Πραγματικά πιστεύω ότι με τις γνώσεις του CCNA μπορεί κάποιος να κάνει troubleshoot ένα router και μια υποδομή με switches. Επιπλέον έχει τις δυνατότητες:
1. Να μπορεί να φορτώσει ένα νέο IOS λειτουργικό σύστημα σε ένα router με αυξημένες δυνατότητες.
2. Να συνδεθεί στο γραφικό περιβάλλον αφού κάνει τα βασικά settings στον router (SDM) από όπου μπορεί να κάνει και πολύ περισσότερα πράγματα (harden the router, implement SSH, start the firewall, site-to-site VPN).
3. Να "σπάσει" τον κωδικό του router συνδεόμενος μέσω κονσόλας.
4. Να "πάρει" backup τα βασικά αρχεία του router σε περίπτωση που συμβεί κάποια αναποδιά.
Επιπλέον με χρήση simulator μπορούν να γίνουν τα περισσότερα πράγματα του CCNA εκτός από την εγκατάσταση, αναγνώριση και σύνδεση interfaces, εξοικείωση με καλώδια, "σπάσιμο" του password. Τέλος με τον simulator γίνεται και η δοκιμαστική χρήση τεχνολογιών όπως είναι το Frame-Relay που με πραγματικούς routers απαιτεί δυσκολότερο setup.
Προσωπικά τα βιβλία πιστεύω ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τελείως το Curriculum της Cisco στην περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος έχει κάποιες βασικές γνώσεις χωρίς να κουράσουν γιατί δεν επαναλαμβάνουν αρκετές φορές τα ίδια όπως γίνεται στο Curriculum. Από βιβλία μου άρεσε καλύτερα του Deal (εκδόσεις McGraw-Hill). Ο εκπαιδευτής πάντως είναι αναντικατάστατος για να εξηγήσει καλά το subnetting καθώς και τις access-lists.
Καλή Ανάσταση