Jump to content

Επίσημο το Snapdragon 8 Gen 2: Tαχύτερο και με Wi-Fi 7!


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Βελτιώσεις σε κάθε μέτωπο φέρνει η νέα ναυαρχίδα της Qualcomm, το chipset Snapdragon 8 Gen 2 και οι πρώτες συσκευές που βασίζονται σε αυτό είναι προ των πυλών!

Αυτό το chip είναι επίσημα γνωστό ως SM8550-AB και είναι κατασκευασμένο σε έναν κόμβο 4nm. Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα εξαρτήματά του όπως τα “μαρτύρησαν” επισήμως η ομάδα της Qualcomm κατά την επίσημη πλέον παρουσίαση του προϊόντος τους.

CPU και GPU

Η Qualcomm έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, αλλά το νέο chip εξακολουθεί να προσφέρει αξιοσημείωτες επιταχύνσεις. Η νέα τριπλή CPU Kryo προσφέρει έως και 35% υψηλότερη απόδοση με έως και 40% υψηλότερη απόδοση.

Οι ταχύτητες ρολογιού είναι ίδιες με αυτές του 8+ Gen 1, αλλά η σύνθεση του πυρήνα φέρει αλλαγές. Ο μεμονωμένος πυρήνας Kryo Prime (βασισμένος στο Cortex-X3 ) λειτουργεί στα 3,2 GHz (3,1872 GHz για την ακρίβεια) για να προσφέρει υψηλή απόδοση μονού νήματος. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υποστηρίζεται από τέσσερις πυρήνες Performance (αντί για τρεις) για να χειρίζεται καλύτερα φόρτους εργασίας πολλαπλών νημάτων – αυτοί οι πυρήνες λειτουργούν στα 2,8 GHz. Τέλος, υπάρχουν τρεις (όχι τέσσερις) πυρήνες Efficiency στα 2,0 GHz.

Το Gen 2 φέρνει υποστήριξη για νέες, ταχύτερες τεχνολογίες μνήμης. Η μνήμη RAM λειτουργεί με LP-DDR5X έως και 4.200 MHz (από LP-DDR5 στα 3.200 MHz). Για αποθήκευση μπορεί να χρησιμοποιήσει η νέα μορφή UFS 4.0 (από το UFS 3.1).

Η τελευταία Adreno GPU υπόσχεται έως και 25% υψηλότερη απόδοση με έως και 45% υψηλότερη απόδοση ισχύος. Φέρνει επίσης υποστήριξη για επιταχυνόμενη ανίχνευση ακτίνων υλικού στην πλατφόρμα Snapdragon. Τώρα που το υλικό ανίχνευσης ακτίνων είναι διαθέσιμο από τους μεγάλους προμηθευτές chipset για Android, μπορεί να δούμε τους προγραμματιστές παιχνιδιών για κινητά να αγκαλιάζουν τη νέα τεχνολογία όπως έκαναν στον υπολογιστή και την κονσόλα. Επίσης, αυτή η GPU είναι η πρώτη που υποστηρίζει το Vulkan 1.3 (μαζί με το OpenGL ES 3.2).

Ο Snapdragon 8 Gen 2 μπορεί να υποστηρίξει οθόνες σε κάθε συσκευή με ανάλυση QHD+ έως και 144 Hz ή 4K έως και 60 Hz. Υποστηρίζει επίσης εξωτερικές οθόνες έως και 4K στα 60 Hz (με γκάμα χρωμάτων 10-bit Rec. 2020, HDR10+ και Dolby Vision για εκκίνηση). Τέλος, η Qualcomm ενεργοποίησε την αποκωδικοποίηση βίντεο AV1 – υποστηρίζονται μεταδόσεις έως και 8K στα 60 fps (με HDR).

Υποστήριξη καμερών

Η Qualcomm υπερηφανεύεται ότι οι αισθητήρες Sony με Digital Overlap HDR (DOL-HDR) και 200MP HP3 της Samsung έχουν βελτιστοποιηθεί για να λειτουργούν με τον ISP Snapdragon. Όπως και ο προκάτοχός του, το Gen 2 φέρνει έναν τριπλό ISP 18-bit που μπορεί να χειριστεί έως και τρεις κάμερες 36MP (30fps) ταυτόχρονα ή έως και 200PM για μία μόνο κάμερα. Οι αισθητήρες 108MP υποστηρίζονται με μηδενική καθυστέρηση κλείστρου.

Για βίντεο, το chipset μπορεί να εγγράψει βίντεο 8K HDR στα 30 fps (και να τραβήξει φωτογραφίες 64 MP ταυτόχρονα), 4K στα 120 fps και να κάνει βίντεο αργής κίνησης (720p στα 960 fps). Υποστηρίζει πολλές μορφές HDR, συμπεριλαμβανομένων των HDR10+, HLG και Dolby Vision. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες DOL, μπορεί να καταγράψει έως και τέσσερις εκθέσεις για κάθε καρέ βίντεο.

Περί συνδεσιμότητας

Πλέον υπάρχει το νέο μόντεμ Snapdragon X70 με υποστήριξη mmWave και 5G sub-6GHz. Οι μέγιστες ταχύτητες κατερχόμενης ζεύξης είναι 10 Gbps, η μέγιστη ανοδική σύνδεση είναι 3,5 Gbps (παρόμοια με τον προκάτοχό του).

Αυτό το μόντεμ υποστηρίζει τη λειτουργία Dual-SIM, Dual-Active (DSDA) όπου δύο SIM 5G (ή 5G+4G) είναι ενεργές ταυτόχρονα.

Η τοπική συνδεσιμότητα φέρνει χαρακτηριστικά το επερχόμενο πρότυπο Wi-Fi 7 (802.11be), χάρη στο νέο σύστημα FastConnect 78000. Ξεπερνά τα 5,8 Gbps (από 3,6 Gbps στο προηγούμενο τσιπ). Εκτός από την ταχύτητα, το νέο πρότυπο μειώνει επίσης τον λανθάνοντα χρόνο (η Qualcomm το αποκαλεί “wire-like”).

Όπως και πριν, το σύστημα FastConnect διαθέτει συνδεσιμότητα Bluetooth 5.3. Με το πιο πρόσφατο σύστημα ήχου Snapdragon μπορεί να προσφέρει ροή μουσικής χωρίς απώλειες 48 kHz, καθώς και τη χαμηλότερη από ποτέ καθυστέρηση 48 ms για gaming.

Δεν υπάρχουν πολλά να αναφέρουμε για την ενσύρματη συνδεσιμότητα – υπάρχει USB 3.1 με Quick Charge 5.

Τι προβλέπεται από εδώ και πέρα

Το Snapdragon 8 Gen 2 θα υιοθετηθεί από μεγάλους κατασκευαστές Android, η Qualcomm αναφέρει στο Δελτίο Τύπου τα ονόματα συνεργατών που θα χρησιμοποιήσουν το νέο chip: Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu και ZTE.

Συνεχίζει λέγοντας ότι τα πρώτα τηλέφωνα που βασίζονται στο Gen 2 θα είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

[via]

 

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...