Το PCIe 5.0 υποστηρίζει έως και 32 gigatransfers ανά δευτερόλεπτο (GT/s), διπλάσια από αυτά του PCIe 4.0. Για να αξιοποιήσει αυτό το εύρος ζώνης, η Samsung ανέπτυξε έναν ιδιόκτητο ελεγκτή και συνεργάστηκε με την Intel για να το δοκιμάσει. “Μαζί, επιλύσαμε από κοινού πολύπλοκα τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν με το PCIe 5.0 κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής περιόδου αξιολόγησης”, δήλωσε ο Διευθυντής Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών της Intel, Jim Pappas.

Ο SSD προσφέρει διαδοχικές ταχύτητες εγγραφής 6.600 MB/s και ταχύτητα τυχαίας εγγραφής 250K IOPS, διπλασιάζοντας σχεδόν τις τρέχουσες προδιαγραφές. Προσφέρει επίσης βελτιωμένη απόδοση ισχύος έως και 30%. “Αυτό αναμένεται να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των διακομιστών και των κέντρων δεδομένων, ενώ θα συμβάλει επίσης στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα τους”, έγραψε η Samsung.

Ενώ το PCIe 5.0 είναι πλέον αναπόφευκτο, η επόμενη έκδοση δεν απέχει πολύ. Το PCI Special Interest Group έχει ήδη αποκαλύψει μια προδιαγραφή PCI Express 6.0 που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 256 GB ανά δευτερόλεπτο σε 16 λωρίδες — δύο φορές πιο γρήγορα από το PCIe 5.0 και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από την προδιαγραφή 4.0. Ωστόσο, αυτή η μορφή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται τεχνολογία Pulse Amplitude Modulation και που μπορεί να μεταφέρει διπλάσια δεδομένα από τις υπάρχουσες μεθόδους χωρίς να χρειάζεται υψηλές συχνότητες.

Η Samsung δοκιμάζει τώρα τον SSD PM1743 PCIe 5.0 για επιλεγμένους πελάτες και έχει σχέδια να τον παράγει μαζικά το πρώτο τρίμηνο του 2022, με χωρητικότητα που κυμαίνεται από 1,92 terabyte (TB) έως 15,36 TB. 

[via]