Είσαι ανίδεος, πραγματικά. Κατ' αρχάς στα windows όταν κάνεις format , δε γράφει 0 ή 1 ή random data στο δίσκο, γιατί αν το έκανε θα ήθελες ενδεικτικά μια ώρα για δίσκο των 320Gb μόνο για φορμάρισμα. Από default κάνει quick format (φυσικά δίνεται η επιλογή να κάνεις full wipe). Αυτό που γίνεται είναι απλά να διαγράφει το file table και να φτιάχνει ένα καινούριο.
Άρα όλοι από πάνω το περνάτε χωρίς να το γνωρίζετε.
Όσον αφορά τις εφαρμογές, μια χαρά δουλεύουν και αν την περάσεις από πάνω. Γιατί πχ αν έχει ξεμείνει ένα αρχείο από προηγούμενη έκδοση, το οποίο δε χρησιμοποιείται στην καινούρια, πολύ απλά δε θα δημιουργήσει κάποιο θέμα, γιατί δε θα προβλέπεται η χρήση του από τη νέα έκδοση.
Κανονικά μπορείς να κάνεις dirty flash για να περάσεις μια νέα έκδοση της ρομ που φοράς. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρω πιο κάτω, ενδείκνυται να γίνεται full wipe. Επειδή βαριέμαι να μεταφράζω, παραθέτω και τι κάνει το κάθε wipe για να μην λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του. Και επειδή το android είναι linux based, αν είχες ποτέ χρησιμοποιήσει θα γνώριζες ότι το home (data στην δικιά μας περίπτωση) είναι cross-distro.
Τέλος όσον αφορά το full wipe, παραθέτω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει:
1) Συχνά πυκνά οι χρήστες δεν ασχολούνται καν με τις οδηγίες εγκατάστασης που δίνει ένας developer. Για το λόγο αυτό οι devs λένε απλά full wipe, ώστε να εξασφαλίσουν πως δε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
2) Όταν οι χρήστες έχουν αλλάξει σημαντικά το core Ui framework με mods, όπως custom theme, νέα γραφικά στο window shade ή νέες πληροφορίες στη status bar. Όταν εγκατασταθούν τέτοια Mods, τα δεδομένα που δημιουργούν αυτά τα frameworks δεν ταιριάζουν με τη δομή του στοκ framework. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα Force Close, reboot loops κ.α. Η πιο εύκολη λύση είναι πάλι να πεις στο χρήστη να κάνει full wipe.
3) Αυτοί είναι οι πιο κοινοί λόγοι. Πιο σπάνια ένα full wipe χρειάζεται όντως όταν ο developer έχει κάνει ουσιαστικές αλλαγές στο core system framework. Αυτά τα νέα framework APKs είναι μη συμβατά με την εσωτερική δομή των data files που δημιουργήθηκαν από την έκδοση της ρομ που είχες.
4) Τέλος οι χρήστες κάνουν Backup όλα τα system apks με Titanium Backup και λόγω χαζομάρας πάνε και κάνουν restore μετά από εγκατάσταση νέας ρομ. Ακόμα και αν τα data από παλιά APKs είναι συμβατά με τα νέα APKs, αυτό δε σημαίνει ότι το σύνολο των διαφορετικών εκδόσεων APKs είναι συμβατές μεταξύ τους. Αν δεν έχουν πράσινο ή άσπρο χρώμα στο titanium, προφανώς και δεν πρέπει να το κάνεις backup.