Jump to content

Οδηγός για LCD

kplr
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Επειδή τα τελευταία χρόνια αγοράζουμε κατά μέσο όρο 2-3 συσκευές με lcd οθόνη κάθε χρόνο και επειδή πάντα το πρώτο άγχος μας όταν αγοράζουμε μια καινούρια συσκευή είναι αν έχει "καμμένα" Pixels αποφάσισα να γράψω έναν οδηγό για το πως ελέγχουμε μια οθόνη και ποιες βλάβες στα pixels είναι όντως σημαντικές..

Αυτό αποφάσισα να το κάνω γιατί μέχρι πριν από λίγο καιρό ήμουν κι εγώ από αυτούς που αν έβρισκα ένα καμμένο Pixel στην οθόνη μου θα άρχιζα να το κοιτάω συνέχεια μέχρι να το συνηθίσω μετά από κάποιες εβδομάδες.

Ορισμοί

Pixels: Είναι τα λειτουργικά στοιχεία μιας οθόνης tft. Ο αριθμός τους είναι ίσος με το γινόμενο της οριζόντιας χ την κάθετη ανάλυση μιας οθόνης. Κάθε Pixel αποτελείται από 3 subpixels σε σειρά μπλε,κόκκινο και πράσινο. Από τη σχετική φωτεινότητα των 3 subpixels μπορούμε να ανασυνθέσουμε όλα τα χρώματα που μπορεί να αντιληφθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό γιατί η έγχρωμη όραση του ανθρώπου λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.Από το σχετικό ερεθισμό 3 διαφορετικών κωνίων (υποδοχέων της έγχρωμης όρασης) - ένός για κάθε ένα από τα 3 χρώματα (πράσινο,κόκκινο,μπλε) ερμηνεύεται στον εγκέφαλο το τελικό χρώμα (η ανθρώπινη όραση είναι διαδικασία πιο πολύπλοκη αλλά για την περίπτωση αυτού του οδηγού αρκούν μόνο κάποιες βασικές γνώσεις)

FAQ Αφού κάθε pixel αποτελείται από 3 διαφορετικά subpixels, αν είναι και τα 3 σε διαδικασία On γιατί βλέπουμε 1 Pixel άσπρο και όχι 3 σημεία μπλε-κόκκινο-πράσινο;

A: Αυτό εξηγείται από την ανθρώπινη όραση. Αν 3 σημεία είναι πολύ κοντά μεταξύ τους τότε γίνεται ανασύνθεση των χρωμάτων τους σε ένα τελικό χρώμα λόγω του σχετικού ερεθισμού στον αμφιβληστροειδή 3 διαφορετικών κωνίων.

Supixels: Τα subpixels είναι τα λειτουργικά στοιχεία ενός pixel. Κάθε Pixel αποτελείται από 3 subpixels - μπλε,κόκκινο,πράσινο. Για να λειτουργεί σωστά ένα pixel θα πρέπει και τα 3 subpixel να μπορούν να μεταβάλλουν τη φωτεινότητα τους από off-on (με διάφορα ενδιάμεσα στάδια)

1) Καμμένο(dead) pixel: Ένα Pixel όπου και τα 3 subpixels του είναι συνεχώς off = φαίνεται καλύτερα σε άσπρο φόντο σαν μαύρη τελεία,αλλά συνεχίζει να παραμένει μαύρο και στα υπόλοιπα χρώματα. Κάτι τέτοιο αν και είναι ο απόλυτος ορισμός του dead pixel είναι σπάνιο.

2)Κολλημένο(stuck) pixel: Pixel που 1 (ή 2) subpixel του είναι συνεχώς on και τα υπόλοιπα είναι συνεχώς off. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται σαν έγχρωμη τελεία τόσο σε άσπρο όσο και σε μαύρο φόντο.

Κοινό χαρακτηριστικό των dead και stuck pixels είναι πως φαίνονται με φόντο από περισσότερα του ενός χρώματα

3) Καμμένο subpixel: Ένα subpixel που είναι συνεχώς off.Φαίνεται σαν έγχρωμη τελεία σε άσπρο φόντο και σαν ελαφριά απόχρωση στα υπόλοιπα χρώματα.

4) Κολλημένο subpixel: Ένα subpixel που δεν μπορεί να πάρει τη θέση off. ΑΝ μπορεί να το δει κάποιος με γυμνό μάτι φαίνεται σα μια ελαφρά έγχρωμη τελεία σε μαύρο φόντο.. Το μέγεθος της τελείας είναι ελάχιστο και συνήθως φαίνεται σε συγκεκριμένη κλίση της οθόνης και εξ επαφής. Είναι η μικρότερη σε μέγεθος βλάβη, γιατί τη στιγμή που το βλέπουμε (σε σκούρο δηλαδή φόντο) φωτίζει ελάχιστα ένα subpixel που δε θα έπρεπε. Ακόμα και στην περίπτωση 3, του καμμένου subpixel ή βλάβη φαίνεται πολύ μεγαλύτερη γιατί

ι)το φόντο είναι άσπρο - η μεγαλύτερη αντίθεση μας βοηθάει να το διακρίνουμε

ιι) είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος αφού τη στιγμή που το διακρίνουμε "φωτίζουν 2 subpixels".

Η βλάβη 4 του κολλημένου subpixel είναι η πιο συνηθισμένη.

ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ οι lcd οθόνες που έχουν κάποια σημαντική ανάλυση (π.χ. πάνω από 1024 χ 800, δηλαδή όχι απαραίτητα oi lcds κινητών) έχουν όχι μόνο ένα αλλά πολύ περισσότερα κολλημένα subpixels

FAQ: Κάπου διάβασα σε μια δημοσκόπηση "Πόσα καμμένα pixels/subpixels έχετε". Οι περισσότεροι ψήφισαν 0 και εγώ στη δικιά μου βρίσκω 3 κολλημένα subpixels. Είμαι τόσο γκαντέμης;

Α: Όχι μόνο δεν είσαι γκαντέμης, αλλά αν αυτά τα subpixels είναι σε ακραία σημεία μάλλον είσαι και πολύ τυχερός. Η διαφορά σου με τους υπολοίπους είναι πως εσύ έψαξες την οθόνη σου καλύτερα και με μεγαλύτερη προσοχή από τους υπολοίπους.

Τα κολλημένα subpixels για να τα δεις συνήθως πρέπει να βρίσκεσαι σε απόλυτο σκοτάδι , να κολλήσεις τη μύτη σου σου στην οθόνη και μετά για να διακρίνεις ποιο από τα 3 είναι το κολλημένο subpixel ίσως χρειαστείς μεγενθυντικό φακό.

Οδηγίες όταν αγοράσουμε μια καινούρια lcd

FAQ: Πότε εμφανίζονται τα ελαττωματικά pixels;

Α:Τα ελαττωματικά pixels εμφανίζονται τις πρώτες 48h λειτουργίας μιας lcd. Αν ποτέ σας πουνε ότι είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης και άλλα τέτοια, απλά σας κοροϊδεύουν.

FAQ: Γιατί οι εταιρείες αφήνουν να κυκλοφορούν οθόνες με ελαττωματικά pixels;

Α: Κάτι τέτοιο συμβαίνει για να μειωθεί το κόστος των συσκευών που αγοράζουμε. Αν οι εταιρείες αποσύρανε κάθε οθόνη που έχει 1 ελαττωματικό subpixel, τότε θα πληρώναμε τα 3πλάσια για ένα laptop και το μεγαλύτερο από αυτό το κόστος θα ήταν η οθόνη

Πώς ελέγχω μια οθόνη όταν την αγοράσω;

Α: Επειδή όπως είπαμε ΟΛΕΣ οι οθόνες έχουν τουλάχιστον κάποια κολλημένα subpixels τα οποία αν δεν ψάξουμε την οθόνη με μεγενθυντικό φακό στο απόλυτο σκοτάδι το πιο πιθανό είναι να μην τα ανακαλύψουμε ποτέ, όταν ελέγχουμε μια καινούρια οθόνη ΔΕΝ πρέπει να είμαστε υπερβολικοί .

Ψάχνουμε μόνο για βλάβες που είναι ενοχλητικές και σε ενοχλητικά σημεία. Για το λόγο αυτό ο καλύτερος τρόπος να ελέγχετε μια συσκευή χωρίς υπερβολές είναι ο εξής

1) Κάντε δεξί click Properties στο Desktop και δείτε την ανάλυση της οθόνης σας.

2) Φτιάξτε μια καινούρια "ζωγραφιά" στο πρόγραμμα paint και δώστε της τις διαστάσεις που έχει η ανάλυση της οθόνης σας.

3) Βάψτε το φόντο αυτό σε διάφορα χρώματα- ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ όμως άσπρο και μαύρο. Κάντε save κάθε ένα από αυτά τα χρώματα σε ένα ξεχωριστό folder.

4) Ξεκινήστε ένα slide show (full screen) σε αυτό το folder , πατήστε pause και manual εναλλάσσετε τις φωτογραφίες με τα διάφορα χρώματα.

5) Σταθείτε σε απόσταση τέτοια στην οποία θα δουλεύετε τη συσκευή που αγοράσατε δηλαδή μην κολλήσετε τη μούρη σας στην οθόνη- δεν έχει νόημα, δε θα δουλεύετε με τη μούρη στην οθόνη. Αν το κάνετε αυτό είναι 100% σίγουρο πως θα βρείτε ελαττωματικά subpixels.

6) Επιλέξτε το φωτισμό που συνήθως χρησιμοποιείτε. Δηλαδή μην πάτε σε ένα απολύτως σκοτεινό θάλαμο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα δείτε τα ελαττώματα που πραγματικά ενοχλούν δηλαδή τις βλάβες των 3 πρώτων κατηγοριών (καμμένο pixel,κολλημένο pixel ή καμμένο subpixel)

Υπάρχει λόγος να επιχειρήσω να γυρίσω πίσω την οθόνη μου; Τι κι αν έχω 0 pixels εγγύηση

Αν έχετε 0 pixels εγγύηση επιχειρήστε να γυρίσετε πίσω την οθόνη σας για μια από τις 3 πρώτες βλάβες. Στις 2 πρώτες θα δεχτούν σίγουρα την επιστροφή , στην 3η (με το καμμένο subpixel) αν τους πιέσετε και αν η βλάβη βρίσκεται σε κεντρικό σημείο πάλι μπορεί να το δεχτούν.

Μην επιχειρήσετε να γυρίσετε την οθόνη σας για κολλημένο subpixel.

Οι λόγοι για να μην κάνετε κάτι τέτοιο είναι οι εξής:

1) Εκεί που θα τη στείλετε θα σας πουνε ότι δε βλέπουνε τίποτα γιατί φυσικά δε θα ελέγξουν την οθόνη σε απόλυτο σκοτάδι και με μεγενθυντικό φακό.

2) Όσες οθόνες και να αλλάξετε πάντα θα υπάρχουν κάποια (περισσότερα ή λιγότερα) κολλημένα subpixels. Έτσι αν σας αλλάξουν 1 οθόνη και η επόμενη έχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα (π.χ. 2 καμμένα pixels) μπορεί μετά να σας δημιουργούν προβλήματα να σας την ξαναλλάξουν..

Τι γίνεται με τα κινητά

Στα κινητά κατά τη γνώμη μου δικαιολογείται κάποιος να ζητήσει αντικατάσταση ακόμα και για κολλημένα subpixels αν αυτά είναι πολλά, γιατί

1) Τα Pixels που έχει μια οθόνη κινητού είναι πολύ λιγότερα, οπότε δε δικαιολογείται να έχει τόσα ελαττωματικά pixels όσο μια UXGA οθόνη

2) Το κινητό το δουλεύεις από πολύ κοντινή απόσταση, συχνά σε απόλυτο σκοτάδι οπότε μπορείς να ισχυριστείς ότι κάποια τέτοια βλάβη είναι ορατή.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω το εξής:

Υπάρχουν βλάβες στις οθόνες πολύ πιο σοβαρές από τα pixels. Αξιολογείτε τα ελαττωματικά pixels που φαίνονται σε πραγματικές συνθήκες και μην αναζητείτε pixels με το φακό.

Όλες οι οθόνες έχουν μερικά κολλημένα subpixels... Όποιος νομίζει ότι η δικιά του οθόνη δεν έχει , μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του (αν και όταν τα βρει θα στενοχωρηθεί). Ας κλείσει όλα τα φώτα, ας βάλει την οθόνη του στη μέγιστη φωτεινότητα και ας βάλει κάποιο μαύρο φόντο. Αν κοιτάξει πολύ προσεκτικά θα αρχίσει να βρίσκει κολλημένα subpixels το ένα μετά το άλλο.

Παρ'όλα αυτά, όσο κι αν σφουγκάρισα με την μούρη μου όλη την οθόνη απο 10 φορές, δεν βρήκα ούτε pixel ούτε subpixel καμμένο/κολλημένο και το δοκίμασα στα βασικά χρώματα, μάυρο και άσπρο και σε αναλύσεις απο το χαμηλότερο μέχρι το μέγιστο.

Μην φανταστείς ότι έχω καμιά "χρυσή" οθόνη, ~200€ την είχα πάρει πριν 1,5χρόνο, μάρκας innovator παρακαλώ :lol:

Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου:

Όλες οι οθόνες έχουν μερικά κολλημένα subpixels

με συμφαίρει να την πουλήσω ένα χιλιάρι € :p

Είναι η μοναδική που δεν έχει κανένα πρόβλημα, ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ :lol:

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

δηλαδή έψαξες στην καλύτερη 1280 x 1024 Pixels?

δεν ξέρω κανέναν που να μπορεί να το κάνει.

ακόμα και να έχει κολλήσει ένα Pixel (που σίγουρα έχει) εσύ δε θα το δεις αν δεν είναι 2-3 μαζί του.

αυτά.

Υ.Γ. εκτός και να έχει εκνευριστικό χρώμα.

Alex = the best!

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/9260sakalogo1.gifτο blog μου

PIN: 20DDA1B0 (Storm)

Παρ'όλα αυτά, όσο κι αν σφουγκάρισα με την μούρη μου όλη την οθόνη απο 10 φορές, δεν βρήκα ούτε pixel ούτε subpixel καμμένο/κολλημένο και το δοκίμασα στα βασικά χρώματα, μάυρο και άσπρο και σε αναλύσεις απο το χαμηλότερο μέχρι το μέγιστο.

Μην φανταστείς ότι έχω καμιά "χρυσή" οθόνη, ~200€ την είχα πάρει πριν 1,5χρόνο, μάρκας innovator παρακαλώ :lol:

Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου:

με συμφαίρει να την πουλήσω ένα χιλιάρι € :p

Είναι η μοναδική που δεν έχει κανένα πρόβλημα, ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ :lol:

Μπορεί να είσαι πολύ τυχερός ή να μην έψαξες πολύ καλά..

Όσες οθόνες έχω αποφασίσει να ψάξω σχολαστικά για πλάκα πάντα βρίσκω όχι ένα αλλά πολλά..

Είναι χαζό αυτό που θα σου πω αλλά αν θέλεις να βεβαιωθείς απλά βάλε τη μέγιστη ανάλυση , βάλε μαύρο φόντο, κλείσε τα φώτα και με έναν μεγενθυντικό φακό κοίταξε όχι όλη την οθόνη αλλά τις 4 πλευρές.

Είμαι σίγουρος πως θα βρεις περισσότερα από 1.. Μόλις τα δεις πρώτη φορά με τον φακό μετά θα δεις πως θα τα βλέπεις και με γυμνό μάτι..

Δεν έχει κανένα νόημα πρακτικά κάτι τέτοιο , το τονίζω, απλά για να σου αποδείξω ότι τουλάχιστον τα subpixels είναι κοινό φαινόμενο για όλες τις οθόνες..

δηλαδή έψαξες στην καλύτερη 1280 x 1024 Pixels?

δεν ξέρω κανέναν που να μπορεί να το κάνει.

ακόμα και να έχει κολλήσει ένα Pixel (που σίγουρα έχει) εσύ δε θα το δεις αν δεν είναι 2-3 μαζί του.

αυτά.

Υ.Γ. εκτός και να έχει εκνευριστικό χρώμα.

Ναι, αυτή την ανάλυση έχω πάντα.

Μπορεί να είσαι πολύ τυχερός ή να μην έψαξες πολύ καλά..

Όσες οθόνες έχω αποφασίσει να ψάξω σχολαστικά για πλάκα πάντα βρίσκω όχι ένα αλλά πολλά..

Είναι χαζό αυτό που θα σου πω αλλά αν θέλεις να βεβαιωθείς απλά βάλε τη μέγιστη ανάλυση , βάλε μαύρο φόντο, κλείσε τα φώτα και με έναν μεγενθυντικό φακό κοίταξε όχι όλη την οθόνη αλλά τις 4 πλευρές.

Είμαι σίγουρος πως θα βρεις περισσότερα από 1.. Μόλις τα δεις πρώτη φορά με τον φακό μετά θα δεις πως θα τα βλέπεις και με γυμνό μάτι..

Δεν έχει κανένα νόημα πρακτικά κάτι τέτοιο , το τονίζω, απλά για να σου αποδείξω ότι τουλάχιστον τα subpixels είναι κοινό φαινόμενο για όλες τις οθόνες..

Μη νομίζεις ότι δεν θέλω να βρω, δεν είναι η οθόνη μου άγια. Ούτε θέλω να διαψέυσω τον τέλειο οδηγό που έφτιαξες.

Ετσι όπως τα λες, δεν μπορεί να μην βρίσκω, πρέπει να χει πολλά αλλά δεν βλέπω κανένα...

Έψαξα και προλίγο με μεγενθυτικό φακό(στραβώθηκα :wacko::p) αλλά τζίφος...

Δοκίμασα και με άσπρο φόντο αλλά...

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

• 2 weeks later...