dancer_69 Δημοσιεύτηκε March 20, 2010 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε March 20, 2010 Στο σύστημά μου έχω 4 σκληρούς δίσκους(3 εσωτερικούς και 1 εξωτερικό USB). Λόγω αρκετών ανακατατάξεων και εγκαταστάσεων λινουξ στο παρελθόν, το αποτέλεσμα είναι να είναι εγκατεστημένος ο Grub ως διαχειριστής εκκίνησης και στους 3 εσωτερικούς σκληρούς δίσκους. Τον τελευταίο καιρό ο δισκος που τρέχει το βασικό λειτουργικό (Windows 7) είχε προβλήματα, και έτσι αναγκάστηκα πρόσφατα να τον κλωνοποιήσω σε έναν άλλο δίσκο(εκεί που βρισκόταν η εγκατάσταση του Ubuntou). Όλα πήγαν σχετικά καλά και αυτή τη στιγμή το λειτουργικό βρίσκεται στον υγειή δίσκο. Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία διόρθωσης μεσα από το DVD των Windows 7, έχει μεταφέρει τα αρχεία συστήματος του λειτουργικού και το διαχειριστή εκκίνησης στον εξωτερικό δίσκο, σε ένα μικρό fat16 διαμέρισμα όπου υπήρχε μια μίνι έκδοση XP. Έτσι οι 3 εσωτερικοί δίσκοι έχουν ακόμη το grub(και αυτός που περιέχει τα windows 7). Πως μπορεί να γίνει λοιπόν να αφαιρεθεί εντελώς ο διαχειριστής εκκίνησης από τους 2 δίσκους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση δεδομένων, και από τον εξωτερικό δίσκο, και να αντικατασταθεί ο grub από τον διαχειριστη εκκίνησης των windows 7 στο δίσκο που είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό? Επισημαίνω ότι ακολουθώντας κάποιες οδηγίες που βρήκα στο διαδίκτυο, έχω ήδη αντιγράψει τα αρχεία συστήματος και διαχειριστή εκκίνησης, από τον εξωτερικό δίσκο στο δίσκο των windows 7. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gkr41 Δημ. March 20, 2010 Κοινοποίηση Δημ. March 20, 2010 Κάνε boot με το DVD των 7, άνοιξε κονσόλα και γράψε bootrec /fixmbr και bootrec /fixboot. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις πάλι τον bootloader των 7 με το EasyBCD. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Editors@myphone.gr: Γίνετε και εσείς μέλος της Συντακτικής Ομάδας Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
dancer_69 Δημ. March 21, 2010 Author Κοινοποίηση Δημ. March 21, 2010 Αυτό το έχω κάνει αλλα δεν γράφει τον bootloader δίσκο που είναι τα windows 7 αλλά στον εξωτερικό. Αφαιρώντας τον εξωτερικό δίσκο βέβαια, κατάφερα να γραφτεί με τις παραπάνω εντολές ο bootloader, αλλά και πάλι γράφτηκε σε άλλο δίσκο από αυτόν που είναι εγκατεστημένα τα windows 7 και τα αρχεία συστήματος που από πριν είχα μεταφέρει στο δίσκο αυτό. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
stamatis3133 Δημ. March 21, 2010 Κοινοποίηση Δημ. March 21, 2010 Μπες στο BIOS και βαλε σαν δισκο για μπουταρισμα το δισκο που ειναι τα Windows 7. Μετα κανε παλι τι διαδικασια! Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
dancer_69 Δημ. March 22, 2010 Author Κοινοποίηση Δημ. March 22, 2010 Δεν αλλάζει τίποτα. Πάλι προσπαθεί να γράψει στον εξωτερικό δίσκο, και επειδή δεν έχω διαμορφώσει το πρώτο διαμέρισμα(αυτό που χρησιμοποιούσε πριν) το fixboot βγάζει σφάλμα ότι δεν μπορεί να διαβάσει το σύστημα αρχείων. Δεν δοκίμασα ακόμη μόνο, αφού αφαιρέσω τον εξωτερικό δίσκο, και να επαναλάβω τη διαδικασία αφού ρυθμίσω απ' το bios ως πρώτο το δίσκο των windows 7(αν και νομίζω ότι και την πρώτη φορά που το έκανα αυτό, ο δίσκος με τα 7 ήταν ρυθμισμένος ως πρώτος). Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gkr41 Δημ. March 22, 2010 Κοινοποίηση Δημ. March 22, 2010 Όπως είπες βγάλε όλους τους σκληρούς και όρισε τον σωστό στο BIOS. Αν δε βγάλεις άκρη δοκίμασε και με το EasyBCD όπως είπα πριν να βάλεις τον bootloader των 7 στο δίσκο που θέλεις. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Editors@myphone.gr: Γίνετε και εσείς μέλος της Συντακτικής Ομάδας Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
dancer_69 Δημ. March 22, 2010 Author Κοινοποίηση Δημ. March 22, 2010 Έχω το easybcd 1.7.1. Δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις δίσκο? Έχει ένα κουμπί που γράφει WriteMBR αλλά δε βλέπω να υπάρχει επιλογή δίσκου κάπου. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
gkr41 Δημ. March 22, 2010 Κοινοποίηση Δημ. March 22, 2010 Όντως δεν έχει... Συνήθως ο bootloader γράφεται στο MBR του δίσκου που περιέχει partition μαρκαρισμένο σαν active και bootable. Νομίζω πως κάπως έτσι πρέπει να γίνει η διαδικασία: Αρχικά πρέπει να μεταφέρεις τα boot files στο partition με τα 7 (νομίζω πάνε στο \Windows\system32\) Μετά να γράψεις τον bootloader στο MBR. Και τέλος να φτιάξεις σωστά τις καταχωρήσεις του bootloader από Add/Remove entries στο EasyBCD, ώστε να δείχνουν στο δίσκο που θες. Παράθεση [sIGPIC][/sIGPIC] Editors@myphone.gr: Γίνετε και εσείς μέλος της Συντακτικής Ομάδας Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts