Jump to content

Γνωρίστε την ευέλικτη μονάδα επεξεργασίας (VPU) από την Intel


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Ένα σημείωμα με λίγες νέες πληροφορίες έχει αφήσει να διαρρεύσει στο διαδίκτυο η Intel σχετικά με έναν νέο τύπο επεξεργαστή: την ευέλικτη μονάδα επεξεργασίας ή VPU.

Αν και δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση, το γραπτό υλικό που δημοσιεύτηκε από την Intel μαζί με ένα νέο πρόγραμμα οδήγησης Linux επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του επεξεργαστή, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τους φόρτους εργασίας συμπερασμάτων AI.

Σύμφωνα με την εν λόγω τεκμηρίωση, η VPU θα βρίσκεται μέσα στις 14ης γενιάς Core CPU της Intel (γνωστές και ως Meteor Lake) και θα βελτιώσει την απόδοση σε “εφαρμογές όρασης υπολογιστών και βαθιάς εκμάθησης”. Είναι πιθανότατα “το πνευματικό τέκνο” της ομάδας πίσω από τη Movidius, μια εταιρεία επιτάχυνσης AI που εξαγοράστηκε από την Intel το 2016.

Με ανταγωνιστές όπως η Nvidia να παλεύουν να καθιερωθούν ως οι κορυφαίοι κατασκευαστές chips της εποχής AI, η Intel θα σκεφτεί σκληρά πώς να επιδείξει τα δικά της διαπιστευτήρια στον χώρο.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι φόρτου εργασίας AI: εκπαίδευση και συμπέρασμα. Το πρώτο αναφέρεται στη χρήση συνόλων δεδομένων μεγάλης κλίμακας για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με συγκεκριμένες δυνατότητες, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στη τροφοδοσία νέων δεδομένων σε αυτά τα συστήματα για τη δημιουργία ενός αποτελέσματος.

Ως προϊόν του όγκου των δεδομένων που εμπλέκονται, η εκπαίδευση είναι τόσο μεγάλης υπολογιστικής έντασης όσο και πολύ χρονοβόρα. Αντίθετα, το συμπέρασμα πρέπει να εκτελείται σχεδόν ακαριαία, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπολογιστικές απαιτήσεις διαφέρουν σημαντικά.

Αν και οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες, η νέα VPU της Intel φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τους φόρτους εργασίας παρεμβολών ειδικά σε συσκευές-πελάτες. Δεν είναι σαφές εάν η σειρά CPU διακομιστών της εταιρείας θα επωφεληθεί από παρόμοια τεχνολογία στο μέλλον.

Με το Meteor Lake να αναμένεται να φθάσει στα τέλη του 2023, η νέα VPU δεν θα δει το φως της δημοσιότητας σύντομα, αλλά η ύπαρξη του chip προσφέρει κάποια πρόσθετη εικόνα για την ευρύτερη στρατηγική της Intel.

[via]

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...