Jump to content

Home Networking θέμα. 4 PC σε δωμάτιο, μακρυά από το ro

shodanjr_gr
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Έχω το εξής θέμα. Μέχρι στιγμής έτρεχα ADSL OTE με το router να βρίσκεται στο δωμάτιό μου (ένα USR 9106) και πάνω του να συνδέονται ενσύρματα 3 PC και ένα ΧΒΟΧ 360. Τα υπόλοιπα PC του σπιτιού δούλευαν με wireless κάρτες.

Σήμερα ενεργοποιείται η Tellas ADSL που είχα ζητήσει, και η οποία θα ενεργοποιηθεί σε μία άλλη γραμμή, στην άλλη άκρη του σπιτιού. Το πρόβλημα είναι πως δεν θέλω να αγοράσω 3 wireless κάρτες και ένα wireless adapter για το 360, καθώς θα μου βγει καμία 200αριά ευρώ το κόστος. Οπότε σκεφτόμουν να μεταφέρω το USR9106 και να το λειτουργήσω ως modem για το Tellas Zisto, και στη συνέχεια να αγοράσω ένα wireless access point το οποίο να τοποθετήσω στο δωμάτιό μου, και το οποίο θα λειτουργεί σαν wireless bridge του USR9106. Στις ethernet θύρες του νέου access point θα συνέδεα τον εξοπλισμό του δωματίου μου.

Αυτό που περιγράφω είναι δυνατό να γίνει; Έχετε να προτείνετε κάποιο συγκεκριμένο hardware ή καμία άλλη λύση;

Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη

Ευχαριστώ!

http://card.mygamercard.net/sig/shodangr.jpg

New York, Neeeeeeeeeeeeeeeeeew York!

Αυτό που θα έκανα στην περίπτωσή σου, είναι να βρώ τα ζευγάρια από τα χάλκινα καλώδια στην είσοδο της πολυκατοικίας (ή τέλος πάντων της οικοδομής) και να τ' αντιστρέψω, οδηγώντας την σημερινή γραμμή του ΟΤΕ στην "άλλη γραμμή, στην άλλη άκρη του σπιτιού" και τη γραμμή της Tellas στην πρίζα που βρίσκεται στο δωμάτιό σου. Αν κρίνω από τη συνεισφορά σου στο topic του παλιού XBOX, τα χέρια σου πιάνουν κι η διαδικασία, θα σου φανεί παιχνίδι για μικρά παιδιά.

Με τον τρόπο αυτό, δεν χρειάζεται ν' αλλάξεις τίποτε απολύτως στο εσωτερικό σου δίκτυο.

Αν -για οποιοδήποτε λόγο- αυτό δεν μπορεί να γίνει και η γραμμή της Tellas πρέπει οπωσδήποτε να πάει εκεί που λες, η λύση που προτείνεις είναι η καλύτερη, αρκεί να προσέξεις κάποια πράγματα:

Τα περισσότερα access points που κυκλοφορούν (μια αναζήτηση για "access point", "wi-fi bridge", ή "wireless bridge" είτε στο skroutz είτε σε συγκεκριμένα μαγαζιά που εμπιστεύεσαι, θα βγάλει πολύ πράμα) έχουν μόνο μια ethernet. Συνεπώς, γι αυτό που θες να κάνεις στο δωμάτιό σου, πρέπει να συνυπολογίσεις και το κόστος ενός 8πορτου switch. Δεν είναι μεγάλο, αλλά αθροιστικά, μάλλον αναδεικνύει σε καλύτερη λύση την αγορά ενός adsl router με ενσωματωμένο switch, αφού η διαφορά (αν υπάρχει) είναι ελάχιστη κι έχεις κι ένα εφεδρικό router για κάθε ενδεχόμενο.

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το router αυτό:

• Δουλεύει σαν ασύρματο σε bridge mode. Για παράδειγμα το δημοφιλέστατο κάποτε (και πάμφθηνο σήμερα στην 2nd hand) Linksys 354, δουλεύει σαν bridge μόνο άν συνδεθεί ενσύρματα με τον κύριο router, συνεπώς δεν σου κάνει.
  • Οταν δουλεύει σε bridge mode δεν απενεργοποιεί κάποιες βασικές routing λειτουργίες, π.χ. firewall, access list ή NAT, πρόβλημα που είχε σίγουρα το Jetspeed 520 και -αν θυμάμαι καλά- και το 9106.
  • Είναι συμβατό με το 9106 που ήδη έχεις. Εδώ, αναφέρεται μια περίπτωση συμβατότητας, αλλά δυστυχώς δεν είναι πια εύκολο να βρεις το συγκεκριμένο 3com και δουλεύει σε 11g :(
  • Συνολικά ιδωμένο: Είναι πιό περίπλοκο απ' όσο ακούγεται. Τα δυό routers πρέπει να υποστηρίζουν
    Wireless Distribution System, να είναι συμβατά μεταξύ τους (έστω και με "πειραγμένο" firmware), να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ασφάλειας, να βγάλεις άκρη με γκρίζες περιοχές των manuals, π.χ, το δηλώνω Access point, Bridge Mode, WDS Client, WDS repeater ή μήπως RFC-1483;

Εχοντας φάει πολλές ώρες, θα επιμείνω, σ' αυτό που σου πρότεινα στην αρχή (αλλαγή των ζευγαριών) κι ας μοιάζει off-topic.

Αν πάλι επιμείνεις, ελπίζω να βρεις κάτι συμβατό με το 9106. Αν όχι, ίσως 3 ασύρματες κάρτες για τα PC κι ένα "μονόθυρο" AP για το XBOX (με το 9106 να πηγαίνει πάνω στη γραμμή της Tellas), ίσως αποδειχθεί η πιό οικονομική λύση.

Καλή Τύχη.

Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις ένα access point+router που έχει 4 ethernet ports που να μπορεί να δουλέψει σαν client σε WLAN. Δεν χρειάζεται να είναι και modem (όπως το 354 που προτείνει ο gerontas). Υπάρχει π.χ. το WRT54G/GS που κάνει ακριβώς αυτό που θέλεις αν του βάλεις το firmware που υπάρχει στο dd-wrt. Απλά να προσέξεις τι παίζει με τα hardware versions τις συσκευής, γιατί κάποιες δεν υποστηρίζονται. Έτσι θα λειτουργεί σαν client στο WLAN του usr και οι συσκευές που θέλεις θα συνδέονται ενσύρματα.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη λύση που αναφέρει ο gerontas, να αλλάξεις τα καλώδια της γραμμής δηλαδή, είναι σαφώς προτιμότερη.

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις.

Θα κοιτάξω αύριο το θέμα των καλωδίων. Μακάρι να είναι τόσο απλό όσο το περιγράφεις gerontas και να τελειώσει εκεί το θέμα.

Τώρα, όσον αφορά την λύση της αγοράς 2ου access point, έχω βρει αρκετά μηχανάκια που να αναγράφουν το ότι υποστηρίζουν Bridging mode ή WDS, απλά δεν γνωρίζω κατά πόσον συνεργάζονται με το 9106...

Το WRT54G μπορώ να το βρω πουθενά; Ή δεν κυκλοφορεί πλέον;

Έχετε να προτείνετε κάποια άλλη εναλλακτική;

Και πάλι ευχαριστώ και τους δύο :)

Μόλις έριξα μια ματιά στον κατανεμητή της πολυκατοικίας μας, και δεν μπορώ να βγάλω άκρη με το τί ακριβώς παίζει με τα καλώδια...δεν βλέπω να αναφέρεται ξεκάθαρα κάπου ποια καλώδια αντιστοιχούν σε ποιους ορόφους, οπότε μάλλον το αφήνουμε αυτό...

edit:

Σκέφτηκα το εξής configuration:

Το USR9106 μου (αφού το flashάρω σε PSTN) σαν modem και base station για το δίκτυό μου.

Ένα Linksys WAP-54G που θα δουλέψει σε bridge mode (αρχικά με το μαμίσιο firmware, και αν δεν παίξει έτσι θα δοκιμάσω το DD-WRT) και θα μεταφέρει το wireless στο δωμάτιό μου.

Και ένα Linksys 5θυρο switch για να μοιράσω το net στα ενσύρματα μηχανήματα στο δωμάτιο.

Πως σας φαίνεται;

στον κατανεμητη θα ακενςι το απλο

περνεις ενα λαμπακι απο φακο πιανεις δυο κροκοδειλακια και λες σε καποιον σπιτι σου να σηκωνει το τηλ και να περνει ασχετα νουμερα και θα δεις ποιο ειναι τι τοτε..