Jump to content

Πληρώνω για Νομιμοποίηση ή Τακτοποίηση Ημιυπαίθριου Χώρου

kostasgp
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

ηθελα να ρωτήσω κάτι.... στο συμβόλαιο αγοράς 1ης κατοικίας που έκανα σε νεόδμητη πολυκατοικία , αναφέρεται οτι το σπίτι αποτελείται από 61 τετραγωνικα σπιτιού, 13 τετραγωνικά ημιυπαίθριου χώρου κ ταδε τετραγωνικά από γκαραζ + αποθηκη.

Ολα αυτά ελέγχθηκαν (φαντάζομαι!) από τον δικηγορο που έκανε έλεγχο των τίτλων πριν την αγορά του διαμερίσματος και της συμβολαιογράφου που συνέταξε τα συμβόλαια κτλ.

Η ερώτηση μου είναι αν με τα νέα μέτρα περί Νομιμοποίησης ή Τακτοποίησης των Ημιυπαίθριων που θα αναγγείλει η κυβέρνηση έχω κάποιο πρόβλημα.

Με απλά λόγια, θεωρούμαι "παράνομος" ?

Πληρώνω δηλαδή για να "τακτοποιήσω" τον ημιυπαίθριο αυτό χώρο ?

Το να υπαρχει ημιυπαιθριος χωρος δεν ειναι παρανομο. Το παρανομο ειναι να τον "κλεισεις" να χτισεις δλδ και τον ενα τοιχο που δεν υπηρχε, προσθετοντας ενα ακομα δωματιο στο σπιτι σου.

Εσυ τον εκλεισες?

Με λιγα λογια, η νεα ρυθμιση αφορα αυτους που παρανομως μεχρι τωρα ειχαν κλεισει τους ημιυπαιθριους χωρους, και οχι γενικα ολους τους ημιυπαιθριους.

A man is walking home one dark night in Belfast. Suddenly a figure with a gun moves out of the shadows and says:

"What religion are you?"

The fellow replies "I'm an atheist", to which the gunman replies,

"Yeah, but a catholic or protestant atheist?"

μάλλον δεν το έγραψα σωστ,ο ημιυπαίθριος αυτός είναι το παιδικό δωμάτιο, είναι κλειστό δηλαδή από κατασκευής της πολυκατοικίας.

δεν τον έκλεισα εγώ, αλλά στα σχέδια του σπιτιού φαίνεται οτι είναι κλεισμένος ο χώρος, άρα στην πολαιοδομία τα έχουν δει αυτά τα σχέδια (φαντάζομαι)

Στην πολεοδομία δεν έχουν δει τίποτα!

Αφού συναίνεσες στην παρανομία, την ευθύνη την έχεις εσύ. Ο δικηγόρος και ο συμβολαιογράφος δεν έκαναν αυτοψία στο χώρο (ούτε μπορούν να κάνουν), απλά έλεγξαν τα συμβόλαια.

Άλλα τα σχέδια του σπιτιού που πήρες στα χέρια σου και αλλα αυτά που βγήκε η άδεια στην πολεοδομία.

Εν κατακλείδι, όταν βγει η ρύθμιση, πληρώνεις.

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

οπως τα λεει ο φιλος ο murex ειναι. βασικα περιμενουν να ερθει η πολεοδομια για τον ελεγχο και υστερα χτιζουν τον ημιυπαιθριο. Φυσικα αν σε καρφωσουν αργοτερα, πληρωνεις εσυ και οι εργολαβοι τη βγαζουν καθαροι
1,2Tbytes

Επιτέλους μου λύθηκε η απορία!

Είχα παρακολουθήσει προ καιρού με προσοχή τα άρθρα και τα ρεπορτάζ για να καταλάβω τι σημαίνει "νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων".

Επειδή δεν με αφορά άμεσα το θέμα, από τη διατύπωση που χρησιμοποιούσαν όλοι είχα συμπεράνει ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι είναι κάτι παράνομο στην Ελλάδα και αυτό μου είχε φανεί εξωφρενικό! :blink:

Πουθένα δεν διάβασα την φράση "νομιμοποιήση των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων".

Είναι τόσο διαδεδομένο το κλείσιμο που μάλλον έχει γίνει η εξίσωση "ημιυπαίθριος χώρος"="παράνομα κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος".

Αχ, Ελλάδα...

ή εγώ είμαι τελείως ούφο...

καλημέρα και ευχαριστώ όλους για την βοήθεια και για τις πληροφορίες.

θα ήθελα να επισημάνω το εξής.

πριν αγοράσω το σπίτι, (δηλ. μεταξύ προσύμφωνου και συμβολαίου) πλήρωσα στην τοπική μου εφορία περι τα € 2.100, γιατί ενώ είναι η πρώτη κατοικία και έχω απαλλαγή, το parking δεν έχει απαλλαγή και έπρεπε να πληρώσω.

(η αλήθεια είναι οτι μου φάνηκαν πολλά τα 2.100 μονο για parking)

Εχθές λοιπόν μίλησα με το μεσητικό γραφείο από το οποίο προχώρησα την αγορά του σπιτιού, μου είπε οτι σε αυτά τα 2.100 είναι κ η "τακτοποίηση" του ημιυπαίθριου, μαζί δηλ. με το parking πλήρωσα και αυτά που λένε ότι πρέπει να πληρώσουμε τώρα.

Το θέμα μου είναι ότι για να είμαι κ εγώ καλυμένος με την ιστορια αυτή, πως μπορώ να το επιβεβαιώσω εγώ ότι τα χρήματα αυτά περιελάμβαναν κ τον ημιυπαίθριο ή όχι ??

Πρέπει να πάω από την πολαιοδομία ?

Τα χαρτιά της τοπικής εφορίας δεν το αναφέρουν και πολύ χαρακτηριστικά και θα ήθελα να το "κλείσω" το θέμα.

edit.

να συμπληρώσω επίσης, ότι στην ΔΕΗ δηλώθηκαν κανονικά και τα τετραγωνικά του ημιυπαίθριου χώρου, υπολογίζεται δηλαδή το ρεύμα που πληρώνω με βάση το άθροισμα των τετραγωνικών του σπιτιού + του ημιυπαίθριου χώρου.

Αν δεν τον είχαν κλείσει τον Η/Χ δεν θα έπρεπε στην ΔΕΗ να πληρώνω μόνο τα τετραγωνικά του σπιτιού ?

Η ρύθμιση για την "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί και ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί σημαντικές λεπτομέρειες όπως το ύψος του προστίμου. Χώρια που η όλη ιστορία έχει νομικά προβλήματα.

Άρα, δεν μπορεί να πλήρωσες ένα ποσό που δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Μήπως έγινε αλλαγή-τροποποίηση στα σχέδια; Καλύτερα να ρωτήσεις τον μεσίτη τι ακριβώς εννοεί με την φράση και τι αλλαγή έγινε και πόσο κόστισε. Μπορεί ας πούμε να ήταν κάτι ..."άλλο"...

Στη ΔΕΗ δεν ξέρω ποιό εμβαδό καταγράφεται, αν είναι το μικτό η καθαρό.

Read The F...ing Manual First

o μεσίτης μου είπε οτι ειναι η "τακτοποίηση" του Η/Χ αυτό το ποσό.

υπάρχει κάποιος τρόπος να το μάθω αυτό ?

τι ήταν δηλαδή αυτό που πλήρωσα.

πρέπει μήπως να πάω από την εφορία για να το μάθω αυτο ?

οπως τα λεει ο φιλος ο murex ειναι. βασικα περιμενουν να ερθει η πολεοδομια για τον ελεγχο και υστερα χτιζουν τον ημιυπαιθριο. Φυσικα αν σε καρφωσουν αργοτερα, πληρωνεις εσυ και οι εργολαβοι τη βγαζουν καθαροι

Η Πολεοδομία δεν έρχεται ποτέ για ελεγχο, αν και απαιτειται. Μόνο στην αρχή για να σου βάλουν εργοταξιακό και άμα σε καρφώσουν...

Κράτος σου λέει μετά :ninja:

edit: Συμβουλή, μην πληρώσετε τίποτα για "νομιμοποίηση". Τσάμπα λεφτά, δεν θα έρθει κανένας ποτέ. Απλά πείτε σε φίλους, γείτονες και γνωστούς ότι το πληρώσατε μην σας καρφώσουν οι ίδιο που θα πάνε να το πληρώσουν. Αυτά που κάνουν (με τις τακτοποιήσεις, πρόσεξε δεν λένε "νομιμοποίηση" γιατί ποτέ στην ουσία δεν θα είσαι νόμιμος, είσαι εκτός όρων δόμησης για πάντα) είναι τα ίδια που κάνουν και οι παπατζήδες στην Ομόνεια, έλεος πια.

http://briefcases.pathfinder.gr/download/597036If you are not paying for it, you're not the customer; you're the product being sold.

• 6 months later...

ειμαι στην διαδικασια αγορας σπιτιού....το σπιτι που με ενδιαφέρει έχει ημιυπαίθριο διαβάζω πολλά και ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω φοβάμαι μήπωσ είναι πολύ μεγάλο το πρόστημο...αλά μάλον αυτό ειναι κάτι που δεν μπορείτε να απαντήσετε μιας και από ότι διαβασα ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το τι πληρώνουμε και τι θα γίνει....να ρωτήσω όμωσ κάτι άλο...το σπίτι αυτό θα είναι 1η κατοικία άρα δεν πληρώνω εφορία..το γεγονόσ ότι έχει και πάρκιν σημαίνει ότι εγώ θα πληρώσω εφορία;;;;(ενωώ μόνο για το παρκιν)γιατι τέτοιο διάβασα πιο πάνω....

ελπίζω κάποιοσ να γνωρίζει ...ευχαριστω:blink::blink::blink:

Μία φίλη που πήρε πριν λίγους μήνες πρώτο σπίτι πλήρωσε ένα μικρό ποσό (sorry, δεν ξέρω πόσο) για το parking και για τα παρακολουθήματα (αποθήκες κτλ.)
Read The F...ing Manual First