Jump to content

Οθόνες smartphones + PWM, τι σημαίνει για τα μάτια σας


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Για λόγους υγείας, η Samsung πέρυσι έκρινε αναγκαίο να ανεβάσει ένα βίντεο στο οποίο εξηγούσε πώς το τρεμόπαιγμα της οθόνης μπορεί να κουράσει τα μάτια σας, να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση των ματιών, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις. Ενώ η διαφήμιση προωθούσε τις τηλεοράσεις OLED της Samsung, ο αξιόπιστος tipster Ice Universe με δημοσίευσή του στο Twitter επισήμανε κάτι ενδιαφέρον σχετικά με το πώς η Samsung εκμεταλλεύεται αυτήν την τεχνολογία.

Στο tweet του, ο Ice Universe γράφει, “Είναι πολύ αστείο που η Samsung Display χρησιμοποιεί ένα βίντεο για να απεικονίσει τη βλάβη από το τρεμούλιασμα στα ανθρώπινα μάτια και προωθεί ότι οι οθόνες Samsung OLED δεν τρεμοπαίζουν, αλλά τα S22 Ultra και S23 Τα Ultra είναι τα τηλέφωνα που τρεμοπαίζουν περισσότερο. Είναι τόσο αστείο.” Σε ένα επόμενο tweet, ο Ice Man λέει: “Ωχ, παρεμπιπτόντως, το Galaxy S23 Ultra είναι επίσης η πιο καταστροφική οθόνη μεταξύ όλων των επώνυμων κινητών τηλεφώνων. Είναι το μόνο PWM στα 240 Hz, το οποίο είναι χαμηλότερο από τα 480 Hz του το iPhone 14 Pro και τα δύο είναι πολύ κατώτερα από τα κινέζικα κινητά τηλέφωνα”.

Το PWM, ή η διαμόρφωση πλάτους παλμού, είναι μια τεχνολογία που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τις διόδους με διάφορους ρυθμούς. Αυτή η τεχνική, η οποία ενεργοποιεί και απενεργοποιεί την οθόνη, είναι ο τρόπος με τον οποίο φωτίζονται οι οθόνες του τηλεφώνου. Οι κατασκευαστές το χρησιμοποιούν επειδή συμβάλλει στη μείωση του κόστους επιτρέποντας την πώληση συσκευών σε χαμηλότερες τιμές από ότι θα κόστιζαν διαφορετικά. Ένα ταχύτερο PWM σημαίνει ότι το τρεμόπαιγμα γίνεται πολύ γρήγορα για και δεν προλαβαίνει να το δει το ανθρώπινο μάτι, ενώ οι πιο αργές ταχύτητες μπορεί να προκαλέσουν την προαναφερθείσα καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις, κ.ά.
Όπως επισημαίνει ο Ice Universe, το Galaxy S23 Ultra χρησιμοποιεί οθόνη με PWM 240Hz. Αυτή είναι η μισή ταχύτητα από την οθόνη του iPhone 14 Pro που διαθέτει PWM 480 Hz. Το πάνελ OLED 6,81 ιντσών του Honor Magic 5 Pro θα φέρει PWM 2160 Hz. Ο tipster προσθέτει, “Φανταστείτε ότι υπάρχει ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας μπροστά σας. Όταν η ταχύτητά του είναι αρκετά χαμηλή, μπορείτε να δείτε τα πτερύγια του ανεμιστήρα να γυρίζουν ένα ένα μπροστά στα μάτια σας. Τα μάτια σας θα κουραστούν, αλλά μετά η ταχύτητά του γίνεται πιο γρήγορη, δεν θα μπορείτε να δείτε τα πτερύγια του ανεμιστήρα…”.
Σε περίπτωση που ήσασταν περίεργοι, το PWM του Pixel 7 Pro μειώθηκε στα 240 Hz από τα 360,5 Hz που χρησιμοποιήθηκαν στην οθόνη του Pixel 6 Pro. Το Pixel 7 έχει 360 PWM. Για την ιστορία, οι σειρές Galaxy S22 και Galaxy S23 χρησιμοποιούν ένα PWM 240 Hz, το οποίο μπορεί να εξηγήσει γιατί έχετε συχνά καταπόνηση των ματιών ή πονοκεφάλους ενώ χρησιμοποιείτε αυτά τα τηλέφωνα.
[via]

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...