Jump to content

Φιλοσοφία και αγαπημένοι φιλόσοφοι

DENIOR
 Κοινοποίηση

Me poioy filosofoy tis apopseis kai theories symfoneite perissotero;  

51 members have voted

1. 1. Me poioy filosofoy tis apopseis kai theories symfoneite perissotero;

• Αριστοτέλης
      14
    • Πλάτωνας
      16
    • Immanuel Kant
      5
    • Karl Marx
      4
    • John Locke
      3
    • Georg Hegel
      1
    • Rene Descartes
      2
    • David Hume
      1
    • Άλλος,ποιος;
      5
    • Ludwig Wittgenstein
      0

Recommended Posts

Gnorizo oti ena tetoio thread einai kapos ekseidikeymeno.

Skefthka omos htan tha htan endiaferon na ginontai syzhthseis me thema kapoies filosofikes apories,anazhthseis kai apopseis.

Epishs o kathenas tha mporei na grafei ton agaphmeno toy filosofo kai toys logoys gia toys opoioys ton sympathei.

Από αυτούς που αναφέρεις, επιλέγω τον Πλάτωνα. Ωστόσο, λέιπουν πολλοί μεγάλοι φιλόσοφοι, όπως ο Σωκράτης, ο Δημόκριτος, ο Απολλώνιος ο Τιανεύς, ο Νίτσε, ο Λάο Τσε, ο Μποντιντάρμα (αν και οι δύο τελευταίοι δεν ήταν ακριβώς φιλόσοφοι) κτλ κτλ κτλ. Επίσης, ο Φρόυντ φιλόσοφος ήταν; Ο Loc περισσότερο κοινωνιολόγος δεν ήταν;

Από αυτούς που αναφέρεις, επιλέγω τον Πλάτωνα. Ωστόσο, λέιπουν πολλοί μεγάλοι φιλόσοφοι, όπως ο Σωκράτης, ο Δημόκριτος, ο Απολλώνιος ο Τιανεύς, ο Νίτσε, ο Λάο Τσε, ο Μποντιντάρμα (αν και οι δύο τελευταίοι δεν ήταν ακριβώς φιλόσοφοι) κτλ κτλ κτλ. Επίσης, ο Φρόυντ φιλόσοφος ήταν; Ο Loc περισσότερο κοινωνιολόγος δεν ήταν;

Dystyxos mono 9 filosofoys mporoysa na epilekso... :(

O Loc den htan mono koinoniologos.Eixe anaptyksei polles endiaferoyses filososfikes theories sxetika me tis aisthhseis kai thn anthropinh logikh.

Oi apopseis toy Froyd gia to yposyneidhto kai th seksoyalikh fysh toy anthropoy epishs mporoyn na xarakthristoyn filosofikes.

O Φροϋντ σιγουρα δεν ηταν φιλοσοφος. Μπορει τα λεγομενα/γραφομενα του να σου φαινονται φιλοσοφικα εσενα ή να χαρακτηριζουμε τις συζητησεις που κανουμε μεταξυ μας και τις αποψεις μας "φιλοσοφικες", αλλα αυτα που λενε οι κοινωνιολογοι και οι ψυχολογοι θεωρουνται επιστημονικως τεκμηριωμενα (τουλαχιστον μεχρι να καταρριφθουν ;) ) Δεν ειναι δηλαδη οι αποψεις τους, οπως αυτες των φιλοσοφων, ή οι πνευματικες τους αναζητησεις...

Οσον αφορα τον Λοκ, δεν γνωριζω τις θεωριες του, αλλα αν οντως μιλανε για λογικη (που ειναι ολοκληρη επιστημη) και για τις αισθησεις του ανθρωπου, παλι δεν μπορω να τον χαρακτηρισω φιλοσοφο.

Στο θεμα μας τωρα, δεν μπορω να κρινω εγω τοσο μεγαλα μυαλα, και το ποιος ηταν ο καλυτερος-αγαπημενος μου...Θα επρεπε να ειμαι τουλαχιστον ανταξιος τους (που μαλλον δεν ειμαι! :p ) ή εστω να κατανοω πληρως τις ιδεες τους (που και παλι δεν μπορω να το πω...)

Υ.Γ: Υπαρχει και μια παρομοια δημοσκοπηση που διεξαγεται απο το BBC (δεν ξερω αν απο εκει πηρες την ιδεα και εσυ) που μεχρι τωρα εχει πρωτο τον Μαρξ ,μετα τον Βιτγκενσταϊν, ακολουθει ο Χιουμ και μετα ο Πλατωνας (απο Ελληνες, μεσα στην πρωτη εικοσαδα ειναι και ο Αριστοτελης και ο Επικουρος)

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,

όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

Σωκράτης φυσικά!

Ο αγαπημένος μου φιλόσοφος που μαζί με άλλους φιλοσόφους δημιούργησε το κίνημα

των σοφιστών, επηρέασε πολλές σπουδαίες φυσιογνωμίες της εποχής του όπως ο ιστορικός Ξενοφώντας ο οποίος αφιέρωσε 2 βιβλία του στον Σωκράτη μετά από επαφές που είχε με Σωκρατικούς.

Πραγματικά, ό,τι και να πούμε για τον Σωκράτη είναι λίγο.

Πάντως είναι τραγελαφικό και οξύμωρο να μιλάμε για φιλοσοφία και ο τίτλος και τα μηνύματα να είναι σε greeklish!

:)

Με την Wind κάνεις πράγματι οικονομία...αφού δεν έχεις ποτέ σήμα, δεν μιλάς, δεν στέλνεις μηνύματα, δεν χρεώνεσαι...

Wind Όσα παίρνει ο άνεμος

Ήταν ανάγκη σε μια τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση να μπει δημοσκόπηση;

Κρίμα είναι, καταστρέφεται πριν καν αρχίσει.

Παρακαλούνται τα fanboys των Samsung, Sony, Microsoft να σταματήσουν να μου γράφουν πμ με προσβολές γιατί γέμισε το inbox και πλέον δε θα τα λαμβάνω.

[sIGPIC][/sIGPIC]

Ήταν ανάγκη σε μια τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση να μπει δημοσκόπηση;

Κρίμα είναι, καταστρέφεται πριν καν αρχίσει.

Συμφωνώ απόλυτα. Η φιλοσοφία δεν είναι κουκιά να τα μετράμε. ;)

Σωκρατης & Βολταιρος με αντιπροσωπευουν αρκετα...βεβαια τις περισσοτερες φορες εχω δικη μου φιλοσοφια,ασχετα αν δεν φτανει στο επιπεδο των προαναφερθεντων... :p ;)

Φρόυντ , αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλόσοφος , αλλά από την άλλη οι φιλόσοφοι τι έκαναν; προσπαθούσαν να δώσουν εξήγηση για την ύπαρξή μας , για ό,τι μας περιβάλει , ο φρόυντ ασχολήθηκε με τον τομέα της ψυχολογίας ( και η ψυχή ένα ανεξήγητο είναι )

O Φροϋντ σιγουρα δεν ηταν φιλοσοφος. Μπορει τα λεγομενα/γραφομενα του να σου φαινονται φιλοσοφικα εσενα ή να χαρακτηριζουμε τις συζητησεις που κανουμε μεταξυ μας και τις αποψεις μας "φιλοσοφικες", αλλα αυτα που λενε οι κοινωνιολογοι και οι ψυχολογοι θεωρουνται επιστημονικως τεκμηριωμενα (τουλαχιστον μεχρι να καταρριφθουν ;) ) Δεν ειναι δηλαδη οι αποψεις τους, οπως αυτες των φιλοσοφων, ή οι πνευματικες τους αναζητησεις...

Οσον αφορα τον Λοκ, δεν γνωριζω τις θεωριες του, αλλα αν οντως μιλανε για λογικη (που ειναι ολοκληρη επιστημη) και για τις αισθησεις του ανθρωπου, παλι δεν μπορω να τον χαρακτηρισω φιλοσοφο.

Στο θεμα μας τωρα, δεν μπορω να κρινω εγω τοσο μεγαλα μυαλα, και το ποιος ηταν ο καλυτερος-αγαπημενος μου...Θα επρεπε να ειμαι τουλαχιστον ανταξιος τους (που μαλλον δεν ειμαι! :p ) ή εστω να κατανοω πληρως τις ιδεες τους (που και παλι δεν μπορω να το πω...)

Υ.Γ: Υπαρχει και μια παρομοια δημοσκοπηση που διεξαγεται απο το BBC (δεν ξερω αν απο εκει πηρες την ιδεα και εσυ) που μεχρι τωρα εχει πρωτο τον Μαρξ ,μετα τον Βιτγκενσταϊν, ακολουθει ο Χιουμ και μετα ο Πλατωνας (απο Ελληνες, μεσα στην πρωτη εικοσαδα ειναι και ο Αριστοτελης και ο Επικουρος)

O Lok einai enas Agglos empeirisths,poy aneptykse theories sxetika me thn anthropinh syneidhsh,to poso aksiopistes einai oi aisthhseis mas,ton Theo kai thn hthikh.Tha mporoysame na ton xarakthrisoyme os enan ''oloklhromeno'' filosofo.

O Froyd htan psyxanalhths.Ostoso oi theories toy sxetika me to apothhmeno,to asyneidhto,tis hthikes apaithseis toy perivallontos kai tis ormes ton anthropon mono filosofikes mporoyn na einai.

Mporeis omos na peis me poianoy filosofoy tis apopseis symfoneis perissotero.Prosopika ensternizomai apolyta tis idees toy Kant pano sthn hthikh,ton xrono,thn aitia kai ton xoro.

Συγκρινεις τα ασυγκριτα.

Οι Ελληνες φιλοσόφοι προυπηρξαν των νεοτερων ξενων.

Κανονικα αυτο το ερωτημα εχει μονο ενα σκελος. Ποιον απο τους Ελληνες φιλοσοφους προτιματε για τα θεωρηματα του.

Γιατι αν παρουμε το Φροϋντ για το μονο που ειναι γνωστος ειναι για τον τιτλο που εδωσε σε ενα απο τα μεγαλυτερα εργα της αρχαιας Ελλαδας. Και εξηγουμε.

Ποιος δεν γνωριζει το εργο ΅Οιδίπους Τύραννος΅και το ΅Οιδίπους επί Κολωνό΅.

Αυτα τα 2 μεγαλα εργα μιλανε για την πατροκτονια και για την αιμομιξια (εν αγνοια φυσικα), όπου μετα απο γνώση τους έγινε μεγάλο βάρος στον Οιδίποδα.

Ερχετε τωρα ο Φροϋντάκος, το διαβάζει και λέει: ΅αιμομιξια΅.

Χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος κυριες Φροϋντ.

Διότι οταν οι νέοι στοχαστες βάζαν τίτλους, οι Ελληνες σου είχαν κανει ήδη την αναλυση και σου δείχναν τα προβληματα και τις λύσεις.

Ενα μικρο παραδειγμα της κοινωνιας των Ελληνων που ξεκιναει απο π.Χ σε σύγκριση με τους νεότερους που πανε γυρεύοντας. (για νεα πραγματα, διαβαζοντας Ελληνικα συγγραματα).

Συγκρινεις τα ασυγκριτα.

Θα συμφωνήσω μαζί σου, συγκρίνεις τα ασύγκριτα.

Και λοιπόν;

Κανονικα αυτο το ερωτημα εχει μονο ενα σκελος. Ποιον απο τους Ελληνες φιλοσοφους προτιματε για τα θεωρηματα του.

Δηλαδή λες ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο κλάδος της φιλοσοφίας ξεκινάει και τελειώνει στην αρχαία Ελλάδα. ΟΚ.

Γιατι αν παρουμε το Φροϋντ για το μονο που ειναι γνωστος ειναι για τον τιτλο που εδωσε σε ενα απο τα μεγαλυτερα εργα της αρχαιας Ελλαδας. Και εξηγουμε.

Ποιος δεν γνωριζει το εργο ΅Οιδίπους Τύραννος΅και το ΅Οιδίπους επί Κολωνό΅.

Αυτα τα 2 μεγαλα εργα μιλανε για την πατροκτονια και για την αιμομιξια (εν αγνοια φυσικα), όπου μετα απο γνώση τους έγινε μεγάλο βάρος στον Οιδίποδα.

Ερχετε τωρα ο Φροϋντάκος, το διαβάζει και λέει: ΅αιμομιξια΅.

Χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος κυριες Φροϋντ.

Ναι, ξέρεις ο... Φροϋντάκος έχει προσφέρει μερίκά παραπάνω πράγματα στο τομέα της ψυχολογίας (όχι της φιλοσοφίας) από την "αιμομιξία". Για την ακρίβεια πρόκειται για τον πατέρα της σύγχρονης ψυχολογίας. Το ότι εσύ αδυνατείς να το συλλάβεις αυτό και μπερδεύεις το θέατρο με την ψυχολογία είναι άσχετο. Τελείως όμως.

Επί του θέματος μεγαλύτερη εντύπωση μου έχουν κάνει οι απόψεις του Σωκράτη και του Αριστοτέλη. Ίσως επειδή τις έχω φάει 3 φορές στην μάπα. Μια στο Λύκειο και δυο στην... Φιλοσοφική :w00t:

Και λοιπόν;

Τι και λοιπόν; Βάλε το μυαλο σου να δουλεψει και θα δεις οτι η διαφορα σε χρονια, απο τα γραπτα που εχουμε απο την Αρχαια Ελλαδα μεχρι τους νεοτερους ειναι παρα πολυ μεγαλη.

Δηλαδή λες ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο κλάδος της φιλοσοφίας ξεκινάει και τελειώνει στην αρχαία Ελλάδα. ΟΚ.

Αυτο που θελω να πω ειναι επειδη συγκρινεις ΅αχλαδια΅με ΅μηλα΅ρωτωντας ποιο ειναι καλυτερο, δεν βλεπεις οτι αλλο προσφέρει το ενα και αλλο το αλλο.

Ετσι και με τους φιλοσοφους.

Μιλησες για φιλοσοφους που δημιουργησαν απο το μηδεν καποια πραγματα.

Πρωτα ρωτα για τους φιλοσοφους της Ελλαδας και μετα πιασε τους νεότερους. Απο αυτους, τους νεοτερους, μπορει να δεις οτι πιθανον αρκετα πραγματα τα πηραν απο Ελληνες.

Ειναι σαν να εχω ακουσει ενα ανεκδοτο και να το λεω για δικο μου.Παράδειγμα, Αν δεν υπήρχαν τα εργα ΅Οιδίπους τύραννος΅και ΅Οιδίπους επί Κολώνο΅ και εβγαινε καποιος κι ελεγε αιμομιξια, τι θα τον ρωταγες εσυ;

Το βάζεις τίτλους σε καποια πραγματα ειναι το ποιο ευκολο πραγμα στο κοσμο. Το να αναλυεις ομως τον τιτλο αυτου του πραγματος στους μη γνωριζοντες ειναι το ποιο δυσκολο πραγμα στο κοσμο.

Οταν καποιος εχει μια απορια πανω στην αιμομιξια (επειδη αυτο επιασα) μπορεις καλλιστα να πεις στον αλλον ΅Διαβασα τον Οιδίποδα΅. ( Να προσθεσω ακομη οτι βαση αυτου του συγραμματος εχουμε σημερα και εναν αλλον όρο

του ΅Οιδιπόδιου συμπλέγματος΅)

Μηπως ειναι τυχαια ολα αυτα.

Οποτε ξαναλεω. Αν δεν ειχαμε τον Οιδίποδα και εβγαινε και ελεγε Οιδιποδια συμπλεγμα εσυ θα ελεγες ΅Τί ειν¨τουτο;΅,ε;

Για σκεψου το αυτο.

Ναι, ξέρεις ο... Φροϋντάκος έχει προσφέρει μερίκά παραπάνω πράγματα στο τομέα της ψυχολογίας (όχι της φιλοσοφίας)

Μμμ, μάλιστα. Στην ψυχολογια. Μηπως αυτα τα 2 διαφορετικα πραγματα συμβαδιζουν κιόλας;

Αρχισαμε τις φιλοσοφιες και τις βγαλαμε ψυχολογίες. Διαβασε τον Οιδιποδα και θα δεις σε τι ψυχολογικη κατασταση ητανε. Ενα ράκος. Ξερεις τι ειναι, εν αγνοια σου, να δολοφονεις τον πατέρα σου, να τα φτιαχνεις με την μητερα σου, να εχεις παιδια απο αυτην τα οποια θα ειναι και αδερφια σου, στο τελος να το μαθαινεις. Ε, ειναι να βαλεις τα χερακια σου και βγαλεις τα ματακια σου;!

Εκτος βεβαια απο τον Κομφούκιο. Αυτος ειναι ενας διαφορετικος φιλοσοφος. Κι αυτο, πιθανολογω, πως τον ειχε αναγκη μια τετοια παραδοση (κινέζικη).

Κοιτάξτε... αν το πάμε ότι και καλά όσο πιο παλιός ο φιλόσοφος τόσο το καλύτερο, τότε τι να πει ο Λάο Τσε που γεννήθηκε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα. Δεν συμφωνώ με την λογική αυτή.

Σημασία έχει τι έχει πει ο καθένας, πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αυτό που είπε και, για μένα, πόσο πρακτικό είναι.

Προσωπική μου άποψη: πολλές φορές, η υπεροβολική φιλοσοφία απέχει ελάχιστα από την... βλακεία. Όσο πιο πολύ το φιλοσοφεί κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει «να βλέπει το δέντρο αλλά να χάνει το δάσος». Επίσης, έχω την εντύπωση πως πολλά από όσα είπαν ή έκαναν διάφοροι φιλόσοφοι τα λάβαμε αλλοτριωμένα.

Είμαι περισσότερο της φιλοσοφίας που απαιτεί πρακτική εφαρμογή για να την κατανοήσει κανείς, παρά εκείνης που βασίζεται σε θεωρήματα επί θεωρημάτων...

Εμ...και τι σημαινει οτι προηγηθηκαν οι αρχαιοι Ελληνες σε καποιες διαπιστωσεις τους για την ανθρωπινη ζωη ή τις συνηθειες-συμπεριφορες μας; Τα εργα ΅Οιδίπους τύραννος΅και ΅Οιδίπους επί Κολώνο΅ οπως αναφερεις και εσυ ειναι καταρχην...εργα!Προφανως πολυ καλα εργα, με ψυχολογικο και κοινωνικο υποβαθρο, αλλα δεν ειναι ουτε επιστημη (οπως η ψυχολογια), ουτε φιλοσοφια. Δεν μπορεις να τα βαζεις στο ιδιο επιπεδο.

Και στο κατω κατω, ολοι βασιζονται καπου! Για να εχει καποιος μαθηματικος επιστημονας το δικαιωμα να λεει οτι βρισκεται αναμεσα στους μεγαλους, θα επρεπε να εφευρει απο την αρχη την αλγεβρα και μετα να αναπτυξει τις θεωριες τους; :worry: Ο Αντριου Γουαιλς ως μαθηματικος ή ο Χωκινς ως φυσικος, δεν αξιζουν γιατι εχουν βασισει τις γνωσεις τους στον Πυθαγορα ή τον Δημοκριτο; :confused:

Συμφωνω και εγω οτι ηταν αλλες εποχες τοτε, άλλα τα μεσα και αλλες οι γνωσεις, οποτε δεν τιθεται θεμα συγκρισης, αλλά να μην φτανουμε και στο σημειο της απαξιωσης των πιο προσφατων επιστημονων-φιλοσοφων-κοινωνιολογων... ;)

@DENIOR: Πιθανως θα συμφωνησω μαζι σου για τον Καντ ή και Ντεκαρτ (οχι ως καλυτεροι, αλλα ισως πιο κοντα στις δικες μου θεωρησεις)

(Οταν εγραφα το μηνυμα δεν ειχε γραψει το post του ο TN97:

Προσωπική μου άποψη: πολλές φορές, η υπεροβολική φιλοσοφία απέχει ελάχιστα από την... βλακεία. Όσο πιο πολύ το φιλοσοφεί κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει «να βλέπει το δέντρο αλλά να χάνει το δάσος».

Δεν ξερω αν το εννοεις ετσι, αλλα πολλες φορες εχω αντιληφθει οτι οι φιλοσοφικες θεωριες καποιων δεν ειναι μεν "βλακωδεις", αλλα τοσο θεωρητικες που δεν εχουν πλεον σχεση με την πραγματικη ζωη. Ξεφευγουν δηλαδη απο τον αρχικο τους σκοπο - την επεξηγηση καποιων βιωματων και σκεψεων των ανθρωπων - και καταληγουν σε...φληναφηματα (αυτο μου ηρθε τωρα ως καταλληλη λεξη! :p )

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,

όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

Διαβασε τον Οιδιποδα και θα δεις σε τι ψυχολογικη κατασταση ητανε.

Τον έχω ήδη διαβάσει αγαπητέ. Και έχω εξεταστεί κι όλας σε αυτόν. Δεν περίμενα αυτό το θέμα.

Και σου ξαναλέω. Τα έχεις μπερδέψει λίγο. Άλλο πράγμα οι τραγικοί ποιητές και άλλο οι φιλόσοφοι. :)

Μμμ, μάλιστα. Στην ψυχολογια. Μηπως αυτα τα 2 διαφορετικα πραγματα συμβαδιζουν κιόλας;

Μιλάς για την ψυχολογία του... Φροϋντάκου; Όχι.

Αρχισαμε τις φιλοσοφιες και τις βγαλαμε ψυχολογίες.

Ποιοι ακριβώς το έκαναν αυτό;

Θα ήταν καλύτερο να μην αναφέρεται σε αυτό το θέμα το όνομα του Sigmund Freud,μιας και ουδεμία σχέση έχει !

Στα 17 του (1873),γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ασχολήθηκε στη συνέχεια με τη Φυσιολογία,τη Βιολογία,τη Νευροπαθολογία και φυσικά ήταν ο πατέρας=θεμελιωτής της Ψυχανάλυσης και ασχολήθηκε έντονα με τη θεραπεία της υστερίας.

Φυσικά είχε ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία όπως οι πιο πολλοί επιστήμονες αλλά ως εκεί. (Εξάλλου η φιλοσοφία και η ψυχολογία,ήταν κάποτε μια,ενιαία επιστήμη)

(Edit : Τώρα είδα ότι ήταν και στη δημοσκόπηση ! Βγήκε φυσικά,αν θέλετε προσθέτουμε άλλον.

Οι 2 που τον είχαν ψηφίσει,αν δε γίνεται να ξαναψηφίσουν,μπορούν να μου πουν σε ποιον να βάλω την ψήφο τους ).

Επίσης,μην το κάνουμε Ελληνες Φιλόσοφοι Vs υπόλοιποι ! Ολοι προσέφεραν κάτι ξεχωριστό στην Φιλοσοφία,ο καθένας από τη δική του οπτική.

Tο θέμα ενδιαφέρεται για τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός,όχι την επιβολή τους στους άλλους. Thanx :)

Μα που ξέρεις, μπορεί,

να ταξιδέψουμε μια μέρα ή μια νύχτα μαζί.

Ενταξει παιδια, ειπαμε τις γνωσεις μας.

Απλα να προσθεσω και κατι που ηθελα να πω απο την αρχη αλλα το εθεσα στραβα. Λάθος μου, συγνωμη.

Επειδη ο φιλος μας μιλαει για ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ και οχι για επιστημονες.

Υπαρχει μια μεγαλη διαφορα.

Οι Έλληνες φιλοσοφουσαν οι επιστημονες τεκμηριωναν.

Οταν φιλοσοφεις περνεις ενα θεμα και το αναλυεις. Απλα κανεις συζητηση.

Οι γιατροι των τελευταιων αιωνων περναν αυτες τις φιλοσοφικες σκεψεις και φτιαχνανε επιστημονικες ερευνες. Οι ερευνες ειχαν καποιο αποτελεσμα, τις δημοσιοποιουσανε και αν γινοντουσαν δεκτες απο όλους γινόταν μέρος της ζωης μας.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Κι αυτο κανουμε εμεις εδω.

Απλα,΄να σας θυμισω ενα παραδειγμα μου χθεσινο. Συγκρινουμε τα αχλαδια με τα μηλα.

Οχι οτι δεν ειναι ωραια και τα δυο ή ότι δεν προσφερουν στον οργανισμο μας. Ναι, αλλα σε διαφορετικο επιπεδο.

Ειναι σαν τον καφε με το γαλα.

Το μεν μας ξυπναει διοτι χτυπαει στα νευρα αλλα δεν μας κανει και πολυ καλο.

Το δε, γαλα, μας κανει καλο, αλλα δεν μας ξυπναει γιατι δεν χτυπαει στα νευρα.

Συγκρινουμε ... τα ασυγκριτα.

Ας τα κρινουμε σε ιδιον επιπεδο.

Τους φιλοσοφους λοιπόν με τους φιλοσοφους.

Και τους γιατρους με τους γιατρους.

Εχουμε και φιλοσοφικη σχολή!!

Θα ήταν καλύτερο να μην αναφέρεται σε αυτό το θέμα το όνομα του Sigmund Freud,μιας και ουδεμία σχέση έχει !

Στα 17 του (1873),γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ασχολήθηκε στη συνέχεια με τη Φυσιολογία,τη Βιολογία,τη Νευροπαθολογία και φυσικά ήταν ο πατέρας=θεμελιωτής της Ψυχανάλυσης και ασχολήθηκε έντονα με τη θεραπεία της υστερίας.

Φυσικά είχε ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία όπως οι πιο πολλοί επιστήμονες αλλά ως εκεί. (Εξάλλου η φιλοσοφία και η ψυχολογία,ήταν κάποτε μια,ενιαία επιστήμη)

(Edit : Τώρα είδα ότι ήταν και στη δημοσκόπηση ! Βγήκε φυσικά,αν θέλετε προσθέτουμε άλλον.

Οι 2 που τον είχαν ψηφίσει,αν δε γίνεται να ξαναψηφίσουν,μπορούν να μου πουν σε ποιον να βάλω την ψήφο τους ).

Επίσης,μην το κάνουμε Ελληνες Φιλόσοφοι Vs υπόλοιποι ! Ολοι προσέφεραν κάτι ξεχωριστό στην Φιλοσοφία,ο καθένας από τη δική του οπτική.

Tο θέμα ενδιαφέρεται για τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός,όχι την επιβολή τους στους άλλους. Thanx :)

Mporeis na valeis sth thesh toy ton Ludvich Vitgenstain,ton megalytero filosofo toy 20oy aiona;

Mporeis na valeis sth thesh toy ton Ludvich Vitgenstain,ton megalytero filosofo toy 20oy aiona;

Και γιατί να μην βάλουμε τον Νίτσε, τον Σωκράτη ή τον Δημόκριτο; Προσωπική μου γνώμη, αυτό που είπα και πριν: η φιλοσοφία δεν είναι κουκιά να τα μετράμε με δημοσκοπήσεις. Εάν DENIOR ασχολείσαι και ψάχνεσαι με την φιλοσοφία, θα έπρεπε να το είχες καταλάβει αυτό. :)

Και γιατί να μην βάλουμε τον Νίτσε, τον Σωκράτη ή τον Δημόκριτο; Προσωπική μου γνώμη, αυτό που είπα και πριν: η φιλοσοφία δεν είναι κουκιά να τα μετράμε με δημοσκοπήσεις. Εάν DENIOR ασχολείσαι και ψάχνεσαι με την φιλοσοφία, θα έπρεπε να το είχες καταλάβει αυτό. :)

Fainetai pos enas apo toys megalyteroys pagkosmioys thlepoptikoys stathmoys,to BBC,exei antitheth apopsh...

Nomizo pos tha einai xrhsimo na gnorizoyme poios filosofos exei toys perissoteroys ''apodektes'',toys perissoteroys ''opadoys''.

H syzhthsh mas pano sth filosofia den ephrreazetai apo th dhmoskophsh.

Os dhmioyrgos ths dhmoskophshs,tha hthela na prosthethei o Vitgenstain se aythn kai oxi kapoios allos.

Fainetai pos enas apo toys megalyteroys pagkosmioys thlepoptikoys stathmoys,to BBC,exei antitheth apopsh...

WOW! :w00t:

Πολύ ωραία τα λες, αλλά άλλο να κάνει να κάνει δημοσκόπηση το BBC και άλλο το myphone. Εδώ στο myphone, τα μέσα που έχουμε δεν είναι τα κατάλληλα για διεξαγωγή δημοσκοπήσεων. Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο δύσκολο να γίνουν ΣΟΒΑΡΕΣ δημοσκοπήσεις εδώ. Εκτός αυτού, σε 9-10 επιλογές, είναι λίγο δύσκολο να χωρέσεις τόσους πολλούς φιλοσόφους που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία.

Nomizo pos tha einai xrhsimo na gnorizoyme poios filosofos exei toys perissoteroys ''apodektes'',toys perissoteroys ''opadoys''.

H syzhthsh mas pano sth filosofia den ephrreazetai apo th dhmoskophsh.

Os dhmioyrgos ths dhmoskophshs,tha hthela na prosthethei o Vitgenstain se aythn kai oxi kapoios allos.

Και ως συμμετέχων, θα ήθελα να μου εξηγήσεις γιατί να μην μπουν όσοι ανέφερα ή κάποιοι άλλοι που να θέλουν άλλοι φίλοι. Εκτός και αν θες να ακολουθήσουμε την λογική του «ετσιθελισμού».

Το να λες «εγώ είμαι ο δημιουργός του θέματος, άρα θα γίνει αυτό που θεωρώ εγώ σωστό» δεν είναι και το πιο ευγενικό. Κάτι τέτοιο θα ήταν σεβαστό εάν δημιουργούσες ένα θέμα που να αφορά ΜΟΝΟ εσένα. Όταν όμως ανοίγεις ένα θέμα που απευθύνεται σε πολλά άτομα, καλό είναι να λαβαίνεις υπόψη σου και αυτά που σου λένε.

WOW! :w00t:

Πολύ ωραία τα λες, αλλά άλλο να κάνει να κάνει δημοσκόπηση το BBC και άλλο το myphone. Εδώ στο myphone, τα μέσα που έχουμε δεν είναι τα κατάλληλα για διεξαγωγή δημοσκοπήσεων. Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο δύσκολο να γίνουν ΣΟΒΑΡΕΣ δημοσκοπήσεις εδώ. Εκτός αυτού, σε 9-10 επιλογές, είναι λίγο δύσκολο να χωρέσεις τόσους πολλούς φιλοσόφους που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία.

Και ως συμμετέχων, θα ήθελα να μου εξηγήσεις γιατί να μην μπουν όσοι ανέφερα ή κάποιοι άλλοι που να θέλουν άλλοι φίλοι. Εκτός και αν θες να ακολουθήσουμε την λογική του «ετσιθελισμού».

Το να λες «εγώ είμαι ο δημιουργός του θέματος, άρα θα γίνει αυτό που θεωρώ εγώ σωστό» δεν είναι και το πιο ευγενικό. Κάτι τέτοιο θα ήταν σεβαστό εάν δημιουργούσες ένα θέμα που να αφορά ΜΟΝΟ εσένα. Όταν όμως ανοίγεις ένα θέμα που απευθύνεται σε πολλά άτομα, καλό είναι να λαβαίνεις υπόψη σου και αυτά που σου λένε.

Me thn idia logikh tha eprepe na kano dhmoskophsh gia to poios filosofos tha mpei sth dhmoskophsh.

Oi dhmioyrgoi ton thematon pisteyo pos exoyn th diakritikh eyxereia na epilegoyn oi idioi tis epiloges ton dhmoskophseon toys...

Efoson sth dhmoskophsh toy BBC,h opoia mporei na xarakthristei sovarh,deyteros se pshfoys einai o Vitgenstain den vlepo kapoion logo na prosthethei kapoios allos filosofos ektos apo ayton.

Νομίζω έχουν παραβαρύνει οι συζητήσεις στο MyPhone ;-)

Αν και λείπουν τρανταχτά ονόματα φιλοσόφων, από αυτούς που περιλήφθηκαν ψηφίζω Καντ. Το πρόβλημα είναι ότι περιλαμβάνονται φιλόσοφοι όλων των εποχών και η σύγκριση είναι άδικη.

Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο καζάνι την φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων (που σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζει το γελοί - π.χ. τα πάντα φωτιά, τα πάντα νερό κ.λπ.) με την φιλοσοφία ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Καθένας στην εποχή του και ο Λουμίδης στους καφέδες. Πάντως προτιμώ Νίτσε και Σαρτρ.

http://skopia.digitalrice.com/ads/myphone-skopia.jpg

Ελληνικός στρατός και στρατιωτική θητεία - http://www.ellinikos-stratos.com/

Collecting coins - http://www.fleur-de-coin.com/

[ Ο Ludwig Wittgenstein προστέθηκε,διορθώθηκαν και τα ονόματα των περισσοτέρων ].

Μα που ξέρεις, μπορεί,

να ταξιδέψουμε μια μέρα ή μια νύχτα μαζί.