Jump to content

Προβληματα στη συνδεσμολογια DVD-CDRW

Draken
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Εχω ενα DVD (secondary master) και ενα CDRW (secondary slave). Στο bootαρισμα μου εμφανιζει το παρακατω μηνυμα. Secondary IDE channel no 80 conduct cable installed. Ξερω οτι εχει να κανει με τη συνδεσμολογια αλλα που ειναι το λαθος ακριβως;;; ολα λειτουργουν μια χαρα btw.

Λοιπόν.

1. Το μήνυμα που σου βγάζει σημαίνει οτι δεν έχει βάλει 80πινη καλωδιοταινία με αποτέλεσμα να μην μπορέι να χρησιμοποιήσεις την δυνατότηατ UDMA που σου προσφέρουν οι καινούργιες συσκευές (με λίγα λόγια να έχεις πιο γρήγορή μεταφορά δεδομένων). Πήγαινε και πάρε μία, δεν είναι ακριβή, ? 3 κάνει...

2.Ποτε, μα ποτε των ποτών ποτέ (ποτε με λίγα λόγια :p ) δεν βάζεις το CDRW secondary slave, ή slave γενικότερα. Πάντα master. Και επειδή δεν γίνεται να το βάλεις primary master, το βάζεις secondary master (Νόμος απαράβατος, αξίωμα με λίγα λόγια).

Αυτά. Ελπίζω να σε βοήθησα :)

I Am The One, Orgasmatron...

σχετικα με το θεμα τι ειναι καλυτερα?? να τα εχεις στι ιδιο IDE η σε διαφορετικο?? εγω τα εχω σε διαφορετικα..το CDRW secondary master και το DVD primary slave..

Αρχικό Μήνυμα από τον dpetka2001

σχετικα με το θεμα τι ειναι καλυτερα?? να τα εχεις στι ιδιο IDE η σε διαφορετικο?? εγω τα εχω σε διαφορετικα..το CDRW secondary master και το DVD primary slave..

Οι δίσκοι πηγαίνουν στο ίδιο κανάλι , και οι άλλες συσκευές (γραφτήρι, dvd κλπ) στο άλλο κανάλι . Ο γρηγορότερος δίσκος ορίζεται ως master ,αν και το σωστό είναι δύο δίσκοι στο ίδιο κανάλι να είναι ίδιας κατηγορίας από άποψη ταχύτητας , επιδόσεων κλπ.

Συμφωνώ με τον φίλο ότι το γραφτήρι πάει πάντα σαν master στο ίδιο κανάλι.

Πάντως η απόλυτη λύση είναι κάθε συσκευή να είναι μόνη της στο κάθε κανάλι IDE (πράγμα που σήμερα δεν είναι και δύσκολο-παλιά να δεις τις γινόταν )

Σαε ευχαριστω για τις απαντησεις. Επειδη βαριεμαι να αλλαζω καλωδια κτλ απο οτι καταλαβα και ετσι να το αφησω δεν προκειται να επηρεασει τπτ σωστα (εκτος ισως απο την ταχυτητα);;; αν ναι ποιος μπαινει σε κοπο τωρα...δεν ειναι και δικος μου ο πισις ;)

Τα cdrw δύσκολα είναι πάνω από ATA33 οπότε το 40άρι καλώδιο που έχεις δεν το επηρεάζει και πολύ. Όμως το dvd μπορεί να είναι ATA66 και χρειάζεται ένα 80άρι καλώδιο για να δουλέψει σ'αυτό το mode.

Γενικά έχε υπόψη σου ότι οι σύγχρονοι ide controllers υποστηρίζουν περισσότερα από ένα modes ανά bus. Δηλαδή μπορείς για παράδειγμα να έχεις δύο συσκευές στο primary που να υποστηρίζει η μία ATA66 και η άλλη ΑΤΑ100 χωρίς προβλήματα. Παλιότερα θα δούλευαν και οι δύο στο χαμηλότερο mode αναγκαστικά.

Και όμως δεν είναι! Έχω μια και όταν δοκίμασα να βάλω το καινούργιο cdrw που αγόρασα, είχα προβλήματα. Δεν ξέρω για ποιόν λόγο το μηχάνημα σερνόταν όταν έγραφα. Εννοείται φυσικά ότι στο ide της μητρικής όλα ήταν απολύτως φυσιολογικά. Το ίδιο συνέβη και με το dvd που είχα δοκιμάσει να βάλω εκεί πάνω. Ακριβώς επειδή ήθελα σε κάθε bus να υπάρχει μόνο μία συσκευή.

Eίχα ακούσει προβλήματα για μερικές κάρτες.Γενικά εαν βρείς "καλούς" drivers τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.Βασικά εγώ την χρησιμοποιώ εαν έχω π.χ 4 δίσκους πάνω και δεν υπάρχει άλλος χώρος.. :wistle:

ΠΟΤΕ γραφτηρι και γενικα CD ή DVD σε extra PCI controller. Τρομερη πτωση ταχυτητας και πολλες ασυμβατοτητες, ασε που δεν μπορεις να κανεις boot απο το CD μετα. Καλυτερα να πανε οι δισκοι στον extra και τα CDια στον onboard.

Host

Αρχικό Μήνυμα από τον mcde

Γενικά έχε υπόψη σου ότι οι σύγχρονοι ide controllers υποστηρίζουν περισσότερα από ένα modes ανά bus. Δηλαδή μπορείς για παράδειγμα να έχεις δύο συσκευές στο primary που να υποστηρίζει η μία ATA66 και η άλλη ΑΤΑ100 χωρίς προβλήματα. Παλιότερα θα δούλευαν και οι δύο στο χαμηλότερο mode αναγκαστικά.

Μπορείς να το αναπτύξεις λίγο αυτό; :)

Οι ide controllers που υπήρχαν σε παλιότερες μητρικές, υποστήριζαν μόνο ένα mode σε κάθε bus. Δηλαδή αν είχες δύο συσκευές που υποστήριζαν διαφορετικά ata τότε θα δούλευαν και οι δύο στο χαμηλότερο από τα δύο. Για παράδειγμα αν στο primary είχες ένα cdrom ΑΤΑ33 και έναν δίσκο ATA100 θα δούλευαν και τα δύο σε ATA33. Τώρα πια δεν ισχύει αυτό.

παιδια πως μπορω να μαθω τι ΑΤΑ υποστηριζουν οι controller μου?? υπαρχει κανα ιδιαιτερο χαρακτηριστικο πανω τους?? η μονο απο το manual της μητρικης που δεν εχω??

Στο site του κατασκευαστή δοκίμασες; Συνήθως έχουν αυτές τις πληροφορίες.

Αρχικό Μήνυμα από τον mcde

Στο site του κατασκευαστή δοκίμασες; Συνήθως έχουν αυτές τις πληροφορίες.

του κατασκευαστη των controllers?? εχουν και μαρκα επανω?? δεν το ηξερα..αυτο εννοεις?? εχει και τυπο μοντελου πανω??

Εννοούσα το site του κατασκευαστή της μητρικής. Αν δηλαδή ο controller που θέλεις να δεις τι υποστηρίζει είναι πάνω στη μητρική και δεν είναι σε κάποια pci για παράδειγμα.

Αρχικό Μήνυμα από τον dpetka2001

παιδια πως μπορω να μαθω τι ΑΤΑ υποστηριζουν οι controller μου?? υπαρχει κανα ιδιαιτερο χαρακτηριστικο πανω τους?? η μονο απο το manual της μητρικης που δεν εχω??

Βασικά παίζει ρόλο τι μητρική έχεις. Εγώ πχ είχα τη QDI Kinetiz 7B, όπου μόνο ο ένας controller έπαιζε UDMA, ενώ με την Gigabyte GA-7VA που έχω, και οι δύο controllers παίζουν UDMA. Αναφέρσου στο δικτυακό τόπο της κατασκευάστριας εταιρίας της μητρικής σου. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα εύρεσης, ή κατανόησης, με χαρά να σε βοηθήσω.

εχω την QDI Advance 9..εψαξα και βρηκα σχετικα reviews αλλα δε βρηκα πουθενα να αναφερει κατι για τους controllers..μπορεις να μου δωσεις τη διευθυνση??

γραψε λαθος..το βρηκα τελικα..thanks anyway

Αρχικό Μήνυμα από τον gbras

Το cd rw kai to dvd mporeis na ta baleis opos na nai master i slave.Stin praksi de tha deis kamia diafora.

Sorry για το οφ τοπικ,αλλα δεν υπαρχει αλλος τροπος.Gbras,σου εχω στειλει 3 μερες π.μ.,και δεν το εχεις παρειΠηγαινε στο προφιλ σου να ενεργοποιησεις την ειδοποιηση με μειλ για τα πμ,για να μην χανεσαι .....

<Πειτε ΟΧΙ στα greeklish>- http://www.periland.gr Επισκεφθείτε το online μου κατάστημα...http://www.apiastos.gr

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑΘΕΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΣΕΝΑ.....

Tον χάρο καλοπιάνουμε να μην μας έχει άχτι,ποτέ δεν θα πεθάνουμε κουφάλα νεκροθάφτη :lol: