Jump to content

Sata kai IDE??

CmP
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Geia sas!Thelw na balw ston ypologisti mou ena disko IDE gia na travixw kati arxeia pou den mporw na ta parw me kapoio allo tropo.O IDE exei leitourgiko.Egw exw SATA skliro. Tha prepei na kanw kapoia rithmisi apo BIOS gia na xekinisei apo ton SATA kai oxi apo IDE.

Motherboard: P4 C800 Deluxe

CPU: P4 2.80Ghz

RAM: 1024Mb

Hard Disk: SATA MAXTOR 80Gb x2

Video Card: ATI Radeon 9600

χωρις να το εχω κανει ποτε φανταζομαι οτι θα σε ρωτησει απο ποιο λειτουργικο να bootαρει (αν εχεις και στους 2 δισκους λειτουργικο) , αν οχι τοτε δοκιμασε απο το bios να το αλλαξεις και να βαλεις τον ide πρωτο

Nai ama omws balw ton IDE prwto tha arxisei na kanei enimerwsi sustimatos kai diafores alles diergasies...Esti den einai?Meta tha paizei o IDE ston allon upologisti pou einai topothetimenos??

Aπλά δες στο BIOS τις σχετικές ρυθμίσεις, αφού συνδέσεις τον IDE δίσκο και (εννοείται) πριν εκκινήσει το μηχάνημα. Αν εκκινήσεις από τον serial AΤΑ όπως και πριν, δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα, απλά το λειτουργικό θα βρει τον νέο δίσκο.

Υποθέτω πως ο SATA δίσκος είναι πάνω σε κάρτα και όχι σε ενσωματωμένο controller στη μητρική :rolleyes: Ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο;

Από τη στιγμή που κάνεις boot από τον SATA δισκο τι πρόβλημα έχεις με τον IDE δισκο; Αν και δεν νομίζω πως θα έχεις πρόβλημα έστω κι αν τον συνδέσεις πήγαινε στο BIOS και κοίταξε το boot sequence. Βάλε CD-Rom και μετά C και απέκλεισε κάθε άλλη συσκευή κάνοντας την disable.

Always have the feeling that something's missing or left behind...[/b]

Τελικά τι έγινε; Χρησιμοποίησες το σκληρό που ήθελες; :)

Κανένα πρόβλημα είχαμε; :rolleyes:

Always have the feeling that something's missing or left behind...[/b]

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος CmP (10 Δεκ. 2004 , 21:18)

Oxi panw stin mitriki einai ensomatomeno...P4C800 Deluxe...

Τότε φαίνεται κανονικά στο BIOS όπως και οι IDE δίσκοι.

To eftiaxa telika....Alla pw..Eixa ruthimisei na kanei Boot apo SATA alla den ekane..Ekane apo ton IDE..Telika eixe kai mia alli ruthmish to BIOS pou elege poios theleis na einai First Drive..kai evala ton SATA..Kai ta antegrapsa....Omws o diskos o IDE xathikan oi ruthmiseis kai otan ton balame sto allo pc (oxi to diko mou) eprepe na energopoihseis ta win xana....

• 1 month later...

Παιδιά καλησπέρα.Μιας και βρήκα αυτό το thread θα γράψω εδώ το πρόβλημα που μου πρόεκυψε ξαφνικά.Έχω ένα pc p4 3ghz 1024 win xp pro sp1 και την μητρική Ιntel 875 με ενσωματωμένο sata controller.Oι συσκευές μου είναι συνδεδεμένες ως εξής:

primary ide master maxtor hd 7Y250PO

secondary ide slave maxtor hd 7Y250PO

secondary ide master maxtor hd 7Y250PO

secondary ide slave LG DVD RAM

Kαι στον sata controller 2 δίσκοι maxtor hd 7Y250PO sata.

Σήμερα έκανα μια απλή επανεκκίνηση και μετά το σημείο που βλέπει τους δίσκους βγάζει μήνυμα :"A disk error occured press ctrl+alt+del for restart".Όσες φορές και αν κάνω επανεκκίνηση βγάζει το ίδιο μήνυμα.Αρχικά σκέφτηκα πως έχει πρόβλημα ο c δίσκος και τον έβαλα στον παλιό μου υπολογιστή και δουλεύει κανονικά.Το ίδιο και οι υπόλοιποι 3 Ide δίσκοι.Στο bios φαίνονται κανονικά όλοι οι δίσκοι.Δοκίμασα σε ένα άλλο υπολογιστή με sata controller (Asus p4800 deluxe) και ο ένας sata δίσκος ενώ δείχνει ότι έχει χρησιμοποιημένο χώρο είναι τελείως άδειος.Έπειτα πήγα στο δικό μου Pc και επέλεξα στο bios να είναι ενεργοποιημένα μόνο τα ide.Tώρα όταν πάει να μπει στα win στο ίδιο σημείο βγάζει μήνυμα select proper device for boot ή κάτι τέτοιο.Αλλάζω την σειρά των δίσκων στο bios και πάλι τα ίδια.Το λειτουργικό μου είναι σίγουρα στο c o οποίος είναι Ide και έχει 2 partition 39,5 gb που είναι το λειτουργικό και άλλο ένα με 194 gb.Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να έχουν φορτωθεί τα windows σε 2 διαφορετικούς δίσκους ένα ide και ένα sata με αποτέλεσμα να μην βρίσκει τα αρχεία του sata και να κολλάει?Σημειώνω ότι στους Sata δίσκους έχω μόνο αρχεία ήχου και video.

Παρακαλώ βοήθηστε να βρω μια λύση γιατί έχω φρικάρει :cry:

Nα αναφέρω επίσης ότι στην καρτέλλα boot του bios μου αναφέρει τους δίσκους ως PM-MAXTOR 7Y250 και SM- MAXTOR 7Y250 που έπειτα από δοκιμές κατάλαβα πως είναι οι sata δίσκοι ενώ οι υπόλοιποι αναφέρονται ως 3S- MAXTOR 7Y250 3M - MAXTOR 7Y250 4S - MAXTOR 7Y250.Παίζει κάποιο ρόλο αυτή η διάταξη?

edit: Ξαναέβαλα τον sata δίσκο στο άλλο Pc και με ένα scan disk επανήλθαν όλα τα αρχεία μου.Τώρα όμως μου βγάζει μήνυμα:"File missing or corrupt <windows root>system32\hal.dll"Please re-install a copy of the above file. Mέσω της recovery console έκανα copy το συγκεκριμένο αρχείο από το cd των win xp αλλά παίρνω πάλι το ίδιο μήνυμα.Το format είναι η μόνη λύση? :worry:

Κάποτε που έκανα defrag στον σκληρο δισκο πριν προλαβει να τελειωσει μου επεσε το ρευμα απο την δεη (τοοοσο γκαντεμης). Το αποτελεσμα ηταν οταν ξεκινησα παλι τον υπολογιστη να μου βγαζει το ιδιο μηνυμα με το δικο σου. Το αρχειο hall.dll ειναι ενα αρχειο που κραταει καποιες ρυθμισεις του bios.

Προσπαθησα απεγνωσμενα με το system recovery αλλα και με τις εντολες του dos (fixboot, chkdisk) αλλα τιποτα. Τελος το format δεν το γλιτωσα. Αυτο που σου συστηνω να κανεις ειναι να περασεις σε καποιον σκληρο δισκο ενα fresh copy των windows αφου πρωτα παρεις τα backup που θελεις. Κατοπιν βαζε εναν εναν τους υπολοιπους δισκους προσεχωντας τα Jumber των master - slave να ειναι σωστα.

Κάποτε που έκανα defrag στον σκληρο δισκο πριν προλαβει να τελειωσει μου επεσε το ρευμα απο την δεη (τοοοσο γκαντεμης). Το αποτελεσμα ηταν οταν ξεκινησα παλι τον υπολογιστη να μου βγαζει το ιδιο μηνυμα με το δικο σου. Το αρχειο hall.dll ειναι ενα αρχειο που κραταει καποιες ρυθμισεις του bios.

Προσπαθησα απεγνωσμενα με το system recovery αλλα και με τις εντολες του dos (fixboot, chkdisk) αλλα τιποτα. Τελος το format δεν το γλιτωσα. Αυτο που σου συστηνω να κανεις ειναι να περασεις σε καποιον σκληρο δισκο ενα fresh copy των windows αφου πρωτα παρεις τα backup που θελεις. Κατοπιν βαζε εναν εναν τους υπολοιπους δισκους προσεχωντας τα Jumber των master - slave να ειναι σωστα.

Tελικά το format δεν το γλίτωσα αλλά μικρό το κακό γιατί δεν έσπασε o c που είναι partition μόνο για το λειτουργικό και έτσι δεν έχασα τίποτε.Αυτό που πρόσεξα όμως και από ότι φαίνεται ήταν η αιτία που δεν άνοιγε το Pc ήταν ότι ο sata δίσκος είχε στο root τα αρχεία boot.ini ,ntdetect.com και ntdlr :blink: με ημερομηνία δημιουργίας την ημέρα που αγόρασα το pc.Tώρα πως κατάφεραν αυτοί που έστησαν τα windows να βάλουν αυτά τα αρχεία που κανονικά εγκαθίστανται στο c σε άλλο δίσκο είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν βρήκα ακόμα απάντηση :lol: