Jump to content

Peer2Peer, Τrojans και Αντιβιοτικά

kotetsi
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Όλα ξεκίνησαν με την εγκατάσταση του eMule Plus στον Η/Υ μου, μιας και ένας καθηγητής μου είχε βρει κάποιο tutorial σε .pdf αρχείο αλλά δεν μπορούσε να το κατεβάσει λόγω της αργής σύνδεσης που έχει. Ζήτησε λοιπόν από εμένα να εγκαταστήσω το εν λόγω πρόγραμμα για να το κατεβάσω εγώ.

Την επόμενη ημέρα λοιπόν, μόλις έκατσα μπροστά από τον Η/Υ μου (τον είχα αφήσει ανοιχτό το βράδυ) το πρώτο πράγμα που έκανα (με την τσίμπλα στο μάτι) ήταν να αφαιρώ κάθε είδους trojan και dialer που είχε εγκατασταθεί στο pc. To ίδιο πράγμα συνεχίστηκε και χτες και σήμερα, δηλαδή επί 3 ημέρες από την εγκατάσταση του eMule αφαιρώ κάθε λογής spyware!

Τα προγράμματα που έχω εγκατεστημένα στον Η/Υ μου για προστασία είναι τα: Norton Systemworks 2005, Ad-Aware 6 Pro με Ad-Watch, Microsoft Antispyware, ενώ μόλις πριν από λίγο εγκατέστησα και το Spyware Doctor 3.2, το οποίο αφαίρεσε καμιά 50αριά threats, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν καθαριστεί με τα άλλα προγράμματα.

Οι ερωτήσεις μου λοιπόν είναι οι εξής:

- Ποιο P2P μπορείς τελικά να εμπιστευτείς περισσότερο προκειμένου να κατεβάσεις κάποια πραγματάκια χρήσιμα (στην περίπτωσή μου tutorials για ένα πρόγραμμα για την πτυχιακή μου)?

- Τελικά τα antispyware προγράμματα προστατεύουν πραγματικά τον Η/Υ από τις απειλές ή πρέπει κάθε φορά να είναι εγκατεστημένα 5-6 (τα οποία στην τελική μπορεί να παρουσιάζουν conflict μεταξύ τους) για να αφαιρούνται πραγματικά οι απειλές?

- Γιατί ενώ έχω εγκατεστημένα τα αντιβιοτικά αυτά, τα trojans και τα dialers περνάνε στο pc μου, είτε έχω κάποιο πρόγραμμα ανοιχτό (εν προκειμένω το eMule), είτε όχι (χτες δεν είχα τίποτε ανοιχτό, εκτός από τον Y! Messenger)?

- Tελικά, μήπως να απενεργοποιώ τη DSL όταν δεν τη χρησιμοποιώ (όπως γινόταν με την 56K), αλλά θέλω το pc μου ανοιχτό (πχ. γράφω ένα κείμενο στο Word)?

:shifty:

Δεν αμφιβάλλω ότι όλα αυτά που αναφέρεις μπορούν να συμβούν πολύ εύκολα, αλλά το ίδιο εύκολα μπορούσες να τα αποφύγεις κιόλας.

Για το emule plus δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει, πάντως το original emule δεν περιέχει κανενός είδους spyware σαν πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, για να προστατευτείς, χρειάζεσαι τουλάχιστον ένα καλό antivirus και ένα firewall, που όμως δεν είναι αρκετά αν:

1. Χρησιμοποιείς τον Internet Explorer.

2. Εγκαθιστάς ότι κατεβάζεις χωρίς προσοχή.

3. Δεν έχεις ενημερωμένο antivirus και firewall.

Όσο για αυτά που ρωτάς:

1. Το emule έχει τα πάντα, αλλά ξαναλέω χρειάζεται προσοχή. Αν δηλαδή κατεβάσεις ένα pdf, δεν θα περιέχει spyware, dialers κλπ. Αυτά τα τσίμπησες είτε επειδή χρησιμοποιούσες τον Internet Explorer (με τον οποίο είναι πανεύκολο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να το καταλάβεις) είτε επειδή έτρεξες κάποιο εκτελέσιμο (exe) που κατέβασες.

2. Δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα antispyware που να αντιμετωπίζει όλα τα είδη malware. Καλύτερη λύση είναι να έχεις ένα καλό τέτοιο πρόγραμμα (π.χ. Spy Sweeper) και να χρησιμοποιείς έναν browser, όπως τον Firefox, που είναι λιγότερο ευάλωτος σε τέτοιου είδους απειλές.

3. Γιατί ισχύουν αυτά που γράφω στο 2. Επίσης μην θεωρείς υπεύθυνο για όλα το emule. Οι κίνδυνοι που αναφέρεις υπάρχουν και από αυτό, αλλά κυρίως από το καθημερινό surfing.

4. Δεν υπάρχει λόγος να απενεργοποιείς τη σύνδεση. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό και όμως δεν έχουν πρόβλημα, χρειάζεται απλά λίγη προσοχη.

Χμμμ... αφ' ενός μεν, τα site που μπαίνω είναι μετρημένα στα δάχτυλα κι αφ' ετέρου από τη μέρα που έβαλα την ADSL προσέχω ακόμη πιο πολύ, καθώς είμαι μόνιμα συνδεδεμένος στο Internet.

Το πρόβλημα άρχισε με την εγκατάσταση του eMule Plus, γι' αυτό άλλωστε και το θεωρώ υπεύθυνο για ό,τι έγινε στον Η/Υ μου.

Επίσης, θεωρώ δεδομένο το καθημερινό σκανάρισμα του pc μου για trojans, dialers κλπ.

Παρά ταύτα, αποφάσισα επιτέλους να καταργήσω τον ΙΕ και να εγκαταστήσω τον Firefox, κυρίως λόγω του ότι έμαθα από εδώ ότι είναι περισσότερο ασφαλής.

Μια ερώτηση: το Norton Systemworks 2005 δεν έχει στο "πακέτο" και το Norton Firewall? Δε νομίζω ότι είναι εγκατεστημένο στον Η/Υ μου, αλλά πώς μπορώ να βεβαιωθώ γι' αυτό? Επίσης, εκτός από το προεγκατεστημένο firewall των ΧΡ, ποιο άλλο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω, το οποίο όμως να μην δημιουργεί conflict με το υπάρχον?

Και δοκιμασε ενα Αντιβαηρους της προκοπης!

Φιλικη συμβουλη

Υ.α.γ Βασικα, θα πω περισσοτερα στο θεματακι.. αργοτερα.

Υ.β.γ Αυτη τη στιγμη, φφφφφευγωωωωω (δυσκολη ημερα η σημερινη)

:)

emule plus??

ti moufa einai ayto??

ama vazeis oti vreis de ftaiei kaneis mono esy!!

to original emule einai sto http://www.emule-project.net opws eipane kai pio panw!!

Αν δεν κάνω λάθος εκεί έχει και το emule plus... :rolleyes:

Από εκεί το είχα κατεβάσει όταν δοκίμαζα ποιο emule client να βάλω. :)

Τελικά έβαλα το emule 0.45b ;)

Always have the feeling that something's missing or left behind...[/b]

protowall xrhsimopoieite me to eMule?

epishs, ti diafores exei to eMule Lite apo to kanoniko? (paromoies me aytes pou eixe to KaZaA Lite me to kanoniko?)

akoma, to eMule exei megalyterh poikilia apo to DC++ (to opoio to 8ewrw koryfh sta p2p)?

eyxaristw...

HTC One X+ || Android Revolution HD 8.0 || Sense 5.0 || TWRP Recovery

emule plus??

ti moufa einai ayto??

ama vazeis oti vreis de ftaiei kaneis mono esy!!

to original emule einai sto http://www.emule-project.net opws eipane kai pio panw!!

Κάθε άλλο παρά μούφα θα έλεγα ότι είναι. Το Plus απλά είναι μια έκδοση του eMule.

Τώρα, όσον αφορά το ότι "βάζω ό,τι βρω", διευκρίνισα το λόγο που κατέβασα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Anywayz, το πρόβλημα λύθηκε. Αυτά τα "adware" είναι αρχεία του eMule, κι όταν το ανοίγω ενεργοποιούνται κι αυτά. Απλά τα αντιβιοτικά τα θεωρούν spyware και τα αφαιρούν. Το πρόγραμμα εν τέλει αφαιρέθηκε αφού η δουλειά μου έγινε και ο Η/Υ είναι και πάλι normal.