Jump to content

Ποια είναι η σωστή ανάλυση για τα tv-shots;

parapara
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Έχω την κάρτα tv-tuner της Pixelview και έχω την απορία σε ποιά ανάλυση αρκεί να παίρνω τα tv-shots. Το πρόγραμμα της Pixelview τα κάνει σε 320*240. Τόση πρέπει να είναι; Αν τα πάρω με μεγαλύτερη ανάλυση...στην ουσία θα είναι το ίδιο;

Όσο μεγαλύτερη η ανάλυση και η διάρκεια τόσο μεγαλύτερο και το μέγεθος του αρχείου! :) ;)

Always have the feeling that something's missing or left behind...[/b]

Αρχικό Μήνυμα από το μέλος parapara ( 4 Μάι. 2004 , 00:53)

Σωστό και αυτό... η ερώτηση μου αφορά για τις φωτογραφίες που κάνω capture... πότε έχουν τη σωστή ποιότητα.

Πρέπει να υπάρχουν κι άλλα προγράμματα που σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις capture αλλα δεν το έχω ψάξει πολύ το θέμα γιατί δεν έχω tv-tuner... :) Και σε μεγαλύτερη ανάλυση αλλα και σε ποιότητα! ;)

Εγώ πιστεύω πάντα πως utilities απο τρίτες εταιρίες ή απο μικρούς προγραμματιστές κάνουν καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη δουλειά απο τις εταιρίες που προμηθεύουν με software τα προϊόντα τους! Άμα μπορέσεις ψάξε το και μη βασίζεσαι στο πρόγραμμα που σου δώσανε ή αν μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος φίλος προτείνοντάς σου κάτι... ;) :)

Σε κάλυψα; :rolleyes: Μάλλον όχι... :wacko:

Always have the feeling that something's missing or left behind...[/b]

Δεν υπάρχει καλύτερη ποιότητα. Ή 320x240 ή 640x480 την τραβήξεις, ίδιο θα είναι ποιοτικά το αποτέλεσμα.

Το μόνο που σε περιορίζει είναι οι δυνατότητες του tv tuner (η μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει).

Ας με διορθώσει κάποιος αν λέω σαχλαμάρες... :o

Θεωρητικά η ανάλυση του Pal είναι 720*576 pixels, οπότε αυτή είναι και η μέγιστη ωφέλιμη ανάλυση. Ο,τιδήποτε από εκεί και πάνω, είναι απλά ανώφελο. Εξαρτάται από την πηγή σου βέβαια. Πρακτικά, με 320Χ240 θα είσαι εντάξει (αυτη είναι, περίπου, η ανάλυση του VHS)
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν βλάκα... Θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει λόγω πείρας.

Εμένα η Chronos Video Shuttle II μου δίνει έπιλογές για: 640*480, 340*240*160*120, σε φορμά RGB24 και 16.

Σε όποια και να κάνω κάπτσουρ, η ίδια περίπου ποιότητα βγαίνει (χάλια δλδ :p ), οπότε προτιμάω την μέγιστη για να μπορώ να την βάζω άνετα wallpaper...

Διαλέξτε και πάρτε: 640*480 με μια 320*240 κολλημένη ακριβώς από κάτω, ελαφρά συμπιεσμένη με το jpeg optimiser για να μπορέσω να την επισυνάψω...

Σημείωση: Το μέγκα δεν έχει ακριβώς... κορυφαία λήψη απόψε... :whistle:

Εγώ θα πρότεινα στο μέγιστο που δίνει η κάρτα και μετά resize...
People choose the paths that grant them the greatest rewards for the least amount of effort.

Μερικές κάρτες έχουν (υποτίθεται) κάτι τρελά 1024Χ768 ή και παραπάνω. Αυτές οι αναλύσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί ουσιαστικά είναι resize του τηλεοπτικού σήματος (=απώλειες) και μετά με τη σμίκρυνση έχουμε και άλλες απώλειες. Συμπληρώνοντας τον Spanaks θα έλεγα, γενικά, να κάνουμε capture στη μεγαλύτερη ανάλυση μου μπορούμε μέχρι τα 720Χ576 για τηλεοπτικό σήμα, ενώ τα 400Χ300 είναι μια χαρά για VHS.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν βλάκα... Θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει λόγω πείρας.

Τώρα που κοίταξα, στα 768x576 κάνω capture. Μέχρι εκεί με αφήνει το DScaler.

Γιατί δεν το άφηναν όμως στα 720; Να υποθέσω ότι υπάρχουν άλλα τηλεοπτικά σήματα στο εξωτερικό που φτάνουν μέχρι εκεί; :confused:

To NTSC έχει ανάλυση 720Χ480, αλλά με 30 frames/sec.

Παλιότερα (αρκετά χρόνια πριν, πριν δημιουργηθεί το ψηφιακό video) η ανάλυση του PAL ήταν 768Χ576 και τα pixels ήταν τετράγωνα. Με την έλευση των πρώτων ψηφιακών συστημάτων (με το D1 συγκεκριμένα) η ανάλυση έγινε 720Χ576 ΑΛΛΑ με "μακρόστενα" pixels. Συγκεκριμένα, το πλάτος είναι 1,067 του ύψους (το λεγόμενο pixel aspect ratio).

Παραλειπόμενα:

Οι πρώτες κάμερες που αγοράστηκαν ήταν 768Χ676, δηλαδή είχαν τετράγωνα pixels. Το υπόλοιπο σύστημα παραγωγής όμως και, κυρίως οι τηλεοράσεις, χρησιμοποιούσαν μακρόστενα pixels και έτσι η εικόνα έφτανε μακρόστενη στους τηλεθεατές (συγκεκριμένα, είχε φαρδύνει κατά 6,7%). Από εκεί βγήκε η άποψη ότι "η τηλεόραση παχαίνει". Σήμερα, οι περισσότερες κάμερες (αν όχι όλες) έχουν μακρόστενα pixels και έτσι η εικόνα δεν παραμορφώνεται στις τηλεοράσεις. Βέβαια, οι κυρίες συνεχίζουν να βρίσκουν τη δικαιολογία ότι "η τηλεόραση παχαίνει" για να δικαιολογήσουν τα περιττά κιλά. Μόνο που πια δεν ισχύει αυτό ;)

Kati asheto..

Giati stis tileoraseis hanete ena meros tis eikonas aristera kai deksia??

An deite to tv tuner sas tha katalavete poso hanete otan vlepete tileorasi..

Mutilator :shifty:

Είναι το λεγόμενο safe frame... Η εικόνα χάνει ένα 10% σε κάθε της πλευρά γιατί ένα μέρος της εικόνας κρύβεται από τα πλαστικά της τηλεόρασης. Αυτό βολεύει και πολλούς κατασκευαστές γιατί αν φαινόταν όλη η οθόνη θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα γεωμετρίας και σύγκλισης στις άκρες. Οι τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας (πχ πλάσματος ή lcd) κόβουν επίτηδες τα άκρα, γιατί εκεί υπάρχουν πράγματα που κανονικά δεν πρέπει να βλέπει ο θεατής, όπως το VITC (κάτι άσπρες κουκίδες που τρέχουν επάνω-επάνω μερικές φορές), μαύρα πλαίσια κτλ..

Ναι, όλες οι CRT (με το πυροβόλο) σου "κόβουν". Μην φοβάσαι, δεν χάνεις και τίποτα σπουδαίο ;)

Και αν φοβάσαι ότι χάνεις από ανάλυση, μην ανησυχείς. Δεν έχει επιπτώσεις στην ποιότητα.

Να κάνω άλλη μία σχετική ερώτηση... όταν ηχογραφώ κάτι από την τηλεόραση... και το σώζω σε mp3...στα πόσα kbps να τα έχω;

Και εδώ δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο όριο στην ποιότητα το οποίο δεν ξεπερνιέται;