Jump to content

Read me first! Πληροφορίες Jailbreaking για αρχάριους


pperiklis
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Τι είναι το jailbreak και σε τι χρειάζεται;

 

Το jailbreaking είναι μια διαδικασία κατά την οποία το iPhone επιδέχεται τροποποίηση ώστε να είναι σε θέση να τρέξει κώδικα ο οποίος δεν έχει την έγκριση της Apple. Η Apple επιβάλλει την κωδικογράφηση των εφαρμογών ώστε να μπορεί μέσα από αυτήν να αποκλείει την εγκατάσταση εφαρμογών οι οποίες δεν φέρουν την έγκριση της και οι οποίες αφορούν σε επεμβάσεις στα αρχεία συστήματος της συσκευής ή σε διακίνηση πειρατικού η ακατάλληλου περιεχομένου. Το jailbreaking είναι μια διαδικασία απολύτως ακίνδυνη η οποία δεν πρόκειται να ακυρώσει μη αναστρέψιμα την εγγύηση της συσκευής. Για την επαναφορά της συσκευής σε εργοστασιακή κατάσταση αρκεί απλά ένα restore μέσω του iTunes χρησιμοποιώντας μια εργοστασιακή έκδοση ipsw. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα ίχνη του jailbreaking διαγράφονται από τη συσκευή.

 

Ο πρωταρχικός λόγος για να πραγματοποιήσετε jailbreak σε συσκευές 2G είναι ώστε να επιτύχετε ξεκλείδωμα μέσω της εφαρμογής BootNeuter η οποία εκτελείται στη συσκευή. Το ξεκλείδωμα της συσκευής επιτρέπει τη χρήση της με όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Για τις συσκευές 3G και 3GS (κλειδωμένες - αγορασμένες από εξωτερικό) το αντίστοιχο εργαλείο ονομάζεται UltraSn0w κι επίσης χρειάζεται jailbreak για να εγκατασταθεί και να εκτελεστεί στη συσκευή.

 

http://img411.imageshack.us/img411/8185/870lk8.gif

 

Πως μπορείτε να επαναφέρετε μια pwned συσκευή σε εργοστασιακή κατάσταση

 

Εφόσον μια συσκευή έχει υποστεί pwn αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί custom ipsws, δηλαδή αρχεία firmware τα οποία έχουν τροποποιηθεί ώστε να συμπεριληφθούν ή να παραλειφθούν χαρακτηριστικά που αντιτίθενται στους όρους χρήσης τους οποίους έθεσε η Apple. Τα δημοφιλέστερα από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι τα Jailbreak και Unlock τα οποία επιτρέπουν εγκατάσταση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών, μη εγκεκριμένων από την Apple, και χρήση της συσκευής με όλους τους παροχείς κινητής τηλεφωνίας.

 

Μια pwned συσκευή μπορεί να δεχτεί οποιοδήποτε αρχείο ipsw έχει υποστεί τροποποίηση μέσω των εργαλείων PwnageTool (Mac), WinPwn (Windows), Xpwn (Mac, Windows, Linux). Εάν παραστεί κάποιο πρόβλημα στην συσκευή και προκύψει η ανάγκη για restore, αυτό μπορεί να διεκπεραιωθεί χρησιμοποιώντας το αρχείο custom ipsw. Επιπλέον, σε περίπτωση αναβάθμισης firmware, η συσκευή μπορεί να αναβαθμιστεί από custom firmware σε custom firmware (νεότερη έκδοση) χωρίς να χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία του pwn. Όταν η συσκευή τεθεί σε DFU mode και εκτελεστεί restore χρησιμοποιώντας κάποιο εργοστασιακό αρχείο ipsw τότε παύει να είναι pwned και θα πρέπει η διαδικασία του pwn να επαναληφθεί σε περίπτωση κατά την οποία επιθυμούμε τη χρήση κάποιου αρχείου custom ipsw.

  • Επαναφορά συσκευών 2G σε εργοστασιακή κατάσταση

Ενώ με το restore σε εργοστασιακή ipsw, αναιρείται το pwn, αυτό δεν ισχύει και για το ξεκλείδωμα. Όταν εκτελούμε restore σε μια συσκευή μέσω iTunes, η έκδοση baseband δεν επανεγγράφεται όταν είναι η ίδια με αυτήν που υπάρχει στο εργοστασιακό αρχείο ipsw. Με άλλα λόγια, όταν προσπαθήσουμε να κάνουμε restore μια ξεκλειδωμένη συσκευή η οποία τρέχει την firmware 2.1 με baseband 4.05.04 χρησιμοποιώντας την έκδοση ipsw για την firmware 2.1, το iTunes θα επανεγγράψει τα αρχεία της firmware 2.1, όχι όμως και αυτά του baseband. Έτσι, η συσκευή θα παραμείνει ξεκλειδωμένη. Ο μοναδική περίπτωση κατά την οποία το baseband στη συσκευή αντικαθίσταται είναι όταν εκτελούμε αναβάθμιση σε μια πιο πρόσφατη έκδοση. Επιπλέον, το baseband ποτέ δεν υποβιβάζεται. Έτσι, όταν εκτελούμε downgrade για παράδειγμα στην έκδοση 1.1.4 (πάντα μέσω DFU mode), ενώ τα αρχεία της firmware 2.1 θα αντικατασταθούν από εκείνα της firmware 1.1.4, το baseband θα εξακολουθήσει να έχει την έκδοση 4.05.04.

 

Για να επιτύχουμε πλήρη επαναφορά της συσκευής σε εργοστασιακή κατάσταση θα πρέπει να εκτελέσουμε πριν το restore με το εργοστασιακό ipsw την εφαρμογή ΒοοτNeuter 2.1. Η εφαρμογή κατά την εκτέλεση της θα έχει τους δείκτες Neuter και Unlock στο "ON". Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι στο "ON" και η επιλογή FakeBlank.

 

http://www.imageshack.gr/files/8e17vkjtsop25e2q3puu.jpg

 

Για να ξανακλειδώσουμε το baseband της συσκευής και να το επαναφέρουμε σε εργοστασιακή κατάσταση, τοποθετούμε όλους τους δείκτες στο "OFF" και επιλέγουμε "Flash". Σε περίπτωση κατά την οποία έχουμε υποβαθμίσει/αναβαθμίσει τον Bootloader σε διαφορετική έκδοση από την εργοστασιακή, πριν εκτελέσουμε το "Flash", επιλέγουμε και την έκδοση bootloader την οποία επιθυμούμε να έχει η συσκευή.

 

Σημαντικό!
Η διαδικασία του flash διαρκεί κάποια λεπτά (συνήθως ~5). Κατά τη χρονική αυτή διάρκεια, η διαδικασία δεν θα πρέπει κατ' ουδένα λόγο να διακοπεί. Η εφαρμογή φροντίζει γι' αυτό απενεργοποιώντας κατά την εκτέλεση όλες τις ασύρματες λειτουργίες στη συσκευή ώστε αυτή να μην μπορεί να δεχτεί κλήσεις και μηνύματα. Ωστόσο, η επιλογή Auto-lock κλείνει τη συσκευή όταν αυτή δεν χρησιμοποιείται για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια. Γι' αυτό, προτού εκτελέσετε την εφαρμογή BootNeuter για το flash των bootloader & baseband βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει την επιλογή Auto-lock στο Never. Εάν το flash διακοπεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί μόνιμη βλάβη η οποία να θέσει, εκτός λειτουργίας όλες τις ασύρματες λειτουργίες της συσκευής. Η βλάβη αυτή είναι μη αναστρέψιμη.

 

Αφού η διαδικασία του flash ολοκληρωθεί, θέστε τη συσκευή σε DFU mode και εκτελέστε restore μέσω iTunes με εργοστασιακό αρχείο ipsw. Όταν και αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, η συσκευή θα βρίσκεται πλέον σε εργοστασιακή κατάσταση και κάθε προηγούμενη επέμβαση σε αυτή θα έχει αναστραφεί πλήρως.

  • Επαναφορά συσκευών 3G/3GS σε εργοστασιακή κατάσταση

Δεδομένου ότι οι συσκευές μέσω Vodafone διατίθενται ξεκλειδωμένες, για να επαναφέρετε ένα iPhone 3G σε εργοστασιακή κατάσταση αρκεί απλά να θέσετε τη συσκευή σε DFU mode και να πραγματοποιήσετε restore μέσω iTunes σε μια εργοστασιακή έκδοση ipsw.

 

Στις συσκευές 3G οι οποίες έχουν ξεκλειδωθεί μέσω του "yellowsn0w" ή του "ultrasn0w", πραγματοποιήστε απεγκατάσταση του πακέτου ώστε να επαναφέρετε το κλείδωμα στον επίσημο παροχέα. Έπειτα, μπορείτε να θέσετε τη συσκευή σε DFU mode και να πραγματοποιήσετε restore μέσω iTunes στην εργοστασιακή έκδοση ipsw.

 

Στις συσκευές 3GS οι οποίες έχουν ξεκλειδωθεί μέσω του "ultrasn0w", πραγματοποιήστε απεγκατάσταση του πακέτου ώστε να επαναφέρετε το κλείδωμα στον επίσημο παροχέα. Έπειτα, μπορείτε να θέσετε τη συσκευή σε DFU mode και να πραγματοποιήσετε restore μέσω iTunes στην εργοστασιακή έκδοση ipsw.

Link to comment
Share on other sites

Πως μπορείτε να θέσετε τη συσκευή σε DFU και Recovery mode και ποιες οι διαφορές τους

 

  • DFU: Device Firmware Update

Όταν η συσκευή βρίσκεται σε DFU mode το λειτουργικό σύστημα δεν έχει φορτωθεί και ως εκ τούτου δεν επικοινωνεί "απόλυτα" με το itunes όπως συμβαίνει στην περίπτωση κατά την οποία η συσκευή βρίσκεται σε Recovery mode. Για το λόγο αυτό το itunes δεν εμπλέκεται στη διαδικασία της αναβάθμισης/υποβάθμισης του firmware και αποφεύγουμε τα συνήθη errors. Όταν προσπαθείτε να κάνετε restore στη συσκευή και η διαδικασία καταλήγει σε errors, χρησιμοποιήστε DFU mode αντί για Recovery.

  • Recovery mode

H συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση κατά την οποία το λειτουργικό σύστημα έχει φορτωθεί σε βαθμό ώστε το iTunes να μπορεί να επέμβει. Όταν κάνετε restore της συσκευής χρησιμοποιήστε το Recovery mode.

  • Πως μπορείτε να θέσετε τη συσκευή εντός και εκτός DFU mode χειροκίνητα

*
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε το καλώδιο για να συνδέσετε τη συσκευή στον υπολογιστή αντί του dock για να διευκολυνθείτε στο πάτημα των πλήκτρων!

 

Για να εισέλθετε σε DFU mode
,

  1. Τρέξτε το iTunes και συνδέστε το τηλέφωνο στον υπολογιστή.

     

    http://www.imageshack.gr/files/b9zjp5mbseqdbc8ggbkr.png
     

  2. Κλείστε τη συσκευή πατώντας παρατεταμένα το κουμπί Sleep/Wake.

     

    http://www.imageshack.gr/files/0e59pu9jc38e1b05evwf.png
     

  3. Θέστε τη συσκευή ξανά σε λειτουργία, πατώντας το κουμπί Sleep/Wake για 5 δευτερόλεπτα.

     

    http://www.imageshack.gr/files/5dy6ertb7gk3t55hxk7p.png
     

  4. Χωρίς να αφήσετε το πλήκτρο Sleep/Wake, πιέστε το πλήκτρο Home και κρατήστε τα δύο πλήκτρα πατημένα για 10 δευτερόλεπτα. Έπειτα από πάροδο των 10 δευτερολέπτων, αφήστε το πλήκτρο Sleep/Wake.

     

    http://www.imageshack.gr/files/tibt16fp3gdmxuqurbyh.png
     

  5. Κρατήστε το πλήκτρο home πατημένο μέχρι η οθόνη να αναβοσβήσει και να παραμείνει
    μαύρη
    αλλά
    φωτισμένη
    .

     

    http://www.imageshack.gr/files/auff78ggtp66ifk0smxx.png
     

  6. Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα το itunes θα εντοπίσει τη συσκευή σε recovery mode.

     

    http://www.imageshack.gr/files/tfcci7p4fo25de21ces1.jpg
     

  7. Αφήστε το πλήκτρο HOME και προχωρήστε με το restore της συσκευής μέσω itunes.

Οι χρόνοι είναι σημαντικοί, εάν η συσκευή επανεκκινήσει ή καταλήξει σε recovery mode (εξηγείται μετά), ξαναδοκιμάστε.

 

Για να
εξέλθετε από DFU mode
χωρίς να πραγματοποιήσετε restore, όσο είστε σε DFU mode πατήστε το πλήκτρο Sleep/Wake για 30-60 δευτερόλεπτα. Ενδεχομένως, μετά την επανεκκίνηση της, η συσκευή να περάσει για άγνωστο λόγο σε recovery mode.

Link to comment
Share on other sites

  • Πως μπορείτε να θέσετε τη συσκευή εντός και εκτός Recovery mode χειροκίνητα

Για να εισέλθετε σε recovery mode
,

  1. Αποσυνδέστε τη συσκευή από τον υπολογιστή.

  2. Κλείστε τη συσκευή πατώντας παρατεταμένα το κουμπί Sleep/Wake. Εναλλακτικά, πιέστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα HOME και POWER μέχρι να κλείσει η συσκευή.

     

    http://www.imageshack.gr/files/0e59pu9jc38e1b05evwf.png
  3. Εκτελέστε το iTunes στον υπολογιστή σας.

  4. Πιέστε το πλήκτρο HOME και συνδέστε τη συσκευή στον υπολογιστή.

     

    http://www.imageshack.gr/files/dn8koeuokv1mlfszm8t6.png
  5. Συνεχίστε να πιέζετε μέχρι να δείτε την εικόνα με το iΤunes και το καλώδιο.

     

    http://www.imageshack.gr/files/2um3ap68aocyoio59j6c.png

 

Για να
εξέλθετε από το recovery mode
και να υποχρεώσετε τη συσκευή σε επανεκκίνηση,

  1. Συνδέστε τη συσκευή στον υπολογιστή και τερματίστε το iTunes.

  2. Κρατήστε παρατεταμένα τα πλήκτρα Sleep/Wake και Home για 10 δευτερόλεπτα.

  3. Αφήστε το πλήκτρο home και συνεχίστε να πιέζετε το Sleep/Wake μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη το λογότυπο της Apple.

     

    http://www.imageshack.gr/files/ln3517rvw3dwtqibl4q6.png
  4. Αφήστε το πλήκτρο Sleep/Wake, η συσκευή θα επανεκκινήσει.

 

  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε DFU mode έχουμε πάντα μαύρη οθόνη ενώ σε RECOVERY mode την εικόνα που μας προτρέπει να συνδέσουμε τη συσκευή με το iΤunes. Όταν η συσκευή δεν βρίσκεται σε κάποιο από τα δύο modes, ωστόσο δεν έχει ενεργοποιηθεί μέσω iTunes (πριν τρέξουμε κάποιο από τα προγράμματα για ξεκλείδωμα) βλέπουμε την εικόνα με το iTunes και το καλώδιο αλλά περιλαμβάνεται και η επιλογή "slide for emergency".

 

  • Hard Reset: Εάν η συσκευή κατά τη φυσιολογική λειτουργία της, για οποιονδήποτε λόγο, πάψει να ανταποκρίνεται και δεν μπορείτε να την κλείσετε χρησιμοποιώντας το κουμπί Sleep/Wake, πιέστε ταυτόχρονα τα κουμπιά Sleep/Wake και Home για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη το λογότυπο της Apple.

Link to comment
Share on other sites

Τι προσφέρει το Jailbreak:

 

Σημαντικότερη διαφοροποίηση της έκδοσης firmware 2.x αποτελεί, αναμφίβολα, η προσθήκη της εφαρμογής App Store. Ωστόσο, λόγω περιορισμών τους οποίους έχει θέσει η Apple σχετικά με την κυκλοφορία εφαρμογών μέσω του iTunes App Store εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη για Jailbreak της συσκευής ώστε να καταστεί εφικτή η χρήση των χιλιάδων εφαρμογών οι οποίες δημιουργήθηκαν από την κοινότητα για τον Installer και το Cydia.

 

  • http://www.appleiphoneschool.com/icons/30x30/appstore.png App Store

Μέσω της εφαρμογής αυτής παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης στην συσκευή εφαρμογών οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από συνεργάτες της Apple και οι οποίες φέρουν την έγκριση της εταιρείας. Μέσω του App Store μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές οι οποίες εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες της συσκευής ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν σταθερότητα κατά τη χρήση και ελάχιστες επιπλοκές.

 

Για την χρήση του App Store δεν είναι απαραίτητο το Jailbreak της συσκευής. Ωστόσο, για την πρόσβαση, ακόμη και στις εφαρμογές οι οποίες διατίθενται δωρεάν απαιτείται λογαριασμός στο iTunes. Για να δημιουργήσετε λογαριασμό θα πρέπει να παρέχετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας της χώρας στην οποία θα δημιουργήσετε τον λογαριασμό. Ως εκ τούτου, οι αγορές θα περιορίζονται στο online κατάστημα της συγκεκριμένης χώρας. Με άλλα λόγια, εάν μια εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο στην Αμερική και ο λογαριασμός σας έχει δημιουργηθεί για χρήση μέσω του ελληνικού καταστήματος, δεν θα έχετε πρόσβαση στην εφαρμογή αυτή.

 

Εναλλακτικά, έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε μέσω eBay μια κάρτα προπληρωμένης αξίας για χρήση με το online κατάστημα της Αμερικής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε λογαριασμό στο Αμερικάνικο online store και να εκμεταλλευτείτε την μεγαλύτερη ποικιλία εφαρμογών, ταινιών και τραγουδιών που προσφέρει καθώς και την ισοτιμία δολαρίου - ευρώ.

 

  • http://img299.imageshack.us/img299/8905/iconcydiamd8.png Cydia Packager

Το Cydia Packager με το Telesphoreo (εργαλεία BSD Subsystem) αποτελούν την πιο αξιόπιστη λύση όσον αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία εργαλείων συστήματος. Ο δημιουργός του Cydia έχει ενσωματώσει χωρίς προβλήματα σημαντικές λειτουργίες των συστημάτων unix στο iPhone και το Cydia αποτελεί πλέον ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο εργαλείο, κυρίως για τους δημιουργούς.

 

Μέσα από το Cydia κυκλοφορούν όλες οι εφαρμογές οι οποίες έχουν αποκλειστεί από το App Store λόγω των περιορισμών που θέτει η Apple. Οι εφαρμογές αυτές παρέχουν τη δυνατότητα στον χρήστη να επέμβει κυριολεκτικά σε κάθε λειτουργία της συσκευής και να την προσαρμόσει στις απόλυτα προσωπικές του ανάγκες.

 

Το Cydia packager εγκαθίσταται αυτόματα στη συσκευή κατά το jailbreaking

 

  • http://img294.imageshack.us/img294/7383/iconinstallerfz2.png Installer

Ο installer αποτέλεσε την πρώτη εφαρμογή τρίτων δημιουργών στο iPhone και συνέδεσε το όνομα του με την λειτουργία του jailbreak.

 

Ο installer, στις εκδόσεις 2.x, αποτέλεσε επιπλέον την αποκλειστική πλατφόρμα κυκλοφορίας εφαρμογών από Rip-Dev ωστόσο στην έκδοση 3.0 καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το iCy.

 

  • http://img301.imageshack.us/img301/6867/15153.png iCy
     
    Το Icy είναι μία ελαφρότερη έκδοση του Cydia από την Rip Dev.
     
    Διαχειρίζεται τα πακέτα ακριβώς όπως και το Cydia και φιλοδοξεί να το αντικαταστήσει. Η ανανέωση των sources εκτελείται από τον χρήστη και όχι αυτόματα. Διαθέτει μινιμαλιστικό ui και αντικαθιστά το κείμενο της εγκατάστασης/απεγκατάστασης πακέτων με εικόνες.

 

  • http://img24.imageshack.us/img24/787/pbx2q.tif Rock Your Phone

Πρόκειται για μία εναλλακτική πρόταση στο επίσημο App Store. Περιλαμβάνει εμπορικές εφαρμογές και δοκιμαστικές εκδόσεις τους. Εγκαθίσταται στη συσκευή μέσω Jailbreak που διεξάγεται από δική του εφαρμογή στον υπολογιστή ή ως πακέτο μέσω Cydia.

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες και να κατεβάσετε τα απαραίτητα αρχεία από την
σελίδα της εφαρμογής.

Link to comment
Share on other sites

Ενέργειες έπειτα από το Jailbreak

 

Εφόσον έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε σε Jailbreak, συμβουλευτείτε τους οδηγούς στο αντίστοιχο θέμα για να δείτε πως θα το επιτύχετε. Αφού το jailbreaking ολοκληρωθεί, στη συσκευή θα έχετε εγκατεστημένες τις εφαρμογές Cydia και Installer. Στο κείμενο που ακολουθεί, αναλύεται συνοπτικά η λειτουργία του Cydia και αναφέρονται προτεινόμενες εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να εγκαταστήσετε στη συσκευή σας.

 

  • Βήμα 1ο - Αναβάθμιση του Cydia

Την πρώτη φορά που θα εκτελέσετε το Cydia θα παρουσιαστεί το ακόλουθο μήνυμα. Η λειτουργία της εφαρμογής θα τερματιστεί μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί.

 

http://img522.imageshack.us/img522/4669/677ib9.gif
http://img529.imageshack.us/img529/3434/767je8.gif

 

Εκτελέστε το Cydia ξανά και επιλέξτε τον τρόπο χρήσης ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Μέσω των επιλογών αυτών, οι διαθέσιμες εφαρμογές φιλτράρωνται και προσαρμόζονται στην προσωπική χρήση της εφαρμογής. Εάν επιθυμείτε σε μελλοντική φάση να τροποποιήσετε την αρχική σας επιλογή, μπορείτε να το κάνετε από το tab Manage το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης της εφαρμογής και της επιλογής Settings.

 

http://img529.imageshack.us/img529/480/678qp8.gif

 

Η οθόνη η οποία εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα θα αποτελεί στο εξής την αρχική οθόνη σε κάθε εκτέλεση της εφαρμογής Cydia. Η κόκκινη ένδειξη στο tab Changes υποδεικνύει την ύπαρξη αναβαθμίσεων για εφαρμογές οι οποίες έχουν εγκατασταθεί μέσω του Cydia. Ακόμη κι αν δεν έχετε εγκαταστήσει οι ίδιοι κάποια εφαρμογή, την πρώτη φορά που θα εκτελέσετε το Cydia ενδέχεται να υπάρξουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μαζί με το Cydia κατά το jailbreaking εγκαθίσταται και μια ομάδα εργαλείων συστήματος τα οποία απαιτούνται για την λειτουργία της εφαρμογής. Τα εργαλεία αυτά αναβαθμίζονται όπως και οι υπόλοιπες εφαρμογές. Ο αριθμός μέσα στον κόκκινο κύκλο ανταποκρίνεται στον αριθμό των διαθέσιμων αναβαθμίσεων. Επιλέγοντας το tab Changes μπορείτε να δείτε μια λίστα των διαθέσιμων αναβαθμίσεων καθώς και επιπλέον πληροφορίες που αφορούν σε αυτές. Μπορείτε να προχωρήσετε εγκαθιστώντας όλες τις αναβαθμίσεις ταυτόχρονα ή ξεχωριστά. Πρόκειται να βλέπετε συχνά αναβαθμίσεις μέσω του Cydia, τόσο για τα εργαλεία συστήματος όσο και για τις εφαρμογές που θα εγκαταστήσετε. Οι αναβαθμίσεις διορθώνουν προβλήματα και βελτιώνουν - ενισχύουν την λειτουργία των εφαρμογών, συνίσταται να τις εγκαθιστάτε όποτε αυτές είναι διαθέσιμες. Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου αναβαθμίζεται και το ίδιο το Cydia.

 

http://img510.imageshack.us/img510/7159/685vi7.gif
http://img510.imageshack.us/img510/7712/680vt4.gif

 

Στο tab Changes πέρα από τις αναβαθμίσεις, μπορείτε να βρείτε εφαρμογές που μόλις κυκλοφόρησαν ή αναβαθμίστηκαν (έστω κι αν δεν τις έχετε εγκατεστημένες στη συσκευή σας) ταξινομημένες με βάση τον χρόνο κυκλοφορίας τους.

Link to comment
Share on other sites

Αφότου επιλέξετε να αναβαθμίσετε, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας πατώντας το πλήκτρο "Confirm". Κατά τη διαδικασία, εμφανίζεται στην οθόνη λεπτομερής αναφορά η οποία ενημερώνει για τις ενέργειες επιτρέποντας σας να παρακολουθήσετε την εγκατάσταση και να γνωρίζετε σε περίπτωση σφάλματος σε ποιο σημείο η διαδικασία εμφάνισε πρόβλημα.

 

http://img185.imageshack.us/img185/1999/681xj9.gif
http://img529.imageshack.us/img529/2339/682jp3.gif

 

Μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης/εγκατάστασης θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης ένα πλήκτρο. Το πλήκτρο αυτό συνήθως θα σας δίνει την επιλογή να επιστρέψετε στο Cydia. Ωστόσο, κάποιες αναβαθμίσεις/εφαρμογές μπορεί να απαιτούν επανεκκίνηση του Springboard ή επανεκκίνηση της συσκευής. Σε αυτήν την περίπτωση το κείμενο στο πλήκτρο θα ενημερώνει για την συγκεκριμένη ενέργεια. Το SpringBoard αποτελεί το κωδικό όνομα της κύριας οθόνης του iPhone. Σε περίπτωση επανεκκίνησης του SpringBoard, έπειτα από πάροδο κάποιων δευτερολέπτων κατά τα οποία θα βλέπετε έναν περιστρεφόμενο κύκλο στο κέντρο της οθόνης, θα επιστρέψετε στην αρχική οθόνη του iPhone.

 

http://img402.imageshack.us/img402/4638/683vj6.gif
http://img520.imageshack.us/img520/5835/684ii0.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Βήμα 2ο - Πακέτα εφαρμογών στο Cydia

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα προτεινόμενα πακέτα στο Cydia από την αρχική οθόνη, επιλέγοντας από το "Home" tab την κατηγορία "Featured Packages".

 

http://img510.imageshack.us/img510/7159/685vi7.gif
http://img402.imageshack.us/img402/4858/686oo4.gif

 

Αναλυτικά, το σύνολο των διαθέσιμων πακέτων υπάρχει κατηγοριοποιημένο στο tab "Section".

 

http://img530.imageshack.us/img530/1159/687pm6.gif
http://img529.imageshack.us/img529/797/688av4.gif

 

Από το tab "Manage" μπορείτε να ελέγξετε ποια πακέτα και ποια sources υπάρχουν στη συσκευή σας και να επιφέρετε τροποποιήσεις (επανεγκατάσταση/απεγκατάσταση εφαρμογών - προσθήκη/διαγραφή sources)

 

http://img300.imageshack.us/img300/3323/689qv3.gif
http://img88.imageshack.us/img88/6094/690xt4.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Βήμα 3ο - Εγκατάσταση εφαρμογών στο Cydia

Η εγκατάσταση εφαρμογών από Cydia είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη. Θα αναλύσουμε την εγκατάσταση του πακέτου OpenSSH το οποίο αποτελεί το χρησιμότερο ίσως και αναμφίβολα το πιο πολυχρησιμοποιημένο πακέτο. Το OpenSSH είναι απαραίτητο για να συνδεθείτε στη συσκευή ασύρματα από τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το wifi router σας. Εφόσον συνδεθείτε στη συσκευή μπορείτε να τροποποιήσετε αρχεία, να αλλάξετε permissions και να εγκαταστήσετε χειροκίνητα εφαρμογές.

 

Από το tab "Sections" επιλέγουμε "All Packages" και κατευθυνόμαστε το OpenSSH. Εναλλακτικά, μπορούμε να αναζητήσουμε το πακέτο από το tab "Search".

 

http://img296.imageshack.us/img296/7435/691xx5.gif
http://img530.imageshack.us/img530/7880/692ik7.gif

 

Πιέστε το πλήκτρο "Install" και ακολούθως το πλήκτρο "Confirm"

 

http://img514.imageshack.us/img514/7509/693lx4.gif
http://img514.imageshack.us/img514/5583/694ml1.gif

 

Στην οθόνη της συσκευής μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της εγκατάστασης. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα σας παραπέμψει σε επιστροφή στο Cydia.

 

http://img510.imageshack.us/img510/9121/695ca5.gif
http://img517.imageshack.us/img517/7573/696qr8.gif

 

Στην περίπτωση του OpenSSH, δεν θα δείτε κάποιο εικονίδιο στο SpringBoard της συσκευής σας. Όταν όμως εγκαταστήσετε μια εφαρμογή η οποία θα εκτελείται αποκλειστικά από εσάς, τότε μετά την εγκατάσταση θα υπάρχει και το αντίστοιχο εικονίδιο στην αρχική οθόνη της συσκευής.

Link to comment
Share on other sites

Restoring Cydia applications

 

Αρχικά, εγκαταστήστε την εφαρμογή http://www.appleiphoneschool.com/icons/aptbackup.png AptBackup από το Cydia.

 

http://www.appleiphoneschool.com/wp-content/uploads/2008/09/aptbackup11-3.png

 

*Για ευκολία στην περιγραφή, το Backup και Restore με μπλε χρώμα θα αναφέρεται στο iTunes και το Backup και Restore με πορτοκαλί χρώμα στο AptBackup.

 

Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να κρατήσετε Backup της λίστας των εφαρμογών τις οποίες έχετε εγκαταστήσει μέσω Cydia. Το Backup δεν περιλαμβάνει τις ίδιες τις εφαρμογές αλλά τις πληροφορίες σχετικά με το ποιες εφαρμογές είναι εγκατεστημένες. Για να κρατήσετε αντίγραφο της λίστας των εφαρμογών απλά εκτελείτε την εφαρμογή AptBackup και πατάτε το πλήκτρο "Backup".

 

http://www.appleiphoneschool.com/wp-content/uploads/2008/09/aptbackup11-33.pnghttp://www.appleiphoneschool.com/wp-content/uploads/2008/09/aptbackup11-34.png

 

Όταν εκτελείτε Backup μέσω του iTunes, το αρχείο που δημιουργήθηκε αποθηκεύεται στον υπολογιστή μαζί τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που σχετίζονται με την κατάσταση της συσκευής. Έπειτα από Restore της συσκευής και Restore του Backup μέσω iTunes, κατεβάστε ξανά την εφαρμογή αυτή από Cydia και εκτελέστε την. Επιλέξτε Restore και η εφαρμογή θα αναλάβει να εγκαταστήσει ταυτόχρονα όλες τις εφαρμογές που είχατε περασμένες μέσω Cydia.

 

http://img142.imageshack.us/img142/8209/img00012es6.png

 

 

Συνοπτικά, τα βήματα για Backup/Restore από AptBackup:

 

  1. Εγκαθιστούμε το AptBackup από Cydia, το τρέχουμε κι επιλέγουμε Backup.
  2. Ενώνουμε τη συσκευή στο iTunes και πραγματοποιούμε Backup (κάποιοι αναφέρουν ότι είχαν πρόβλημα όταν έκαναν manual backup, προτιμήστε backup μέσω sync).
  3. Εκτελούμε restore στην έκδοση firmware που επιθυμούμε να έχουμε στη συσκευή, pwn κι επαναφορά backup από iTunes. Συγχρονισμό εφαρμογών/επαφών/multimedia θα πραγματοποιήσουμε αργότερα.
  4. Ενεργοποιούμε το Wifi και βάζουμε Auto-lock Never στη συσκευή.
  5. Κατεβάζουμε το AptBackup από Cydia, το τρέχουμε κι επιλέγουμε Restore.
  6. Περιμένουμε μέχρι το AptBackup να τελειώσει και να κάνει επανεκκίνηση στη συσκευή αυτόματα.
  7. Ολοκληρώστε με συγχρονισμό εφαρμογών/επαφών/multimedia από iTunes.

 

Τι θα πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας:

 

  • Ίσως κάποιες από τις ρυθμίσεις σας σε μερικές εφαρμογές (π.χ. Winterboard Order και Checked List) να μην διατηρηθούν έπειτα από το restore.
  • Η θέση των εφαρμογών στο Springboard δεν διατηρείται.
  • Το restore μέσω AptBackup μπορεί να διεξαχθεί μόνο αμέσως μετά το restore της συσκευής μέσω iTunes.
  • Μην πατάτε άσκοπα το κουμπί Restore!

Link to comment
Share on other sites

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...