Jump to content

Δεν αναγνωρίζεται ο δίσκος. Γιατί;

kostassl45i
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Χθες πέρασα καινούργιο σκληρό δίσκο WD 320GB IDE 8mb cache σε μητρική qdi platinix 2e. Ο δίσκος συνδέθηκε μόνος του σε καλώδιο ide ως single/master.

Ο δίσκος αναγνωρίζεται κανονικά από το bios και αναγράφεται σωστά η χωρητικότητα του εκεί, αλλά όταν τρέχει το cd εγκατάστασης των windows δε βρίσκει κανένα δίσκο.

Επίσης, μετά από επανεκκίνηση με reset κολλάει το σύστημα στο σημείο που προσπαθεί να εντοπίσει το δίσκο (λίγο αφού κάνει μπιπ).

Τι φταίει και τι μπορώ να κάνω;

Χθες πέρασα καινούργιο σκληρό δίσκο WD 320GB IDE 8mb cache σε μητρική qdi platinix 2e. Ο δίσκος συνδέθηκε μόνος του σε καλώδιο ide ως single/master.

Ο δίσκος αναγνωρίζεται κανονικά από το bios και αναγράφεται σωστά η χωρητικότητα του εκεί, αλλά όταν τρέχει το cd εγκατάστασης των windows δε βρίσκει κανένα δίσκο.

Επίσης, μετά από επανεκκίνηση με reset κολλάει το σύστημα στο σημείο που προσπαθεί να εντοπίσει το δίσκο (λίγο αφού κάνει μπιπ).

Τι φταίει και τι μπορώ να κάνω;

Για αρχή άλλαξε το καλώδιο, αφού πρώτα ελέγξεις αν όντως έχεις το jumperaki σε επιλογή master/single. τσέκαρε και αν πατάει καλά το ρεύμα.

Αν το πρόβλημα συνεχίσει δοκίμασε το δίσκο σε άλλο υπολογιστή και αν πάλι δεις ότι κάτι παίζει πας γραμμή για αντικατάσταση!

Μέλος της θεατρικής

ομάδας Όχι Παίζουμε

"Ποτάμι: Διολίσθηση ύδατος εντός χάντακος ούτινος διαμορφούνται δύο όχθε εκατέρωθεν"

Για αρχή άλλαξε το καλώδιο, αφού πρώτα ελέγξεις αν όντως έχεις το jumperaki σε επιλογή master/single. τσέκαρε και αν πατάει καλά το ρεύμα.

Αν το πρόβλημα συνεχίσει δοκίμασε το δίσκο σε άλλο υπολογιστή και αν πάλι δεις ότι κάτι παίζει πας γραμμή για αντικατάσταση!

Καλή ιδέα η αλλαγή καλωδίου. Το jumperaki είναι όντως σε master single. Ρεύμα παίρνει γιατί ζεσταίνεται μετά από λίγη ώρα.

Υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίζεται επειδή είναι παλιά η μητρική;

Καλή ιδέα η αλλαγή καλωδίου. Το jumperaki είναι όντως σε master single. Ρεύμα παίρνει γιατί ζεσταίνεται μετά από λίγη ώρα.

Αν δεν κάνω λάθος το BIOS τον έβλεπε... Άρα αναγνωρίζεται από τη μητρική και άρα δεν παίζει ρόλο η παλαιότητά της

Μέλος της θεατρικής

ομάδας Όχι Παίζουμε

"Ποτάμι: Διολίσθηση ύδατος εντός χάντακος ούτινος διαμορφούνται δύο όχθε εκατέρωθεν"

Ναι υπάρχει περίπτωση να μην δουλέυει γιαυτό το λόγο γιαυτό πρεπει να κάνεις ένα update το bios σου και μετά να μας πείς

Ναι υπάρχει περίπτωση να μην δουλέυει γιαυτό το λόγο γιαυτό πρεπει να κάνεις ένα update το bios σου και μετά να μας πείς

Φίλε μου, πριν απαντήσουμε διαβάζουμε όλο το ποστ, και σου παραθέτω από πάνω τι έγραψε ο φίλος Kostas

ΑΝ υπήρχε πρόβλημα BIOS το Pc θα κολλούσε αμέσως στην αναζήτηση δίσκων και cd rom χωρίς να επιστρέψει αποτελέσματα

Μέλος της θεατρικής

ομάδας Όχι Παίζουμε

ΑΝ υπήρχε πρόβλημα BIOS το Pc θα κολλούσε αμέσως στην αναζήτηση δίσκων και cd rom χωρίς να επιστρέψει αποτελέσματα

Στην πρώτη οθόνη που εμφανίζεται κατά το άναμα του υπολογιστή (εκεί όπου αναζητάει τις συσκευές ide που είναι συνδεμένες και γράφει "press delete to enter setup") δεν κολλάει ποτέ μετά από κανονικό άναμα του υπολογιστή, αλλά μετά από reset κολλάει πάντα, στο σημείο που ψάχνει το δίσκο :blink:

Επίσης μετά από κανονικό άναμα με το κουμπί μόλις περάσει την αρχική εικόνα ("press delete to enter setup") και πάει να ψάξει στο σκληρό για λειτουργικό δε γίνεται τίποτα και απλά κολλάει στο ίδιο σημείο επ αόριστο. Νομίζω ότι το νορμάλ είναι να βγάλει κάποιο μήνυμα όπως αυτό που βγάζει όταν βάλεις άδεια δισκέτα.

Έχω αρχίσει να μπερδεύομαι για τα καλά... :(

Υπάρχει ενδεχόμενο να μη δουλεύει εξαιτίας του ότι είναι χτυπημένος ο δίσκος εξ αρχής, οπότε μια δοκιμή σε άλλο μηχάνημα θα σε πείσει.

Αν δεν ισχύει αυτό, τότε μάλλον φταίει η μητρική και το BIOS. Δεν έχει σημασία που τον βλέπει αρχικά, το έχω ξαναδεί ο ίδιος να συμβαίνει: τον βλέπει κανονικά και μόλις πας να διαβάσεις ή να γράψεις μετά τα 130GB, κολλάει.

Μια ιδέα θα ήταν να δοκιμάσεις κάποιο Linux live cd (π.χ. Ubuntu) και να προσπαθήσεις να τον διαβάσεις/γράψεις από εκεί, πχ κάνοντας εγκατάσταση.

Τέλος, τα windows που προσπαθείς να εγκαταστήσεις ίσως πρέπει να είναι SP2 slipstreamed - για αυτό δεν είμαι σίγουρος, αλλά είχα ακούσει παλιά μια φήμη ότι τα απλά windows xp δεν μπορούν να μπουν σε >130GB δίσκο.

sakis for the masses, θου for the few

Φίλε μου, πριν απαντήσουμε διαβάζουμε όλο το ποστ, και σου παραθέτω από πάνω τι έγραψε ο φίλος Kostas

Το οτι το BIOS βλέπει το firmware του δίσκου αποτελεί μια ένδειξη οτι ίσως ειναι οκ δεν μου λέει οτι δουλέυει σωστά το δίσκο.

Το οτι το BIOS βλέπει το firmware του δίσκου αποτελεί μια ένδειξη οτι ίσως ειναι οκ δεν μου λέει οτι δουλέυει σωστά το δίσκο.

Μίλησα αποκλειστικά για to BIOS και όχι για την λειτουργική κατάσταση του δίσκου. (Αν εννοείς αυτό) Αν το BIOS είχε πρόβλημα με το δίσκο, το οποιοδήποτε πρόβλημα ΔΕΝ θα τον έβλεπε κάν στο POST ή θα τον έβλεπε και θα είχαμε τα κολλήματα που είπε ο Σάκης από πάνω, αυτά όμως εντοπίζονται μόνο αφού ο δίσκος φανεί στην εγκατάσταση των windows...

Στην πρώτη οθόνη που εμφανίζεται κατά το άναμα του υπολογιστή (εκεί όπου αναζητάει τις συσκευές ide που είναι συνδεμένες και γράφει "press delete to enter setup") δεν κολλάει ποτέ μετά από κανονικό άναμα του υπολογιστή, αλλά μετά από reset κολλάει πάντα, στο σημείο που ψάχνει το δίσκο :blink:

Επίσης μετά από κανονικό άναμα με το κουμπί μόλις περάσει την αρχική εικόνα ("press delete to enter setup") και πάει να ψάξει στο σκληρό για λειτουργικό δε γίνεται τίποτα και απλά κολλάει στο ίδιο σημείο επ αόριστο. Νομίζω ότι το νορμάλ είναι να βγάλει κάποιο μήνυμα όπως αυτό που βγάζει όταν βάλεις άδεια δισκέτα.

Έχω αρχίσει να μπερδεύομαι για τα καλά... :(

ΠΧ DISK BOOT FAILURE

Εδώ επίσημα από την QDI:

PlatiniX 2E mainboard is bundled with the Intel IAA software which will greatly increase the I/O handling capacity of the floppy disk, optimize the floppy disk performance, support the hard drive of 137GB or above by means of 48-bit LAB partitioning mode and ensure its compatibility with most hardware/software and the reliability.

Το or Above έχει την εξής ιδαιτερότητα όπως αναφέρει η ίδια η QDI. Μπορεί να βλέπει μέρος του δίσκου, δηλαδή να σταματά στα 137 GB σε μεγαλύτερους δίσκους αλλά να δουλεύει Κανονικότατα, αντί για 320 θα βλέπεις λιγότερα αλλά ΔΕΝ θα έχεις πρόβλημα. Σε τέτοια περίπτωση παραθέτω κείμενο της QDI

In order for you system to recognize more than a 137 GB,please try to perform one of the following recommended solutions:1). If you have a motherboard that has a Intel chipset (810, 810E, 810E2, 815, 815, 815E, 815EP, 815P, 820, 820E, 830M, 830MP, 830MG, 840, 845, 850, or 860) please visit http://www.intel.com/support/chipsets/iaa/ and download the Intel Application Accelerator. Intel s Application Accelerator supports the full capacity of drives larger than 137 GB.

[Δεν τα μετέφρασα γιατί έχασα όλο μου το βράδυ στο ψάξιμο]

Η QDI, σε επικοινωνία μου με το τεχνικό τμήμα αναφέρει ότι η μητρική είναι συμβατή με μεγάλους δίσκους (στο τελευταίο BIOS, P6I845E/P2E/P2E2.0 AWARD BIOS V2.2SLCP ) και τυχόν πρόβλημα που μπορεί να έχω είναι να πάρω μικρότερη χωρητικότητα από αυτή που έχει πραγματικά ο δίσκος, κατά την εγκατάσταση που λύνεται παραπάνω.

Αν ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται κοιτάζω το καλώδιο (πρέπει οπωσδήποτε να είναι 80pin) και τον ίδιο το δίσκο για την περίπτωση που έχει πρόβλημα. Τέλος καλό θα ήταν να "σπάσει" ο δίσκος σε 2 μέρη για να μπορέσουν τα windows (απαραίτητα με SP2) να διαβάσουν κάποιο partition για εγκατάσταση.

Μέλος της θεατρικής

ομάδας Όχι Παίζουμε