Jump to content

Cisco

tria12345_
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Εδώ συμφωνούμε, απλά καθώς με το μήνυμά σου άφηνες να εννοηθεί ότι με τις γνώσεις του CCNA μπορείς να κάνεις troubleshoot Cisco Routers έγραψα τη διαφωνία μου, ίσως λίγο έντονα...

Ούτε είπε κανείς ότι τον ωφελεί να το κάνει κι έσπευσα να καλύψω το κενό :)

Πραγματικά πιστεύω ότι με τις γνώσεις του CCNA μπορεί κάποιος να κάνει troubleshoot ένα router και μια υποδομή με switches. Επιπλέον έχει τις δυνατότητες:

1. Να μπορεί να φορτώσει ένα νέο IOS λειτουργικό σύστημα σε ένα router με αυξημένες δυνατότητες.

2. Να συνδεθεί στο γραφικό περιβάλλον αφού κάνει τα βασικά settings στον router (SDM) από όπου μπορεί να κάνει και πολύ περισσότερα πράγματα (harden the router, implement SSH, start the firewall, site-to-site VPN).

3. Να "σπάσει" τον κωδικό του router συνδεόμενος μέσω κονσόλας.

4. Να "πάρει" backup τα βασικά αρχεία του router σε περίπτωση που συμβεί κάποια αναποδιά.

Επιπλέον με χρήση simulator μπορούν να γίνουν τα περισσότερα πράγματα του CCNA εκτός από την εγκατάσταση, αναγνώριση και σύνδεση interfaces, εξοικείωση με καλώδια, "σπάσιμο" του password. Τέλος με τον simulator γίνεται και η δοκιμαστική χρήση τεχνολογιών όπως είναι το Frame-Relay που με πραγματικούς routers απαιτεί δυσκολότερο setup.

Προσωπικά τα βιβλία πιστεύω ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τελείως το Curriculum της Cisco στην περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος έχει κάποιες βασικές γνώσεις χωρίς να κουράσουν γιατί δεν επαναλαμβάνουν αρκετές φορές τα ίδια όπως γίνεται στο Curriculum. Από βιβλία μου άρεσε καλύτερα του Deal (εκδόσεις McGraw-Hill). Ο εκπαιδευτής πάντως είναι αναντικατάστατος για να εξηγήσει καλά το subnetting καθώς και τις access-lists.

Καλή Ανάσταση

Έχω μια απορία διαβάζω για το ospf δεν ξέρω αν περιλαμβάνεται στην ύλη αλλά θέλω να το μάθω, έχω μπερδευτεί στο σημείο που λέει πως,εκλέγεται ενας DR(designated) δρομολογητής με βάση αριθμό προτεραιότητας και αναγνωριστικό δρομολογητή επίσης λέει πως είναι υπεύθυνος για την παραγωγή LSA γνωστοποιήσεων,αυτό τι σημαίνει οτι του έχουν στείλει οι άλλοι δρομολογητές πρώτα πακέτα κατάστασης συνδέσμων και τους τα στέλνει πίσω? πως έχει γνώση για τη βάση δεδομένων τοπολογίας, οταν είναι αυτός υπεύθυνος και μόνο για την παραγωγή των LSA χωρίς πρώτα να του έχουν στείλει οι άλλοι? μόνο αυτός διατηρεί βάση δεδομένων τοπολογίας η και οι άλλοι? γιατί για να διατηρούν και οι άλλοι, σημαίνει οτι θα πρέπει και αυτοί να ανταλλάζουν LSA μεταξύ τους και όχι μόνο ο DR router μεταξύ των άλλων,sorry αν σας μπέρδεψα υπάρχει κάποια διαφορά στα LSA-LSP?
mobile fan user

Πραγματικά πιστεύω ότι με τις γνώσεις του CCNA μπορεί κάποιος να κάνει troubleshoot ένα router και μια υποδομή με switches.

Αν εννοείς troubleshoot ένα router το να δει πια γραμμή έχει πέσει ή απλά πράγματα τότε ίσως, αν εννοείς να κάνει ουσιαστικό troubleshooting τότε το θεωρώ ψιλοχλωμό από τα όσα έχω διαβάσει στο βιβλίο της Cisco για το CCNA.

Επιπλέον έχει τις δυνατότητες:

1. Να μπορεί να φορτώσει ένα νέο IOS λειτουργικό σύστημα σε ένα router με αυξημένες δυνατότητες.

2. Να συνδεθεί στο γραφικό περιβάλλον αφού κάνει τα βασικά settings στον router (SDM) από όπου μπορεί να κάνει και πολύ περισσότερα πράγματα (harden the router, implement SSH, start the firewall, site-to-site VPN).

Θα μου επιτρέψεις το SDM να μην το παίρνω στα σοβαρά όπως κι αυτούς που βασίζονται σε αυτό για αυτά που γράφεις. Το ssh είναι εντολή δύο γραμμών από την console, το router hardening είναι κομμάτι μιας ολόκληρης φιλοσοφίας που δεν την ακουμπάει καλά καλά το CCNA (άλλωστε υπάρχει βιβλιογραφία ειδικά για Securing Routers) ενώ το Site-to-Site VPN για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα δει στο βιβλίο της Cisco Press για το CCNA αλλά ίσως είναι λίγο out dated οπότε...

3. Να "σπάσει" τον κωδικό του router συνδεόμενος μέσω κονσόλας.

Αλλάξει θες να πεις...

4. Να "πάρει" backup τα βασικά αρχεία του router σε περίπτωση που συμβεί κάποια αναποδιά.

Επιπλέον με χρήση simulator μπορούν να γίνουν τα περισσότερα πράγματα του CCNA εκτός από την εγκατάσταση, αναγνώριση και σύνδεση interfaces, εξοικείωση με καλώδια, "σπάσιμο" του password. Τέλος με τον simulator γίνεται και η δοκιμαστική χρήση τεχνολογιών όπως είναι το Frame-Relay που με πραγματικούς routers απαιτεί δυσκολότερο setup.

Όσον αφορά το Frame Relay μόνο το κόστος μπορεί να θεωρηθεί παράμετρος μια και το Setup δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αλλά χρειάζεσαι 3 routers για να το στήσεις σωστά (παρότι και με δύο θα μπορούσες να στήσεις τον ένα DCE και τον άλλο DTE αλλά δεν θα είναι το ίδιο ακριβώς)

Προσωπικά τα βιβλία πιστεύω ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τελείως το Curriculum της Cisco στην περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος έχει κάποιες βασικές γνώσεις χωρίς να κουράσουν γιατί δεν επαναλαμβάνουν αρκετές φορές τα ίδια όπως γίνεται στο Curriculum. Από βιβλία μου άρεσε καλύτερα του Deal (εκδόσεις McGraw-Hill). Ο εκπαιδευτής πάντως είναι αναντικατάστατος για να εξηγήσει καλά το subnetting καθώς και τις access-lists.

Καλή Ανάσταση

Τον εκπαιδευτή δεν τον αντικαθιστούν όλα τα βιβλία του πλανήτη μαζί. Εμένα η ένστασή μου αφορά τις δυνατότητες αυτών που κάνουν το CCNA, πιστεύω ότι τις υπερεκτιμάς, και όσον αφορά τα Simulators μια και δε σε βοηθάνε τόσο πολύ να καταλάβεις την τοπολογία όπως το να τα συνδέσεις ο ίδιος.

Καλή ανάσταση κι από εμένα :)

Flying is easy, just throw yourself at the ground and miss...

• 2 weeks later...
Έχω μια απορία διαβάζω για το ospf δεν ξέρω αν περιλαμβάνεται στην ύλη αλλά θέλω να το μάθω, έχω μπερδευτεί στο σημείο που λέει πως,εκλέγεται ενας DR(designated) δρομολογητής με βάση αριθμό προτεραιότητας και αναγνωριστικό δρομολογητή επίσης λέει πως είναι υπεύθυνος για την παραγωγή LSA γνωστοποιήσεων,αυτό τι σημαίνει οτι του έχουν στείλει οι άλλοι δρομολογητές πρώτα πακέτα κατάστασης συνδέσμων και τους τα στέλνει πίσω? πως έχει γνώση για τη βάση δεδομένων τοπολογίας, οταν είναι αυτός υπεύθυνος και μόνο για την παραγωγή των LSA χωρίς πρώτα να του έχουν στείλει οι άλλοι? μόνο αυτός διατηρεί βάση δεδομένων τοπολογίας η και οι άλλοι? γιατί για να διατηρούν και οι άλλοι, σημαίνει οτι θα πρέπει και αυτοί να ανταλλάζουν LSA μεταξύ τους και όχι μόνο ο DR router μεταξύ των άλλων,sorry αν σας μπέρδεψα υπάρχει κάποια διαφορά στα LSA-LSP?

Το OSPF περιλαμβάνεται στην ύλη. Στο OSPF γίνεται χρήση του RID (Router Identification). Κάθε ένας router έχει ένα RID. Αυτό προκύπτει από τη μεγαλύτερη διεύθυνση που έχει δοθεί σε ένα loopback interface ή αν δεν έχει οριστεί loopback interface, τη μεγαλύτερη διεύθυνση από εκείνες που έχουν δοθεί στα ενεργά interfaces.

O Router με το μεγαλύτερο RID σε κάθε segment (μιλάμε για LAN segments) εκλέγεται Designated Router και ο αμέσως επόμενος (σε μέγεθος RID) εκλέγεται BDR. Όταν συμβεί μια αλλαγή σε κάποιο link ενός router, τότε αυτός στέλνει ένα LSA στον DR και BDR και αυτοί με τη σειρά τους ενημερώνουν τους υπόλοιπους routers που βρίσκονται στο segment.

Famous Last Words: Is he an idiot, if he replies just to increase his participation?

Άρα έχει να κάνει με τα κλασσικά πακέτα κατάστασης συνδέσμων και με ενημέρωση αλλαγών οπου δημιουργείται η βάση δεδομένων τοπολογίας?,όταν εννοείς segment λογικά εννοείς δρομολογητές της ίδιας area π.χ αν συμβεί μια αλλαγή σε εναν δρομολογητή στην area 2 τότε ενημερώνονται μόνο αυτοί αφού υποτίθετε οτι οι περιοχές είναι ξεχωριστά δίκτυα και η καθεμία έχει άλλη βάση δεδομένων τοπολογίας

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου

mobile fan user

Άρα έχει να κάνει με τα κλασσικά πακέτα κατάστασης συνδέσμων και με ενημέρωση αλλαγών οπου δημιουργείται η βάση δεδομένων τοπολογίας?,όταν εννοείς segment λογικά εννοείς δρομολογητές της ίδιας area π.χ αν συμβεί μια αλλαγή σε εναν δρομολογητή στην area 2 τότε ενημερώνονται μόνο αυτοί αφού υποτίθετε οτι οι περιοχές είναι ξεχωριστά δίκτυα και η καθεμία έχει άλλη βάση δεδομένων τοπολογίας

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου

Όντως έχει να κάνει με ενημέρωση αλλαγών όπου δημιουργείται το topology table. Όταν λέω segment εννοώ το τμήμα του δικτύου που ενώνει μέσω Ethernet μια ομάδα από routers. Π.χ. 5 routers που συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός Ethernet Switch. Οπωσδήποτε πρέπει να είναι στο ίδιο area γιατί αλλιώς δεν "ακούει" ο ένας τα LSAs που του στέλνει ο άλλος.

• 3 weeks later...
Λοιπόν διαβάζω για cisco παιδιά και θέλω τη βοήθεια σας για ένα θέμα όχι και τόσο απλό οπως φαίνεται, διαβάζω για το πρωτόκολλο frame relay και για τα dlci περίπου ξέρω πως δουλεύουν απλά δεν έχω καταλάβει τα μειονεκτήματα-πλεονεκτήματα του να χρησιμοποιούμε(δηλαδή ο πάροχος) local DLCI και global DLCI ψάχνω να βρώ στο internet και απλά περιγράφονται μόνο οι λειτουργίες τους... βοηθάτε
mobile fan user

• 6 months later...

Καλησπέρα παιδιά, έχω ακούσει-διαβάσει πολύ καλά λόγια για την Cisco. Πολύ καλή η ενημέρωση που έχετε κάνει και μπράβο σας, η αλήθεια είναι ότι το site της cisco τα λέει λίγο μπερδεμένα, και πέραν από εδώ θα ήθελα να πάω και να τους επισκεφτώ μέσα στον Δεκέμβρή για να με ενημερώσουν. Εχει αλλάξει κάτι σχετικά με αυτά που έχουν υποθεί;

Τα μαθήματα, κλίμα θα ήθελα να διαβάσω και τις εμπειρίες των παιδιών.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλό βράδυ.

• 9 months later...

καλησπερα

παιδια το βιβλιο αυτο ειναι καλο να ξεκινησω να διαβαζω για την πιστοποιηση;

http://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0111007

ευχαριστω

• 2 weeks later...
καλησπερα

παιδια το βιβλιο αυτο ειναι καλο να ξεκινησω να διαβαζω για την πιστοποιηση;

http://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0111007

ευχαριστω

Ψάξε βρες τα τεστ του "pass4sure" 640-802 ver3.10 πέσανε πολλές ερωτήσεις απο εκεί χθές έδωσα πήρα 961/1000 μου φάνηκε αρκετά ευκολότερο από ότι περίμενα

επίσης τα video του cbtnuggets είναι πολύ χρήσιμα είναι 50-60 videos με θεωρία και labs.