ComputersNews

Apple: Μας εντυπωσιάζει με το νέο της M2 Ultra με διπλούς πυρήνες CPU και GPU

0

Δυόμισι χρόνια μετράμε από την εποχή που πάρθηκε η τολμηρή τότε απόφαση από την Apple να κάνει τη μετάβαση στις δικές της CPU, αλλά τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά γρήγορα. Σήμερα η εταιρεία αποκάλυψε το M2 Ultra το οποίο τροφοδοτεί την πιο πρόσφατη ανανεωμένη σειρά επιτραπέζιων υπολογιστών MacStudio και Mac Pro. Ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις του M2 βρέθηκαν αποκλειστικά σε φορητούς υπολογιστές, η Apple κατάφερε να αναπτύξει την παραλλαγή Ultra και να πραγματοποιήσει κάποια σοβαρά άλματα στην απόδοση. Είναι κυριολεκτικά δύο chip M2 Max κολλημένα μεταξύ τους, παρόμοια με την αρχιτεκτονική του M1 Ultra που ουσιαστικά είναι σαν να συνυπάρχουν δύο M1 Max στην ίδια συσκευασία.

Στα χαρτιά, το M2 Ultra είναι ένα τεράστιο άλμα από το M2 Max που βρίσκεται στο MacBook Pro. Ο αριθμός πυρήνων έχει διπλασιαστεί από 12 σε 24, οι πυρήνες GPU διπλασιάζονται με έως και 76 διαθέσιμους στο high-end μοντέλο και η υποστήριξη RAM αυξάνει από 96 σε 192 GB με 800 GB/s εύρος ζώνης. Ομολογουμένως, σχεδόν κανείς δεν χρειάζεται τόση RAM, αλλά είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι είναι μια επιλογή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το M1 περιοριζόταν σε μόλις 16 GB ενοποιημένης μνήμης όταν κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020, αυτή είναι μια τεράστια βελτίωση. Το Neural Engine λαμβάνει παρόμοια ώθηση και θα πρέπει να φέρει ταχύτητες επεξεργασίας 40% ταχύτερες από εκείνες του M2 Max.

Η Apple αφιέρωσε αρκετά λεπτά για να μιλήσει σχετικά με τις  δυνατότητες πολυμέσων των νέων της chip’s, επικαλούμενη  την ικανότητα εκτέλεσης 22 ροών 8Κ πλάνα ProRes ταυτόχρονα. Το Mac Pro επιλέχθηκε ειδικά για την ισοδύναμη ισχύ επτά καρτών Afterburner στις οποίες βασίστηκε το Mac Pro με βάση την Intel για την επιτάχυνση βίντεο.

Ωστόσο, σε επίπεδο επέκτασης το M2 Ultra ξεχωρίζει από τους προκατόχους του που εστιάζουν σε φορητούς υπολογιστές. Υπάρχει ενσωματωμένο WiFi 6e, Bluetooth 5.3 και 10 Gb Ethernet (διπλό Ethernet 10 Gb στο Mac Pro), αλλά και χώρο για έως και οκτώ θύρες Thunderbolt 4 στο Mac Pro και έξι υποδοχές PCIe 4ης γενιάς. Η επέκταση PCI είναι κάτι σαν αναγκαιότητα για οποιονδήποτε επιτραπέζιο υπολογιστή επαγγελματικού επιπέδου και κάτι που δεν είχε φτάσει ακόμα στις μηχανές Apple Silicon. Για να διεισδύσει η Apple Silicon στην αγορά των σταθμών εργασίας, θα έπρεπε να προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να προσθέτουν κάρτες ήχου προηγμένης τεχνολογίας ή 3D επιταχυντές για την απόδοση σύνθετων μοντέλων.

Η κυκλοφορία του M2 Ultra μαζί με το ανανεωμένο Mac Pro ολοκληρώνει επιτέλους την πολυετή μετάβαση της Apple από τα chip’s της Intel στο δικό της μοντέλο. Η εταιρεία μιλάει για ένα μεγάλο παιχνίδι για τα πλεονεκτήματα των εγχώριων chip’s της, αλλά μένει να δούμε πόσο επιτυχημένη θα είναι να διεισδύσει στο υψηλότερο άκρο της αγοράς.

[via]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like