Jump to content

Και οι δύο hd τρέχουν ταυτόχρονα...

stelar
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Θέλω τις γνώσεις σας. Στο μηχάνημά μου έχω 2σκληρούς δίσκους:

έναν δίσκο 120gb (χωρισμένο σε 2 partitions, ένα για τα xp γύρω στα 15-20gb και ένα 100gb για αποθήκευση)

και έναν 80άρη, πάλι για αποθήκευση, που τον έχω σε συρταράκι για να βγαίνει και να τον αλλάζω με έναν τρίτο που έχω.

Πρόσφατα προσέθεσα ένα ακόμα dvdr στο ήδη υπάρχον οπότε χρειάστηκε να αλλάξω θέσεις στο hardware και να συνδέσω κάθε μονάδα εκ νέου στα ide "καλώδια" .

Διαπιστωσα όμως ότι οι δύο σκληροί, τους οποίους συνέδεσα πλέον στο ίδιο ide cable, τρέχουν ταυτόχρονα και όταν ανοίγουν τα windows και όταν πάω να βρω κάποιο αρχείο στον έναν από τους δύο σκληρούς...

όποτε τρέχει ο ένας τρέχει και ο άλλος. Πριν δεν νομίζω ότι λειτουργούσαν έτσι, και δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα από αυτό... πχ υπερθέρμανσης, κολλήματος ή δεν ξέρω τι άλλο.

Τους δίσκους τους έχω συνδεδεμένους ως εξής:

primary ide: master τον δίσκο με τα xp (στο τέλος του καλωδίου) και slave τον προσθαφερούμενο στην μέση του καλωδίου.

τα writers τα έχω στο secondary ide.

Κατά την σύνδεση του 2ου σκληρού ειχα μπερδευτει γιατί δεν ήξερα σε τι θέση να βάλω το jumperάκι : slave, cable select ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο... γιατί μερικές φορές δεν τον έβλεπε ενώ άλλες έτρεχε σαν τρελός...

και εκτος των άλλων είχε διαφορετικές θέσεις jumper για 16pin και 15pin, νομίζω ότι πήγα με το 16pin (αν δεν κάνω λάθος) και το jumperάκι το έβαλα στο slave... αλλά τρέχει μαζί με τον master είτε χρειάζεται είτε όχι...

Δεν μου φαίνεται φυσιολογικό...

Ποιές είναι οι γνώμες σας?

Όταν κουραστείς να κάθεσαι, σήκω.

Όταν κουραστείς να στέκεσαι, τρέξε.

Όταν κουραστείς να τρέχεις, σταμάτα...... στο κάτω-κάτω, σκάσε και κολύμπα

Καλησπέρα.

Θέλω τις γνώσεις σας. Στο μηχάνημά μου έχω 2σκληρούς δίσκους:

έναν δίσκο 120gb (χωρισμένο σε 2 partitions, ένα για τα xp γύρω στα 15-20gb και ένα 100gb για αποθήκευση)

και έναν 80άρη, πάλι για αποθήκευση, που τον έχω σε συρταράκι για να βγαίνει και να τον αλλάζω με έναν τρίτο που έχω.

Πρόσφατα προσέθεσα ένα ακόμα dvdr στο ήδη υπάρχον οπότε χρειάστηκε να αλλάξω θέσεις στο hardware και να συνδέσω κάθε μονάδα εκ νέου στα ide "καλώδια" .

Διαπιστωσα όμως ότι οι δύο σκληροί, τους οποίους συνέδεσα πλέον στο ίδιο ide cable, τρέχουν ταυτόχρονα και όταν ανοίγουν τα windows και όταν πάω να βρω κάποιο αρχείο στον έναν από τους δύο σκληρούς...

όποτε τρέχει ο ένας τρέχει και ο άλλος. Πριν δεν νομίζω ότι λειτουργούσαν έτσι, και δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα από αυτό... πχ υπερθέρμανσης, κολλήματος ή δεν ξέρω τι άλλο.

Τους δίσκους τους έχω συνδεδεμένους ως εξής:

primary ide: master τον δίσκο με τα xp (στο τέλος του καλωδίου) και slave τον προσθαφερούμενο στην μέση του καλωδίου.

τα writers τα έχω στο secondary ide.

Κατά την σύνδεση του 2ου σκληρού ειχα μπερδευτει γιατί δεν ήξερα σε τι θέση να βάλω το jumperάκι : slave, cable select ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο... γιατί μερικές φορές δεν τον έβλεπε ενώ άλλες έτρεχε σαν τρελός...

και εκτος των άλλων είχε διαφορετικές θέσεις jumper για 16pin και 15pin, νομίζω ότι πήγα με το 16pin (αν δεν κάνω λάθος) και το jumperάκι το έβαλα στο slave... αλλά τρέχει μαζί με τον master είτε χρειάζεται είτε όχι...

Δεν μου φαίνεται φυσιολογικό...

Ποιές είναι οι γνώμες σας?

Ίσως φανεί χαζό αυτό αλλά έκανες μια δοκιμή να αλλάξεις μία καλωδιοταινία...?:shifty:

"Δεν με πειράζει να πηγαίνω για δουλειά αλλά αυτή η 8ωρη αναμονή για να γυρίσω σπίτι με σκοτώνει!!!!!!!"

Μια χαρα ειναι οι σκληροι. Το dvd σου κανει την δουλεια. Δεν υπαρχει προβλημα.

Αν σε ενοχλεί βαλε το dvd σε ξεχωριστο καλωδιο.

Και ο δικος μου ετσι ειναι. Εγω εχω 4 cd και δυο σκληρους, μολις αναβει το λαμπακι του cd(busy)αναβει και των σκληρων.

Μπερδεμα...

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

Άλλη καλωδιοταινία δεν δοκίμασα γιατί δεν έχω. Αν βρω θα το δοκιμάσω κι αυτό.

@PCMan το dvd ειναι σε ξεχωριστό καλώδιο από των σκληρών. Για να συνοψίσω έχω 2 καλώδια, στο primary έχω τους 2 σκληρούς και στο secondary έχω ένα dvdr και ένα cdr (πλέον).

Το πρόβλημα (αν είναι πρόβλημα) είναι ότι οι 2 σκληροί τρέχουν συνεχώς και πάντα μαζί, το οποίο δεν καταλαβαίνω. Αν η πρόταση σου είναι να βάλω το dvd μόνο του δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχει άλλη θέση, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι στο καλώδιο των σκληρών.

Η ερώτησή μου είναι αν είναι φυσιολογικό να τρέχουν οι σκληροί μαζί (όταν ανάβει το λαμπάκι του ενός ανάβει και του άλλου, οπότε συμπαιρένω ότι τρέχουν μαζί) και αν δεν είναι τι φταίει. Το jumperάκι παίζει ρόλο σε αυτό και σε τι θέση έπρεπε να το βάλω?

Άλλη καλωδιοταινία δεν δοκίμασα γιατί δεν έχω. Αν βρω θα το δοκιμάσω κι αυτό.

@PCMan το dvd ειναι σε ξεχωριστό καλώδιο από των σκληρών. Για να συνοψίσω έχω 2 καλώδια, στο primary έχω τους 2 σκληρούς και στο secondary έχω ένα dvdr και ένα cdr (πλέον).

Το πρόβλημα (αν είναι πρόβλημα) είναι ότι οι 2 σκληροί τρέχουν συνεχώς και πάντα μαζί, το οποίο δεν καταλαβαίνω. Αν η πρόταση σου είναι να βάλω το dvd μόνο του δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχει άλλη θέση, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι στο καλώδιο των σκληρών.

Η ερώτησή μου είναι αν είναι φυσιολογικό να τρέχουν οι σκληροί μαζί (όταν ανάβει το λαμπάκι του ενός ανάβει και του άλλου, οπότε συμπαιρένω ότι τρέχουν μαζί) και αν δεν είναι τι φταίει. Το jumperάκι παίζει ρόλο σε αυτό και σε τι θέση έπρεπε να το βάλω?

Ξαναλεω, δεν υπαρχει προβλημα.

Δεν τρεχουν και οι δυο σκληροι, απλα τα λαμπακια ανάβουν μαζι.

Δεν μπορω να εξηγησω πως γινεται αυτο, αλλα δεν υπαρχει προβλημα.

Δεν υπαρχει περιπτωση να τρεχουν μαζι(εκτος αν εχεις raid-που δεν νομιζω).

Ασε τα ledακια να λενε οτι θελουν. Για να το καταλαβεις και μονος σου, βαλε τα χερια σου και στους δυο σκληρους και δεν αν εχουν τους ιδιους κραδασμους ;)

Κι εγω χρονια τα εχω ετσι και δεν μπορω να τα αλλαξω γιατι δεν εχω κενες θέσεις.

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

Όταν λέτε "ανάβει το λαμπάκι" τι εννοείται ακριβως; Γιατί τα LED που υπάρχουν συνήθως δείχνουν activity στο κάθε IDE channel ή συνολικά. Όχι ξεχωριστά για κάθε συσκευή δηλαδή.

@PCMan, τώρα το κατάλαβα καλύτερα αυτό που λές... χμ, αν είναι έτσι οκ... θα κάνω αυτό που είπες για να δω αν όντως τρέχουν ή μόνο ανάβουν τα λαμπάκια μαζί τώρα που είναι πάνω στο ίδιο καλώδιο.

@mcde, έχω τον 2ο σκληρό μου σε συρταράκι κι εκεί έχει και ξεχωριστά λαμπάκια on και busy, και απο τότε που τον έβαλα στο ίδιο καλώδιο με τον άλλον, τα λαμπάκια busy ανάβουν και στους 2 πάντα μαζί.

Αρχίζω να κλείνω προς την εξήγηση που έδωσε ο PCMan...

Ναι, αυτό όμως δεν αλλάζει αυτό που έγραψα. Αυτά τα λαμπάκια, συνήθως δείχνουν δραστηριότητα στο IDE channel, όχι στον δίσκο μεμονωμένα.

Αν είναι έτσι μπορώ να ησυχάσω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους σκληρούς ή με τον τρόπο που τους συνέδεσα.

Ευχαριστώ πολύ pcman και mcde που μου δώσατε την απάντηση και που με καθησυχάσατε.

:)