Jump to content

Χρειάζομαι δικηγόρο σε Πταισματοδικείο;

stixima
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Περυσι υπηρξε ενας μικρο τραυματισμος με την μοτοσυκλετα μου με εναν πεζο. Δεν εφταιγα διοτι ξεκινησα απο σταση και επεσε επανω στην μηχανη μου (πηγαινα μολις με 20χλμ περιπου) μη κοιτωντας το σωστο ρευμα κυκλοφοριας. Αμεσως ακινητοποιησα την μηχανη και για προληπτικους λογους πηγα το παλικαρι στο νοσοκομειο για ακτινογραφια.

Οντως δεν ειχε τιποτα παρα καποια μικρη θλαση. Η τροχαια εκανε την ερευνα και αφου εδωσα την δικη μου καταθεση εδωσε και το παλικαρι (ο πεζος) και δεν ζητησε ποινικη διωξη απο εμενα, μαλιστα με ευχαριστησε που τον προσεξα κλπ κλπ. απλα ζητησε χρηματα και καλα για τα εξοδα υγειας που προηλθαν σε γιατρους απο την ασφαλιστικη μου εταιρια.

Μου ηρθε χαρτι να επισκεφθω σε μερικες ημερες το Πταισματοδικείο. Εχω καποιες ερωτησεις.

1)Θα χρειαστω δικηγορο; ειναι υποχρεωτικο σε Πταισματοδικείο;

2)Υπαρχει περιπτωση να μου βγαλουν ποινη απο την στιγμη που δεν ζητησε την ποινικη μου διωξη ο παθων;

3)Χρειαζεται να προσεξω κατι κατα την ημερα εκεινη;

Οποιαδηποτε συμβουλη θα ηταν καλοδεχουμενη μονο για οσους γνωριζουν παρακαλω γιατι το θεμα ειναι σοβαρο.

Ευχαριστω.

http://www.danasoft.com/sig/grlansin.jpg

Περυσι υπηρξε ενας μικρο τραυματισμος με την μοτοσυκλετα μου με εναν πεζο. Δεν εφταιγα διοτι ξεκινησα απο σταση και επεσε επανω στην μηχανη μου (πηγαινα μολις με 20χλμ περιπου) μη κοιτωντας το σωστο ρευμα κυκλοφοριας. Αμεσως ακινητοποιησα την μηχανη και για προληπτικους λογους πηγα το παλικαρι στο νοσοκομειο για ακτινογραφια.

Οντως δεν ειχε τιποτα παρα καποια μικρη θλαση. Η τροχαια εκανε την ερευνα και αφου εδωσα την δικη μου καταθεση εδωσε και το παλικαρι (ο πεζος) και δεν ζητησε ποινικη διωξη απο εμενα, μαλιστα με ευχαριστησε που τον προσεξα κλπ κλπ. απλα ζητησε χρηματα και καλα για τα εξοδα υγειας που προηλθαν σε γιατρους απο την ασφαλιστικη μου εταιρια.

Μου ηρθε χαρτι να επισκεφθω σε μερικες ημερες το Πταισματοδικείο. Εχω καποιες ερωτησεις.

2)Υπαρχει περιπτωση να μου βγαλουν ποινη απο την στιγμη που δεν ζητησε την ποινικη μου διωξη ο παθων;

Οποιαδηποτε συμβουλη θα ηταν καλοδεχουμενη μονο για οσους γνωριζουν παρακαλω γιατι το θεμα ειναι σοβαρο.

Ευχαριστω.

1. Δεν είναι υποχρεωτικός ο δικηγόρος, αν και καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου.

2. Όπως καταλαβαίνεις, το "έγκλημα" διώκεται αυτεπάγγελτα, συνεπώς δεν είναι υποχρεωτικό να έχει ζητήσει ο παθών την ποινική σου δίωξη.

Τουλάχιστον, δεν θα έχεις πολική αγωγή(δεν θα σου ζητάει λεφτά δηλαδή).

3. Να είσαι ξυρισμένος,:p καλοντυμένος:p και οπλισμένος με αρκετή υπομονή.:cry:

Να απαντάς γρήγορα και κοφτά στις όποιες ερωτήσεις.Παραδέξου ό,τι έγινε, αλλά εξήγησε πως δεν ήταν δυνατόν να το αποφύγεις και πώς παρά τα όσα έγιναν κατέβαλες κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταφέρεις τον τραυματία το ταχύτερο δυνατό σε νοσοκομείο.

Με λίγα λόγια πες τους ότι έδειξες τη μέγιστη επιμέλεια, τόσο στην οδήγηση, όσο και μετά το ατύχημα.

:!:ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ:!:

MyName: Γιάννης.

Samsung s22 ultra ~ Samsung Tab S9 ~ Asus ZenBook 14

ερωτηση: γιατι να εχει χρηματα?

Αν δεν αθωωθεί θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον τα δικαστικά έξοδα(27 ευρώ περίπου)ή και τυχόν πρόστιμο που θα επιβληθεί.

υγ: περιμενα πως θα ησουν ο πρωτος που θα απαντουσε...

:p, Όταν μπορώ να μην βοηθήσω?:)

Αν δεν αθωωθεί θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον τα δικαστικά έξοδα(27 ευρώ περίπου)ή και τυχόν πρόστιμο που θα επιβληθεί.

:p, Όταν μπορώ να μην βοηθήσω?:)

ΟΚ, αυτο ηθελα να μαθω!!!

αυτο εννοειται ρε...;)

1. Δεν είναι υποχρεωτικός ο δικηγόρος, αν και καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου.

2. Όπως καταλαβαίνεις, το "έγκλημα" διώκεται αυτεπάγγελτα, συνεπώς δεν είναι υποχρεωτικό να έχει ζητήσει ο παθών την ποινική σου δίωξη.

Τουλάχιστον, δεν θα έχεις πολική αγωγή(δεν θα σου ζητάει λεφτά δηλαδή).

3. Να είσαι ξυρισμένος,:p καλοντυμένος:p και οπλισμένος με αρκετή υπομονή.:cry:

Να απαντάς γρήγορα και κοφτά στις όποιες ερωτήσεις.Παραδέξου ό,τι έγινε, αλλά εξήγησε πως δεν ήταν δυνατόν να το αποφύγεις και πώς παρά τα όσα έγιναν κατέβαλες κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταφέρεις τον τραυματία το ταχύτερο δυνατό σε νοσοκομείο.

Με λίγα λόγια πες τους ότι έδειξες τη μέγιστη επιμέλεια, τόσο στην οδήγηση, όσο και μετά το ατύχημα.

:!:ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ:!:

Σ'ευχαριστω πολυ. Για δικηγορο μαλλον δεν με βλεπω λογο χρηματων. Χρηματα ναι θα εχω σιγουρα μαζι μου γιατι βλεπω να μου καρφωσουν κανα 300αρι€ ετσι για μια παραδειγματικη τιμωρια.

Σ'ευχαριστω πολυ. Για δικηγορο μαλλον δεν με βλεπω λογο χρηματων. Χρηματα ναι θα εχω σιγουρα μαζι μου γιατι βλεπω να μου καρφωσουν κανα 300αρι€ ετσι για μια παραδειγματικη τιμωρια.

Καλα ξεμπερδέματα φίλε μου.

300 ευρώ θα είναι αρκετά σε κάθε περίπτωση πιστεύω.

Μην ξεχάσεις να μας πείς τι έγινε:)

Ευχαριστω.

1. Όχι δεν είναι υποχρεωτικό, καλό θα ήταν όμως να επισκεφτείς κάποιον (γνωστό σου καλύτερα) πριν το δικαστήριο για να σου δώσει μερικές συμβουλές.

2. Για να σε καλούν στο πταισματοδικείο, το πιθανότερο είναι να είσαι κατηγορούμενος για παραβάσεις του ΚΟΚ, κι όχι για τον τραυματισμό του πεζού. Εξάλλου, εάν αυτός δήλωσε στην Τροχαία ότι δεν επιθυμεί την ποινική σου δίωξη για τον τραυματισμό του αυτό, τότε η υπόθεση (για τον τραυματισμό και μόνο) ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ (εφόσον το όχημα που οδηγούσες δεν ήταν επαγγελματικής χρήσης).

Δε μας λες για τι σε κατηγορούν; Τι γράφει η κλήση;

3. α. Να προσέξεις μη τυχόν περάσει η σειρά σου χωρίς να το καταλάβεις και δικαστείς ερήμην...:O

β. Εάν πρόκειται για παραβάσεις του ΚΟΚ, οι ποινές είναι συνήθως πρόστιμα, οπότε χρήματα στο πορτοφόλι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!:!:

γ. Να μιλάς σταθερά και δυνατά (να σε ακούνε δηλαδή, όχι να γκαρίζεις...).

δ. Μπορεί και να αθωωθείς, οπότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Καλή τύχη.

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=161372&highlight=PEZOI

καλα εκεινα τα 20 κμ τι τα αναφερεις εδω μεσα...δεν σε δικαζουμε εμεις:p

μετα απο ποσο καιρο σ ρθε ειδοποιηση?

1. Όχι δεν είναι υποχρεωτικό, καλό θα ήταν όμως να επισκεφτείς κάποιον (γνωστό σου καλύτερα) πριν το δικαστήριο για να σου δώσει μερικές συμβουλές.

2. Για να σε καλούν στο πταισματοδικείο, το πιθανότερο είναι να είσαι κατηγορούμενος για παραβάσεις του ΚΟΚ, κι όχι για τον τραυματισμό του πεζού. Εξάλλου, εάν αυτός δήλωσε στην Τροχαία ότι δεν επιθυμεί την ποινική σου δίωξη για τον τραυματισμό του αυτό, τότε η υπόθεση (για τον τραυματισμό και μόνο) ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ (εφόσον το όχημα που οδηγούσες δεν ήταν επαγγελματικής χρήσης).

Δε μας λες για τι σε κατηγορούν; Τι γράφει η κλήση;

3. α. Να προσέξεις μη τυχόν περάσει η σειρά σου χωρίς να το καταλάβεις και δικαστείς ερήμην...:O

β. Εάν πρόκειται για παραβάσεις του ΚΟΚ, οι ποινές είναι συνήθως πρόστιμα, οπότε χρήματα στο πορτοφόλι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!:!:

γ. Να μιλάς σταθερά και δυνατά (να σε ακούνε δηλαδή, όχι να γκαρίζεις...).

δ. Μπορεί και να αθωωθείς, οπότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Καλή τύχη.

Σ' ευχαριστω για τις συμβουλες. Οσον αφορα για το τι με κατηγορουν δεν το γνωριζω διοτι δεν πηρα κληση στα χερια μου αλλα με ειδοποιησαν τηλεφωνικως.

Επειδη πλεον ειμαι σε αλλη πολη, δεν με βρηκε το ατομο που μοιραζει τις κλησεις και με πηραν τηλεφωνο.

Σχετικα με το 3α. που αναφερεις παραπανω, οταν θα παω στο Δικαστηριο εκεινη την ημερα θα υπαρχει ενας πινακας οπου θα αναγραφει καποιον Α/Α (νουμερο) και διπλα το ονοματεπωνυμο αυτων που θα πρεπει να παρουσιαστουν; Οποτε δηλ. μολις ακουσο το νουμερο μου τοτε θα πρεπει να μπω στην αιθουσα;

Σχετικα με το 3α. που αναφερεις παραπανω, οταν θα παω στο Δικαστηριο εκεινη την ημερα θα υπαρχει ενας πινακας οπου θα αναγραφει καποιον Α/Α (νουμερο) και διπλα το ονοματεπωνυμο αυτων που θα πρεπει να παρουσιαστουν; Οποτε δηλ. μολις ακουσο το νουμερο μου τοτε θα πρεπει να μπω στην αιθουσα;

Ναι, αλλά να είσαι στην αίθουσα έτσι και αλλιώς.

Πολλά νούμερα μπορεί να περάσουν γρηγορα και να μην το καταλάβεις.

Άκου εκεί τηλεφωνικώς:wacko:

Ναι, αλλά να είσαι στην αίθουσα έτσι και αλλιώς.

Πολλά νούμερα μπορεί να περάσουν γρηγορα και να μην το καταλάβεις.

Άκου εκεί τηλεφωνικώς:wacko:

Ελα ντε...:confused: :confused:

γιατί δεν σου έστελναν ένα e-mail;;;;:lol: :lol:

Ελα ντε...:confused: :confused:

γιατί δεν σου έστελναν ένα e-mail;;;;:lol: :lol:

Άσε που σίγουρα δεν ειναι έγκυρη αυτή η κλήση(ή καλύτερα: μπορεί να αμφισβητηθεί βάσιμα)

• 1 month later...

Το δικαστηριο εγινε. Η ολη διαδικασια διερκησε 4 λεπτα. Κριθηκα "Ενοχος" γιατι προκαλεσα τραυματισμο σε πεζο, ασχετος α) εαν δεν ηταν προσεκτικος β)δεν περνουσε απο διαβαση γ)την ωρα που περνουσε το κεφαλι του κοιτουσε στην αντιθετη κατευθυνση με αυτη που ερχοταν τα οχηματα προς αυτον.

Προστιμο : 100€ + 92% + ΟΤΑ κλπ κλπ 223€ περιπου.

SAN DE NTREPONTE:X :X :X

Τι σαν δεν ντρέπονται; Από τη στιγμή που οδηγείς, ο νόμος ορίζει πως εχείς μερίδιο ευθύνης κι εσύ αν χτυπήσεις πεζό, άσχετα αν φταίς ή όχι. Κοινώς, να έχεις τα μάτια σου 4 και να είσαι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον κάθε πεζό, όσο απρόσεκτος κι αν είναι.

Ναι συμφωνω σ'αυτο και δεν ειμαι κατα της αποφασης του Δικαστηριου. Ημουν στην θεση του οδηγου οποτε και εχω το μεγαλυτερο ποσοστο φταιξιματος, ασχετως εαν ο πεζος δεν ηταν τοσο προσεχτικος οσο θα επρεπε.

Τι σαν δεν ντρέπονται; Από τη στιγμή που οδηγείς, ο νόμος ορίζει πως εχείς μερίδιο ευθύνης κι εσύ αν χτυπήσεις πεζό, άσχετα αν φταίς ή όχι. Κοινώς, να έχεις τα μάτια σου 4 και να είσαι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον κάθε πεζό, όσο απρόσεκτος κι αν είναι.

Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, απλά κανείς δικαστής δεν κάθεται να ασχοληθεί διεξοδικά με μια τέτοια υπόθεση.

Για αυτούς είναι απλά μια ξεπέτα. Και τα 4 λεπτά που αφιερώθηκαν ήταν πολλά.

Όμως, από καθαρά θεωρητική σκοπιά, το δικαστήριο θα έπρεπε να εξετάσει

αν ο οδηγός είχε δείξει την προσήκουσα προσοχή και επιμέλεια(όχι του Σουμάχερ, αλλά ενός φυσιολογικού, μέσου οδηγού), με λίγα λόγια να εξετάσει αν έτρεχε ή αν μιλούσε την ώρα εκείνη στο κινητό του και γενικά αν παραβίασε κάποιο κανόνα του ΚΟΚ που να συνέδραμε στην πρόκληση ατυχήματος.

Αν όντως ο οδηγός ήταν οκ, τότε δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος που να συνδέει τον κατηγορούμενο με το έγκλημα----->αθώος.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο αθώος πλέον οδηγός θα μπορούσε να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια διεκδικώντας -μη γελάσετε, έτσι είναι- αποζημίωση από τον πεζό που του γέμισε ας πούμε αίματα τον προφυλακτήρα.

Το θέμα είναι οτι στην πράξη κανένας δικαστής δεν κάθεται να ασχοληθεί σοβαρά με τέτοια θέματα

Η αδερφή μου που είχε χτυπήσει πεζό με παρόμοιο τρόπο, μας είχαν πει οι τροχαίοι πως σύμφωνα με το νόμο έχει πάντα και ο οδηγός ένα μερίδιο ευθύνης κι ας μην φταίει καθόλου. Το ίδιο είχε γίνει και με ένα φίλο μου που του πετάχτηκε πεζός από το πουθενά.

Και αν δεν ισχύει αυτό, με βάση ποιό σκεπτικό πλήρωσε ο stixima το πρόστιμο;

ela kai sy loipon na odhgeis sto dromo exontas ta MATIA SOU ORTHANOIXTA kai na petaxtei kapios mposta sou telios aprosextos kai meta na kritheis esu o enoxos pou ton pathses.Den xero ti pexthke pragmatika sth parapano istoria giati den eimoun ekei na do opos kanenas.Alla exo suxathei na eiparoxun tosoi polloi aprosextroi pezoi kai oxi mono odhgoi kai na thn plhronei panta o odhgos gia thn aprosexia tou alou.Einai dhl oti exei kokino,kapios pernaei apenanti xoris na prosexei ton pataei to autokinhto logo oti petaxthke pano tou kai thn pklhronei o odhgos thn nufh:O

ara mh leme oti theloume.den ftene panta mono oi ofhgoi.alla auta ta dhkastiria den ta prosexoun...

Από 1/9/2009 απαγορεύεται η γραφή σε greeklish και η γραφή τύπου sms.

Ερμ... Δε νομίζω να εννόησα αυτό που είπες. Απλά είπα τι νομίζω πως ισχύει νομικά. Ούτε συμφώνησα με την απόφαση που επεβλήθηκε στο φίλο πιο πάνω, ούτε θεώρησα σωστό το να φέρει πάντα κι ένα ποσοστό ευθύνης και ο οδηγός (αν και νομίζω πως είναι δίκαιο, αφού βρίσκεται πάντα σε πλεονεκτική θέση, γι' αυτό και πρέπει να είναι προσεκτικότερος).

Όσο για το αν οδηγείς, ναι πρέπει να έχεις τα μάτια σου ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΑ. Αυτό έλειπε κιόλας...

Η αδερφή μου που είχε χτυπήσει πεζό με παρόμοιο τρόπο, μας είχαν πει οι τροχαίοι πως σύμφωνα με το νόμο έχει πάντα και ο οδηγός ένα μερίδιο ευθύνης κι ας μην φταίει καθόλου. Το ίδιο είχε γίνει και με ένα φίλο μου που του πετάχτηκε πεζός από το πουθενά.

Και αν δεν ισχύει αυτό, με βάση ποιό σκεπτικό πλήρωσε ο stixima το πρόστιμο;

Εγώ ανέλυσα με λίγα λόγια τι θα έπρεπε να γίνεται με βάση την θεωρία του ποινικού δικαίου.

Ο οδηγός δεν είναι δυνατόν να έχει πάντα ευθύνη.Όταν το όριο ταχύτητας στην πόλη είναι συνήθως 50 χιλ. αυτό σημαίνει ότι η απόσταση φρεναρίσματος με αυτή την ταχύτητα(δλδ πηγαίνοντας νομιμότατα) είναι αρκετά μέτρα.Αν σου πεταχτεί πεζός στα 3 μετρά δεν είναι δυνατόν να φρενάρεις.Αφού δεν είναι δυνατόν να αποφύγεις το ατύχημα, ούτε έχεις κάνει κάτι για να το προκαλέσεις δεν μπορεί να είσαι ένοχος.Είναι παραπάνω από απλό.;)

Στην πράξη όμως τα πράγματα γίνονται όπως τα λες για 2 κυρίως λόγους(πιστεύω):

α. Όταν ο δικαστής έχει απέναντί του έναν οδηγό και ένα τραυματία πεζό, που μπορεί να είναι και βαριά τραυματισμένος, ανθρώπινο είναι(μιας και δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για το πώς όντως οδηγούσε ο οδηγός και βέβαια σιγά μην πιστέψει τους μάρτυρες) να πάρει το μέρος του τραυματισμένου πεζού και όχι του ατσαλάκωτου οδηγού.

β. Για λόγους πρόληψης επιλέγει να πάρει το μέρος του πεζού.

Δεν δίνει που δεν δίνει κανείς οδηγός σημασία στους πεζούς, αν μερικοί οδηγοί αθωώνονταν κιόλας, αυτό θα τους έκανε να αποθρασυνθούν.

Και μόνο οτι η διαδικασία κράτησε 4 λεπτά, δείχνει ότι η απόφαση είχε ληφθεί εξαρχής(κανείς δεν μπορεί μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να πληροφορηθεί ακριβώς τα γεγονότα, να τα σταθμίσει και να βγάλει και απόφαση για την οποία να είναι σίγουρος).

Ε, και η απειλούμενη ποινή των 200 και κάτι ευρώ δεν είναι και τίποτα το σοβαρό(όταν το πρόστιμο για ζώνη είναι σχεδόν 2πλάσιο πια).

Αν όμως ο πεζός ήταν νεκρός και η απειλούμενη ποινή ήταν φυλάκιση, τότε η εκδίκαση θα ήταν διεξοδικότερη και η προσήλωση στη θεωρία μεγαλύτερη.;)

Ok, got it. Αν και το βρίσκω λίγο άδικο το να την πληρώνει ο οδηγός χωρίς να γίνει διεξοδική δίκη, αλλά νομίζω πως είναι η καλύτερη λύση για τους λόγους που ανέλυσες.

Ok, got it. Αν και το βρίσκω λίγο άδικο το να την πληρώνει ο οδηγός χωρίς να γίνει διεξοδική δίκη, αλλά νομίζω πως είναι η καλύτερη λύση για τους λόγους που ανέλυσες.

Και εμένα δεν μου αρέσει αυτή η πρακτική.Αλλά υπάρχει μεγάλος φόρτος υποθέσων και κάποιες αποφάσεις είναι "αυτοματοποιημένες" για λόγους συντομίας.

Υπηρχαν εκεινη την ημερα 77 υποθεσεις. Εγω ειχα το Νο 22. Οποτε ολες γινοταν στο τσακ-μπαμ.

Οταν καλεσε πρωτα το παλικαρι να τον ρωτησει τι εγινε ειπε κατι χαζα και των ρωτα η Προεδρος: Οταν πατησατε στο μισο του δρομου ειδατε να ερχεται μηχανη ναι ή οχι; Δεν θυμαμαι απαντησε. Κοιταξατε στα δεξια σας να δειτε εαν ερχοταν οχημα ή μηχανη;

Ναι κοιταξα πρωτα "αριστερα"!

Παρ'ολα αυτα οταν σηκωθηκα εγω σαν κατηγορουμενος τους ειπα το περιστατικο οπως εγινε. Μαλιστα δεν πιστευε οτι η μηχανη πηγαινε μονο τοσα λιγα χλμ.

Οταν της εξηγησα οτι ειναι 4χρονο σκουτερ 49 κυβικων και max βγαζει 40χλμ τοτε εκει σταματησε.

Η τελευταια λεξη ηταν τι προτεινετε; στον διπλανο της (ενας ανδρας με ρουχα αστυνομιας), και λεει προστιμο 100€.

Με λιγα λογια επειδα ειχα αλωθι κατα ενα μεγαλο ποσοστο, δεν παυει να χρεωνουν το λαθος στον οδηγο.