Jump to content

νεκρός υπολογιστής

P_papadis
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καταρχήν καλημέρα.

Έχω έναν σταθερό υπολογιστή pentium διπύρηνος στα 3.00Ghz του 2011. Ο αδερφός μου είχε την φαεινή ιδέα να τον ανοίξει και να τον καθαρίσει. Δυστυχώς αντί να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική σκούπα προσεχτικά, χρησιμοποίησε μπιστολάκι μαλλιών για να διώξει την σκόνη. :X :( Το πρόβλημα είναι, όπως ήταν φυσικό, να τον κάψει... :dizzy: Ο υπολογιστής πλέον δεν ανταποκρίνεται καθόλου (δεν ανοίγει καν ούτε ανάβει κάποιο φωτάκι). Έχει καεί το τροφοδοτικό η ο επεξεργαστής? Στην σύνδεση του τροφοδοτικού με το ρεύμα ακούγεται ο ήχος του ρεύματος (ένα τσαφ, νομίζω για την γείωση) άρα λογικά το τροφοδοτικό δουλεύει. Επειδή θα το πάω σε κάποιον τεχνικό (και για να ξερω τι μου γίνεται) θα ήθελα την γνώμη σας πάνω στο θέμα. Ευχαριστώ.

edit: Αν βρίσκεται σε λάθος κατηγορία θα παρακαλούσα τους mod να το μεταφέρουν στην σωστή. Ευχαριστώ.

Edited by P_papadis

Καταρχήν καλημέρα.

Έχω έναν σταθερό υπολογιστή pentium διπύρηνος στα 3.00Ghz του 2011. Ο αδερφός μου είχε την φαεινή ιδέα να τον ανοίξει και να τον καθαρίσει. Δυστυχώς αντί να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική σκούπα προσεχτικά, χρησιμοποίησε μπιστολάκι μαλλιών για να διώξει την σκόνη. :X :( Το πρόβλημα είναι, όπως ήταν φυσικό, να τον κάψει... :dizzy: Ο υπολογιστής πλέον δεν ανταποκρίνεται καθόλου (δεν ανοίγει καν ούτε ανάβει κάποιο φωτάκι). Έχει καεί το τροφοδοτικό η ο επεξεργαστής? Στην σύνδεση του τροφοδοτικού με το ρεύμα ακούγεται ο ήχος του ρεύματος (ένα τσαφ, νομίζω για την γείωση) άρα λογικά το τροφοδοτικό δουλεύει. Επειδή θα το πάω σε κάποιον τεχνικό (και για να ξερω τι μου γίνεται) θα ήθελα την γνώμη σας πάνω στο θέμα. Ευχαριστώ.

edit: Αν βρίσκεται σε λάθος κατηγορία θα παρακαλούσα τους mod να το μεταφέρουν στην σωστή. Ευχαριστώ.

Καλυτερο το μπιστολάκι μαλλιών απο σκουπα,στο κρύο φυσικά.Η σκούπα μπορεί να ρουφήξει εξαρτήματα.

Ελεγξε αν εχει φύγει κάποιο καλώδιο απο την θέση του ή καποιο τζαμπερακι.Αν εχει καει ο επεξεργαστής δεν θα προχώραγε απο το post,εσενα απο οτι καταλαβα δεν φτανει καν στο post.

Δώσε προσοχή πίσω από το τροφοδοτικό, εκεί που βάζεις το καλώδιο ρεύματος μήπως ο διακόπτης on - off είναι σε καμιά τρελή ενδιάμεση φάση. Στη συνέχεια δες όλα τα καλώδια του τροφοδοτικού σου αν είναι ''κουμπωμένα'' εκεί που πρέπει. Δώσε προσοχή στο 4Pin καλώδιο δίπλα στον επεξεργαστή. Επόμενο βήμα είναι να πιέσεις τις μνήμες σου μήπως έχουν ξεκουμπώσει ! Βέβαια αυτό που φαντάζομαι ότι έχεις πάθει :lol::lol::lol::lol: είναι ότι απλά σου έφυγαν τα καλώδια που συνδέονται με τα κουμπάκια και τα λαμπάκια του κουτιού σου. Είναι κάτι άσπρα-κόκκινα-μπλέ-καφέ κάτω κάτω :rolleyes::rolleyes:;) Εαν είναι αυτό δίνοντας το μοντέλο της μητρικής σου στο ιντερνετ βλέπεις την συνδεσμολογία και είσαι ΟΚ. Το να καεί με το πιστολάκι μαλλιών ο επεξεργαστής ή κάτι άλλο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ. Εκτός αν είναι φλογοβόλο ! Α και μην το πας σε τεχνικό, εκτός αν το φέρεις σ εμένα .... Την αμοιβή του πιες την φραπεδάκι παγωμένο στην παραλία με παγωτό (γιατί θα είναι μεγάλη >30 €). Edited by George_Kont

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Θεέ μου, κάθε φορά που φτιάχνεις ένα @##@#$@ δώσε και οδηγίες χρήσεως

Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Καλυτερο το μπιστολάκι μαλλιών απο σκουπα,στο κρύο φυσικά.Η σκούπα μπορεί να ρουφήξει εξαρτήματα.

Ελεγξε αν εχει φύγει κάποιο καλώδιο απο την θέση του ή καποιο τζαμπερακι.Αν εχει καει ο επεξεργαστής δεν θα προχώραγε απο το post,εσενα απο οτι καταλαβα δεν φτανει καν στο post.

Το πιστολάκι μαλλιών δεν έχει λειτουργία κρύου αέρα. Την ηλεκτρική φυσικά την χρησιμοποιείς με προσοχή.

----- προσθήκη μηνύματος 5 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

Δώσε προσοχή πίσω από το τροφοδοτικό, εκεί που βάζεις το καλώδιο ρεύματος μήπως ο διακόπτης on - off είναι σε καμιά τρελή ενδιάμεση φάση. Στη συνέχεια δες όλα τα καλώδια του τροφοδοτικού σου αν είναι ''κουμπωμένα'' εκεί που πρέπει. Δώσε προσοχή στο 4Pin καλώδιο δίπλα στον επεξεργαστή. Επόμενο βήμα είναι να πιέσεις τις μνήμες σου μήπως έχουν ξεκουμπώσει ! Βέβαια αυτό που φαντάζομαι ότι έχεις πάθει :lol::lol::lol::lol: είναι ότι απλά σου έφυγαν τα καλώδια που συνδέονται με τα κουμπάκια και τα λαμπάκια του κουτιού σου. Είναι κάτι άσπρα-κόκκινα-μπλέ-καφέ κάτω κάτω :rolleyes::rolleyes:;) Εαν είναι αυτό δίνοντας το μοντέλο της μητρικής σου στο ιντερνετ βλέπεις την συνδεσμολογία και είσαι ΟΚ. Το να καεί με το πιστολάκι μαλλιών ο επεξεργαστής ή κάτι άλλο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ. Εκτός αν είναι φλογοβόλο ! Α και μην το πας σε τεχνικό, εκτός αν το φέρεις σ εμένα .... Την αμοιβή του πιες την φραπεδάκι παγωμένο στην παραλία με παγωτό (γιατί θα είναι μεγάλη >30 €).

Άλλαξα πριν λίγο το τροφοδοτικό με ένα άλλο και πάλι δεν ανταποκρίνεται. Το κουμπί πίσω φυσικά είναι στο on.

Το τροφοδοτικό είναι κανονικά κουμπωμένο δεν έχει πειραχτεί τίποτα. Τσέκαρα και τα καλώδια του κουμπιού και τον led και είναι όλα οκ. δεν μπορώ να καταλάβω που είναι το πρόβλημα. Ρεύμα από την πρίζα στο τροφοδοτικό πάει 100% τσεκαρισμένο.

Αφού όπως μου είπε δεν πείραξε κανένα άλλο καλώδιο ούτε και έβγαλε τι μπορεί να είναι θα τρελαθώ!

Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Το πιστολάκι μαλλιών δεν έχει λειτουργία κρύου αέρα. Την ηλεκτρική φυσικά την χρησιμοποιείς με προσοχή.

Φυσικά και το μπιστολάκι έχει και κρύο αέρα.ή με κουμπί μπλέ που το κρατας πατημένο ή με την επιλογή 0 στον διακόπτη θερμοκρασίας.Δεν εχω συναντήσει σεσουαρ χωρις ένα απο τους δύο τρόπους.

Φυσικά και το μπιστολάκι έχει και κρύο αέρα.ή με κουμπί μπλέ που το κρατας πατημένο ή με την επιλογή 0 στον διακόπτη θερμοκρασίας.Δεν εχω συναντήσει σεσουαρ χωρις ένα απο τους δύο τρόπους.

Πίστεψέ με αυτό έχει 0-1-2 δηλαδή 2 σκάλες ζεστού αέρα. Κανένα άλλο κουμπί για κρύο αέρα και το αστείο είναι ότι το μπιστολάκι είναι σχετικά καινούργιο.

----- προσθήκη μηνύματος 3 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

Ξεσύνδεσα και ξανά σύνδεσα τα κουμπιά (on-reset-2 led) σύμφωνα με το διάγραμμα που έχει πάνω η μητρική. Τα κουμπιά μπήκαν πάλι όπως και πριν αλλά το πρόβλημα συνεχίζει. Επίσης έβγαλα το κουμπί on από το κλιπ του (ανοίγοντας και το μπροστινό καπάκι) άλλα και πάλι τίποτα.

Να προσπαθήσουμε να δούμε όλες τις μεταβλητές της εξίσωσης μία μία...

Ξεκινάω με δεδομένο ότι δεν είναι τροφοδοτικό αφού είπες ότι το άλλαξες (με καινούργιο ?) και εξακολουθεί να μην λειτουργεί.

1)Ερώτηση: Τελευταία φορά που λειτούργησε κανονικά το PC πότε ήταν ? Πριν το καθάρισμα λειτουργούσε κανονικά και χωρίς να αλλαχθεί τίποτα (πέραν του καθαρίσματος) σταμάτησε να λειτουργεί ?

2) Ερώτηση: Με θερμό αέρα το φύσηξε ? Και αν ναι φύσηξε και τα blowers (ανεμηστηράκια) ?

Ο θερμός αέρας μπορεί να καταστρέψει μια μητρική. Και τα blowers δεν πρέπει να τα φυσάς γιατί καίγεται το πηνίο τους και μετά δεν λειτουργούν.

Τσέκαρε ξανά τα όλα τα καλώδια να είναι συνδεδεμένα σωστά. Άλλαξε και το καλώδιο της τροφοδοσίας (αν δεν το έχεις ήδη κάνει). Τσέκαρε και την μπρίζα ότι λειτουργεί για καλό και κακό...

Από προσωπική εμπειρία :

Καμμένη μητρική από λάθος αποθήκευση σε μέρος με 45 βαθμούς κελσίου για 1 μήνα. Η θερμοκρασία με το ζόρι να έφθασε σε κάποιες φάσεις τους 50. Αλλά η μακρά παραμονή σε τέτοιο περιβάλλον κατέστρεψε την μητρική. Έγινε έλεγχος και αντικατάσταση της. ευτυχώς εκτός της μητρικής και του σκληρού δίσκου τα άλλα παρελκόμενα ενός pc είναι ανθεκτικά σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Π.Α.Ο.Κ. Θύρα 4

Αγαπάτε Αλλήλους

Να προσπαθήσουμε να δούμε όλες τις μεταβλητές της εξίσωσης μία μία...

Ξεκινάω με δεδομένο ότι δεν είναι τροφοδοτικό αφού είπες ότι το άλλαξες (με καινούργιο ?) και εξακολουθεί να μην λειτουργεί.

1)Ερώτηση: Τελευταία φορά που λειτούργησε κανονικά το PC πότε ήταν ? Πριν το καθάρισμα λειτουργούσε κανονικά και χωρίς να αλλαχθεί τίποτα (πέραν του καθαρίσματος) σταμάτησε να λειτουργεί ?

2) Ερώτηση: Με θερμό αέρα το φύσηξε ? Και αν ναι φύσηξε και τα blowers (ανεμηστηράκια) ?

Ο θερμός αέρας μπορεί να καταστρέψει μια μητρική. Και τα blowers δεν πρέπει να τα φυσάς γιατί καίγεται το πηνίο τους και μετά δεν λειτουργούν.

Τσέκαρε ξανά τα όλα τα καλώδια να είναι συνδεδεμένα σωστά. Άλλαξε και το καλώδιο της τροφοδοσίας (αν δεν το έχεις ήδη κάνει). Τσέκαρε και την μπρίζα ότι λειτουργεί για καλό και κακό...

Από προσωπική εμπειρία :

Καμμένη μητρική από λάθος αποθήκευση σε μέρος με 45 βαθμούς κελσίου για 1 μήνα. Η θερμοκρασία με το ζόρι να έφθασε σε κάποιες φάσεις τους 50. Αλλά η μακρά παραμονή σε τέτοιο περιβάλλον κατέστρεψε την μητρική. Έγινε έλεγχος και αντικατάσταση της. ευτυχώς εκτός της μητρικής και του σκληρού δίσκου τα άλλα παρελκόμενα ενός pc είναι ανθεκτικά σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Έχω δεύτερο υπολογιστή στο σπίτι (core2duo 1.80Ghz 2007) και έβαλα το τροφοδοτικό του αλλά δεν δούλεψε. Το γύρισα πάλι στην θέση του και τσέκαρα αν δουλεύει με το ίδιο καλώδιο και πρίζα και δούλεψε. (ο δεύτερος υπολογιστής δουλεύει κανονικά στην ίδια πρίζα με το ίδιο καλώδιο.)

1) το μηχάνημα δούλεψε κανονικά τελευταία φορά χθες το απόγευμα. Σήμερα δεν άνοιξε καθόλου πριν το καθάρισμα. Δεν έχει πειραχτεί τίποτα (ξεσύνδεση καλωδίων κτλ) απλά το φύσηξε με το πιστολάκι.

2) το φύσηξε με θερμό αέρα καθώς το μπιστολάκι δεν διαθέτει λειτουργιά κρύου αέρα. Επίσης φύσηξε και τα ανεμιστιράκια

Ο υπολογιστής δεν δουλεύει σε περιβάλλων με υψηλές θερμοκρασίες και ούτε παράγει ο ίδιος (το τσεκάρω με το πρόγραμμα speccy )

Η μητρική έχει ledaki και ανάβει κανονικά. Επίσης το μπιστολάκι παράγει αρκετά ζεστό αέρα από ότι παρατήρησα.

Δοκίμασε να βγάλεις τις μνήμες και να τον ανάψεις χωρίς αυτές και αν γίνεται να τις δοκιμάσεις και στον άλλον υπολογιστή.

Νίκος

Κάτοχος Samsung Galaxy S10+ (Android 10 Official).

- 001 με την όπισθεν

Δοκίμασε να βγάλεις τις μνήμες και να τον ανάψεις χωρίς αυτές και αν γίνεται να τις δοκιμάσεις και στον άλλον υπολογιστή.

Το έκανα και αυτό έβγαλα την μια μνήμη ram και τον άναψα αλλά και πάλι τίποτα. Ο ένας υπολογιστής φοράει ddr2 μνήμες και ο άλλος ddr3 οπότε αδύνατο να τις αλλάξω.

Το μηχάνημα φοράει:

μητρική: ASUS P5G41T-M LX

επεξεργαστής: INTEL PENTIUM DUAL CORE E5700 3.00GHZ LGA775

σκληρός: Western Digital Caviar Blue 500GB SATA ( WD5000AAKX )

μνήμη: 1x2GB Ram Kingston

τροφοδοτικό: T&P DHK 450W

καρτα γραφικών: ενσωματωμένη

μερικές φώτο:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34637662/20140725_125035.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34637662/20140725_125044.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34637662/20140725_125053.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34637662/20140725_125108.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34637662/20140725_125146.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34637662/20140725_125159.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34637662/20140725_125207.jpg

----- προσθήκη μηνύματος 3 λεπτά μετά την υποβολή του προηγούμενου -----

Φαίνεται σαν το κουμπί on του υπολογιστή να μην στέλνει σήμα για να ξεκινήσει αλλά νομίζω είναι απίθανο να χάλασε το κουμπί η το καλώδιο.

Μήπως βραχυκυκλώνει το κουτί και δεν ξεκινάει ; (Προς George_Kont )

Α, και ένας κανόνας (δεν ισχύει πάντα): Ότι δουλεύει δεν το πειράζουμε.

Νίκος

- 001 με την όπισθεν

Kαθαρισμο ομως πρεπει να κανεις Νικο μια φορα το 6μηνο-12μηνο :)

Πρωτη μου σκεψη πηγε σε καμμενη μητρικη Η μην εβγαλε καποιο καλωδιακι πχ ανεμιστηρα η του κουμπιου

Learn Colemak, the better keyboard layout! :happy:

Μην αφήνεις τα μικρά μυαλά να σε πείσουν ότι τα όνειρα σου είναι πολύ μεγάλα.

Δηλαδή τον σταθερό της μαμάς μου που έχει να καθαριστεί κοντά 5-6 χρόνια μην πω και παραπάνω (τελευταία φορά τον άνοιξα προχθές να αλλάξω κάρτα γραφικών και σκόνη ναι μεν είχε αλλά λίγη και δεν τον καθάρισα), και όμως δουλεύει άριστα ούτε σβήνει από θερμοκρασίες (στο 60-70 είναι όταν παίζει).

Νίκος

- 001 με την όπισθεν

Καμια δικλείδα του τύπου ανοιχτό καπάκι δεν ανάβει το μηχάνημα παιζει;

Δοκίμασες το τροφοδοτικό του χαλασμενου στον καλό;

Και ο δικος μου δουλευε μια χαρα τα πρωτα 4 χρονια που τον ειχα και δεν τον ειχα καθαρισει ποτε :) Ε μολις τον καθαρισα ειδα διαφορα, και ειδικα στην θερμοκρασια :) 70 βαθμοι πχ ειναι πολλοι, εξαρταται και τον επεξεργαστη η τα παιχνιδια βεβαια...

Learn Colemak, the better keyboard layout! :happy:

Μην αφήνεις τα μικρά μυαλά να σε πείσουν ότι τα όνειρα σου είναι πολύ μεγάλα.

Μήπως βραχυκυκλώνει το κουτί και δεν ξεκινάει ; (Προς George_Kont )

Α, και ένας κανόνας (δεν ισχύει πάντα): Ότι δουλεύει δεν το πειράζουμε.

Τελικά δεν θα πιστέψετε γιατί δεν ξεκινούσε ο υπολογιστής. Πήγε και έσφιξε τις βίδες που κρατάνε την μητρική τέρμα με αποτέλεσμα να ακουμπάει στο κουτί και να βραχυκυκλώνει!! :lol: Το κατάλαβα όταν έβγαλα την μητρική εντελώς από το κουτί και την ξανανέβαινα με 2 από τις 6 βίδες και μόλις πάτησα το κουμπί το μηχάνημα πήρε μπροστά.:lol: . Τελικά έβαλα 4 από τις 6 βίδες να κρατάνε την μητρική και ο υπολογιστής δουλεύει κανονικά! :lol::lol: Ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις και τις συμβουλές που μου δώσατε. Μετά από όλο αυτό θα δέσω το κουτί με αλυσίδες και θα του βάλω και λουκέτο!! :lol::lol::lol::lol:

Δηλαδή τον σταθερό της μαμάς μου που έχει να καθαριστεί κοντά 5-6 χρόνια μην πω και παραπάνω (τελευταία φορά τον άνοιξα προχθές να αλλάξω κάρτα γραφικών και σκόνη ναι μεν είχε αλλά λίγη και δεν τον καθάρισα), και όμως δουλεύει άριστα ούτε σβήνει από θερμοκρασίες (στο 60-70 είναι όταν παίζει).

Νικο όσο για την σκόνη παίζει μεγάλο ρόλο και η περιοχή που μένεις. πχ στο χωριό μου ο υπολογιστής γεμίζει σκόνη για πλάκα και θέλει κάθε 2μηνο άνοιγμα και φύσημα με κομπρεσέρ αέρα. Αντίθετα ο υπολογιστής στο σπίτι θέλει καθε χρόνο και αν! ;)

Τελικά δεν θα πιστέψετε γιατί δεν ξεκινούσε ο υπολογιστής. Πήγε και έσφιξε τις βίδες που κρατάνε την μητρική τέρμα με αποτέλεσμα να ακουμπάει στο κουτί και να βραχυκυκλώνει!! :lol: Το κατάλαβα όταν έβγαλα την μητρική εντελώς από το κουτί και την ξανανέβαινα με 2 από τις 6 βίδες και μόλις πάτησα το κουμπί το μηχάνημα πήρε μπροστά.:lol: . Τελικά έβαλα 4 από τις 6 βίδες να κρατάνε την μητρική και ο υπολογιστής δουλεύει κανονικά! :lol::lol: Ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις και τις συμβουλές που μου δώσατε. Μετά από όλο αυτό θα δέσω το κουτί με αλυσίδες και θα του βάλω και λουκέτο!! :lol::lol::lol::lol:

Θα σου πρότεινα να βάλεις ροδελίτσες από ένα χαζο - υλικό, που υπάρχουν για τις μητρικές (στα κουτάκια με τις καινούργιες υπάρχουν) και να βάλεις όσες περισσότερες βίδες μπορείς.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Θεέ μου, κάθε φορά που φτιάχνεις ένα @##@#$@ δώσε και οδηγίες χρήσεως

Και ο δικος μου δουλευε μια χαρα τα πρωτα 4 χρονια που τον ειχα και δεν τον ειχα καθαρισει ποτε :) Ε μολις τον καθαρισα ειδα διαφορα, και ειδικα στην θερμοκρασια :) 70 βαθμοι πχ ειναι πολλοι, εξαρταται και τον επεξεργαστη η τα παιχνιδια βεβαια...

Είναι ένας amd athlon xp, παιχνίδια του facebook candy crash, diamond digger, farm heroes τέτοια.

Νίκος

- 001 με την όπισθεν