MobilesNews

Ναι, το “Qi2” απαιτεί μαγνήτες για να γίνει σωστή χρήση

0

Το βελτιωμένο πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi2 έρχεται σιγά-σιγά και η μόνη προυπόθεση είναι να φέρνουν ισχυρούς μαγνήτες οι συσκευές σας, όπως συμβαίνει και με το MagSafe της Apple. Και ναι, οι μαγνήτες απαιτούνται πράγματι για να υποστηρίξει π.χ. ένα Android smartphone αυτό που αποκαλείται ως “Qi2”.

Η κοινοπραξία Wireless Power ανακοίνωσε το πρότυπο Qi2 στις αρχές του 2023 με κύρια εστίαση στον δακτύλιο των μαγνητών που ανοίγουν τις συσκευές για καλύτερη ευθυγράμμιση και συμβατότητα με αξεσουάρ. Όμως έχουν παρέλθει ήδη δύο χρόνια από την πρώτη στιγμή παρουσίασης αυτού του προτύπου και είναι μικρό το ποσοστό υιοθέτησης αυτής της ασύρματης τεχνολογίας φόρτισης.

Αλλά το Qi2 απαιτεί πραγματικά αυτούς τους μαγνήτες; Ναι ναι, ισχύει αυτό.

Μεγάλη ήταν η όλη σύγχυση σχετικά με αυτό το θέμα όταν λίγους μήνες νωρίτερα επισημάνθηκε μια “μη μαγνητική” σελίδα στον ιστότοπο “Charge with Qi” και εξηγήθηκε ότι υπήρχαν δύο λογότυπα για προϊόντα Qi2. Ένα για προϊόντα με μαγνήτες και ένα άλλο για προϊόντα χωρίς αυτό το βασικό αξεσουάρ.

Λίγες ημέρες μετά, αυτή η σελίδα διαγράφηκε γιατί ήταν ευθέως αντίθετη με όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις του WPC. Αυτή η διαγραμμένη σελίδα ήταν επίσης το μόνο μέρος που αναφέρθηκε κάτι τέτοιο. Όταν το πρότυπο Qi2 οριστικοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (περίπου 9 μήνες πριν από την επισήμανση αυτής της σελίδας), το WPC εξήγησε ξεκάθαρα:

Το πρότυπο Qi v2.0 αποτελείται από δύο προφίλ, το Magnetic Power Profile (MPP) που βασίζεται στην τεχνολογία MagSafe που συνεισέφερε η Apple στο WPC και φέρει το σήμα Qi2, και μια βελτίωση στο υπάρχον Extended Power Profile (EPP) ασύρματης φόρτισης. που δεν περιλαμβάνει μαγνήτες αλλά συμμορφώνεται με το πρότυπο Qi v2.0. Τα νέα προϊόντα Qi v2.0 EPP θα είναι επώνυμα με το υπάρχον λογότυπο Qi που γνωρίζουν και χρησιμοποιούν σήμερα οι καταναλωτές.

Υπάρχει το Magnetic Power Profile (MPP), το οποίο είναι αυτό που ονομάζεται “Qi2” και επίσης έχουμε το Extended Power Profile (EPP), το οποίο εξακολουθεί να φέρει την επωνυμία “Qi”, παρόλο που είναι η έκδοση 2.0.0 (ή υψηλότερη) του προτύπου Qi.

Τα προϊόντα Qi2 μπορούν να πουν ότι χρησιμοποιούν “Qi2” μόνο εάν περιλαμβάνουν μαγνήτες. Η επιβεβαίωση ήρθε ως απάντηση στο Twitter/X στον Chris Thomas του Android Police. Όπως είπε αρχικά το WPC, οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί το πρότυπο Qi2 χωρίς το “Προφίλ Magnetic Power” θα εξακολουθεί να αναφέρεται πως φέρει το Qi, με το αρχικό λογότυπο Qi να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα. Αυτό περιλαμβάνει το Galaxy Ring, το οποίο χρησιμοποιεί το πρότυπο Qi 2.0.0, αλλά δεν διαθέτει μαγνήτες, αλλά διαφημίζεται μόνο ότι χρησιμοποιεί Qi γενικά, όχι “Qi2”.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι ακόμα περιμένουμε το Qi2 για να δούμε οποιαδήποτε πραγματική υιοθεσία. Υπάρχουν αξεσουάρ Qi2 στην αγορά, αλλά τα iPhone με MagSafe παραμένουν οι μόνες συσκευές που έχουν πιστοποιηθεί για Qi2 εκτός του HMD Skyline, του ενός και μοναδικού τηλεφώνου Android που έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο πρότυπο.

Εντός του 2025 δεν φαίνεται ότι δούμε πολλές αλλαγές, μάλιστα το OnePlus 13 επιβεβαιώθηκε ότι αγνοεί το πρότυπο Qi2 – χρησιμοποιώντας το Qi 1.3.3 – ενώ η σειρά Galaxy S25 αναμένεται να προσθέσει μαγνητικά αξεσουάρ, αλλά μόνο μέσω θήκης.

[via]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like