_NeC_ Δημοσιεύτηκε May 4, 2006 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε May 4, 2006 Καλησπέρα, Αγόρασα έναν SATA HDD WesternDigital 80MB, έχω ακόμα έναν ολόιδιο στο pc και θέλω να βάλω τον καινούριο σαν slave ώστε να τον χρησιμοποιώ σαν απλό αποθηκευτικό χώρο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να το κάνω να δουλέψει... Εξηγούμαι: Όταν συνδέω και τους δύο SATA HDD τότε στο BIOS δεν "βλέπει" κανέναν και στο boot γράφει "Reboot and select proper Boot Device" όταν συνδέω μόνο τον παλιό σκληρό (που έχει και το λειτουργικό), τα πάντα είναι κανονικά, φυσικά ο καινούριος δεν έχει λειτουργικό οπότε δεν μπηκα στην διαδικασία να το "βάλω" μόνο του... Η μητρική είναι ASUS K8V-X SE. Λοιπόν όποιος ξέρει την λύση παρακαλώ :( να με βοηθήσει. ΥΓ: Έψαξα και στο site της ASUS δεν βρήκα τίποτα... ΥΓ2: απο το cd της Μ/Β έφτιαξα δισκέτα αλλά δεν βοήθησε ούτε αυτό... ΥΓ3:είμαι πολύ απεγνωσμένος Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pythagoras Δημ. May 5, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 5, 2006 80 ΜΒ??? Κατ' αρχάς τους 2 δίσκους τους βλέπεις στο bios? Μετά μπορείς να του βάλεις με τα jumper το Master k. Slave και το bios να κάνει boot το λειτουργικό σου? Δες αυτό http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=1256041#post1256041 Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kormos Δημ. May 5, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 5, 2006 Έχουν και οι Sata jumperάκι ?;) Παράθεση "Δεν με πειράζει να πηγαίνω για δουλειά αλλά αυτή η 8ωρη αναμονή για να γυρίσω σπίτι με σκοτώνει!!!!!!!" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
pythagoras Δημ. May 5, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 5, 2006 Έχουν και οι Sata jumperάκι ?;) Δεν έχουν? Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
ibaxevan Δημ. May 5, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 5, 2006 Δεν έχουν? Γενικά οι SATA δίσκοι δεν έχουν jumper για master-slave επειδή κάθε δίσκος συνδέεται σε ένα δικό του κανάλι. Κάποιοι έχουν jumper για να επιλεγεί mode λειτουργίας (συνήθως οι Sata II να λειτουργούν ως sata I, ενώ μερικοί έχουν auto negotiation και δεν χρειάζεται η χρήση jumper). @Nec Οι δίσκοι sata δεν φαίνονται στο bios της μητρικής επειδή ίσως συνδέονται σε κάποιον ελεγκτή sata πχ. promise, marvell κτλ. Ψάξε στο manual ή στο site της μητρικής για να δεις ποιον ελεγκτή έχεις. Με κάποιον συνδυασμό πλήκτρων (συνήθως κάποιο F) αφού περάσεις το bios μπαίνεις στο μενού του ελεγκτή, όπου φαίνονται οι δίσκοι. Μετά, αφού μπει στα windows πήγαινε στη διαχείριση υπολογιστή-->Διαχείριση δίσκων για να δεις και τον νέο σκληρό και κάνε του format για να φανεί κανονικά. Παράθεση προγράμματα & παιχνίδια για P910i wallpapers & screensavers για P910i Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
mcde Δημ. May 5, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 5, 2006 Το πιθανότερο είναι ότι όπως έχεις συνδέσει τώρα τους δύο δίσκους, ο νεότερος είναι στη θέση 0 και το μηχάνημα προσπαθεί να εκκινήσει από εκέι, αφού δεν υπάρχει άλλη σχετική ρύθμιση μέσα από το BIOS. Επειδή ο δίσκος αυτός είναι άδειος βγάζει το μήνυμα ότι δεν βρήκε λειτουργικό. Υποθέτοντας ότι η μητρική σου έχει 2 θέσεις για Serial ATA δίσκους, δες σε ποιά θέση είναι ο καθένας. Λογικά ο παλιός είναι στην 1 και ο νέος στη 0 και γι'αυτό έχεις αυτό το πρόβλημα. Αν είναι όλα κάπως έτσι, τότε αρκεί να βάλεις τον παλιό στη θέση 0 και τον νέο στην 1. Πρακτικά θα αλλάξεις τα βύσματα Serial ATA που συνδέονται οι δίσκοι στη μητρική. Να τονίσω αυτό που γράφτηκε ήδη ότι στο πρότυπο Serial ATA δεν υπάρχει η έννοια master/slave. Τέλος αν όλα πάνε καλά και εκκινήσει το μηχάνημα από το λειτουργικό που έχεις στον παλιό δίσκο, τότε απλά θα βρεις τον νέο δίσκο στο Control Panel --> Administrative Tools --> Computer Management --> Disk Management όπου με δεξί κλικ πάνω του στον σχετικό κατάλογο, μπορείς να φτιάξεις το/τα partition/s που θέλεις και να κάνεις format. Παράθεση http://mcde.gr/tw/twitter-bird-light-bgs.png Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kormos Δημ. May 6, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 6, 2006 Δεν έχουν? Προσωπικά έχω αγοράσει τουλάχιστον 3 σκληρούς Sata κα ιαπ όσο ξέρω και έχω δεί δεν έχει κανένας...;) Παράθεση "Δεν με πειράζει να πηγαίνω για δουλειά αλλά αυτή η 8ωρη αναμονή για να γυρίσω σπίτι με σκοτώνει!!!!!!!" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
_NeC_ Δημ. May 9, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. May 9, 2006 λοιπόν... Κατ'αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις που ήταν τόσο άμεσες. Όμως έχω να πω κανά δυο πραγματάκια σαν αστερίσκους σε υποσημείωση... Από την πρώτη φορά πο ασχολήθηκα με Η/Υ εν έτει 1985 κατάλαβα πως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο εύκολα ή τόσο δύσκολα όσο φαίνονται αλλά ΠΑΝΤΑ είναι τόσο πολύ ανεξήγητα... Τι εννοώ? μα φυσικά και μου δούλεψε ΚΑΙ ο δεύτερος σκληρός δίσκος όταν έβαλα στην ίδια θέση απο ένα jumperακι ΚΑΙ στους δύο σκληρούς SATA. Ερώτηση: μα αφού τα manual αναφέρουν πως οι SATA δεν χρειάζονται jumper κι όμως μετά απο ώρες και ώρες σπαζοκεφαλισμού και πειραματισμού και αφού είπα να δοκιμάσω και τον ΜΗ ενδεδειγμένο τρόπο, (χρήση jumper) τα κατάφερα...μα πώς γίνεται αυτό??? Μια δεύτερη και τελευταία ερώτηση είναι η εξής: Η τεχνολογία όσο περνάει ο καιρός όλο και προοδεύει. Καλό? ίσως, μα πάλι κάτι ανεξήγητο συμβαίνει... οι καινούριοι φορητοί Η/Υ δεν έχουν FDD, και τι να το κάνουν άλλωστε όταν έχουν βγει στην αγορά τα flashακια, κάνεις την δουλειά σου και όλα οκ, με τους σταθερούς τι γίνεται όμως? Να σας πω εγώ, αν κάποιος δεν θέλει ή δεν χρειάζεται FDD τότε αν επιθυμεί να βάλει πχ έναν SATA HDD την πάτησε. Υποτήθεται πως τα FDD αντικαταστήθηκαν (εν μέρει) απο τα cds και απο τα flash memory sticks, τότε γιατί δεν φτιάχνουν ένα σύστημα πχ για την εγκατάσταση ενός SATA που να μην χρειάζεται FDD? Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι που δεν έχουν FDD όταν αναβάθμησαν τον υπολογιστή τους και ξαναπέρασαν τα windows στον ολοκαίνουριο SATA τους, σίγουρα έβριζαν όταν έπρεπε να φτιάξουν μια δισκέτα με τους drivers μητρικής και SATA για να συνεχίσουν, αφού πρώτα, έπρεπε να κατέβουν στο υπόγειο για να βρουν μια δισκέτα και να ξεβιδώσουν απο τον "80286" το FDD..... Παρ΄το αβγό και κούρευτο!!! Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
dimangelid Δημ. May 12, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 12, 2006 λοιπόν... Κατ'αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις που ήταν τόσο άμεσες. Όμως έχω να πω κανά δυο πραγματάκια σαν αστερίσκους σε υποσημείωση... Από την πρώτη φορά πο ασχολήθηκα με Η/Υ εν έτει 1985 κατάλαβα πως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο εύκολα ή τόσο δύσκολα όσο φαίνονται αλλά ΠΑΝΤΑ είναι τόσο πολύ ανεξήγητα... Τι εννοώ? μα φυσικά και μου δούλεψε ΚΑΙ ο δεύτερος σκληρός δίσκος όταν έβαλα στην ίδια θέση απο ένα jumperακι ΚΑΙ στους δύο σκληρούς SATA. Ερώτηση: μα αφού τα manual αναφέρουν πως οι SATA δεν χρειάζονται jumper κι όμως μετά απο ώρες και ώρες σπαζοκεφαλισμού και πειραματισμού και αφού είπα να δοκιμάσω και τον ΜΗ ενδεδειγμένο τρόπο, (χρήση jumper) τα κατάφερα...μα πώς γίνεται αυτό??? Μια δεύτερη και τελευταία ερώτηση είναι η εξής: Η τεχνολογία όσο περνάει ο καιρός όλο και προοδεύει. Καλό? ίσως, μα πάλι κάτι ανεξήγητο συμβαίνει... οι καινούριοι φορητοί Η/Υ δεν έχουν FDD, και τι να το κάνουν άλλωστε όταν έχουν βγει στην αγορά τα flashακια, κάνεις την δουλειά σου και όλα οκ, με τους σταθερούς τι γίνεται όμως? Να σας πω εγώ, αν κάποιος δεν θέλει ή δεν χρειάζεται FDD τότε αν επιθυμεί να βάλει πχ έναν SATA HDD την πάτησε. Υποτήθεται πως τα FDD αντικαταστήθηκαν (εν μέρει) απο τα cds και απο τα flash memory sticks, τότε γιατί δεν φτιάχνουν ένα σύστημα πχ για την εγκατάσταση ενός SATA που να μην χρειάζεται FDD? Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι που δεν έχουν FDD όταν αναβάθμησαν τον υπολογιστή τους και ξαναπέρασαν τα windows στον ολοκαίνουριο SATA τους, σίγουρα έβριζαν όταν έπρεπε να φτιάξουν μια δισκέτα με τους drivers μητρικής και SATA για να συνεχίσουν, αφού πρώτα, έπρεπε να κατέβουν στο υπόγειο για να βρουν μια δισκέτα και να ξεβιδώσουν απο τον "80286" το FDD..... Παρ΄το αβγό και κούρευτο!!! Ένας οδηγός δισκέτας κάνει 6,9 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Σε καινούργιο desktop δεν βλέπω τον λόγο να μην βάλει κάποιος, είναι αστείο το κόστος. Μπορεί πλέον να μην χρειάζεται καθημερινά αλλά μια φορά που θα χρειαστεί να είναι σημαντικό και να βρίζεις που δεν έβαλες. Στα φορητά για εμένα έκαναν βλακεία που πλέον δεν βάζουν floppy. Ας έδιναν δωρεάν στο πακέτο ένα εξωτερικό αν δεν ήθελαν να είναι ενσωματτωμένο. Για τους δίσκους sata: δεν πρόκειται να αγοράσω ΠΟΤΕ εάν δεν βρουν τρόπο να μην χρειάζεται τους ρημαδοdrivers στην αρχή για format :mad: Κάθε φορά που πάω να κάνω format σε pc με SATA σκληρό βλαστιμάω. 3 σκληρούς έχω στον υπολογιστή μου. Και οι 3 είναι IDE (ακόμα και ο καινούργιος με τα 250GB) και δεν πρόκειται να αγοράσω SATA ούτε για 4ο δίσκο. Γιατί να πληρώσω παραπάνω λεφτά, για διαφορά στην ταχύτητα που δεν πρόκειται να καταλάβω ή για να μου σπάει τα νεύρα με τους drivers; Αν θέλω διαφορά στην ταχύτητα θα πάρω δίσκο με 10.000 στροφές. EDIT Α, όσο για μάρκα μόνο Western Digital. Έχω δει Maxtor να έχει χτυπήσει με ελάχιστη χρήση και ο δικός μου ο Western Digital χτύπησε μετά από 4 χρόνια ΣΥΝΕΧΟΥΣ χρήσης (όλη την ημέρα ανοιχτός ο υπολογιστής και να κατεβάζει) . Παράθεση Επισκεφθείτε το site μου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας: http://www.leoforeia.gr/ Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kormos Δημ. May 13, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 13, 2006 λοιπόν... Κατ'αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις που ήταν τόσο άμεσες. Όμως έχω να πω κανά δυο πραγματάκια σαν αστερίσκους σε υποσημείωση... Από την πρώτη φορά πο ασχολήθηκα με Η/Υ εν έτει 1985 κατάλαβα πως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο εύκολα ή τόσο δύσκολα όσο φαίνονται αλλά ΠΑΝΤΑ είναι τόσο πολύ ανεξήγητα... Τι εννοώ? μα φυσικά και μου δούλεψε ΚΑΙ ο δεύτερος σκληρός δίσκος όταν έβαλα στην ίδια θέση απο ένα jumperακι ΚΑΙ στους δύο σκληρούς SATA. Ερώτηση: μα αφού τα manual αναφέρουν πως οι SATA δεν χρειάζονται jumper κι όμως μετά απο ώρες και ώρες σπαζοκεφαλισμού και πειραματισμού και αφού είπα να δοκιμάσω και τον ΜΗ ενδεδειγμένο τρόπο, (χρήση jumper) τα κατάφερα...μα πώς γίνεται αυτό??? Μια δεύτερη και τελευταία ερώτηση είναι η εξής: Η τεχνολογία όσο περνάει ο καιρός όλο και προοδεύει. Καλό? ίσως, μα πάλι κάτι ανεξήγητο συμβαίνει... οι καινούριοι φορητοί Η/Υ δεν έχουν FDD, και τι να το κάνουν άλλωστε όταν έχουν βγει στην αγορά τα flashακια, κάνεις την δουλειά σου και όλα οκ, με τους σταθερούς τι γίνεται όμως? Να σας πω εγώ, αν κάποιος δεν θέλει ή δεν χρειάζεται FDD τότε αν επιθυμεί να βάλει πχ έναν SATA HDD την πάτησε. Υποτήθεται πως τα FDD αντικαταστήθηκαν (εν μέρει) απο τα cds και απο τα flash memory sticks, τότε γιατί δεν φτιάχνουν ένα σύστημα πχ για την εγκατάσταση ενός SATA που να μην χρειάζεται FDD? Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι που δεν έχουν FDD όταν αναβάθμησαν τον υπολογιστή τους και ξαναπέρασαν τα windows στον ολοκαίνουριο SATA τους, σίγουρα έβριζαν όταν έπρεπε να φτιάξουν μια δισκέτα με τους drivers μητρικής και SATA για να συνεχίσουν, αφού πρώτα, έπρεπε να κατέβουν στο υπόγειο για να βρουν μια δισκέτα και να ξεβιδώσουν απο τον "80286" το FDD..... Παρ΄το αβγό και κούρευτο!!!Ένας οδηγός δισκέτας κάνει 6,9 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Σε καινούργιο desktop δεν βλέπω τον λόγο να μην βάλει κάποιος, είναι αστείο το κόστος. Μπορεί πλέον να μην χρειάζεται καθημερινά αλλά μια φορά που θα χρειαστεί να είναι σημαντικό και να βρίζεις που δεν έβαλες. Στα φορητά για εμένα έκαναν βλακεία που πλέον δεν βάζουν floppy. Ας έδιναν δωρεάν στο πακέτο ένα εξωτερικό αν δεν ήθελαν να είναι ενσωματτωμένο. Για τους δίσκους sata: δεν πρόκειται να αγοράσω ΠΟΤΕ εάν δεν βρουν τρόπο να μην χρειάζεται τους ρημαδοdrivers στην αρχή για format :mad: Κάθε φορά που πάω να κάνω format σε pc με SATA σκληρό βλαστιμάω. 3 σκληρούς έχω στον υπολογιστή μου. Και οι 3 είναι IDE (ακόμα και ο καινούργιος με τα 250GB) και δεν πρόκειται να αγοράσω SATA ούτε για 4ο δίσκο. Γιατί να πληρώσω παραπάνω λεφτά, για διαφορά στην ταχύτητα που δεν πρόκειται να καταλάβω ή για να μου σπάει τα νεύρα με τους drivers; Αν θέλω διαφορά στην ταχύτητα θα πάρω δίσκο με 10.000 στροφές. EDIT Α, όσο για μάρκα μόνο Western Digital. Έχω δει Maxtor να έχει χτυπήσει με ελάχιστη χρήση και ο δικός μου ο Western Digital χτύπησε μετά από 4 χρόνια ΣΥΝΕΧΟΥΣ χρήσης (όλη την ημέρα ανοιχτός ο υπολογιστής και να κατεβάζει) . Καλημέρα...:happy: Μου φαίνονται λίγο περίεργα αυτά που προαναφέρετε γιατί εγώ απο την πρώτη μέρα που πήρα νέο pc είχα SATA και δεν χρειάστηκα ποτέ αυτή τη δισκέτα που λέτε...;) *να σημειώσω ότι στην μητρική που ήδη έχω υπάρχουν 2 δισκέτες αλλά ποτέ δεν τις έχω χρησιμοποιήσει και το μηχάνημα είναι μια χαρά... Παράθεση "Δεν με πειράζει να πηγαίνω για δουλειά αλλά αυτή η 8ωρη αναμονή για να γυρίσω σπίτι με σκοτώνει!!!!!!!" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
mcde Δημ. May 13, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 13, 2006 Έχω γράψει αρκετές φορές (αλλά δεν έχει σημασία φαίνεται) ότι δεν είναι απαραίτητο να χρειάζονται drivers για να εγκατασταθεί λειτουργικό σε Serial ATA δίσκο. Εξαρτάται από το chipset της μητρικής. Παράδειγμα τα παλιότερα μοντέλα της Asus με το 865/875 της Intel. Παράθεση http://mcde.gr/tw/twitter-bird-light-bgs.png Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kormos Δημ. May 13, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 13, 2006 Έχω γράψει αρκετές φορές (αλλά δεν έχει σημασία φαίνεται) ότι δεν είναι απαραίτητο να χρειάζονται drivers για να εγκατασταθεί λειτουργικό σε Serial ATA δίσκο. Εξαρτάται από το chipset της μητρικής. Παράδειγμα τα παλιότερα μοντέλα της Asus με το 865/875 της Intel. Σωστά...:happy: *και να σημειώσω πως τη δισκέτα αν θες τη δημιουργείς και μόνος σου δεν είναι ανάγκη να την αγοράσεις...;) Παράθεση "Δεν με πειράζει να πηγαίνω για δουλειά αλλά αυτή η 8ωρη αναμονή για να γυρίσω σπίτι με σκοτώνει!!!!!!!" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
_NeC_ Δημ. May 13, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. May 13, 2006 Καλημέρα...:happy: Μου φαίνονται λίγο περίεργα αυτά που προαναφέρετε γιατί εγώ απο την πρώτη μέρα που πήρα νέο pc είχα SATA και δεν χρειάστηκα ποτέ αυτή τη δισκέτα που λέτε...;) *να σημειώσω ότι στην μητρική που ήδη έχω υπάρχουν 2 δισκέτες αλλά ποτέ δεν τις έχω χρησιμοποιήσει και το μηχάνημα είναι μια χαρά... Σύμφωνοι αλλά αγόρασες το pc με εγατεστημένο το λειτουργικό? γιατί αν ναι τότε πράγματι δεν χρειάζεσαι drivers, αν όμως οχι τότε σε μελλοντική εγκατάσταση θα ψάχνεσαι... αν έχεις την ίδια Μ/Β με ΄μενα (που δεν νομίζω)... :). τελικά πάντως οι διαφορές SATA IDE όντως είναι απειροελάχιστες σε αυτές τις ταχύτητες και εγώ που φαγώθηκα για την αγορά SATA τελικά το έμαθα τι να κάνουμε... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
kormos Δημ. May 13, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 13, 2006 Σύμφωνοι αλλά αγόρασες το pc με εγατεστημένο το λειτουργικό? γιατί αν ναι τότε πράγματι δεν χρειάζεσαι drivers, αν όμως οχι τότε σε μελλοντική εγκατάσταση θα ψάχνεσαι... αν έχεις την ίδια Μ/Β με ΄μενα (που δεν νομίζω)... :). τελικά πάντως οι διαφορές SATA IDE όντως είναι απειροελάχιστες σε αυτές τις ταχύτητες και εγώ που φαγώθηκα για την αγορά SATA τελικά το έμαθα τι να κάνουμε... Ποτέ δεν αγοράζω ολοκληρωμένα πακέτα υπολογιστών....:happy: Μόνος μου τα "στήνω" και ενημερωτικά πάει μια χαρά το μηχάνημα...;) Παράθεση "Δεν με πειράζει να πηγαίνω για δουλειά αλλά αυτή η 8ωρη αναμονή για να γυρίσω σπίτι με σκοτώνει!!!!!!!" Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
_NeC_ Δημ. May 13, 2006 Author Κοινοποίηση Δημ. May 13, 2006 Ποτέ δεν αγοράζω ολοκληρωμένα πακέτα υπολογιστών....:happy: Μόνος μου τα "στήνω" και ενημερωτικά πάει μια χαρά το μηχάνημα...;) Σωστός!!! :D Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
mcde Δημ. May 13, 2006 Κοινοποίηση Δημ. May 13, 2006 Σύμφωνοι αλλά αγόρασες το pc με εγατεστημένο το λειτουργικό? γιατί αν ναι τότε πράγματι δεν χρειάζεσαι drivers, αν όμως οχι τότε σε μελλοντική εγκατάσταση θα ψάχνεσαι...Πάντα λέμε για το πως μπορείς να εγκαταστήσεις μόνος σου λειτουργικό. Δεν λέμε για τις περιπτώσεις που έρχεται προεγκατεστημένο. Παράθεση http://mcde.gr/tw/twitter-bird-light-bgs.png Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts