Jump to content

Γιατί το Linux δεν είναι τόσο δημοφιλές...

Ilias1908
 Κοινοποίηση

Γιατί το Linux δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο τα windows;  

62 members have voted

1. 1. Γιατί το Linux δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο τα windows;

• Δεν απευθύνεται στους απλούς-μέσους χρήστες αλλά μόνο στους απαιτητικούς
      33
    • Δεν το δοκιμάζουν οι περισσότεροι χρήστες και έτσι "δεν ξέρουν τί χάνουν"
      17
    • Άλλο. Προσδιορίστε
      12

Recommended Posts

Είναι γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα το λίνουξ δεν ήταν έτοιμο για desktop χρήση, οι λόγοι λίγο ως πολύ αναφέρονται παραπάνω, απλά θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:

1. Το λίνουξ δεν είναι ο αντίποδας των windows και απλά γιατί το λίνουξ δεν είναι εμπορικό προϊόν, άσχετα αν το κάποιοι προσπαθούν να το συγκρίνουν ως τέτοιο. Βασίζεται καθαρά στη συμμετοχή της κοινότητας (+τις κατά περιόδους υιοθεσίες από μεγάλες εταιρείες του χώρου) με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτό έχει. Τα ubuntu και suse στις τελευταίες τους εκδόσεις αρχίζουν και γίνονται αρκετά ελκυστικά για τον απλό χρήστη. Δεν είναι ακόμα έτοιμα αλλά πλησιάζουν.
  2. Τα περισσότερα περιφερειακά τώρα πια παίζουν από μαμά, εξαιρούνται σκανερ, καμερες, γραφίδες και κάποια άλλα. Υπάρχει όμως υστέρηση, λογικό, γιατί κάποιος πρέπει να γράψει τους drivers. (1ος λόγος)
  3. Πρόσφατα, συμφωνήθηκε να υπάρχει μια κοινή πλατφόρμα στις διανομές, όπου να υπάρχουν τα ελάχιστα απαραίτητα σε βιβλιοθήκες για ανάπτυξη λογισμικού. Είναι δύσκολο για μία εταιρεία να αναπτύσσει προγράμματα όπου θα παίζουν μόνο αν έχεις kde ή gnome ή .... ότιδήποτε άλλο. Αυτό φαντάζομαι λύθηκε.
  4. Δεν υπάρχουν killer apps: office (ναι υπάρχει το openoffice και είναι πολύ καλό, αλλά θέλει ακόμα δουλειά για να εδραιωθεί), autocad (άντε να σεταρεις πλοτερ!!!!!), photoshop (με το gimp εγώ κάνω τη δουλεία μου αλλά δε νομίζω να μπορεί να την κάνει και ένας γραφίστας), εφαρμογές DTP (υπάρχει το Scribus, καλό) κ.λ.π. Δεν είναι το λειτουργικό, με βάση το οποίο επιλέγει κάποιος, αλλά με βάση το κύριο πρόγραμμα που λειτουργεί για να κάνει τη δουλειά του. Αν δεν υπάρχει ή δεν είναι το στανταρ της αγοράς, δεν μπαίνει στη διαδικασία να αλλάξει ούτε προς λίνουξ, ούτε προς apple ούτε προς πουθενά αλλού. (2ος λόγος).

Όλα τα παραπάνω τα γράφω ως ένας χρήστης όπου εδώ και ένα χρόνο χρησιμοποιώ το λίνουξ ως κύριο λειτουργικό. Δυστυχώς όμως, ακόμα και τώρα αναγκάζομαι, ελλείψει προγραμμάτων να εχω και τα windows σε vmware, ώστε να μπορώ να τρέχω κάποιες ειδικές εφαρμογές. Το λίνουξ σήμερα (μιλώ για όλες τις διανομές) έχει βελτιωθεί σημαντικά έχοντας ζωή 12 χρόνων. Τα windows ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια και έχουν υποστήριξη από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της πληροφορικής - δύσκολη υπόθεση. Η επερχόμενες αλλαγές στο desktop με το xgl (πραγματικά φοβερά εφέ), η προτυποποίηση αλλά και η πατατιά που λέγεται vista (aero και τρίχες, τα έχει ήδη η apple στο λειτουργικό της) νομίζω ότι θα δώσει νέα ώθηση στο λίνουξ.

[edit] Ακόμα όμως πρέπει να βάλεις αρκετά το χεράκι για να φτιάξεις πράγματα. Ναι, ναι ξέρω ότι αμά τα φτιάξεις μια φορά δεν θα χρειαστεί δεύτερη αλλά δεν τα παιχνίδια αυτά για ένα απλό χρήστη. Το λίνουξ δεν είναι έτοιμο για το μέσο χρήστη, εγώ που δουλεύω καθημερινά δεν θα το πρότεινα στον οποιοδήποτε [edit]

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλά καλά προγράμματα για το linux αλλά τα παραδείγματα που φέρνεις είναι εντελώς άκυρα. Και καλά για τον Firefox, είναι (πλέον) ένας πολύ διαδεδομένος browser, που όμως δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του linux (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Ο apache και η MySQL μπορείς να μου εξηγήσεις τη δουλειά έχουν με desktop χρήση; Μήπως με αυτό τον τρόπο και με όλα τα υπόλοιπα που έχουν γραφτεί στο topic ως τώρα φαίνεται ότι -καλώς ή κακώς- το linux έχει συγκεκριμένο και πιο περιορισμένο κοινό; Γιατί εγώ αυτό βλέπω και μάλιστα βλέπω και αρκετούς καλούς λόγους για να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όλα αυτά που έχουν γραφτεί από μέλη του forum που προσπάθησαν με το linux, ήθελαν να ασχοληθούν και όμως κάπου σκόνταψαν, κάτι λένε. Δεν εξετάζω αν είναι καλύτερο λειτουργικό από ένα άλλο, αυτό που συζητάμε εδώ είναι γιατί δεν έχει διαδοθεί τόσο.

Για την συγκεκριμένη απάντηση και εγώ δίστασα αν θα έπρεπε να αναφέρω τον Apache και την MySQL ή πιο απλά προγράμματα αλλά δεδομένου πως ο χρήστης έγραψε "Δεν υπαρχουν αξιολογα προγραμματα" που φαίνεται πιο γενικό έδωσα ένα μείγμα απο παραδείγματα με τα δύο πρώτα να είναι ο Apache και η MySQL λόγω της δημοτικότητάς τους.

Θα μπορούσα να αναφέρω πιο "desktop προγράμματα" όπως ο AmaroK, το Gimp, το Scribus, το OpenOffice, το Bluefish (ή το Quanta), τον Thunderbird, το aMule, το Gambas, το Mono (συνολικά), advanced text editors όπως τα Gedit, KWrite, Kate κλπ., τον Mplayer, το Audacity, το Inkscape και πολλά άλλα...

Εαν και είπα την γνώμη μου από την αρχή θα ήθελα να πω κάτι ακόμα:

Έχοντας χρησιμοποιήσει linux πολύ καιρό: Xandros 2, suse 9,1 -10, umbuntu και Fedora core 5 μόλις βγήκε μετά από προτροπή φίλου που έχει και αυτός linux σαν το βασικό του λειτουργικό έχω να πω

Πολύ βασικό το ότι επιτέλους οι διανομές καθώς και το gnome με το kde να είναι συμβατά (τα παιχνίδια του kde είναι super :p )

Επίσης το linux έχει πλησιάσει πολύ το desktop και σε εταιρίες που έχουν κάποιο "κομπιουτερά" έχει πολλά να προσφέρει. Η εγκατάσταση γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα και οι περισσότερες συσκευές θα αναγνωριστούν αμέσως, μπορεί να υπάρχουν drivers, οδηγίες και τρόποι για να εγκατασταθούν συσκευές αλλά δεν υπάρχουν standar πράγματα στη διαχείρηση για οτιδήποτε εκτός και αν το κάνεις απο την κονσόλα δηλ. για να μπεις στο ιντερνετ με dial-up σύνδεση υπάρχουν 2 ή 3 προγράμματα :wacko: για να εγκαταστήσω το net-mod σειρηακά (τι είπατε usb μουχαχα {evil lagh}) ακολούθησα τις οδηγίες και μετά αυτοσχεδίασα και 30 λεπτά επιπλέον γιατι δεν δούλευε έτσι και γιατί άλλες ρυθμήσεις έπρεπε να γίνουν από αλλού. Γενικά όλα τα καθημερινά δουλεύουν super αλλά εαν χρειαστεί να κάνεις και κάτι ακόμα...

Ουσιαστικά αυτό που νομίζω είναι ότι εαν είχαμε 1 διανομή θα είχαν λυθεί πολύ γρήγορα όλα τα προβλήματα.

Μπηκα και εγω να χορεψω στους ρυθμους του linux με Suse10 και σκονταψα και επεσα..Τι επεσα...Τσακιστηκα!

εφαγα μια μερα για να κανω σωστη εγκατασταση με partitions και εφτασα να οριζω τα partitions χειροκινητα με cluster size...Πρωτη ξενερα..

Δεν μπορουσα να ρυθμισω τα hrz στην οθονη μου. Πηγα να βαλω νεους drivers απο την ATI και σκονταψα σε ενα πραγμα που λεγετε κονσολα...Εποχες dOS...Δευτερη ξενερα....Τα καταφερα αλλα οχι. ευχαριστω δεν θα το ξανακανω για καθε εφαρμογη αυτο...

Λογος που το εκανα? Για καλυτερη πλοηγηση στο internet και δημιουργια δικτυου. Για να εχεις internet ομως θες και ενα modem που να μην ειναι win modem οπως το αναφερουν, γιατι αυτα δεν ειναι πραγματικα Modem :confused: Τριτη ξενερα...

Εκτυπωτης ανυπαρκτος.Scanner ανυπαρκτο. ωρες πεταμενες μηπως υπαρχουν drivers απο κανεναν στο internet...

Δυσχρηστια...Αυτη ειναι η λεξη που το χαρακτηριζει.

Θα βαλω και ubuntu που λενε οτι ειναι πιο user friendly να δω...

Αν και μετα απο τις τελευταιες εξελιξεις στον χωρο οδευω για MAC=UNIX+Friendly

[sIGPIC][/sIGPIC] 24F1A078

Το να κανεις λάθη είναι ανθρώπινο. Το να ρίχνεις το φταίξιμο στον άλλον ειναι στρατηγική

θελει ψαξιμο και δεν ειναι διατεθειμενοι ολοι να το κανουν...την πρωτη φορα που εβαλα δεν ηξερα τπτ...επισης το command line ειναι κατι που στα παραθυρια σπανια το χρησιμοποιει κανεις ενω στο λινουξ ειναι απαραιτητο..

Κάτι που μου τι σπάει με κάποιους "linuxades" όχι με το linux είναι ότι την έχουν δει κάπως και νομίζουν ότι όλος ο κόσμος έχει χρόνο για πέταμα.

Υπάρχουν κάποιοι που λόγω δουλειάς ή προσωπικής κα**λας ασχολούνται και καλά κάνουν αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει χρόνο ή βαριέται να μάθει και θέλει να τα σκάσει για να κάνει απλά τη δουλειά του είναι κατακριτέος;

Ο ξερολισμός και η έπαρση κάποιων "elites" διώχνει κόσμο από το linux.

Sent neither from iphone nor android phone

Κάτι που μου τι σπάει με τους linuxades όχι με το linux είναι ότι την έχουν δει κάπως και νομίζουν ότι όλος ο κόσμος έχει χρόνο για πέταμα.

Υπάρχουν κάποιοι που λόγω δουλειάς ή προσωπικής κα**λας ασχολούνται και καλά κάνουν αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει χρόνο ή βαριέται να μάθει και θέλει να τα σκάσει για να κάνει απλά τη δουλειά του είναι κατακριτέος;

Ο ξερολισμός και η έπαρση των "elites" διώχνει κόσμο από το linux.

Εγώ είμαι χρόνια φίλος του linux. Το γνώρισα σχεδόν τυχαία, μου κέντρησε το ενδιαφέρον, ασχολήθηκα λόγω προσωπικής κα**λας και τα τελευταία χρόνια είναι και δουλειά μου. Σε ένα thread που ρητά ο moderator ανέφερε ότι δεν πρέπει να μετατραπεί σε "vs", εσύ αποφάσισες να κατακρίνεις ανθρώπους. Έχε υπόψη σου τα εξής:

Κανείς δεν κατακρίνει ανθρώπους επειδή δεν έχουν ειξιδικευμένες γνώσεις.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να προσηλυτίσει κόσμο στο linux.

Kανείς δεν επαίρεται ότι είναι elite επειδή γνωρίζει linux.

Και μην βιαστείς να μου δείξεις κάποιον. Δε σκοπεύω να απολογηθώ για το κάθε τσoγλανάκι που σε παραμυθιάζει ότι παίζει τα λίνουξ στα δάχτυλα και σου δημιουργεί κόμπλεξ κατωτερότητας.

Γράφουμε όσα ζούμε: www.pella24.gr

Πήγα και εγώ να ασχοληθώ αλλά ετράπην εις άτακτον φυγήν :p

Ασχολούμαι με τους υπολογιστές 13 χρόνια και τεχνικός δεν έχει πιάσει μηχάνημά μου (εκτός από το λαπτοπ όταν χτύπησε ο σκληρος). Όλα τα στήνω μόνος μου, εγκαθιστώ soft/hardware, το desktop που έχω το έστησα from scratch με εξαρτήματα που επέλεξα.

Τα λέω αυτά όχι για να κάνω φιγούρα αλλά για να τονίσω το γεγονος ότι αν και ήθελα να ασχοληθώ με το λίνουξ, κατέληξα ότι δεν αξίζει το χρόνο μου. Τον κόπο ίσως αλλά το χρόνο όχι, είναι πια πολύτιμος.

Από ότι ακούω, το λίνουξ ειναι αποτελεσματικό αλλά δεν είναι "βολικό". Συμφωνώ. Έχω χρήστες στην εταιρία που δουλεύω που στα XP δεν ξέρουν να χρησιμοποιήσουν την αναζήτηση (όχι wildcards κλπ, εννοώ δεν ξερουν καν ότι υπάρχει) ή περνούν 8ωρα καθε μερα αγκαλιά με τα μηχανήματα χωρίς να έχουν την περιέργεια να μάθουν τι κάνει το Ctrl-X Ctrl-V πχ.

Σαν αυτούς υπάρχουν πολλοί. Και ο λόγος που το λίνουξ δεν είναι διαδεδομένο στους απλούς χρήστες είναι ότι αυτοί απλά δεν δίνουν δεκάρα. Τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν και η δουλειά τους δεν περιλαμβάνει command line και μαυρες οθόνες.

Συνεπως, η ερώτηση "γιατί το λίνουξ δεν ειναι δημοφιλές" είναι μάλλον λάθος. Το λίνουξ δεν φτιάχτηκε για να είναι δημοφιλές αλλά για να είναι εργαλείο. Και σε αυτό τα καταφέρνει πολύ καλά. Μόνο που πρέπει να είσαι μάστορας ;)

http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac

Εγώ είμαι χρόνια φίλος του linux. Το γνώρισα σχεδόν τυχαία, μου κέντρησε το ενδιαφέρον, ασχολήθηκα λόγω προσωπικής κα**λας και τα τελευταία χρόνια είναι και δουλειά μου. Σε ένα thread που ρητά ο moderator ανέφερε ότι δεν πρέπει να μετατραπεί σε "vs", εσύ αποφάσισες να κατακρίνεις ανθρώπους. Έχε υπόψη σου τα εξής:

Κανείς δεν κατακρίνει ανθρώπους επειδή δεν έχουν ειξιδικευμένες γνώσεις.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να προσηλυτίσει κόσμο στο linux.

Kανείς δεν επαίρεται ότι είναι elite επειδή γνωρίζει linux.

Και μην βιαστείς να μου δείξεις κάποιον. Δε σκοπεύω να απολογηθώ για το κάθε τσoγλανάκι που σε παραμυθιάζει ότι παίζει τα λίνουξ στα δάχτυλα και σου δημιουργεί κόμπλεξ κατωτερότητας.

Προσωπικά ασχολούμαι με unix τα τελευταία χρόνια και δεν έχω αίσθημα κατωτερότητας παρά μόνο σε σχέση με contributors σε open source όπου τους βγάζω το καπέλο.

Απλά σχολίασα μια τάση που έχω παρατηρήσει τελευταία, και παρατηρείται γενικά με ότι γίνεται trendy (ξερολισμός). Μάλιστα το θεώρησα λόγο αποθάρρυνσης ατόμων που μπαίνουν στο χώρο γι αυτό και το ανέφερα (μια και μιλάμε για linux και γιατί δεν είναι τόσο δημοφιλές ).

Οι διανομές ενδιαφέρονται να προσυλιτίσουν κόσμο. Κι εγώ ενδιαφέρομαι γιατί είναι free και ορισμένους μπορεί να τους βολέψει απίστευτα οπότε δικαιούνται να ξέρουν.

ps. Έχεις απόλυτο δίκιο όπως το έγραψα ήταν λίαν παρεξήγησιμο, έπρεπε να βάλω τη λέξη "κάποιους linuxades" mea culpa, το διορθώνω πάραυτα, τώρα είναι ok νομίζω.

Sent neither from iphone nor android phone