News

Ποια είναι η σχέση της Alexa και του Siri με το ΑΙ;

0

Την τελευταία δεκαετία, οι προσωπικοί βοηθοί με τεχνητή νοημοσύνη έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας των κινητών συσκευών. Bοηθοί όπως είναι οι Siri, Google Assistant και Alexa, έχουν εξελιχθεί από βασικά εργαλεία αναγνώρισης φωνής σε εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να κατανοούν και να απαντούν σε πολύπλοκα ερωτήματα χρηστών. Η ανάπτυξή τους αναδεικνύει την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή μας ζωή. 

Η γέννηση των φωνητικών βοηθών

Το ταξίδι ξεκίνησε το 2011 με το Siri της Apple, τον πρώτο mainstream φωνητικό βοηθό που ενσωματώθηκε σε λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Το Siri εισήγαγε τους χρήστες στην ιδέα της αλληλεπίδρασης με τις συσκευές τους χωρίς να χρησιμοποιήσουν χέρια. Οι πρώτες δυνατότητές της περιορίζονταν σε βασικές εργασίες όπως:

  • Η ρύθμιση ξυπνητηριού
  • Η αποστολή μηνυμάτων και
  • Η παροχή ενημερώσεων για τον καιρό

Δύο χρόνια αργότερα, η Google παρουσίασε το Google Now, έναν πρόδρομο του Google Assistant. Το Google Now επικεντρώθηκε στην προληπτική παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών, όπως ενημερώσεις και ειδοποιήσεις ημερολογίου. Παρόλο που δεν διέθετε δυνατότητες συνομιλίας, έθεσε τις βάσεις για τους προσωπικούς βοηθούς με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Alexa της Amazon μπήκε στο παιχνίδι το 2014, αρχικά σχεδιασμένη για έξυπνες οικιακές συσκευές όπως το Amazon Echo. Ακολούθησε η ενσωμάτωσή της σε κινητά τηλέφωνα, επεκτείνοντας τις δυνατότητές της και καθιστώντας την σημαντικό παίκτη στο τοπίο των βοηθών AI.

Εξελίξεις στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP)

Η εξέλιξη αυτών των βοηθών είναι στενά συνδεδεμένη με τις βελτιώσεις στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας (NLP). Οι πρώτες εκδόσεις βασίζονταν σε προκαθορισμένες εντολές, περιορίζοντας τη χρηστικότητά τους. Με την πάροδο του χρόνου, οι εξελίξεις στην NLP επέτρεψαν σε αυτά τα συστήματα να κατανοούν τα συμφραζόμενα, ακόμη και τον χρωματισμό της φωνής.

Το Google Assistant κυκλοφόρησε το 2016. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το Google Now,  ήταν σαφώς πιο βελτιωμένο και επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις περισσότερο πολυσύνθετες.

Ομοίως, και το Siri εξελίχθηκε και επιτεύχθηκε καλύτερη ενσωμάτωση στο οικοσύστημα της Apple. Η Alexa επέκτεινε τις δυνατότητες NLP, επιτρέποντας στους χρήστες να αλληλεπιδρούν πιο φυσικά και να εκτελούν εργασίες πολλαπλών βημάτων, όπως η παραγγελία από ένα mini market, το άνοιγμα ενός παιχνιδιού σε ένα live casino ή ο έλεγχος έξυπνων οικιακών συσκευών.

Ενσωμάτωση με AI και μηχανική μάθηση

Η μηχανική μάθηση ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των προσωπικών βοηθών. Αυτά τα συστήματα μαθαίνουν πλέον από τη συμπεριφορά των χρηστών για να παρέχουν εξατομικευμένες απαντήσεις.

Για παράδειγμα:

– Το Google Assistant χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ενσωμάτωση δεδομένων από το Gmail, το Ημερολόγιο και άλλες εφαρμογές, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες.

– Το Siri αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση για να προσαρμόζεται στις προτιμήσεις των χρηστών και να βελτιώνει τις συστάσεις που κάνει.

– Η Alexa χρησιμοποιεί AI για να βελτιώσει τον έξυπνο οικιακό αυτοματισμό, δημιουργώντας ρουτίνες με βάση τις συνήθειες του χρήστη.

Επεκτεινόμενα οικοσυστήματα

Σήμερα, οι προσωπικοί βοηθοί δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα κινητά τηλέφωνα. Λειτουργούν σε όλες τις συσκευές, δημιουργώντας συνδεδεμένα οικοσυστήματα. Ο Google Assistant ενσωματώνεται εύκολα με τηλέφωνα Android, ηχεία και φορητές συσκευές. Το Siri συνδέει το οικοσύστημα της Apple, από iPhones μέχρι HomePods. Η Alexa κυριαρχεί στην αγορά του έξυπνου σπιτιού, συνδεόμενη με τα πάντα, από θερμοστάτες έως τηλεοράσεις.

Προκλήσεις και ανησυχίες

Παρά την πρόοδό τους, οι βοηθοί με τεχνητή νοημοσύνη αντιμετωπίζονται με κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή και την αποθήκευση δεδομένων έχουν ωθήσει τις εταιρείες να εφαρμόσουν αυστηρότερους ελέγχους, όπως οι ρυθμίσεις συναίνεσης των χρηστών.

Το μέλλον των βοηθών τεχνητής νοημοσύνης

Κοιτάζοντας μπροστά, οι βοηθοί AI αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο διαισθητικοί, αξιοποιώντας μοντέλα AI όπως το GPT για να συμμετέχουν σε βαθύτερες συζητήσεις και να προσφέρουν πιο ολοκληρωμένες λύσεις. Η ενισχυμένη πολύγλωσση υποστήριξη και η ενσωμάτωση με την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν περαιτέρω τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών.

Επίλογος

Η εξέλιξη του Siri, του Google Assistant και της Alexa δείχνει πόσο μακριά έχουν φτάσει οι προσωπικοί βοηθοί με τεχνητή νοημοσύνη. Από τις απλές φωνητικές εντολές έως τα οικοσυστήματα με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, αυτά τα εργαλεία έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία, καθιστώντας τις κινητές συσκευές πιο έξυπνες, πιο διαισθητικές και απαραίτητες στην καθημερινή ζωή. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, το μέλλον επιφυλάσσει συναρπαστικές δυνατότητες για αυτούς τους ψηφιακούς συντρόφους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like