Jump to content

Πρόβλημα: Δε δέχεται κάρτα γραφικών...

kostassl45i
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Γεια σας! Θα ήθελα τη βοήθεια σας για ένα πρόβλημα που (για άλλη μια φορά) έχει ο υπολογιστής του φίλου μου dread:

Εδώ και καιρό είχε προβλήματα με την κάρτα γραφικών του. Συγκεκριμένα συχνά-πυκνά κολούσε εντελώς το σύστημα κι έσβηνε η οθόνη. :mad:

Αφού καταλήξαμε ότι το πρόβλημα οφείλονταν στην club-3d 9600 pro του, χθες τη στείλαμε για αλλαγή μέσω εγγύησης.

Πήραμε μια μεταχειρισμένη ΤΝΤ 2 Μ64 για να μην είναι χωρίς υπολογιστή ο άνθρωπος μέχρι να του την επιστρέψουν. Η έκπληξη ήταν όταν τη βάλαμε στο σύστημα και πήγαμε να μπουτάρουμε! Ακούγονταν 1 και 3 μπιπ συνεχόμενα που σημαίνει με βάση το documentation της μητρικής του (ASUS A7V133) ότι δεν αναγνωρίζεται η κάρτα γραφικών.

Ό,τι κι αν κάναμε ο υπολογιστής δεν άνοιγε :(

Ούτε η παλιά μου (all in wonder rage 128 16mb) αναγνωρίστηκε.

Τελικά μήπως το πρόβλημα ήταν στη μητρική και άδικα γυρίσαμε την 9600; Κι αν ναι, τι μπορεί να συνέβη;

Πολύ παλιά είχε μια hercules 4000 kyro1 με την οποία δεν είχε ποτέ πρόβλημα.

Please, όποιος έχει εμπειρία με τα τέτοια προβλήματα ας πει τι πιστέβει ότι φταίει... :( :( Ευχαριστώ..

Ε, άμα λες ότι καμιά άλλη κάρτα γραφικών δε δουλεύει σωστά, ίσως η μητρική να έχει το πρόβλημα... Πριν στείλετε την κάρτα γραφικών, τη δοκιμάσατε σε κανένα άλλο υπολογιστή να δείτε αν δούλευε κανονικά;

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος JoKo (17 Ιαν. 2004 , 16:57)

Ε, άμα λες ότι καμιά άλλη κάρτα γραφικών δε δουλεύει σωστά, ίσως η μητρική να έχει το πρόβλημα... Πριν στείλετε την κάρτα γραφικών, τη δοκιμάσατε σε κανένα άλλο υπολογιστή να δείτε αν δούλευε κανονικά;

Eμ, όχι :o

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο dread θέλει να αποφύγει την αλλαγή μητρικής... Τι θα μπορούσε να κάνει ώστε να δεχτεί κάποια κάρτα το σύστημα του; Την παλιά τη δεχόταν αλλά κολούσε συχνά. Αυτό πως εξηγείται;

i hercules 4000 kyro1 mipws einai pci??? Den kserw rwtaw... mipws exei problima i agp thyra tou pc, opote gia na apofygei tin allagi tis mitrikis tha mporouse na parei mia palia PCI karta (an den ton endiaferoun ta grafika k den asxoleitai me paixnidia...)

Ti taxytita AGP ypostirizei i mitriki???

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος eXecrable (17 Ιαν. 2004 , 17:20)

i hercules 4000 kyro1 mipws einai pci??? Den kserw rwtaw... mipws exei problima i agp thyra tou pc, opote gia na apofygei tin allagi tis mitrikis tha mporouse na parei mia palia PCI karta (an den ton endiaferoun ta grafika k den asxoleitai me paixnidia...)

Ti taxytita AGP ypostirizei i mitriki???

Όχι φίλε μου agp ήτανε, και από τότε που την αγόρασε δεν την είχε βγάλει ποτέ. Την αφαίρεσα όταν του πέρασα την νέα του 9600 προ και λίγο καιρό μετά άρχισαν τα προβλήματα...

Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να χει καταστραφεί με κάποιο τρόπο η θύρα agp; Πχ να χει χαλάσει κάποια υποδοχή σε αυτή τη θύρα και γι αυτό τις περισσότερες κάρτες δε τις δέχεται ή αυτήν που δέχεται (9600 προ) την κάνει να κολά σε τακτικά χρονικά διαστήματα;

Mε αυτά που λες, φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι στην μητρική... Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Ειδικά όταν έχεις δοκιμάσει 2-3 αρκετά διαφορετικές κάρτες και δεν δουλεύει καμία. Άλλωστε απ'ότι κατάλαβα προβλήματα υπήρχαν και πριν αλλάξετε την κάρτα γραφικών.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος mcde (18 Ιαν. 2004 , 01:56)

Mε αυτά που λες, φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι στην μητρική... Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Ειδικά όταν έχεις δοκιμάσει 2-3 αρκετά διαφορετικές κάρτες και δεν δουλεύει καμία. Άλλωστε απ'ότι κατάλαβα προβλήματα υπήρχαν και πριν αλλάξετε την κάρτα γραφικών.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως ώστε να μην αλλάξει μητρική; (και κατά συνέπεια cpu kai ram; ) Η ιδέα να βάλει κάρτα pci κατά πόσο είναι εφικτή; Κτκλοφορούν τέτοιες κάρτες και που;

Πείτε τίποτα άλλο που μπορεί να γίνει... Αν οφείλεται το πρόβλημα σε κακή επαφή της κάρτας γραφικών με την θύρα agp τι μπορώ να κάνω; Αλλάζει; Με τι εργαλείο να την καθαρίσω;

Σας ευχαριστώ και πάλι...

Θα είναι δύσκολο να βρεις pci κάρτα γραφικών. Ψάξε για καμιά μεταχειρισμένη απλά και μόνο για να δεις τι γίνεται... Η πήγαινε το μηχάνημα σε κάποιο service όπου ίσως μπορούν να δουν τι γίνεται με τα πολύμετρα κλπ που έχουν αυτοί. Ούτως ή άλλως το μηχάνημα χωρίς vga είναι σχεδόν άχρηστο. Από εκεί και πέρα, κοίτα μήπως έχει κολλήσει τίποτα στις επαφές, κάποιο χνούδι ας πούμε. Ειδικό εργαλείο για να την καθαρίσεις δεν ξέρω αν υπάρχει, η καλύτερη λύση σ'αυτές τις περιπτώσεις συνήθως είναι ο αέρας.

Το πρόβλημα με τις παλιές κάρτες γραφικών που αναφέρεις είναι κατα πάσα πηθανότητα η τάση τροφοδοσίας που είναι διαφορετική και δεν υποστιρίζεται προφανώς από την μητρική του. με μια νεότερης τεχνολογίας κάρτα δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα !!

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος NikTG (18 Ιαν. 2004 , 16:08)

Το πρόβλημα με τις παλιές κάρτες γραφικών που αναφέρεις είναι κατα πάσα πηθανότητα η τάση τροφοδοσίας που είναι διαφορετική και δεν υποστιρίζεται προφανώς από την μητρική του. με μια νεότερης τεχνολογίας κάρτα δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα !!

Λες; Πάντως στη δικιά μου μητρική (Asus A7V333) είχα την παλιά μου ati all in wonder rage 128 και δούλευε κανονικά όπως κι αυτή που έχω τώρα (βλέπε υπογραφή). Γιατί να μη δουλεύει και σε αυτόν;

Κι έπειτα και η πρώτη του κάρτα (hercules kyro 1) παλιά δεν ήταν; Αυτή γιατί δούλευε κανονικά; Έχω μπερδευτεί πραγματικά και φοβάμαι να δοκιμάσω να βάλω την καινούργια μου στο πισι του... :whistle:

To θέμα είναι ότι λίγο παλιότερες μητρικές υποστίριζαν 2 διαφορετικές τάσεις τροφοδοσίας 3.3 και 5V ενώ οι τελετυταίες υποστιρίζουν μόνο τη μία στην οποία βγαίνουν όλες οι νέες κάρτες γραφικών

Χωρίς να έχω κοιτάξει τα specifications της μητρικής νομίζω ότι είναι αρκετά δύσκολο να συμβαίνει αυτό που λες για δύο λόγους που τους ανέφερα και προηγουμένως. Έχει δοκιμάσει 3 αρκετά διαφορετικές -βλέπε διαφορετικών χρονικών περιόδων- κάρτες και πάλι είχε πρόβλημα. H ΤΝΤ2Μ64 είναι προγενέστερη της Α7V133 που έχει, ενώ η Kyro είναι κάπου εκεί κοντά και η ATI πολύ μεταγενέστερη. Αν το agp ήταν εντάξει κάποια από αυτές (εγώ λέω όλες) θα δούλευε σωστά! Επίσης το πρόβλημα εμφανίστηκε κάποια στιγμή ενώ είχε την ΑΤΙ η οποία παλιότερα δούλευε σωστά όμως. Επιμένω ότι είναι πρόβλημα της μητρικής και ότι αφού δεν θέλει να την αλλάξει -κάτι που θα πρέπει να το κάνει αργά ή γρήγορα- το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να βρει κάποια pci.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους. Σε λίγο θα 'χετε την ευκαιρία να μιλήσετε και με τον ίδιο μιας και τον έχω καλέσει σπίτι μου. ;)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος mcde (18 Ιαν. 2004 , 17:40)

Χωρίς να έχω κοιτάξει τα specifications της μητρικής νομίζω ότι είναι αρκετά δύσκολο να συμβαίνει αυτό που λες για δύο λόγους που τους ανέφερα και προηγουμένως. Έχει δοκιμάσει 3 αρκετά διαφορετικές -βλέπε διαφορετικών χρονικών περιόδων- κάρτες και πάλι είχε πρόβλημα. H ΤΝΤ2Μ64 είναι προγενέστερη της Α7V133 που έχει, ενώ η Kyro είναι κάπου εκεί κοντά και η ATI πολύ μεταγενέστερη. Αν το agp ήταν εντάξει κάποια από αυτές (εγώ λέω όλες) θα δούλευε σωστά! Επίσης το πρόβλημα εμφανίστηκε κάποια στιγμή ενώ είχε την ΑΤΙ η οποία παλιότερα δούλευε σωστά όμως. Επιμένω ότι είναι πρόβλημα της μητρικής και ότι αφού δεν θέλει να την αλλάξει -κάτι που θα πρέπει να το κάνει αργά ή γρήγορα- το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να βρει κάποια pci.

Δε νομίζω πως μια Rage με 16MB Ram να είναι μεταγενέστερη ούτε καν από την ΤΝΤ2Μ64

Λοιπόν καταρχάς ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!!! :)

Απο την στιγμή που με τον Κώστα αρχίσαμε να αλλάζουμε hardware όλα ηταν 1α χαρά μέχρι που αλλάξαμε την καρτα γραφικων.Απο τότε αρχισαν τα κολλήματα.

Τώρα όμως εγώ βρίσκομε σε αδιέξοδο.Η μάνα μου με πρίζει να τελειώνω αλλά εγώ δεν ξέρω τι να κάνω :( :( .Εχω ήδη δώσει πολλά λεφτά σε: σκλήρό(111) DVD(52) ,καρτα γραφικών(210) αυτά.Τώρα για να αλλάξω μη/κη θα χρειαστώ πάνω απο 400α ευρα :cry: επειδή θα πρέπει να αλλάξω και τον επεξεργαστή (άθλον απλός 1400mhz) και την μνήμη (SDRAM 256 MB) .Αρα αυτή η λύση δεν ειναι εφικτή.

Δε με νοιάζει αν πάρω πίσω την κάρτα γραφικών και κολλάει πάλι αρκεί να δουλεύει... Έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι θα αλλάξει όλο το σετ. Μέχρι τότε όμως τι να κάνω;; :( :( Δε μπορώ χωρίς pc :cry:

Please help :!:

Albert Einstein : "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." :!: :)

<-><-><-><-><->

This signature is protected by Norton AntiVirus 2005 :cool:

Με μια κάτρα γραφικών των 60-70 ευρώ θα έκανες μια χαρά τη δουλεία σου.Ένα πράγμα που μόλις πρόσεξα και έιναι αρκετά ενδιαφέρον να μας πείς είναι το τροφοδοτικό σου.Τα κολληματα μπορεί να οφείλονταν στο ότι αδυνατούσε να δώσει την απαιτούμενη ενέργεια στην κάρτα σου (που σε μια 9600 pro) είναι αρκετή γι'αυτό και κολλούσε.Πάντως δοκίμασε μια νεότερης τεχνολογίας κάρτα από αυτές που αναφερεις.

Φίλε μου, δεν είναι θέμα τροφοδοτικού, έχω δοκιμάσει και το τροφοδτικό του kostas@sl45i που 'ναι αρκετά ισχυρό και δεν έφτιαξε τίποτα :(

Ευχαριστώ κι ελπίζω σύντομα να μπορώ να σας μιλάω από το δικό μου κομπιούτερ :cry:

Καληνύχτα

Albert Einstein : "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." :!: :)

<-><-><-><-><->

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος NikTG (18 Ιαν. 2004 , 20:39)

Δε νομίζω πως μια Rage με 16MB Ram να είναι μεταγενέστερη ούτε καν από την ΤΝΤ2Μ64

Όταν έγραψα ότι η ΑΤΙ είναι μεταγενέστερη της Α7V133 εννοούσα την 9600 που λέει ότι είχε όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος kostas@sl45i (19 Ιαν. 2004 , 11:13)

Μια άσχετη ερώτηση: Πόσα pin έχει το βίσμα του καλωδίου μιας οθόνης crt;

Δεν έχει όλα όσα υπάρχουν αντίστοιχες υποδοχές, αν ειναι αυτό που σε ανησυχεί αλλά δε θυμάμαι πόσα ακριβώς

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος NikTG (19 Ιαν. 2004 , 13:39)

Δεν έχει όλα όσα υπάρχουν αντίστοιχες υποδοχές, αν ειναι αυτό που σε ανησυχεί αλλά δε θυμάμαι πόσα ακριβώς

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι η οθόνη μου φίλιπς 17ρα έχει 3 σειρές με pins όπου η πρώτη κι η τελευταία έχουν από 5 ενώ η μεσαία έχει 4 και ένα που λείπει.

Η οθόνη του dread είναι μια viewsonic 17ρα και χει στις 2 πρώτες σειρές από 5 pins ενώ στην τρίτη 4! :blink:

Είναι λογικό αυτό; :wacko:

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος kostas@sl45i (19 Ιαν. 2004 , 11:13)

Μια άσχετη ερώτηση: Πόσα pin έχει το βίσμα του καλωδίου μιας οθόνης crt;

15 είναι, 3 σειρές από 5 δηλαδή, όπως λες κι εσύ. Στο αρσενικό, στη μεσαία σειρά, όντως λείπει ένα πινάκι κι είναι 4. Το θηλυκό είναι πάντα με 15 τρύπες.

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος kostas@sl45i (19 Ιαν. 2004 , 14:06)

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι η οθόνη μου φίλιπς 17ρα έχει 3 σειρές με pins όπου η πρώτη κι η τελευταία έχουν από 5 ενώ η μεσαία έχει 4 και ένα που λείπει.

Η οθόνη του dread είναι μια viewsonic 17ρα και χει στις 2 πρώτες σειρές από 5 pins ενώ στην τρίτη 4! :blink:

Είναι λογικό αυτό; :wacko:

Νομίζω πως το δεξί ακριανό pin της μεσαίας σειράς και ο αντίστοιχο αριστερό της τελευταίας είναι και τα δυο γείωση οπότε ο κάθε κατασκευαστής επιλέγει ένα

Mου δώσαν μιά nvidia ge force 4 mx 440-8x και τώρα ολα πάνε ρολόι!! :)

Να σαι καλα kostas@sl45i :) + dot.com (πού είναι το μαγαζάκι που μας την έδωσε και μας ανέχτηκε :whistle: )

Ούτε λόγο για Οσκαρ να έδινα!!! :lol:

<-><-><-><-><->