TN97 Δημοσιεύτηκε June 23, 2007 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε June 23, 2007 http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=811899&lngDtrID=252 Τα κινητά δεν προκαλούν πονοκέφαλο, συμπεραίνει νορβηγική έρευνα Στο συμπέρασμα ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν προκαλεί πονοκέφαλο καταλήγει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας. Συγκεκριμένα, ύστερα από ενδελεχή και επισταμένη έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών τηλεφώνων δεν προκαλεί πονοκέφαλο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εθελοντές, που ανέφεραν ότι, εξαιτίας της χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου, παρουσίαζαν συστηματικά πονοκέφαλο ή άλλα συμπτώματα στο κεφάλι. Οι εθελοντές αυτοί εκτίθεντο άλλοτε σε ηλεκτρομαγνητικό σήμα κινητού τηλεφώνου και άλλοτε σε υποτιθέμενο σήμα. Στη διάρκεια της έρευνας οι Νορβηγοί επιστήμονες δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα των εθελοντών σε αληθινά ή σε ψεύτικα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Μάλιστα, οι εθελοντές δεν κατάφεραν να διακρίνουν το πραγματικό σήμα από το υποτιθέμενο, ούτε καν από ποια πλευρά του κεφαλιού τους εκτίθεντο στο σήμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότερη εξήγηση για τα συμπτώματα που ισχυρίζονταν ότι ένιωθαν οι εθελοντές στο κεφάλι είναι το φαινόμενο «nocebo», η προσδοκία τους δηλαδή για αρνητικά συμπτώματα. Η νορβηγική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα της επιστημονικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Πράγα το 2004, ότι δηλαδή δεν υπάρχει επιστημονική βάση που να συνδέει τα συμπτώματα της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο κάποια άτομα βιώνουν δυσμενείς επιδράσεις, όταν χρησιμοποιούν ή βρίσκονται κοντά σε περιοχές πηγών και συσκευών ηλεκτρικών, μαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και αποδίδουν τα συμπτώματα τους αυτά στις εκπομπές των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που παράγουν αυτές οι πηγές και οι συσκευές. Πηγή: http://www.in.gr Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
one_tree_hill Δημ. June 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 23, 2007 ΧΙΧΙ!Με έχουν πρήξει οι γονείς μου για αυτό...δλδ θα έχω πονοκεφάλους... Παράθεση Galaxy S5: Root και αναβάθμιση σε Android 5.0 με Knox 0x0 Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
DENIOR Δημ. June 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 23, 2007 Εύχομαι τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να επιβεβαιωθούν και σε άλλα πειράματα που θα πραγματοποιηθούν μελλοντικώς. Έχω κι εγώ πολλές φορές την αίσθηση ότι μου προκαλείται πονοκέφαλος όταν αφιερώνω πολύ χρόνο σε τηλεφωνικές συνομιλίες. Μακάρι η εντύπωση αυτή να οφείλεται στο φαινόμενο «nocebo» και όχι στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
RAVER Δημ. June 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 23, 2007 Εμενα ποτε δεν με εχει πιασει πονοκεφαλος απο χρηση κινητου τηλεφωνου.βεβαια δεν μειλαω και με τις ωρες.περιπου μιση 10 λεπτα την ημερα.αλλα οταν ημουν φανταρος ημουν σταθερος πανω απο 1 ωρα την ημερα.και τοτε..δεν ειχα τετοιο συμπτωμα. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
bored01 Δημ. June 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 23, 2007 Εμένα πάλι όταν μιλάω πάνω από μισή ώρα με 40 λεπτά με πιάνει κανονικότατα. Αλλά δεν ξέρω αν οφείλεται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή στο ότι έχω στο αυτί μου για τόση ώρα ένα ακουστικό και ακούω επί μισή ώρα ακούω κάποιον στο τηλέφωνο... Εξάλλου με πιάνει και όταν μιλάω στο σταθερό (αν και είναι ασύρματο, εκτός αν υπθέσουμε και πως η ακτινοβολία των dect επηρεάζει...) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Loutrikan Δημ. June 23, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 23, 2007 (αν και είναι ασύρματο, εκτός αν υπθέσουμε και πως η ακτινοβολία των dect επηρεάζει...) η ακτινοβολία των dect είναι χειρότερη από αυτή των κινητών Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
aris21 Δημ. June 24, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 24, 2007 εμενα με πιανει αρκετα συχνα πονοκεφαλος οταν μιλαω πανω απο μιση ωρα. μακαρι να εχουν δικιο κ αποδειχτει οτι δεν ειναι απο το κινητο. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
hellenic_sun Δημ. June 27, 2007 Κοινοποίηση Δημ. June 27, 2007 η ακτινοβολία των dect είναι χειρότερη από αυτή των κινητών Mπορείς να τεκμηριώσεις τον ισχυρισμό σου αυτόν; Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Loutrikan Δημ. July 1, 2007 Κοινοποίηση Δημ. July 1, 2007 Mπορείς να τεκμηριώσεις τον ισχυρισμό σου αυτόν; Εν συντομία τα dect εκπέμπουν συνεχώς σε υψηλή ένταση ενώ τα κινητά χαμηλώνουν την ένταση όταν έχουν επαρκές σήμα. Υπάρχουν πολλά άρθρα για αυτό το θέμα, μπορείς να κάνεις μια αναζήτηση στο google. Σου παραθέτω κάποια από αυτά που βρήκα: http://www.newtreatments.org/doc.php/WisdomExperience/100 http://www.tetrawatch.net/science/dect.php Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
mi3s Δημ. July 2, 2007 Κοινοποίηση Δημ. July 2, 2007 και εγώ ποτέ δεν είχα πρόβλημα με πονοκεφάλους αν και οι κλήσεις μου συνήθως είναι ολιγόλεπτες. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
TRIADAFYLLIDIS Δημ. July 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. July 6, 2007 αν το εχεις στην τσεπη λενε βλαπτει το σπερμα :wacko: :wacko: Παράθεση http://www.myphone.gr/mp1/support/myphoneuser.jpg Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Stefa Δημ. July 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. July 6, 2007 παντα στην κωλοτσεπη Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Stefa Δημ. July 6, 2007 Κοινοποίηση Δημ. July 6, 2007 το motorola mpx200 που εχει δεικτη SAR 0,12 ειναι το κινητο με τη χαμηλοτερη ακτινοβολια ?? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts