Jump to content

IR Πομποδεκτης Χειροποιητος...Ρυθμισεις??

JAs0nX
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Λοιπον...

εφτιαξα τον πομποδεκτη υπερυθρων του παρακατω λινκ και τον συνεδεσα στην μητρικη μου...

http://www.hardwaresecrets.com/article.php?id=86

Η κατασκευη δεν ειναι τπτ οποτε (αν τελικα δουλεψει) σας παροτρυνω να το κανετε κ σεις...

Το θεμα ειναι οτι δεν ξερω τι ρυθμισεις ή τι software χρειαζεται για να τον λειτουργησω...

Στη σελιδα λεει οτι τα windows το αναγνωριζουν μονα τους...

Στον Device Manager υπαρχει ενα Infrared Device...το θεμα ειναι δεν ξερω αν υπηρχε απο πριν γιατι New Hardware Found δεν μου εβγαλε..

Στο ΒΙΟS τωρα:

Διαβασα τι ελεγε η motherboard για αυτα κ παραθετω..

Εχει μια επιλογη UART MODE SELECT (default NORMAL) που μπορεις να την βαλεις η IR ή ASKIR..

οταν το κανεις IR (ή κ ASKIR) σου ενεργοποιει κ τα παρακατω...(εγω εβαλα IR)

RxD, TxD Active: hi/lo, hi/hi, lo/lo, lo/hi --> αποτι διαβασα ρυθμιζει τις συχνοτητες

ΙR Transmission Delay: Enabled(default) , disabled

UR2 Duplex Mode: Half(default), FULL-->το εβαλα FULL (ετσι ελεγε κ στην σελιδα)...επιτρεπει αμφιδρομη ή μονοδρομη επικονωνια

USE IR Pins: Half(default), Full-->λεει να συμβουλευτω το εγχειριδιο του κατασκευαστη του IR...αρα το εβαλα FULL..

Onboard Parallel Port: 378/IRQ7 --> το αφησα ετσι

Θα ηθελα σας παρακαλω οποιος ξερει να με βοηθησει για αυτες τις ρυθμισεις του BIOS ...

Κ αν καποιος εχει IR για το κινητο του ας μας πει με τι το συνοδευει για να λειτουργει..

εγω προσπαθησα να στειλω μια φωτο απο το κιν αλλα ελεγε δεν πηγαινε...

το θεμα ειναι οτι δεν ξερω αν δεν πηγαινε επειδη δεν δουλευει η κατασκευη μου ή δεν πηγαινε επειδη δεν υπαρχει καταλληλο software...

Thanx

Φιλε δεν καταλαβα τι "κολπακια"(με την καλη την ενοια) εκανες απλα σου συστεινω το ποιο απλο οχι ομως τσαμπε: αγορασα το πακετο για τι κινητο μου για συγρονισμο του με το pc..ειχε το προγραμμα με το οποιο επεξεργαζοσουν τα δεδομενα το κινητου(για αγνωστο λογο οσα κινητα και αν δοκιμασα δεν τα "ειδε") και φυσικα το προγραμμα εγκαταστασης το IR πομποδεκτη... περα απο το προγραμμα για το κινητο, με το IR και το driver του ο υπολογιστης σου αποκταει θυρα IR αναγνωρισμενη κανονικα απο το λειτουργικο...και μπορεις να μεταφερεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μεσω αυτης της θυρας -προφανως απο συσκευη με IR..με απλη προυποθεση το IR πομποδεκτη και το ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ για αυτην driver..

το ποιο απλο..

IT WAS PAINFULL.. BUT.. :geek:

Καταρχην ευχαριστω για την απαντηση...

Βασικα να πω οτι δεν "καιγομαι" για IR πομποδεκτη γιατι χρησιμοποιω ενσυρματους τροπους για να συνδεομαι με το κινητο απο τον η/υ...

Απλα επειδη ψιλοασχολουμαι με ηλεκτρονικες κατασκευες και επεσε αυτο το project στα χερια μου το εκανα...και θελω να δουλεψει.

Δεν ειναι τπτ κ αν τελικα δουλεψει μπορω να γραψω κ ενα tutorial για οποιον ενδιαφερεται κ δεν ξερει πως να το φτιαξει...

Συνολικο κοστος...5 ΕΥΡΩ !!

Το συγκεκριμενο ειναι πραγματικα πανευκολο κ δεν χρειαζεται γνωσεις ηλεκτρονικης γι α να το φτιαξεις...

για να το καταλαβεις χρειαζεται...

θα μπορουσα να κανω μια μικρη αναλυση αν καποιος θελει αλλα δεν ειναι του παροντος...

Στο θεμα λοιπον...

οπως ειπα κ πιο πανω ψαχνω καποιον driver για τις IR...

η εστω να μαθω αν χρειαζεται driver...

στη σελιδα της κατασκευης λεει οτι το βλεπουν τα win με τη μια..

γιαυτο υπεθεσα οτι φταινε οι ρυθμισεις του BIOS...

αν ξερετε κ κατι γιαυτες ας μου πειτε plz...

Το κυκλωματακι πρεπει να εχει ενα μικρο προβληματακι (στην επιλογη των LED και φωτοδιοδου των υπερυθρων...πρεπει να αγοραστε LED των περιπου 2,5 Volt κατι που εγω δεν εχω κανει χρησιμοποιω 1,1)

...οποιος ξερει απο αυτα ας μου πει να γραψω μηπως μπορει να πει τπτ κ γιαυτο...

αλλα προς το παρον θελω να δω τις ρυθμισεις!!

thanks

επειδη με ενδιαφερουν και εμενα κατι τετοια αν μπορεις στειλε μου το tutorial η κατι οδηγιες τελοσπαντων στο demo_osama@hotmail.com αν και δεν νομιζω οτι ειναι θεμα ρυθμισεων BIOS..
IT WAS PAINFULL.. BUT.. :geek:

επειδη με ενδιαφερουν και εμενα κατι τετοια αν μπορεις στειλε μου το tutorial η κατι οδηγιες τελοσπαντων στο demo_osama@hotmail.com αν και δεν νομιζω οτι ειναι θεμα ρυθμισεων BIOS..

ειπα αμα δουλεψει θα γραψω κ ενα tutorial...

μεχρι να δουλεψει ας μην το γραψω τσαμπα...

παντως με τις οδηγιες της σελιδας που εδωσα στο πρωτο ποστ νομιζω μπορειτε να το φτιαξετε...

καθε απορια προφανως μπορω να σας τη λυσω αν φυσικα ξερω...

τα βασικα...

πηγαινεις σε ενα καταστημα ηλεκτρονικων (να πουλαει δλδ ολοκληρωμενα αντιστασεις κ τετοια-οχι στο γερμανο :p ) κ παιρνεις τα υλικα που σου λεει...

κατι αντιστασεις που λεει τιμες...

μια φωτοδιοδο υπερυθρων...

ενα LED υπερυθρων..

2 τρανζιστορ BC548 (θα σας πω πως να τα συνδεσετε)

κ ενα πυκνωτη με τις τιμες που λεει...

μια πλακετουλα (αυτες που ειναι βραχυκυκλωμενες κατα γραμμη απο κατω ζητηστε)..

κολλητηρι κ καλαϊ αν δεν εχετε...

τα υλικα ειναι συνολο 4 ευρω περιπου κ πολλα λεω...

κολλητηρια μπορειτε να βρειτε κ με 3 ευρω!

καθε απορια ευπροσδεκτη αλλα βρειτε μου κ μενα μια λυση να δω τι θα κανω...! ;)

ειχα υπερυθρες στον υπολογιστη μου και δεν το ηξερα!? :O λοιπον μαγκα... μπηκα στο BIOS της μητρικης μου (ABIT BE6-II(μη γελατε...)) και ενεργοποιησα την επιλογη την οποια αναφερεις και εσυ.μολις τα Windows XP Pro SP2 ξεκινησαν,δεν εβγαλε πουθενα οτι βρηκε καινουργιο hardware...οταν ομως μπηκα και ειδα τις συσκευες στο Device Manager,

διαπιστωσα οτι υπηρχε ενα Infrared Device!Το κυκλωματακι της σελιδας δεν το εκανα(ακομα) αλλα τουλαχιστον τα Windows οντως επιρρεαζονται απο την επιλογη στο BIOS(Αμα ενεργοποιησεις τις υπερυθρες απο το BIOS αυτες δεσμευουν το IRQ που χρησιμοποιει η σειριακη 2(COM2) και ετσι στο Device Manager δεν υπηρχε πουθενα το COM2)

Απο μια ερευνα που εκανα στο Internet βρηκα οτι οντως ο ενσωματωμενος πομποδεκτης IRDA των μητρικων,δεν απαιτει ξεχωριστη εγκατασταση Drivers.

Λογικα λοιπον,αφου το Infrared Device εμφανιζεται στα windows σαν συσκευη,ο μονος λογος που δεν λειτουργει ειναι το ιδιο το κυκλωμα...ελεγξε ξανα τα παντα(υλικα,αγωγους,συνδεσεις) και δοκιμασε ενα προγραμμα απλο (οπως το OxygenPhoneManager) που να εχει δυνατοτητα search για Infrared Devices...σκοπευω να κανω το κυκλωμα συντομα...πιστευω να βγαλουμε μια ακρη... ;)

Υπάρχουν συσκευές IrDA που συνδέονται κατευθείαν πάνω σε ειδική υποδοχή που έχουν αρκετές μητρικές. Μια τέτοια είχα μέχρι πέρυσι και δουλεύει χωρίς επιπλέον drivers, ακριβώς επειδή είναι κάτι που το έχει η μητρική. Η επιλογή στο BIOS το μόνο που κάνει είναι αυτό που λες, να σου επιτρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στην IrDA και στην COM2. Τα τελευταία χρόνια βέβαια στην αγορά υπάρχουν συσκευές IrDA που συνδέονται σε usb και ίσως είναι δύσκολο να βρεις υπέρυθρες που να συνδέονται στη μητρική.

κυκλωματικα υπαρχει ενα προβληματακι με το Vd του LED υπερυθρων...

πρεπει να ειναι μεγαλυερο...~2V....

θα δοκιμασω να το αλλαξω να δω αν θα δουλεψει αν κ δεν νομιζω...το LED ειναι για την εκπομπη....

αλλα εμενα δεν δουλευε ουτε η ληψη...

το oxygen που λετε που θα το βρουμε...

το τελευταιο Oxygen Που εχω ηταν ενα για το 6210!! :p :cool:

εποχες κ εκεινες.... ;)

παντως κατι ετοιμα τετοια κυκλωματακια που συνδεονται πανω στην μητρικα τα βρηκα περιπου 30 € ... αμα ειναι το ιδιο πραγμα με τα USB προτιμο το ενσωματωμενο αφου δεν χρειαζεται και drivers...το συνδεεις και διακριτικα πανω στο PC σου και εισαι ΟΚ...αυτα που εχω δει εγω σε USB μοιαζουν με "αυγο"... Παντως κατα 99,9 φταιει το κυκλωμα...(με δεδομενο οτι οι ρυθμισεις στο BIOS εχουν γινει οπως λεει το site...Το oxygen το κατεβαζεις απο τα peer to peer...στο 2.7 που εχω εχει μια επιλογη που κανει search μεσω υπερυθρων γαι συσκευες...λογικα πρεπει να δουλεψει...

παντως κατι ετοιμα τετοια κυκλωματακια που συνδεονται πανω στην μητρικα τα βρηκα περιπου 30 € ... αμα ειναι το ιδιο πραγμα με τα USB προτιμο το ενσωματωμενο αφου δεν χρειαζεται και drivers...το συνδεεις και διακριτικα πανω στο PC σου και εισαι ΟΚ...αυτα που εχω δει εγω σε USB μοιαζουν με "αυγο"... Παντως κατα 99,9 φταιει το κυκλωμα...(με δεδομενο οτι οι ρυθμισεις στο BIOS εχουν γινει οπως λεει το site...Το oxygen το κατεβαζεις απο τα peer to peer...στο 2.7 που εχω εχει μια επιλογη που κανει search μεσω υπερυθρων γαι συσκευες...λογικα πρεπει να δουλεψει...

Δεν λεει τπτ ρυθμισεις στη σελιδα για το BIOS...

αυτο ρωταω μηπως ξερετε εσεις?...

μηπως δεν προσεξα καλα?

thanks

χμ... η μονη ρυθμιση που ανεφεει το site ειναι αυτη:It is also important that you configure the IR interface to operate in full-duplex mode at the motherboard setup to achieve higher performance.

οποτε λογικα δεν θα εχει και ιδιαιτερη σημασια τι θα επιλεξεις για τις υπολοιπες ρυθμισεις... μπορεις να πειραματιστεις αλλωστε...βεβαιωθηκες οτι το κυκλωμα ειναι 100% σωστο; ριξε μια ματια και εδω... http://www.electronics-lab.com/projects/pc/018/

χμ... η μονη ρυθμιση που ανεφεει το site ειναι αυτη:It is also important that you configure the IR interface to operate in full-duplex mode at the motherboard setup to achieve higher performance.

οποτε λογικα δεν θα εχει και ιδιαιτερη σημασια τι θα επιλεξεις για τις υπολοιπες ρυθμισεις... μπορεις να πειραματιστεις αλλωστε...βεβαιωθηκες οτι το κυκλωμα ειναι 100% σωστο; ριξε μια ματια και εδω... http://www.electronics-lab.com/projects/pc/018/

thanx....το κυκλωμα δεν μπορω να το ψαξω τωρα γιατι ειμαι στη Ροδο...μολις γυρισω θα το κοιταξω...

στο λινκ που εδωσες εχει κ μια αλλη κατασκευη με ενα ολοκληρωμενο απο μια εταιρια Vishay...

εχει το LED και τη φωτοδιοδο ενσωματομενα...

ενδιαφερον ιδιως αν η εταιρια στελνει samples :cool: !

παω να δω..

Οσο για το Full Duplex αυτο το εχω επιλεξει αρα λογικα θα επρεπε να το ειχε αναγνωρισει...

τσπ θα ξανακανω το κυκλωμα (καλυτερο) ή θα κανω αυτο στο electronics-lab κ θα σας πω νεα μου..μακαρι να δουλεψει..