Jump to content

Εφαρμογές χρηστών του computing forum


greatst
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ξεκίνησα την ανάπτυξη ενός έργου ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) για την υλοποίηση ενός διαπλατφορμικού (cross-platform) διαχειριστή αρχείων. Ακόμη είναι σε εμβρυϊκό στάδιο, αλλά ευελπιστώ να το προχωρήσω με τον καιρό. Το ονόμασα GreatstCPFM, και αυτή την περίοδο βρίσκομαι στην έκδοση 0.03_Pre-Alpha.

 

Δημιουργήθηκε σε Netbeans, τρέχει σε Java, διατίθεται υπό την Apache Licence 2.0, έχει δοκιμαστεί (επιτυχώς!) σε Ubuntu, Debian και Windows XP. Ουσιαστικά είναι ένα frontend για την κλήση εντολών διαχείρισης αρχείων του λειτουργικού συστήματος. Στην έκδοση αυτή έχω υλοποιήσει μόνο τις εντολές αντιγραφής, μετακίνησης και διαγραφής αρχείων. Μπορείτε να το ανακτήσετε από την ιστοσελίδα του project στο sourceforge, συγκεκριμένα:

 

http://sourceforge.net/projects/greatstcpfm

 

Ο σκοπός του διαπλατφορμικού διαχειριστή αρχείων (cross platform file manager) είναι χρησιμοποιώντας την ίδια εφαρμογή ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος (το "εκτελέσιμο" .jar αρχείο της εφαρμογής) να μπορεί ο χρήστης να διαχειρίζεται τα αρχεία των υπολογιστών του ανεξαρτήτως του λειτουργικού συστήματος στο οποίο εκτελείται η εφαρμογή. Η μόνη απαίτηση είναι να υπάρχει εγκατεστημένη υποδομή Java στον υπολογιστή, όπως κάποιο Java Runtime Environment (είτε το JRE της Sun είτε το JRE του OpenJDK). Ο χρήστης θα μπορεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να πραγματοποιεί λειτουργίες διαχείρισης αρχείων (πχ: αντιγραφή, μετακίνηση, διαγραφή, μετονομασία, κλπ) με διαφανή τρόπο, δηλαδή χωρίς να τον ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται το αίτημα του. Για τον σκοπό αυτό η εφαρμογή ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα στο οποίο εκτελείται θα καλέσει την αντίστοιχη εντολή του λειτουργικού συστήματος. Για παράδειγμα, το πλήκτρο αντιγραφής αρχείου στην περίπτωση Linux λειτουργικού συστήματος θα καλέσει την εντολή

 

cp source target

 

ενώ στην περίπτωση Windows λειτουργικού συστήματος θα καλέσει την εντολή

 

cmd /C copy source target

 

Επί του παρόντος, υποστηρίζονται μόνο Linux και Windows και η εφαρμογή έχει δοκιμαστεί σε Ubuntu8.10, Debian5.0 και Windows XP. Στην περίπτωση μάλιστα του Debian χρησιμοποιήθηκε εγκατάσταση αποκλειστικά με ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) με εγκατεστημένο το OpenJDK-JRE και η εφαρμογή λειτούργησε κανονικά χωρίς προβλήματα.

 

Για να εκτελέσετε την εφαρμογή, πρέπει να καλέσετε το αρχείο GreatstCPFM.jar για εκτέλεση μέσω της Java υποδομής του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ήδη ορίσει οι εφαρμογές .jar να "ανοίγουν" με χρήση της Java, μπορείτε απλά να κάνετε διπλό αριστερό κλικ στο εικονίδιο του αρχείου GreatstCPFM.jar. Εάν προτιμάτε να καλέσετε την εφαρμογή από τερματικό, τότε ανοίγετε το τερματικό, μεταβαίνετε (με κατάλληλη χρήση της εντολής cd) στον φάκελο όπου έχετε την εφαρμογή και στη συνέχεια εκτελείτε

 

java -jar GreatstCPFM.jar

 

ή μπορείτε απευθείας να εκτελέσετε την παραπάνω εντολή με το πλήρες (απόλυτο) μονοπάτι αντί του ονόματος GreatstCPFM.jar.

 

Στο αρχείο GreatstCPFM.tar.gz περιλαμβάνονται -εκτός του "εκτελέσιμου" αρχείου GreatstCPFM.jar- και τα αρχεία οδηγιών, άδειας διανομής κλπ αλλά και ο πηγαίος κώδικας της εφαρμογής (αρχείο GreatstCPFMJFrameMain.java).

 

Ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) από την εφαρμογή (από την αρχική έκδοση 0.01 Pre-ALPHA) κατά την εκτέλεση της σε Ubuntu 8.10 μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα:

 

http://users.auth.gr/~sfilippi/GreatstCPFM

 

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας ;)

Link to comment
Share on other sites

Νέα έκδοση στην εφαρμογή GreatstCPFM στο http://sourceforge.net/projects/greatstcpfm

 

Περάσαμε στην έκδοση 0.02 Pre-ALPHA. Υλοποιήθηκε πλέον και η διαγραφή αρχείου.

 

Change log

===========

 

Version 0.02 Pre-ALPHA: implementation of file deletion.

Link to comment
Share on other sites

Νέα έκδοση στην εφαρμογή GreatstCPFM στο http://sourceforge.net/projects/greatstcpfm

 

Μια νέα έκδοση της εφαρμογής, όπου διορθώνεται ένα "bug" στον κώδικα που επέτρεπε στην εφαρμογή να τρέχει μόνο σε Windows XP: τώρα πρέπει να τρέχει και στις άλλες εκδόσεις των Windows.

 

Change log

===========

 

Version 0.03 Pre-ALPHA: change of code: now the application should work in all versions of Windows (previous version only worked with Windows XP)

Version 0.02 Pre-ALPHA: implementation of file deletion.

Link to comment
Share on other sites

Μια πάρα πολύ απλή εφαρμογή που ανέπτυξα (για ... άσχετο λόγο: κάτι άλλο δοκίμαζα και έφτιαξα στα γρήγορα μια εφαρμογούλα για να το δοκιμάσω!) στο Netbeans σε λειτουργικό σύστημα Ubuntu 8.10. Δίνουμε το βάρος μας, το ύψος μας, διαλέγουμε το φύλο μας και το προγραμματάκι μας λέει τον δείκτη μάζας σώματος και (για όσους/όσες αυτό το νούμερο δεν λέει τίποτε) έναν αντίστοιχο χαρακτηρισμό, πχ: παχύσαρκος άνδρας.

 

Το πρόγραμμα (πρέπει να) τρέχει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα που διαθέτει το Java Runtime Environment (έκδοση 1.6) και δεν χρειάζεται εγκατάσταση (δηλαδή ... να αντιγράψετε κάπου τα jar αρχεία) αφού τρέχει με χρήση της τεχνολογίας Java Web Start.

 

Για να το εκτελέσετε: http://stavros.filippidis.name/dms.html

 

Μετά την πρώτη φορά που θα εκτελέσετε την εφαρμογή η εφαρμογή παραμένει (όπως όλες οι εφαρμογές java που κάνουν χρήση της τεχνολογίας java web start) στην cache μνήμη της java virtual machine του υπολογιστή σας, οπότε μπορείτε να την εκτελέσετε όσες φορές θέλετε χωρίς να είστε στο internet. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στον πίνακα ελέγχου της java (στο Ubuntu 8.10 με την Sun Java πηγαίνουμε Σύστημα --> Sun Java 6 Plugin Control Panel) και στην καρτέλα General, στην ενότητα Temporary Internet Files πατάμε το πλήκτρο View. Εμφανίζεται το παράθυρο Java Cache Viewer, όπου εντοπίζουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει (DMS), κάνουμε δεξί κλικ επάνω της και επιλέγουμε Run Offline για να την εκτελέσουμε τοπικά (ή Run Online για να την εκτελέσουμε εκ νέου από το δικτυακό τόπο, για την περίπτωση που υπάρχει κάποια αναβάθμιση της εφαρμογής). Επιπρόσθετα, σε λειτουργικά συστήματα όπου αυτό υποστηρίζεται, μπορούμε να επιλέξουμε και Install Shortcuts ώστε να έχουμε μια συντόμευση για να ξεκινάμε την εφαρμογή στα γρήγορα (νομίζω ότι αυτή η λειτουργία δεν υποστηρίζεται από το Ubuntu).

 

Η ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται για την φόρτωση της εφαρμογής έχει ένα κουμπί που χρησιμοποιεί το Deployment Toolkit. Με το κουμπί αυτό εάν δεν υπάρχει JRE εγκατεστημένο μας οδηγεί να το κατεβάσουμε/εγκαταστήσουμε. Για λόγους συμβατότητας, παραμένει και ένας κλασσικός σύνδεσμος για την περίπτωση που το κουμπί δεν λειτουργεί σωστά (πχ: εάν σας προτείνει να κατεβάσετε το Java Runtime Environment ενώ εσείς πιστεύετε ότι το έχετε ήδη εγκατεστημένο).

 

Η εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική Java Desktop Application [swing Application Framework (JSR 296)], αλλά είναι απλά ένα JFrame με Swing αντικείμενα! Αποτελείται μόνο από ένα jar αρχείο χωρίς εξωτερικές εξαρτήσεις (ενσωμάτωσα και μια δική μου "βιβλιοθήκη" στο jar αυτό), οπότε το αρχείο αυτό μόνο του αρκεί για να τρέξει η εφαρμογή και ως stand-alone.

 

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τη διεπαφή χρήστη του συστήματος (δηλαδή ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα).

 

Σημείωση:

Τις πληροφορίες αυτές -σε εκτενέστερη μορφή- τις πρωτοδημοσίευσα στο ubuntu-gr φόρουμ στη σελίδα http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=6&t=3293 όπου υπάρχει και σχετική συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να σου χαλάσω το θέμα και ελπίζοντας ότι δε βγαίνω Off Topic, να ανεβάσω κι εγώ ένα BMI Calculator που είχα αναπτύξει για δική μου χρήση, στην προηγούμενη εταιρία που δούλευα (Φαρμακευτική).

 

Ουσιαστικά υπολογίζει το BMI του ασθενή, θεωρητικές και ρεαλιστικές θερμίδες που χρειάζεται και ανάλογα με τη νόσο προτείνει αντίστοιχο σκεύασμα εντερικής ή παρεντερικής διατροφής της εταιρίας.

 

Υπάρχουν δυο εκδώσεις του προγράμματος, μια στα Ελληνικά και μια στα Αγγλικά.

 

Είναι γραμμένο σε Visual Basic, ντρέπομαι γι' αυτό, αλλά δεν είμαι προγραμματιστής, hobbyστας είμαι και το έφτιαξα για την πλάκα μου αλλά και για να το χρησιμοποιήσω εγώ αλλά και κάποιοι γιατροί που μου το ζήτησαν. Αν για κάποιους είναι χρήσιμο, θα χαρώ ιδιαίτερα.

 

Να σημειώσω ότι το τηλέφωνό μου που αναφέρεται στο About του προγράμματος, δεν ισχύει πια, απλά δε βρήκα ποτέ το χρόνο να το αλλάξω. Τα υπόλοιπα Contact Details μου ισχύουν κανονικά.

-----------------

Σ.Ζωγράφος

Link to comment
Share on other sites

Σκοπός: θα δημιουργήσουμε μια εφαρμογή σε Java η οποία θα χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη βάση δεδομένων JavaDB προκειμένου να υλοποιήσουμε μια απλή ατζέντα. Σκοπός είναι η εξοικίωση μας με τη δημιουργία εφαρμογών java που συνδέονται με βάση δεδομένων και (ίσως?) να μας μείνει και μια χρήσιμη εφαρμογή ως άμεσο και βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.

 

Απαιτούμενα: Πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας το Netbeans (ο οδηγός βασίζεται στην έκδοση 6.5). Εάν το Netbeans λειτουργεί κανονικά, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε και κάποιο JDK εγκατεστημένο και ρυθμισμένο στον υπολογιστή μας (ο οδηγός χρησιμοποιεί το Sun JDK 1.6.0 update12, αλλά υποθέτω ότι θα λειτουργεί και με το OpenJDK που ίσως έχουν πολλοί).

 

Πάμε λοιπόν: (όπου βλέπετε πλαίσιο quote με τον τίτλο Σημείωση, ΔΕΝ είναι απαραίτητο να το διαβάσετε για να ολοκληρώσετε την δημιουργία της εφαρμογής, αλλά δίνει πρόσθετες πληροφορίες)

 

Ξεκινάμε την εφαρμογή Netbeans. Κάνουμε κλικ στο Services. Κάνουμε διπλό κλικ στο Databases. Κάνουμε δεξί κλικ στο Databases και επιλέγουμε New Connection. Στο παράθυρο New Database Connection που εμφανίζεται και στην καρτέλα Basic setting, στο Data Input Mode επιλέγουμε Direct URL Entry. Στο Name επιλέγουμε Java DB (Embedded). Στο username δίνουμε user και στο password δίνουμε pass. Τσεκάρουμε το Remember password. Στο JDBC URL δίνουμε

 

jdbc:derby:Atzenta;create=true

 

Πατάμε OK και αφού δημιουργηθεί η βάση δεδομένων μεταφερόμαστε αυτόματα στην καρτέλα Advanced. Δεν πειράζουμε τίποτε εκεί και πατάμε εκ νέου OK.

 

Παρατηρούμε ότι κάτω από το Databases δημιουργήθηκε το

 

jdbc:derby:Atzenta;create=true [user on APP]

 

Σημείωση:

Ουσιαστικά λέμε στο Netbeans ότι θέλουμε σύνδεση με μια βάση δεδομένων με όνομα Atzenta. Η παράμετρος

create=true

επιτρέπει τη δημιουργία της βάσης δεδομένων εάν αυτή δεν υπάρχει ήδη. Derby είναι το όνομα της JavaDB, όπου εδώ χρησιμοποιούμε την ενσωματωμένη έκδοση της, οπότε δεν απαιτείται χωριστή εγκατάσταση/συντήρηση/διαχείριση ενός συστήματος διαχείρισης βάσεων δεδομένων (DBMS).

 

Κάνουμε κλικ στο βελάκι ακριβώς αριστερά από αυτήν την καταχώριση. Στο Tables που εμφανίζεται κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε Create Table. Στο παράθυρο Create Table στο Table name δίνουμε Atzenta. Φτιάχνουμε 4 πεδία για τη βάση δεδομένων (συμπληρώνουμε τα στοιχεία για το πρώτο που ήδη υπάρχει και με το Add Column προσθέτουμε τρία ακόμη πεδία και τα συμπληρώνουμε) ως εξής:

 

Στο πρώτο πεδίο, τσεκάρουμε το Key (αυτόματα και ΣΩΣΤΑ αλλάζουν και άλλα τσεκαρίσματα και δεν πειράζουμε τίποτε), στο Column name δίνουμε aa. Πατάμε Add Column.

 

Στο δεύτερο πεδίο, στο Column name δίνουμε onoma, στο Data type επιλέγουμε VARCHAR, στο size δίνουμε 30. Πατάμε Add Column.

 

Στο τρίτο πεδίο, στο Column name δίνουμε eponimo, στο Data type επιλέγουμε VARCHAR, στο size δίνουμε 60. Πατάμε Add Column.

 

Στο τέταρτο πεδίο, στο Column name δίνουμε tilefono, στο Data type επιλέγουμε VARCHAR, στο size δίνουμε 15. Πατάμε OK.

 

Σημείωση:

Έχουμε λοιπόν μια βάση δεδομένων (Atzenta) με έναν πίνακα (Atzenta). Μην σας μπερδεύουν τα δύο ονόματα: δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που είναι ίδια, αλλά ΔΕΝ πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Στον πίνακα της βάσης δεδομένων, φτιάξαμε μια στοιχειώδη δομή της ατζέντας μας. Για κάθε καταχώριση (εγγραφή) στην ατζέντα μας θα έχουμε έναν αύξων αριθμό (aa), το όνομα (onoma), το επώνυμο (eponimo) και το τηλέφωνο (tilefono). Από αυτά τα τέσσερα πεδία, μόνο ο αύξων αριθμός είναι υποχρεωτικός (είναι επίσης και το πρωτεύον κλειδί του πίνακα) και πρέπει να είναι ακέραιος αριθμός. Τα υπόλοιπα πεδία δεν είναι υποχρεωτικά και μπορούν να περιέχουν αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Μπορείτε εδώ να δημιουργήσετε μια ατζέντα προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας με περισσότερα πεδία (πχ: τηλέφωνο οικίας, τηλέφωνο εργασίας, κλπ) ώστε ενδεχομένως να την χρησιμοποιήσετε και στην πράξη. Σημειώστε ότι για την απλότητα στην υλοποίηση της εφαρμογής, όταν θα την εκτελέσετε θα πρέπει εσείς να δίνετε κάθε φορά τον αύξων αριθμό σε κάθε εγγραφή της ατζέντας και αυτόν να μην ταυτίζεται με άλλους αριθμούς που έχετε δώσει ήδη.

 

Από το μενού επιλέγουμε File, New Project. Στο παράθυρο New Project στο Categories επιλέγουμε Java και στο Projects επιλέγουμε Java Desktop Application και πατάμε Next. Στο παράθυρο New Desktop Application στο Project Name δίνουμε PortableAtzenta και στο Choose Application Shell επιλέγουμε Database Application και χωρίς να πειράξουμε τίποτε άλλο πατάμε Next. Στο παράθυρο New Desktop Application στο Database Connection επιλέγουμε

 

jdbc:derby:Atzenta;create=true [user on APP]

 

και πατάμε Next. Πατάμε Finish.

 

Από το μενού επιλέγουμε Run, Clean and Build Main Project.

 

Κλείνουμε το Netbeans (από το μενού επιλέγουμε File, Exit).

 

Μεταβαίνουμε στον φάκελο όπου το Netbeans αποθηκεύει τα projects (σε εμένα: NetBeansProjects), μεταβαίνουμε στον φάκελο PortableAtzenta, μεταβαίνουμε στον φάκελο dist. Ο φάκελος dist περιέχει όλα τα απαιτούμενα αρχεία έτοιμα για διανομή και εκτέλεση. Για την εκίνηση της εφαρμογής απαιτείται η εκτέλεση του αρχείου PortableAtzenta.jar. Για να το εκτελέσουμε, δεξί κλικ επάνω του και επιλέγουμε Άνοιγμα με Sun Java 6 Runtime (ή ότι αντίστοιχο μας βγάλει, πχ για OpenJDK).

 

Σημείωση:

Κάθε φορά που θα κάνουμε "καθαρό" χτίσιμο της εφαρμογής μας στο Netbeans (Run, Clean and Build Main Project) ο φάκελος dist θα διαγράφεται και θα αντικαθίσταται από νέο. Αυτός ο φάκελος θα περιέχει πάντα ένα αρχείο README.TXT με αυτόματα παραγόμενες οδηγίες για το πώς εκτελείται η εφαρμογή μας, το "βασικό" εκτελέσιμο αρχείο με τη μορφή όνομα_εφαρμογής.jar (στην περίπτωση του παραδείγματος μας PortableAtzenta.jar) και (πολλές φορές, στην περίπτωση εφαρμογής σαν αυτήν του παραδείγματος μας σίγουρα) έναν φάκελο lib όπου αυτόματα έχουν προστεθεί όλες οι βιβλιοθήκες που χρειάζεται η εφαρμογή μας, αρχεία της μορφής όνομα_βιβλιοθήκης.jar. Τέλος, ο φάκελος dist μπορέι να περιέχει και άλλα αρχεία ή/και άλλους φακέλους (όπως στην εφαρμογή μας). Αυτόν τον φάκελο dist περιέχει όλα τα αρχεία που χρειάζεται η εφαρμογή μας για να τρέχει αυτόνομα (φυσικά, πρέπει να υπάρχει στο μηχάνημα που θα εκτελεστεί η εφαρμογή κατάλληλη υποδομή java, για παράδειγμα το Sun JRE (Java Runtime Environment).

 

Εάν προτιμούμε την γραμμή εντολών, μπορούμε να ανοίξουμε ένα τερματικό και (εάν υποθέσουμε ότι το Netbeans αποθηκεύει στον φάκελο NetBeansProjects ο οποίος βρίσκεται στον "σπιτικό" μας κατάλογο) δίνουμε τις παρακάτω εντολές:

 

cd ~/NetBeansProjects/PortableAtzenta/dist
java -jar PortableAtzenta.jar

 

Σημείωση:

Αφού τρέξετε για πρώτη φορά την εφαρμογή, θα παρατηρήσετε ότι δημιουργούνται κάποια αρχεία και ένας φάκελος στον υπολογιστή που έχουν σχέση με τη βάση δεδομένων. Πρόκειται για τα αρχεία:

 

α) createDDL.jdbc

Περιεχόμενο του αρχείου είναι η SQL εντολή δημιουργίας του πίνακα στην βάση δεδομένων, στο παράδειγμα μας:

CREATE TABLE APP.ATZENTA (AA INTEGER NOT NULL, ONOMA VARCHAR(30), EPONIMO VARCHAR(60), TILEFONO VARCHAR(15), PRIMARY KEY (AA))

(μην σας μπερδέψει το APP: είναι το όνομα για το σχήμα που χρησιμοποιεί η βάση δεδομένων)

 

β) dropDDL.jdbc

 

γ) derby.log

 

δ) Atzenta (φάκελος που περιέχει τα αρχεία της βάσης δεδομένων).

 

Περιμένω τα σχόλια-παρατηρήσεις σας.

 

ΥΓ1: σύντομα (ελπίζω ότι) θα εμπλουτίσω τον οδηγό με περισσότερες οδηγίες αλλά και θεωρητικά σχόλια.

ΥΓ2: πηγή έμπνευσης για τον οδηγό (και οδηγός για παρόμοια εφαρμογή): http://blogs.sun.com/JavaFundamentals/entry/a_personal_data_storage_application

ΥΓ3: τα παραπάνω τα πρωτοδημοσίευσα στο ubuntu-gr forum και συγκεκριμένα στη σελίδα http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=3337 όπου υπάρχει και σχετική συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

...

Είναι γραμμένο σε Visual Basic, ντρέπομαι γι' αυτό, αλλά δεν είμαι προγραμματιστής, hobbyστας

...

 

Δεν βρήκα χρόνο να το δω, αλλά θα το τσεκάρω σε πρώτη ευκαιρία. Όσον αφορά το "χομπίστας", εγώ το θεωρώ τιμητικό τίτλο και ΟΧΙ υποτιμητικό χαρακτηρισμό: ότι κάνουμε για το μεράκι μας "χομπίστικο" είναι και ... αυτό είναι το καλύτερο στη όλη ιστορία ;) Το δικό μου το πρόγραμμα είναι ... ακόμη περισσότερο "χομπίστικο" αφού ΔΕΝ το έκανα στα πλαίσια κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας :cool:

 

Φιλική πρόταση: θα σου πρότεινα να ανοίξεις χωριστό θέμα για την εφαρμογή σου, για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να σχολιάζει την κάθε εφαρμογή (την δικιά σου ή την δικιά μου) χωρίς να απαιτούνται διευκρινίσεις σε ποια αναφέρεται :)

 

Απόσυρση της "φιλικής πρότασης": από ότι διαπίστωσα διάφορα θέματα σχετικά με "Εφαρμογές σε Java" συνενώθηκαν (χωρίς δική μου ενέργεια), υποθέτω από κάποιους υπεύθυνους του δικτυακού τόπου. Με δεδομένο αυτό, δεν ξέρω αν η "φιλική πρόταση" που σου έκανα στην προηγούμενη παράγραφο έχει πλέον νόημα, αν και σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή σου ΔΕΝ είναι εφαρμογή σε Java! Ας το δουν οι διαχειριστές εάν θέλουν, για παράδειγμα θα μπορούσαν να μετονομάσουν το θέμα από "Εφαρμογές σε Java" σε "Εφαρμογές χρηστών του φόρουμ" ή σε ότι θεωρήσουν αυτοί κατάλληλο.

Link to comment
Share on other sites

Μια απλή εφαρμογή που ανέπτυξα στο Netbeans σε λειτουργικό σύστημα Ubuntu 8.10. Μας επιτρέπει να έχουμε μια ατζέντα που αποθηκεύεται τοπικά στον υπολογιστή μας. (Πληροφορίες για το πώς φτιάχνεται μια τέτοια εφαρμογή μπορείτε να βρείτε (αναλυτικά) στον αντίστοιχο οδηγό που έχω αναρτήσει στο http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=239580)

 

Το πρόγραμμα (πρέπει να) τρέχει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα που διαθέτει το Java Runtime Environment (έκδοση 1.6) και δεν χρειάζεται εγκατάσταση (δηλαδή ... να αντιγράψετε κάπου τα jar αρχεία) αφού τρέχει με χρήση της τεχνολογίας Java Web Start.

 

Για να το εκτελέσετε: http://stavros.filippidis.name/atzenta.html

 

Προσοχή: η εφαρμογή είναι αυτόματα ψηφιακά υπογεγραμμένη (προκειμένου να έχει δικαίωμα να γράψει στον δίσκο σας τα αρχεία της βάσης δεδομένων). Προσέξτε επίσης ότι (ανάλογα με τη σύνθεση του υπολογιστικού σας συστήματος) μπορεί να αργήσει λίγο να ξεκινήσει. Υπομονή...

 

Σημείωση-Παρατήρηση-#1

Μετά την πρώτη φορά που θα εκτελέσετε την εφαρμογή από το

 

http://stavros.filippidis.name/atzenta.html

 

η εφαρμογή παραμένει (όπως όλες οι εφαρμογές java που κάνουν χρήση της τεχνολογίας java web start) στην cache μνήμη της java virtual machine του υπολογιστή σας, οπότε μπορείτε να την εκτελέσετε όσες φορές θέλετε χωρίς να είστε στο internet. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στον πίνακα ελέγχου της java (στο Ubuntu 8.10 με την Sun Java πηγαίνουμε Σύστημα --> Sun Java 6 Plugin Control Panel) και στην καρτέλα General, στην ενότητα Temporary Internet Files πατάμε το πλήκτρο View. Εμφανίζεται το παράθυρο Java Cache Viewer, όπου εντοπίζουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει (atzentaPortable), κάνουμε δεξί κλικ επάνω της και επιλέγουμε Run Offline για να την εκτελέσουμε τοπικά (ή Run Online για να την εκτελέσουμε εκ νέου από το δικτυακό τόπο, για την περίπτωση που υπάρχει κάποια αναβάθμιση της εφαρμογής). Επιπρόσθετα, σε λειτουργικά συστήματα όπου αυτό υποστηρίζεται, μπορούμε να επιλέξουμε και Install Shortcuts ώστε να έχουμε μια συντόμευση για να ξεκινάμε την εφαρμογή στα γρήγορα (νομίζω ότι αυτή η λειτουργία δεν υποστηρίζεται από το Ubuntu).

 

Σημείωση-Παρατήρηση-#2

Η ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται για την φόρτωση της εφαρμογής έχει ένα κουμπί που χρησιμοποιεί το Deployment Toolkit. Με το κουμπί αυτό εάν δεν υπάρχει JRE εγκατεστημένο μας οδηγεί να το κατεβάσουμε/εγκαταστήσουμε. Για λόγους συμβατότητας, υπάρχει και ένας κλασσικός σύνδεσμος για την περίπτωση που το κουμπί δεν λειτουργεί σωστά (πχ: εάν σας προτείνει να κατεβάσετε το Java Runtime Environment ενώ εσείς πιστεύετε ότι το έχετε ήδη εγκατεστημένο).

 

Σημείωση-Παρατήρηση-#3

Τα παραπάνω τα πρωτοδημοσίευσα στο ubuntu-gr forum και συγκεκριμένα στη σελίδα http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=6&t=3399 όπου υπάρχει και σχετική συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Νέα έκδοση στην εφαρμογή GreatstCPFM στο http://sourceforge.net/projects/greatstcpfm

 

Μια νέα έκδοση της εφαρμογής με βελτιωμένη (ελπίζω!) διεπαφή χρήστη.

 

Change log

===========

 

Version 0.04 Pre-ALPHA: change of the application's appearence and removal of the "rename" button

Version 0.03 Pre-ALPHA: change of code: now the application should work in all versions of Windows (previous version only worked with Windows XP)

Version 0.02 Pre-ALPHA: implementation of file deletion.

Link to comment
Share on other sites

Δεν βρήκα χρόνο να το δω, αλλά θα το τσεκάρω σε πρώτη ευκαιρία. Όσον αφορά το "χομπίστας", εγώ το θεωρώ τιμητικό τίτλο και ΟΧΙ υποτιμητικό χαρακτηρισμό: ότι κάνουμε για το μεράκι μας "χομπίστικο" είναι και ... αυτό είναι το καλύτερο στη όλη ιστορία ;) Το δικό μου το πρόγραμμα είναι ... ακόμη περισσότερο "χομπίστικο" αφού ΔΕΝ το έκανα στα πλαίσια κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας :cool:

 

Φιλική πρόταση: θα σου πρότεινα να ανοίξεις χωριστό θέμα για την εφαρμογή σου, για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να σχολιάζει την κάθε εφαρμογή (την δικιά σου ή την δικιά μου) χωρίς να απαιτούνται διευκρινίσεις σε ποια αναφέρεται :)

 

Απόσυρση της "φιλικής πρότασης": από ότι διαπίστωσα διάφορα θέματα σχετικά με "Εφαρμογές σε Java" συνενώθηκαν (χωρίς δική μου ενέργεια), υποθέτω από κάποιους υπεύθυνους του δικτυακού τόπου. Με δεδομένο αυτό, δεν ξέρω αν η "φιλική πρόταση" που σου έκανα στην προηγούμενη παράγραφο έχει πλέον νόημα, αν και σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή σου ΔΕΝ είναι εφαρμογή σε Java! Ας το δουν οι διαχειριστές εάν θέλουν, για παράδειγμα θα μπορούσαν να μετονομάσουν το θέμα από "Εφαρμογές σε Java" σε "Εφαρμογές χρηστών του φόρουμ" ή σε ότι θεωρήσουν αυτοί κατάλληλο.

 

Ναι κι εγώ περιμένω από τους διαχειριστές. Όπως βολεύει από άποψη διαχείρισης ... δεν έχω πρόβλημα.

-----------------

Σ.Ζωγράφος

Link to comment
Share on other sites

Το παρακάτω μήνυμα αφορά την εφαρμογή GreatstCPFM (http://sourceforge.net/projects/greatstcpfm)

 

Ορίστε και μερικά στιγμιότυπα οθόνης (screenshot) από την εφαρμογή GreatstCPFM στην έκδοση 0.04, όπως λήφθηκαν κατά την εκτέλεση της εφαρμογής σε Ubuntu 8.10 με Sun JRE 1.6.

 

Έναρξη της εφαρμογής (καρτέλα File Operations) με τις κύριες λειτουργίες της εφαρμογής, με τα αντίστοιχα πλήκτρα για αντιγραφή, μετακίνηση και διαγραφή αρχείου:

 

http://users.auth.gr/~sfilippi/GreatstCPFM_FO_0_04.png

 

Καρτέλα System Info με τις πληροφοφίες συστήματος:

 

http://users.auth.gr/~sfilippi/GreatstCPFM_SI_0_04.png

 

Καρτέλα Copyright and Licence με τις πληροφοφίες πνευματικών δικαιωμάτων και άδειας υπό την οποία διανέμεται η εφαρμογή:

 

http://users.auth.gr/~sfilippi/GreatstCPFM_CL_0_04.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...