MobilesNews

Η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων: Από το «τούβλο» στα smartphones!

0

Τον Απρίλιο του 1973, ο Martin Cooper, ένας μηχανικός της Motorola, πραγματοποίησε την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, από έναν δρόμο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Αυτή η ιστορική κλήση έγινε με ένα ογκώδες πρωτότυπο, που αντιπροσώπευε ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για τις κινητές επικοινωνίες. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Joel Engel, ομόλογος του στην ανταγωνιστική AT&T, σηματοδοτώντας μία κομβική στιγμή στην αντιπαλότητα μεταξύ των δύο τηλεπικοινωνιακών κολοσσών. «Hi Joel, it’s Marty Cooper», ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν στη γραμμή.

Το ταξίδι προς αυτή την εξαιρετικά σημαντική ιστορική στιγμή, ξεκινά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη «γέννηση» των κινητών επικοινωνιών να εντοπίζεται στα walkie-talkies που χρησιμοποιούσαν τότε οι στρατιώτες. Η μεταπολεμική περίοδος γνώρισε σημαντικές τεχνολογικές προόδους, με πιο αξιοσημείωτη την εφεύρεση του τρανζίστορ το 1948, το οποίο μείωσε το μέγεθος και βελτίωσε την απόδοση των ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη, οδήγησε στη δημιουργία του transistor radio τη δεκαετία του 1950, που αποτέλεσε τον πρόδρομο των φορητών συσκευών επικοινωνίας.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, πραγματοποιήθηκε η εμφάνιση και εξέλιξη των τηλεφώνων αυτοκινήτου. Αρχικά οι συγκεκριμένες συσκευές ήταν ογκώδεις, ζύγιζαν πάνω από 30 κιλά, και λειτουργούσαν μέσω σύνδεσης με τηλεφωνικό κέντρο. Ωστόσο οι τεχνολογικές εξελίξεις που έκαναν την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, τις βοήθησαν να «συρρικνωθούν» σε μέγεθος και να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη, αν και παρέμειναν πολυτέλεια, λόγω του υψηλού κόστους και της περιορισμένης διαθεσιμότητας που επιβλήθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) στην Αμερική, μέσω των απαιτήσεων αδειοδότησης.

Οι βάσεις για το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο τέθηκαν μέσω ενός σημειώματος από τον Douglas H. Ring της Bell Laboratories, που γράφτηκε το 1947. Ο Ring οραματίστηκε ένα σύστημα κινητών επικοινωνιών που θα λειτουργούσε εντός γεωγραφικών «κυψελών», μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνολογία ραδιοφώνου. Αυτή η δομή, που βασιζόταν στις κυψέλες, σχεδιάστηκε για να διαχειρίζεται την κυκλοφορία των εναέριων κυμάτων πιο αποτελεσματικά, επιτρέποντας περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες.

Το όραμα του Martin Cooper στη Motorola ευθυγραμμίστηκε με τις ιδέες του Ring, με στόχο τη δημιουργία μίας προσωπικής συσκευής επικοινωνίας. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη του Motorola DynaTAC, το οποίο, αν και έγινε γνωστό ως «τούβλο», απείχε από τα ογκώδη τηλέφωνα που εντοπίζονταν στα αυτοκίνητα της εποχής. Με βάρος που ξεπερνούσε το 1 κιλό και ύψος 9 ίντσες, το DynaTAC περιείχε 30 πλακέτες κυκλωμάτων και απαιτούσε 10 ώρες φόρτισης για μόλις 35 λεπτά συνομιλίας. Παρά τους περιορισμούς του, ήταν σε κάθε περίπτωση μία πρωτοποριακή εφεύρεση.

Η εμπορική κυκλοφορία του Motorola DynaTAC, το 1983, σηματοδότησε την αρχή της εποχής των κινητών τηλεφώνων. Με τιμή 3.500 δολάρια (περίπου 10.600 δολάρια σε σημερινές ισοτιμίες), αποτελούσε μία σημαντική επένδυση για όποιον ήθελε να το αποκτήσει, αντιπροσωπεύοντας ωστόσο ένα νέο σύνορο στις τηλεπικοινωνίες. Μέχρι το 1990, ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνων στην Αμερική είχε φτάσει το ένα εκατομμύριο, δείχνοντας την αυξανόμενη αποδοχή και ζήτηση για κινητές επικοινωνίες.

Σήμερα τα κινητά τηλέφωνα είναι πανταχού παρόντα, με τον αντίκτυπό τους να εκτείνεται πέρα από την απλή επικοινωνία. Η εξέλιξη από τα πρώιμα, πρωτόγονα μοντέλα, στα σημερινά πολυλειτουργικά smartphones, καταδεικνύει τον γρήγορο ρυθμό της τεχνολογικής καινοτομίας σε αυτό τον τομέα. Άλλωστε το ταξίδι του κινητού τηλεφώνου από ένα στρατιωτικό εργαλείο επικοινωνίας σε μία απαραίτητη προσωπική συσκευή, αντανακλά ευρύτερες τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας, όχι μόνο έχουν μεταμορφώσει την προσωπική επικοινωνία, αλλά έχουν επηρεάσει και διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, από το επιχειρείν και την ψυχαγωγία, έως την πρόσβαση σε πληροφορίες. Είναι χαρακτηριστικό πως το Pew Research Center αναφέρει ότι το 97% των Αμερικανών ενηλίκων, έχουν πλέον κινητό τηλέφωνο, και οι προβλέψεις της Statista δείχνουν ότι περισσότερες από 18 δισεκατομμύρια κινητές συσκευές, θα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως έως το 2025.

Αυτή η δραματική αύξηση στη χρήση και την εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο, φέρνει στο προσκήνιο τη βαθιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται, μοιράζονται, και έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει κεντρικό στοιχείο της σύγχρονης ζωής, χρησιμεύοντας όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας, αλλά και ως πύλη προς τον ψηφιακό κόσμο. Η εξέλιξη του, συνεχίζει να διαμορφώνει το τεχνολογικό τοπίο, επηρεάζοντας τις μελλοντικές καινοτομίες και τις κοινωνικές τάσεις.

Για την πρωτοποριακή του εργασία, ο Cooper, ο οποίος είναι γνωστός ως «πατέρας του κινητού τηλεφώνου», τιμήθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας, το Mobile World Congress, ως ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου GLOMO Lifetime Achievement Award της GSMA.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 221 του περιοδικού Infocom

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Καλώς ήλθατε {{inv_username}}

comments

  1. says:
    {{ getCommDate(item.date) }}

{{inv_error}}

Σύνδεση

You may also like