NewsΤηλεπικοινωνίες

Στο 85,7% η κάλυψη του 5G στην Ελλάδα – Ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

2

Το 5G Observatory έδωσε στη δημοσιότητα τη νεότερη αναφορά του -τη 19η κατά σειρά- που αποτελεί μια ανεξάρτητη, εξαμηνιαία περίληψη των εξελίξεων στην ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιολογώντας την πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως αναφέρεται σε αυτή τη μελέτη, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν, πλέον, εμπορικά διαθέσιμη υπηρεσία 5G, τουλάχιστον σε ένα μέρος τους. Συνολικά, σχεδόν 346.000 σταθμοί βάσης 5G είναι πλέον ενεργοί στην ΕΕ, ενώ ο πιο συνηθισμένος τύπος σταθμού βάσης 5G χρησιμοποιεί ζώνες 4G σε μια διαμόρφωση Dynamic Spectrum Sharing (DSS).

Την ίδια στιγμή, περίπου το 81% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεται από τουλάχιστον ένα βασικό δίκτυο 5G (σύμφωνα με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2022), με το ποσοστό να παραμένει αμετάβλητο από την αναφορά του Απριλίου (η επόμενη αναφορά έχει προγραμματιστεί να δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του 2023).

Μεταξύ των κρατών – μελών, η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση του πίνακα, με το ποσοστό της κάλυψης για τα 5G δίκτυα να ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να φτάνει στο 85,7%, καλύπτοντας έναν πληθυσμό 8.905.158 ατόμων. Σημειώνεται πως στην πρώτη θέση του πίνακα βρίσκεται η Κύπρος, με 100% κάλυψη, μαζί με Μάλτα και Ολλανδία, ενώ ακολουθούν Ιταλία, Δανία, Φιλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Λιθουανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Τσεχία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Εσθονία, Λετονία, Βέλγιο, Ρουμανία και Σουηδία.

Για τα 5G corridors, αναφέρεται πως «η A1 Bulgaria ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2023 την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του 5G corridor με την Ελλάδα, που εκτείνεται μεταξύ Σόφιας και Αθήνας. Το έργο 5G SEAGUL πραγματοποιείται από κοινού με τη WINGS ICT Solutions και την Cosmote και θα συνδυάζει τόσο non-standalone όσο και standalone δίκτυα 5G».

Η έκθεση προβλέπει πως η κάλυψη του 5G στην ΕΕ θα φτάσει το 97% στα τέλη του 2023. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη ιδιωτικών τοπικών δικτύων 5G αυξάνεται, με περισσότερες από 20 νέες υλοποιήσεις να εντοπίζονται από τη συγκεκριμένη έρευνα. Ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτό. Τα 5G verticals φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα σε λιμάνια, όπως σε Βέλγιο, Εσθονία, Γερμανία και Ισπανία.

Στις διεθνείς εξελίξεις, αναφέρεται πως η Νότια Κορέα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό σταθμών βάσης 5G ανά 100.000 κατοίκους, με περίπου πέντε φορές περισσότερους από την ΕΕ και σχεδόν 14 φορές περισσότερους από τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει τη μεγαλύτερη ποσότητα φάσματος στην περιοχή mmWave (28 GHz), με συνολικά 4950 MHz εκχωρημένα σε παρόχους. Η μεγαλύτερη ποσότητα φάσματος 5G που έχει εκχωρηθεί στην Ευρώπη βρίσκεται στη μεσαία ζώνη (3,6 GHz), ακολουθούμενη από τη χαμηλή ζώνη των 700 MHz.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like