Jump to content

Wi-Fi δίκτυο και εμβέλεια σε... αστικό περιβάλλον

Κοινοποίηση

Recommended Posts

Θέλω να δικτυώσω με wifi τον υπολογιστή μου με έναν φίλο μου. Η απόσταση μεταξύ μας είναι γύρω στα 80 μέτρα, ίσως λέω και πολύ. Το θέμα όμως είναι ότι έχουμε και μία πολυκατοικία μεταξύ μας. :o

Υπάρχει περίπτωση να πιάνουν με τις net gear κάρτες για pci χωρίς να αγοράζουμε τίποτα εξωτερικές μεγάλες κεραίες για ταράτσα?

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/24376flag.gif Καφενείο Φοιτητών

• Απαντήσεις 63
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Θες οπωσδήποτε οπτική επαφή αλλιώς δεν κάνεις τίποτε. Δοκιμάστε να δείτε αν "βλέπεστε" από τις ταράτσες σας. Πολλοί έχουν εξοπλισμό εκεί και με καλώδια κατεβαίνει το σήμα στο πισί στο διαμέρισμα. Αν δεν έχεις προβλήματα με το διαχειριστή στήστο έτσι.
http://www.projectforum.com/img/maclogo.gifSwitched to Mac

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος OveLix (30 Ιούν. 2004 , 10:32)

Θες οπωσδήποτε οπτική επαφή αλλιώς δεν κάνεις τίποτε. Δοκιμάστε να δείτε αν "βλέπεστε" από τις ταράτσες σας. Πολλοί έχουν εξοπλισμό εκεί και με καλώδια κατεβαίνει το σήμα στο πισί στο διαμέρισμα. Αν δεν έχεις προβλήματα με το διαχειριστή στήστο έτσι.

Δυστυχώς δεν γίνεται. Δηλαδή και μέσα στο σπίτι αν δεν έχουν οπτική επαφή δεν μπορεί να πιάνει από δωμάτιο σε δωμάτιο? Ποια η διαφορά? :o :(

Nα που χάθηκε και ένα μήνυμα....

Το σήμα όπως διαπερνά τους τοίχους εξασθενεί.

Έτσι μεγάλη σημασία έχει το πάχος του τοίχου, το υλικό του, και η γωνία που τον περνάμε (το καλύτερο είναι κάθετα γιατί διαγώνια κάνει το σήμα μεγαλύτερη διαδρομή και εξασθενεί περισσότερο).

Έτσι μέσα στο σπίτι που υπάρχει συνήθος ένα απλό μονότουβλο, το σήμα εξασθενεί το μισό από ότι σε έναν εξωτερικό τοίχο που είναι διπλότουβλος, και φυσικά πολύ παραπάνω εάν περνάει μέσα από τσιμέντο (πχ κλιμακοστάσιο).

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Papashark ( 2 Ιούλ. 2004 , 01:23)

Nα που χάθηκε και ένα μήνυμα....

Το σήμα όπως διαπερνά τους τοίχους εξασθενεί.

Έτσι μεγάλη σημασία έχει το πάχος του τοίχου, το υλικό του, και η γωνία που τον περνάμε (το καλύτερο είναι κάθετα γιατί διαγώνια κάνει το σήμα μεγαλύτερη διαδρομή και εξασθενεί περισσότερο).

Έτσι μέσα στο σπίτι που υπάρχει συνήθος ένα απλό μονότουβλο, το σήμα εξασθενεί το μισό από ότι σε έναν εξωτερικό τοίχο που είναι διπλότουβλος, και φυσικά πολύ παραπάνω εάν περνάει μέσα από τσιμέντο (πχ κλιμακοστάσιο).

Οπότε αν εκπέμπει για 300 μέτρα σε κενό χώρο ή όσο εκπέμπει δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέσα από μία πολυκατοικία? Εξασθενεί τόσο πολύ? Να μην πάρουμε δηλαδή? Είμαστε γύρω στα 75 μέτρα απόσταση. :o

Nα περάσετε μια ολόκληρη πολυκατοικία, εγώ θα σας συμβούλευα να το ξεχάσετε από τώρα.

Εδώ πολλές φορές έχεις προβλήματα από την μια άκρη του σπιτού στην άλλη, το να περάσεις ολόκληρη πολυκατοικία το θεωρώ απίθανο.

Thanks παίδες για την βοήθεια. Απ' ότι βλέπω δεν αξίζει να δώσω λεφτά γιατί το ποιο πιθανό είναι να μην πιάνει. Θα δοκιμάσω αν είναι μήπως βρω κανενός φίλου να δω αν πιάνει. Ελπίζω να βρω. Άμα δω τελικά τι παίζει θα ενημερώσω. Και πάλι ευχαριστώ. :)

• 2 months later...

Σε αυτό θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ. εγώ έχω οπτική επαφή και απέχο περίπου στα 80 με 100 μέτρα. Τι εξοπλισμό χρειάζομαι (ποιός είναι ένας καλός αλλά όχι να μου στοιχείσει και ο κούκος αηδόνι) και αν φυσικά γίνεται ποιος ο τρόπος.

Ευχαριστώ πολύ...

Επειδή βαριέμαι να τα γράφω, στο http://www.awmn.gr/quickstart θα βρεις τις απαντήσεις.

Καλός εξοπλισμός είναι τα wrt54g, ακριβώς είναι τα cisco 350 AP & Bridges.

Παρότι στα 80-100 μέτρα μπορείς να επικοινωνήεις και χωρίς κεραία, εγώ θα σου πρώτεινα να βάλεις κεραία, μπας και έχεις και λίγη παραπάνο ταχύτητα σε g mode.

Εάν δεν παίξει σε g mode, γύρνα σε 802.11b only mode.

Είμαι και εγώ άσχετος από wi-fi και σκέφτομαι να μπω στο χώρο...

Μου είπε ένας φίλος ότι για να δικτυωθώ με καποιο γείτονα σε απόσταση 100-150 μετρα με οπτική επαφή (μένω στον 5ο όροφο χωρίς απολύτως τίποτα γύρω μου σε ακτίνα 100 μέτρα) χρειάζομαι εξωτερική κεραία.

Οι κεραίες (ή τουλάχιστον του πομπού) είναι κατευθυνόμενες ή εκπέμπω ακτινικά?

Αν θελήσω να συνδέσω και κάποιον άλλο τι πρέπει να κάνω?

Υπάρχει τρόπος να είμαι συνδεμένος στο DSL μέσω κάποιου router χωρίς να είναι ανοιχτο το PC?

Υ.Γ. Papashark, πήγα στη διεύθυνση που λες και ήδη τύπωσα αυτά που έλεγε και θα τα διαβάσω σε λίγο... Απλά επειδή δεν ξέρω τι απορίες θα έχω, είπα να ρωτήσω προκαταβολικά.

Ευχαριστώ!!!

Eσύ μπορεί να βιάστηκες να ρωτήσεις, εγώ όμως δεν είχα μπει καθόλου :)

1) 100-150 συνδέεσε με οπτική επαφή και χωρίς κεραία, αλλά βάλε κεραία ;) Θα παίξει σε g με μεγάλη ταχύτητα.

2) Ανάλογα την κεραία. Οι omni εκπέμπουν ακτινικά, οι sector εκπέμπουν σε ένα πεδίο (πχ 120 μοίρες οριζόντια και 15 κάθετα), τα panels σε κάποιο πιο "τετραγωνισμένο πεδίο (πχ από 60χ60 μοίρες μέχρι και 18χ18 μοίρες), οι grid και τα πιάτα, ακόμα πιο συγκεντρωμένα.

3) Aπό ότι θα διαβάσεις και στο λινκ, θεωρώ την ευκολότερη λύση δύο wrt54g ή wrt54gs (το ένα με openwrt firmware, 2*115 ευρώ από γερμανία, ή 2*140 ελλάδα), και 2 πιάτα 60εκ (τα πιο φθηνά που θα βρείτε, 2*20€) μαζί με τα κατάλληλα feeders (2*25€), και τα αναγκαία pigtailsμ καλώδια, κουτιά (άλλα 2*30-40€) , και τα πιάτα στερεωμένα όσο πιο χαμηλά γίνετε και κρυμένη η πλάτη τους πίσω από κανα τοίχο (τιμή βάσης 2*10€). Κόστος γύρω στα 200€ ο καθένας (τα 120 περίπου θα τα δώστε έτσι κι αλλιώς). Στα 150 μέτρα θα έχετε λίγο παραπάνω από 20mbit πραγματική ταχύτητα (54mbit θεωρητική) με τα wrt54g. Εάν θες links για τιμές και μαγαζιά πες μου.

3) Eάν θες και άλλον, είτε ένα σετ ακόμα από τα παραπάνω, είτε βάζεις άλλου τύπου κεραία για να πιάνει και αυτός επάνω (px sector, panel, κλπ).

4) Ναι, εάν έχεις dsl router αντί για usb dsl modem, παράδειγμα το alcatel 530 με 50€.

Περιμένω feeback, εκτός εάν ενδιαφέρεσε να συνδεθείς στο awmn οπότε συνεχίζεις εκεί τις ερωτήσεις σου.

Μετά από τα πολύ κατατοπιστικά που μου είπες, και ένα μάλλον εκτενές ψάξιμο στο internet, κατέληξα στο ότι έχω πολλά να μάθω ακόμα, αλλά κάτι νομίζω ότι "έπιασα"...

1. Κατ' αρχάς, χρειάζομαι ένα DSL Router για να λάμβανω το DSL και να το στέλνω

2. Μια κεραία omni-directional ώστε να μπορώ να στείλω το σήμα ακτινικά αλλά και ψηλά (αν το βάλω στο φίλο, που μένει στον πρώτο όροφο) ή χαμηλά αν το βάλω στο σπίτι μου (που είναι στον 5ο όροφο) (ίσως να βάλω την -αποσπόμενη κατά προτίμιση- κεραία του router, μιας και δε μας ενδιαφέρουν και τόσο μεγάλες ταχύτητες (802.11g) αφου μας ενδιαφέρει κυρίως το DSL)

3. Τόσα access points όσα και οι παραλήπτες του σήματος, και άλλα τόσα πιάτα (και εδώ λέω να δοκιμάσω αν έχω ικανοποιητικές ταχύτητες χωρίς εξτρα κεραίες).

Αν τα παραπάνω τα είπα καλά, σκέφτομαι για τα εξής:

1. D-LINK WIRELESS ROUTER ADSL 802.11G DI-624+ (κοιτάζω στο site της εταιρίας και δεν έχει το καθόλου το 624+, αλλά μόνο το 624 που είναι χωρίς DSL!! ) και την κεραία του στερεωμένη έξω από το σπίτι.

2. LINKSYS WIRELESS ACCESS POINT 802.11G WAP54G με την κεραία επίσης έξω από το σπίτι για καθέναν από τους λήπτες. (Δεν έχω καταλάβει τι κάνουν οι δύο κεραίες).

3. Τα σχετικά καλώδια για τις επεκτάσεις των κεραιών.

Τα είπα σωστά;; Είναι αρκετά αυτά ή χρειάζομαι και τίποτα άλλο; Μπορεί να γίνει επικοινωνία μεταξύ μιας omnidirectional και μερικών directional κεραιών; Σε περίπτωση που δεν είναι καλό το σήμα χωρίς επιπλέον κεραίες, είναι καλύτερο να βάλω μια πιο δυνατή omni ή ο καθένας από τους λήπτες να βάλει ένα πιατάκι (ή οποιονδήποτε άλλο τύπο κεραίας); Μετά το access point, αρκεί ένα καλώδιο ethernet για τη σύνδεση με το pc ή χρειάζεται και κάτι άλλο;

Ξέρω είναι πολλά αυτά που ρωτάω αλλά αν προσεξες έχω κάνει μεγάλα βήματα σε σχέση με την παρασκευή που δεν ήξερα απολύτως τίποτα!!! :)

Edit OK, το 624+ βρέθηκε στο ευρωπαϊκό site, και όχι στο αμερικάνικο που κοίταζα πριν... (αλλά ΔΕΝ έχει DSL, ενώ όσα ελληνικά shops είδα, λένε ότι έχει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) :wacko:

Αλλαγή σεναρίου!

Ο router θα στηθεί στο φίλο ο οποίος είναι πολύ κοντά στον τρίτο που θα μοιραστούμε τη DSL, και θα συνδεθούν καλωδιακά. Από εκεί και πέρα εγώ πρέπει να στήσω αποκλειστικά για μένα ασύρματη σύνδεση (θα χρεωθώ εγώ τα επιπλέον αν και εμπνευστής όλης της υπόθεσης... :p )

Αν μπορεί κάποιος ας μου πει κάποιες διευθύνσεις να ψάξω για routers με ενσωματομένο DSL modem (και Wifi και ενσύρματα).

Αν χρησιμοποιήσω ενσύρματο router, χρειάζομαι δύο access points ή γίνεται δουλειά και με κάποιο bridge (ή κάτι άλλο σχετικό)?

μην μπερδεύεσε με το wireless router (που μπορεί να ρουτάρει την adsl) και με τον wireless dsl modem (που έχει και Modem για dsl).

Δεν χρειάζεσε και άλλο dsl modem (ένα φτάνει για όλους), και εάν σε ενδιαφέρει να έχεις επικοινωνία με τους άλλους τότε θέλεις είτε απλά ΑΡς είτε να βάλεις wireless routers που να τρέχουν τουλάχιστον rip.

• 2 weeks later...

Papashark επειδη και εγω είμαι noob σα σου κάνω μαι απλή ερώτηση;;

Απέχω απο φίλο 300m στην ευθεία και έχουμε οπτικη επαφη. Ποιο περίπου το κόστος για να μπορέσουμε να συνδεθούμε και να μοιραστούμε μια DSL; (προφανώς ο ένας με την DSL θα έχει ενα DSL router)

Επίσης σε μια τέτοια συνδεση "βαζω" ας πούμε την κεραια σε ενα port του router και ο αλλος συνδέει τη δικια του στο pc του και βλεπόμαστε ή είναι πιο περίπλοκο;

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Papashark (24 Σεπ. 2004 , 18:31)

μην μπερδεύεσε με το wireless router (που μπορεί να ρουτάρει την adsl) και με τον wireless dsl modem (που έχει και Modem για dsl).

Δεν χρειάζεσε και άλλο dsl modem (ένα φτάνει για όλους), και εάν σε ενδιαφέρει να έχεις επικοινωνία με τους άλλους τότε θέλεις είτε απλά ΑΡς είτε να βάλεις wireless routers που να τρέχουν τουλάχιστον rip.

Δεν ξέρω αν με καταλαβες παραπάνω...

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

1. Βαζουμε ενα routem+modem και μετά εγώ παίρνω το σήμα μέσω wifi (και ρωτάω αν πρέπει να βάλω 2 access points ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος)

2. Βάζουμε ένα wireless router (καποιο από αυτά που προτείνεις) και ενώ οι άλλοι συνδέονται με καλώδια, εγώ στέλνω στο access point στο σπίτι μου.

Και πάλι ευχαριστώ papashark...

p.s. Για να προσέχουμε λίγο, πολλοί papaδες μαζευτηκατε εδω... :p :lol:

Καταρχάς μην το λες "access point", αυτό είναι Mode λειτουργείας και όχι η ίδια η συσκευή.

Και οι δύο περιπτώσεις που περιγράφεις δουλεύουν μια χαρά, και στις δύο εσύ πρέπει να βάλεις μία εξωτερική συσκευή που έχει την δυνατότητα να παίξει σε client mode, και δεν υπάρχει και ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ τους. Διαφορά θα υπήρχε εάν υπήρχαν πολλοί υπολογιστές στο δίκτυο, οπότε η ύπαρξη παραπάνω routers και ο διαχωρισμός του δικτύου θα βοηθούσε στην μικρότερη μεταφορά άχρηστων πακέτων και λιγότερου φορτίου του δικτύου.

Ποιό είναι το νησάκι που είσαι ? :)

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος Papashark (14 Οκτ. 2004 , 10:54)

Καταρχάς μην το λες "access point", αυτό είναι Mode λειτουργείας και όχι η ίδια η συσκευή.

Και οι δύο περιπτώσεις που περιγράφεις δουλεύουν μια χαρά, και στις δύο εσύ πρέπει να βάλεις μία εξωτερική συσκευή που έχει την δυνατότητα να παίξει σε client mode, και δεν υπάρχει και ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ τους. Διαφορά θα υπήρχε εάν υπήρχαν πολλοί υπολογιστές στο δίκτυο, οπότε η ύπαρξη παραπάνω routers και ο διαχωρισμός του δικτύου θα βοηθούσε στην μικρότερη μεταφορά άχρηστων πακέτων και λιγότερου φορτίου του δικτύου.

Ποιό είναι το νησάκι που είσαι ? :)

1.Δεν ήξερα ότι το ap δε χαρακτηρίζει συσκευή (αλήθεια, πώς να τη λέω?? :) )

2.Αν βάλω ένα κάτοπτρο να σημαδεύει το σπίτι μου (από το router και μάλλον πραγματικό access point ;) ) και για δέκτη χρησιμοποιήσω ένα usb stick με wifi λες να έκανε δουλειά (πάντα με οπτική επαφή και σε απόσταση 100m)?

3.Το νησάκι μου είναι ένα "ιδιωτικό" νησάκι στο οποίο δουλεύω ( :cool: :cool: :cool: ) και βρίσκεται κάπου στο Σαρωνικό και πολυ πολύ κοντά στην ακτή (3-4 λεπτά). Εγώ μένω λίγο πιο πέρα (στην ηπειρωτική Αττική...)

Αρκετά παραπάνω μου είχες προτείνει το Linksys wrt54g το οποίο και εκτιμώ πολύ. Όπως σου είπα σκέφτομαι για modem-router. Κοίταζα το Linksys WAG54g με 157+φπα. Τι λες? Το υπόλοιπο κόστος ποσο το υπολογίζεις? Την εγκατάσταση της κεραίας θα την κάνω με φίλο που εγκαθιστά δορυφορικές και έχει όλα τα σχετικά εργαλεία για να πετύχουμε ακριβώς εκεί που θέλω...

Και κάτι ακόμα papashark...

Τα Ελληνικά standards (τόσο σε dsl όσο και σε wifi) είναι τα ίδια με τα Γερμανικά? Έχω κάποιο φίλο στη Γερμανία και μπορώ να του πω να μου φέρει (νομίζω ότι είχα δει σε πολύ καλές τιμές), αλλά νομίζω ότι είχα διαβάσει ότι δεν είναι το ίδιο... Από εκεί και πέρα, σε ποια χώρα λές να κοιτάξω?

Κοιτάζω τώρα σε κάποιο αγγλικό μαγαζί το linksys wag54g που αναφέρω παραπάνω, με 70 pounds + φπα = 100euro+φπα αλλά γράφουν και ένα UK στο τέλος...

1) Koντοχωριανοί είμαστε :P από τον Πόρο είμαι

2) Μεταξύ του wrt54g και του wag54g, προτίμησε το wrt.... :D, θα το βρεις στο http://www.priveshop.gr με 100+ΦΠΑ

3) Όσον αφορά το WiFi, ναι μπορείς να το πάρεις από την γερμανία, εμείς από εκεί τα αγοράζουμε οι περισσότεροι τα wrt..... :). Τώρα για dsl modem, δεν ξέρω να σου πω.......

4) Το λές απλά WiFi συσκευή ενώ τα άλλα τα λέμε wifi κάρτες. Σκέψου ότι υπάρχουν εξωτερικές συσκευές που παίζουν μόνο σαν ΑΡ, άλλες που παίζουν μόνο σαν client, άλλες που τα κάνουν όλα, κλπ.

5) Ναι, με το πιάτο από 100 μέτρα θα κάνεις δουλειά και το stick από την άλλη, ακόμα και κατεβάζοντας την ισχύ που θα τροφοδοτής το πιάτο στο 1db.