Jump to content

VEL15

Members
  • Δημοσιεύσεις

    3
  • Εγγραφή

  • Αξιολογήσεις

    0%

About VEL15

  • Ημ. Γέννησης Απρίλιος 6

Κινητή τηλεφωνία

  • Δίκτυο κινητής
    Cosmote - Ελλάδα

VEL15's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Φήμη

  1. Παραθέτω ένα απόσπασμα από τον πρώην υπουργός Υγείας Κώστα Στεφανή. Διάβασέτο .Αξίζει το χρόνο σου. ΕΓΩ, ο πρώην υπουργός Υγείας: «Είμαι εδώ ως το ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα.Οταν έπαθα το πρώτο "εμφραγματάκι", είχε ήδη αρχίσει ύπουλα η δυσχέρεια της αναπνοής και ο βήχας, ο λεγόμενος τσιγαρόβηχας, και η αρχή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.Δύο χρόνια αργότερα, κάτω από συνθήκες που εγώ δεν έχω φυσικά προσωπικό βίωμα -αλλά γνώση έχει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και γιατρός μου- είχα την πρώτη ανακοπή και την "αναίμακτη" επέμβαση παράκαμψης "μπάι-πας". Και για να μην πολυλογώ, αναφέροντας τα ενδιάμεσα επεισόδια, καταλήγω στην τελευταία -προ διετίας- συνέπεια, δηλαδή τον καρκίνο του πνεύμονα».Τα προσωπικά του «παθήματα» εξαιτίας του καπνίσματος, ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρας κατά του Καπνίσματος ο ακαδημαϊκός-καθηγητής και πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «ένα από τα πιο πειστικά παραδείγματα των συνεπειών του καπνίσματος...». Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει το τσιγάρο ως τον υπ' αριθμό ένα δολοφόνο της ανθρωπότητας!30% των θανάτωνΟπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα το 30% των θανάτων σε άτομα ηλικίας 35-69 ετών οφείλονται στο κάπνισμα ενώ αντίστοιχο ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από καρκίνους (30%), οφείλονται στην ίδια αιτία. Οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές, τονίζουν οι ειδικοί.Για το θέμα μίλησαν επίσης χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Κρεμαστινός, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Χ. Μπουντούλας και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κορίνθου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας Β. Πυργάκης, ενώ παρουσίασαν τον δεκάλογο που προτείνει η Εταιρεία για την καταπολέμηση του καπνίσματος.Στη χώρα μας, ανέφερε ο κ. Κρεμαστινός, υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Επιπλέον, άλλοι 1.000 πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα, ενώ τουλάχιστον 1.000 συμπατριώτες μας σε ετήσια βάση παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξαιτίας του καπνίσματος!Και στη συμπεριφορά Μεταξύ άλλων, παρουσίασε έρευνα, που έδειξε ότι νήπια τα οποία εξετέθησαν στον καπνό τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής τους, εμφανίζουν μεγαλύτερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με τους συνομήλικούς τους που δεν είχαν την ίδια «τύχη». Επίσης, τα εκτεθειμένα στον καπνό παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες για επιθετική συμπεριφορά, ενώ αντίθετα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν ευχάριστα παιχνίδια και κοινωνικές συναναστροφές
  2. Ένας καπνιστής από έναν μη καπνιστή είναι μία τζούρα μακριά .Δυστυχώς αυτή είναι μεγάλη αλήθεια. Από την στιγμή που θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να το ξαναβάλει στο στόμα σου είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιστρέψεις στα τσιγάρα που έκανες πριν το κόψεις .Εγώ αυτό κατάλαβα.Όσο και αν νομίζεις πως θα το ελέγξεις.Όταν το είχα κόψει σχεδόν κάθε μέρα το σκεφτόμουνα.Όχι τον βήχα , τα φλέματα , το άγχος για να το κόψω,τις μεταμεσονύχτιες βόλτες να βρώ περίπτερο ανοιχτό ,αλλά μόνο την ¨απόλαυση¨που νόμιζα ότι μου προσφέρει.Κατέληξα ότι άν το κόψεις μάλλον κάθε μέρα θα το σκέφτεσαι .Η τελική λύση δεν είναι να φτάσεις σε κάποια χρονική στιγμή που να μην το σκέφτεσαι, αλλά να συνηθήσεις να ζείς συνέχεια με την σκέψη του, μέχρι να γίνει συνήθεια μόνον αυτή η σκέψη και όχι η πραγματική έλλειψη.Νομίζω ότι γενικά αυτό συμβαίνει και όταν χάνεις οτιδήποτε που αγαπάς ή έχεις εξάρτηση.Τα προβλήματα δεν λύνονται πάντα .Μαθαίνουμε να ζούμε φυσιολογικά με αυτά.
  3. Μετά απο 15 χρόνια φανατικού καπνίσματος (2 πακέτα + την ημέρα και σε περίπτωση βραδινής εξόδου 4+) κατάφερα να το κόψω για τεσσεράμισι χρόνια περίπου.Το ξανάρχισα πριν ενάμιση χρόνο και τώρα είμαι πάλι ¨άκαπνος¨ για 1 μήνα 25 ημέρες 21 ώρες 14 λεπτά και πενήντα δευτερόλεπτα (Quit Counter) .Θέλει καθημερινή πάλη με τον εαυτό σου .Σαν ναρκωτικό που είναι πιστεύω πως ο εγκέφαλος δεν το ξεχνά ποτέ .Απλά δυναμώνεις μέρα με την μέρα και η πάλη γίνεται όλο και ευκολότερη.Δεν πρέπει να λιποψυχήσεις και κάποια στιγμή ξεφεύγεις από την παγίδα .Αυτό θυμάμαι από την πρώτη μου εμπειρία και αυτό προσπαθώ να επαναλαμβάνω στον εαυτό μου για να αντέξω.Κάποια στιγμή μετά από πολύ αγώνα γίνεται πολύ πιο εύκολο.Και αυτή είναι η αλήθεια.Πολλά μπράβο σε όποιον τα κατάφερε και καλή δύναμη σε αυτούς που τώρα προσπαθούν.
×
×
  • Create New...