Jump to content

HDMI 2.1a: Νέο πρότυπο, νέες δυνατότητες


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Από το HDMI Forum δίνεται η πληροφορία πως ένα νέο πρότυπο HDMI με το όνομα HDMI 2.1a θα κάνει ντεμπούτο στην έκθεση CES 2022.

Σε δημοσίευμα που φιλοξενείται στις σελίδες του The Verge, έχει λεχθεί πως το HDMI Forum θα παρουσιάσει το νέο πρότυπο HDMI 2.1a, το οποίο θα φέρει μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται Source-Based Tone Mapping ή SBTM. Ακούγεται λίγο περίπλοκο, αλλά εντελώς περιληπτικά να πούμε πως είναι μια νέα δυνατότητα HDR που παίρνει μέρος του φορτίου χαρτογράφησης τόνου από την τηλεόραση ή την οθόνη και τα φορτώνει στην πηγή περιεχομένου, όπως μια κονσόλα, αποκωδικοποιητής ή υπολογιστής. Αν και το SBTM δεν είναι ένα νέο πρότυπο HDR, αλλά μια δυνατότητα που θα επέτρεπε την καλύτερη μίξη περιεχομένου HDR και SDR στην ίδια συσκευή.

{}Ο Διαχειριστής αδειών HDMI, ένας άλλος οργανισμός που χειρίζεται το τμήμα αδειοδότησης των προτύπων HDMI, πρόσφατα παρουσίασε λεπτομερώς τη νέα τεχνολογία SBTM στον επίσημο ιστότοπό του. Ο οργανισμός λέει ότι το SBTM επιτρέπει σε μια πηγή να εκμεταλλευτεί πλήρως την ικανότητα HDR μιας οθόνης για να στείλει ένα σήμα βίντεο.Ο διαχειριστής αδειών HDMI, ένας άλλος οργανισμός που χειρίζεται το τμήμα αδειοδότησης των προτύπων HDMI, πρόσφατα παρουσίασε λεπτομερώς τη νέα τεχνολογία SBTM στον επίσημο ιστότοπό του. Ο οργανισμός λέει ότι το SBTM επιτρέπει σε μια πηγή να εκμεταλλευτεί πλήρως την ικανότητα HDR μιας οθόνης για να στείλει ένα σήμα βίντεο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μείζον ζήτημα. Όπως σημειώνει το The Verge, όπως και κάθε άλλη μοναδική δυνατότητα HDMI 2.1, όπως αυτόματες συνδέσεις χαμηλής καθυστέρησης και μεταβλητοί ρυθμοί ανανέωσης, το SBTM θα είναι επίσης μια προαιρετική δυνατότητα που μπορούν να υποστηρίξουν οι κατασκευαστές αλλά δεν απαιτείται. Ως εκ τούτου, όπως συμβαίνει συνήθως, μόλις ο διαχειριστής άδειας χρήσης HDMI κυκλοφορήσει το πρότυπο 2.1a, όλες οι θύρες στις τηλεοράσεις και τις οθόνες θα επισημαίνονται ως θύρες HDMI 2.1a, παρόλο που δεν υποστηρίζουν λειτουργίες HDMI 2.0 ή ακόμα και HDMI 2.1.

Για τους πελάτες, πιθανότατα θα δημιουργούσε μια κατάσταση σύγχυσης, καθώς δεν θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ποιες θύρες υποστηρίζουν λειτουργίες HDMI 2.1a ή HDMI 2.1 και αν υποστηρίζουν ή όχι τη νέα δυνατότητα SBTM του προτύπου HDMI 2.1a. Το HDMI Forum λέει ότι τα πρότυπα λειτουργούσαν πάντα με αυτόν τον τρόπο και οι προαιρετικές δυνατότητες επιτρέπουν στους κατασκευαστές να έχουν ευελιξία σε ό,τι όλες οι λειτουργίες θέλουν να προσφέρουν με τις συσκευές τους. Ωστόσο, δημιουργεί μια περίπλοκη κατάσταση για τους τελικούς χρήστες.

Περισσότερα από 5/1/2022 στην έκθεση CES.

[via]

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...