποθετεί αμέσως στον φάκελο του Maemo Flasher.

 

6. Με κλειστό το κινητό κρατάμε πατημένο το U στο πληκτρολόγιο του Ν900, και ταυτόχρονα συνδέουμε το κινητό στο USB του υπολογιστή μας. Αν το κάναμε σωστά θα ανάψει το κινητό, θα βγει το logo της ΝΟΚΙΑ και πάνω δεξιά θα εμφανιστεί το σύμβολο του USB. Το κινητό πλέον μπήκε στη διαδικασία flash.

 

7. Στο ανοιχτό παράθυρο του Command Prompt που άνοιξαμε στο βήμα 5 γράφουμε τα εξής :

flasher-3.5.exe -F RX-51_2009SE_20.2010.36-2_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin -f -R

 

Στο ubuntu ανοίγουμε το τερματικό και δίνουμε ως root :

flasher-3.5 -F RX-51_2009SE_20.2010.36-2_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin -f -R

 

Σημείωση 1η: Για σιγουριά κάντε το copy/paste με δεξί κλικ > paste και όχι με CTRL-V.

Σημείωση 2η: Για να μην γράφετε όλο το όνομα του firmware, μπορείτε απλά να το μετονομάσετε μόλις το κατεβάσετε. Για παράδειγμα μπορείτε να αποθηκεύσετε το firmware με το όνομα RX-51_20.2010.36-2.bin και στο Command Prompt να γράψετε flasher-3.5.exe -F RX-51_20.2010.36-2.bin -f -R.

 

8. Αφού πατήσουμε Enter ξεκινά η διαδικασία, που διαρκεί γύρω στο 3λεπτο. Όταν τελειώσει το κινητό κάνει Restart και μας βγάζει στην αρχική οθόνη με τα Regional settings.

 

 

Υ.Γ. Εάν θέλουμε να κάνουμε flashing μόνο στον πυρήνα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι το έβδομο βήμα και πληκτρολογούμε:

flasher-3.5.exe -F RX-51_2009SE_20.2010.36-2_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin --flash-only=kernel -f -R

 

 

Ευχαριστούμε θερμά το μέλος MofoBear για τις οδηγίες του.

Edited by gianpithio

iPhone 7 Plus 128GB Black iOS 10.3.1

MacBook Pro 13" macOS Sierra 10.12.4

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Τερματικό - πρώτα βήματα.

 

O οδηγός που ακολουθεί έχει σκοπό να εξηγήσει τον τρόπο που μπορούμε να κάνουμε βασικές ενέργειες μέσω του τερματικού. Όποιοι αποφασίσουν να ασχοληθούν περισσότερο υπάρχουν "άπειροι" οδηγοί που θα βοηθήσουν.

 

Πάντα γράφουμε τις εντολές μετά το σύμβολο $ και τις εκτελούμε πατώντας Enter. Αριστερά από το σύμβολο $ μας εμφανίζει τον κατάλογο στον οποίο βρισκόμαστε αυτό μπορούμε να το δούμε και πληκτρολογώντας pwd. Τέλος οι ονομασίες των αρχείων πρέπει να γράφονται πάντα όπως τις βλέπουμε με τους πεζοκεφαλαίους χαρακτήρες.

 

Κάθε φορά που ανοίγουμε το τερματικό βρισκόμαστε στον προσωπικό μας κατάλογο (home directory) και είναι στην διαδρομή /home/user. O home directory περιέχει τους καταλόγους και αρχεία που σας ανήκουν και μπορείτε να τα τροποποιήσετε χωρίς δικαιώματα υπερχρήστη (root). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο home directory συμβολίζεται με το χαρακτήρα ~ (tilde). Σε περίπτωση που θελήσετε να τροποποιήσετε ένα αρχείο που δεν είναι στον προσωπικό σας κατάλογο αυτό απαιτεί προνόμια υπερχρήστη (root) θα πρέπει να εγκαταστήσετε την εφαρμογή rootsh, την οποία θα βρείτε στο Application manager αφου ενεργοποιήσετε το Extras-devel repository. Η εφαρμογή rootsh θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε προνόμια root για να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε τα αρχεία που δεν έχουμε δικαίωμα. Αφού εγκαταστήσουμε την εφαρμογή rootsh ανοίγουμε το τερματικό και δίνουμε sudo gainroot. Προσοχή γιατί τώρα έχουμε την απόλυτη δικαιοδοσία στο σύστημα και μπορεί να προκαλέσουμε κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά.

 

Στον σύντομο οδηγό που ακολουθεί θα αναφερθούν μερικές εντολές διαχείρισης αρχείων. Όταν αναφερόμαστε σε κατάλογο θα τον ονομάζουμε dir και σε αρχεία file, φυσικά μπορούν να έχουν οποιαδήποτε ονομασία. Επίσης καλό είναι να συμβουλευτείτε και τις man pages που δίνονται δίπλα από κάθε εντολή.

 

Όλες οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν μπορούν να γίνουν από οποιοδήποτε φάκελο αρκεί να δίνουμε την πλήρη διαδρομή του αρχείου. Θα δούμε δύο παραδείγματα που θα αναλύσουμε περισσότερο στη συνέχεια. Εμείς για την για την δίκη σας ευκολία θα υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε πάντα μέσα στον ίδιο κατάλογο με το αρχείο.

ls /etc εμφανίζουμε τα περιεχόμενα του κατάλογου /etc από όπου και αν βρισκόμαστε, ομοίως για την μετακίνηση του αρχείου δίνουμε.

mv /home/user/MyDocs/file /home/user μετακίνηση του αρχείου με το όνομα file από τον κατάλογο MyDocs στον προσωπικό μας κατάλογο.

 

ls - Eμφανίζει τα περιεχόμενα του καταλόγου που βρισκόμαστε. (man)

ls -a Eμφανίζει και τα κρυφά αρχεία του κατάλογου που βρισκόμαστε. Όταν υπάρχει τελεία στην αρχή ενός ονόματος το αρχείο θεωρείται κρυφό και δεν θα εμφανιστεί εκτελώντας το πρόγραμμα ls π.χ. στον κατάλογο MyDocs oι κατάλογοι .images, .videos κ.α. είναι κρυφοί για να μπορέσουμε να τους δούμε πρέπει να βάλουμε και την παράμετρο -a.

 

cd - Mεταφερόμαστε στον κατάλογο της επιλογής μας. (man)

cd /home - Mεταφορά στο κατάλογο /home.

cd .. - Mεταφορά ένα επίπεδο πίσω.

 

mkdir - Δημιουργία κατάλογου. (man)

mkdir /home/user/MyDocs/dir - Δημιουργία κατάλογου με την ονομασία dir στον κατάλογο MyDocs που υπάρχει μέσα στον home directory.

Όπως έχουμε αναφέρει ο προσωπικός μας κατάλογος συμβολίζεται με το χαρακτήρα ~ για αυτό και την παραπάνω εντολή μπορούμε να την να δώσετε και mkdir ~/MyDocs/dir.

 

rmdir - Διαγραφή κατάλογου. (man)

rmdir /home/user/MyDocs/dir - Διαγραφή του κατάλογου dir. O φάκελος πρέπει να είναι κενός.

 

rm - Διαγραφή κατάλογου η αρχείου. (man)

rm file - Διαγραφή του αρχείου file.

rm -rf dir - Διαγραφή του καταλόγου dir και των περιεχομένων του.

 

cp - Αντιγραφή αρχείου. (man)

cp file /home/user/MyDocs - Αντιγραφή του αρχείου file στον κατάλογο ~/MyDocs

cp -a dir /home/user αντιγραφή του καταλόγου dir στον κατάλογο /home/user.

cp file file.old - Κρατάμε αντίγραφο του αρχείου file σε ένα καινούριο αρχείο με την ονομασία file.old. Ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση που αλλάξουμε κάτι σε ένα αρχείο κείμενου ακόμη και εάν κάνουμε λάθος μπορούμε να επαναφέρουμε το προηγούμενο αρχείο.

 

mv - Μετακίνηση αρχείου. (man)

mv file /home/user/MyDocs - Μετακίνηση του αρχείου file στον κατάλογο MyDocs. Μπορούμε να το γράψουμε και mv file ~/MyDocs.

 

cat - Προβολή των περιεχομένων ενός αρχείου. (man)

 

Ειδικοί χαρακτήρες:

 

Αστερίσκος * - Αντικαθιστά έναν οι περισσότερους χαρακτήρες.

Εκτελώντας ls fi* θα εμφανιστούν όλα τα αρχεία του τρέχοντος κατάλογου που το όνομα τους ξεκινάει από fi.

mv *.mp3 ~ - Μεταφέρει όλα τα αρχεία με επέκταση .mp3 στον προσωπικό μας κατάλογο (home directory).

cp * ~/MyDocs/.images - Μπορείτε να αντιγράψετε όλα τα αρχεία του τρέχοντος κατάλογου στον κατάλογο .images προκείμενου να συμπεριλάβετε τους υποκαταλόγους και τα αρχεία τους πρέπει να χρησιμοποιήσετε την παράμετρο -r δηλαδή cp -r * ~/MyDocs/.images

 

Ομοίως λειτουργούν και οι άλλοι ειδικοί χαρακτήρες!

 

Λατινικό ερωτηματικό ? - Υποκαθιστά μόνο ένα χαρακτήρα. Εάν βάλουμε δύο ?? υποκαθιστούν δύο χαρακτήρες κ.τ.λ.

 

Αγκύλες [ ] - Χρησιμοποιούνται για να ορίσουμε ένα σύνολο π.χ. αν εκτελέσουμε ls file[6-9] θα μας εμφανίσει όλα τα αρχεία στον τρέχοντα κατάλογο που το όνομα τους ξεκινάει από file και τελειώνει με τους αριθμούς 6, 7, 8, 9.

 

More:

 

date - Εμφάνιση της τρέχουσας ώρας και ημέρας.

uptime - Εμφάνιση του χρόνου που λειτουργεί η συσκευή.

uname -a - Εμφάνιση της έκδοσης του πυρήνα.

clear - Καθαρίζουμε την οθόνη του τερματικού, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε και την συντόμευση Ctrl+L.

echo ?! - Χρησιμοποιείτε για να ελέγξουμε εάν η εντολή εκτελεστικέ σωστά π.χ. εάν το γράψουμε μετά από την εκτέλεση μια εντολής και μας εμφανίσει το αποτέλεσμα 0 τότε η εντολή εκτελέστηκε χωρίς πρόβλημα.

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/gianpithio_cp_2012.gif

Συντονιστής συζητήσεων στο forum της Nokia & Samsung @myphone.gr

Link to comment
Share on other sites

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...