EventsNews

Samsung Salon d’ AI: Αποκρυπτογραφώντας το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης! (Galaxy Unpacked @Paris)

0

Η AI αποτελεί σήμερα το πιο “hot” τεχνολογικό trend, καθώς η διάδοση και η περαιτέρω ανάπτυξη της μεταβάλλει πλήρως τις δομές και το status quo της ανθρώπινης κοινωνίας αλλά και ύπαρξης. Πρόκειται για μια «επανάσταση» που δεν έχει συντελεστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανθρωπότητα, αλλά παράλληλα εγείρει και μια σειρά από προκλήσεις και ερωτήματα που καλούνται να βρουν λύση, αλλά και υπαρκτούς κινδύνους. Η Samsung αν μη τι άλλο είναι η εταιρεία της υψηλής τεχνολογίας, η οποία πρωτοστατεί σε αύτη την «επανάσταση» διαμορφώνοντας το μέλλον και καθορίζοντας μέσω των mobile συσκευών της, τον τρόπο που εκλαμβάνουμε τη χρήση και τις δυνατότητες της στην καθημερινότητα μας.

Με το Galaxy AI να βρίσκεται πλέον σε περισσότερες από 100 εκατομμύρια mobile συσκευές (με τον στόχο να είναι οι 200 εκατομμύρια devices στο κοντινό μέλλον), ο κορεατικός κολοσσός της τεχνολογίας οδηγεί τις εξελίξεις και δίνει το δικό του στίγμα για το «αύριο» και στο πρόσφατο Galaxy Unpacked που έλαβε χώρα στο Παρίσι (και είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε από κοντά), η Samsung διοργάνωσε το Salon d’ AI, ένα ξεχωριστό side-event στο πλαίσιο του Galaxy Unpacked, στο οποίο στελέχη, leaders της τεχνολογίας και ακαδημαϊκοί ανέλυσαν τις απόψεις τους για το τι «μέλλει γενέσθαι» και για το ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως κοινωνία, ενώπιον αυτής της ασύλληπτης και εξαιρετικά ραγδαίας ανάπτυξης που αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στο εξαιρετικό panel που συντόνισε η Carolina Milanesi (CEO και founder της Heart of Tech) συμμετείχαν οι Dr. Won-Joon Choi (Executive Vice President, Head of Mobile R&D Office, Mobile eXperience Electronics) και Daehyun Kim (Executive Vice President & Head of Global AI Center) της Samsung Electronics, o Don McGuire (Chief Marketing Officer της Qualcomm), η Jenny Blackburn (VP της Google – Gemini Experiences και Google Assistant), ο ακαδημαϊκός Dr. Chris Brauer (Goldsmiths, University of London) και η Karine Perset (OECD.AI / Head of AI Unit) πραγματοποιήθηκε μια διεισδυτική ματιά στην δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της εν λόγω εποικοδομητικής συζήτησης, αναλύθηκαν τρεις θεματικές: η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο κομμάτι του mobile AI, η ανοικτού τύπου συνεργασία ανάμεσα στις εταιρείες τεχνολογίας και τέλος οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα πρέπει να υπάρχουν για να περιορίσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους που απορρέουν από την τεράστια ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Dr. Won-Joon Choi

Στο κεντρικό πυρήνα του panel αναλύθηκαν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που διεξήγαγε η Samsung και στην οποία καταγράφηκαν μα σειρά από ενδιαφέροντας στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν τη σχέση μας με τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ειδικότερα, η Samsung διεξήγαγε έρευνα σε 5.000 άτομα ηλικίας 18+ από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να κατανοήσει καλύτερα τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ της ποιότητας ζωής και της προθυμίας χρήσης του mobile AI σε μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, τις κοινωνικές σχέσεις και τη σωματική υγεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αποκαλυπτικά, καθώς έδειξαν ότι όσοι χρησιμοποιούν συχνά της λειτουργίες του mobile AI αναφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής από εκείνους που την χρησιμοποιούν σπανίως. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες της κινητής AI, με πολλούς να αναφέρουν ότι θα υιοθετήσουν ακόμα περισσότερο τις λειτουργίες του mobile AI στο μέλλον. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς (52%) συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι σκοπεύουν να υιοθετήσουν ακόμα περισσότερο το mobile ΑΙ στο εγγύς μέλλον, ενώ το 46% των ανθρώπων είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν την AI στο smartphone τους, με την χρήση AI σε υπολογιστές να ακολουθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 32%. Σε επίπεδο χρήσης, το 53% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι βασίζονται στην ΑΙ για να γίνονται πιο παραγωγικοί στην digital καθημερινότητά τους, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 50% συμφώνησε ότι χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να πραγματοποιεί σημειώσεις στο πλαίσιο επαγγελματικών meetings και συζητήσεων. Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών ΑΙ εμφανίζεται στην Κορέα (όπου οι users είναι πιο δεκτικοί απέναντι στην ΤΝ), ενώ το μικρότερο στη Μεγάλη Βρετανία (όπου οι χρήστες είναι περισσότερο σκεπτικοί και επιφυλακτικοί).

Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, οι ομιλητές που συμμετείχαν στο panel ανέδειξαν την ανάγκη για τον «εκδημοκρατισμό» της Τεχνητής Νοημοσύνης, πράγμα που με πιο απλά λόγια σημαίνει μια ΑΙ, η οποία θα γίνει κτήμα και «αγαθό» όλων των ανθρώπων. Στόχος άλλωστε της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της ΤΝ είναι να περνάμε από το κομμάτι της καινοτομίας σε αυτό της πραγματικής και πρακτικής χρησιμότητας, φέρνοντας στο επίκεντρο την απλοποίηση των διαδικασιών και της βελτιστοποίησης της συνολικής εμπειρίας που χαρίζει η ΤΝ μέσα από μια mobile συσκευή. Παράλληλα, οι ομιλητές παραδέχθηκαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι κάτι το «νέο» αλλά προϋπήρχε εδώ και χρόνια και ότι ήταν η ανάπτυξη της Generative AI, η οποία ουσιαστικά έδωσε το boost – την έκρηξη –  που βλέπουμε σήμερα. Σε τεχνικό επίπεδο, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι θα πρέπει να έχουμε την ύπαρξη ενός «υβριδικού μοντέλου», όπου ορισμένες από τις διεργασίες της Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει να εκτελούνται τόσο στο cloud, όσο και (με direct τρόπο) στο hardware μιας mobile συσκευής. Αυτή η συνύπαρξη cloud ΑΙ και hardware-based AI, είναι σύμφωνα με τους experts της Samsung το κλειδί για την επιτυχία.

Daehyun Kim

Μαζί φυσικά με τον «εκδημοκρατισμό» και την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναδύεται και το πρόβλημα της ασφαλείας των data με την οποία τροφοδοτείται το οικοδόμημα της ΑΙ, ενώ παράλληλα προκύπτουν και μια σειρά από ζητήματα ηθικής. Σε αυτό το σημείο είναι που θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες νομοθετικού περιεχομένου από τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες θα «τιθασεύουν» την αλόγιστη και ενίοτε επικίνδυνα βλαπτική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως άλλωστε συμπλήρωσε και ο Daehyun Kim, το πρωταρχικό μέλημα της Samsung είναι η προστασία της ασφάλειας και του δικαιώματος κάθε χρήστη στην ιδιωτικότητα και σε μια εποχή «υπερσυνδεσιμότητας», η ιδιωτικότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Επίσης, οι ομιλητές στάθηκαν στο γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα digital χάσμα ανάμεσα στους χρήστες που έχουν τη δυνατότητα να δρέψουν τους καρπούς της Τεχνητής Νοημοσύνης και σε εκείνους που για διαφορετικούς παράγοντες (οικονομικοί, τεχνολογικοί κ.ά.), δεν έχουν τη απαιτούμενη πρόσβαση για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι συμμετέχοντες, ένας βασικός στόχος είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η συνεργασία ανάμεσα στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Samsung και στην Google), οι οποίες μπορούν (και πρέπει) να κινηθούν σε ένα κοινό πλαίσιο και να εργαστούν με εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνει «κτήμα» όλης της ανθρωπότητας. H εποικοδομητική αυτή συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και ότι θα δούμε πολλά περισσότερα στο μέλλον, σε σημείο όπου δεν θα μπορούμε καν να φανταστούμε το πόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει και θα διαμορφώσει το μέλλον μας.

Είναι εμφανές ότι με την ανάπτυξη της ΑΙ, βρισκόμαστε ενώπιον ενός «φαινομένου» που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα τεχνολογικό Bing Bang και η Samsung είναι η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που έχοντας μια καθαρά ανθρωποκεντρική προσέγγιση όχι μόνο βάζει ένα λιθαράκι στην εξέλιξη αυτού του φαινομένου, αλλά «πλάθει» στο σήμερα τη μορφή που θα έχει το «αύριο»…  

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like