Jump to content

Τοπικο δικτυο (λεμε τωρα...)

exosceleton
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Eχω 2 υπολογιστες που θελω να τους κανω να μιλανε με δικτυο μεταξυ τους.

Εχω βαλει και στους 2, απο μια καρτα δικτυου και τους εχω συνδεσει και τους δυο σε ενα hub της NetGear.

Μετα πως θα φτιαξω μια συνδεση που θα τα συνδεει?

blah..

Στο Control Panel (Πίνακας Ελέγχου) -> Network connections (Συνδέσεις δικτύου) κάνεις δεξί κλικ στη σύνδεση Ethernet (LAN, Local Area Network, Τοπικό δίκτυο ή όπως αλλιώς την ονομάζει) και πατάς Ιδιότητες/Properties. Στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέγεις το TCP/IP (προσοχή, μην το ξε-τσεκάρεις καταλάθος) και πατάς το κουμπί Ιδιότητες/Properties.

http://img3.freeimagehosting.net/uploads/c60cbbdca5.png

Εκεί δίνεις τις ρυθμίσεις της εικόνας:

http://img3.freeimagehosting.net/uploads/4e62dff370.png

Κάνεις το ίδιο και στον άλλο υπολογιστή, αλλά σαν IP address θα δώσεις 192.168.0.3

Στη συνέχεια, απο τον ένα υπολογιστή μπορείς να βλέπεις τους κοινόχρηστους φακέλους του άλλου, πληκτρολογώντας στον explorer τη διεύθυνση:

\\192.168.0.2

και

\\192.168.0.3

this signature is under heavy construction

Γιατί τέτοια subnet mask και όχι η κλασσική 255.255.255.0;

Γιατί τέτοια subnet mask και όχι η κλασσική 255.255.255.0;

Α ναι, σωστά, για δύο υπολογιστές μόνο παίζει μια χαρά και η 255.255.255.0 παρόλο που κι η 255.255.0.0 δεν είναι λάθος.

Έδωσα τη 255.255.0.0 κυρίως λόγω κεκτημένης ταχύτητας και συνήθειας από το δικό μου δίκτυο, όπου αλλάζουν και τα δύο τελευταία segments της IP. Τέλος πάντων, λεπτομέρεια είναι αυτό, αφού και με τα δύο masks δεν θα έχει πρόβλημα. :)

κι εγω θελω να μεταφερω αρχεια απο το pc στο λαπτοπ κ αντιστοιχα αλλα με καλωδιο..αγορασα ενα FTP PATCHCABLE CROSSOVER προσφατα..αλλα παλι δεν καταφερα τιποτα..καμια ιδεα?

κι εγω θελω να μεταφερω αρχεια απο το pc στο λαπτοπ κ αντιστοιχα αλλα με καλωδιο..αγορασα ενα FTP PATCHCABLE CROSSOVER προσφατα..αλλα παλι δεν καταφερα τιποτα..καμια ιδεα?

Το καλώδιο αυτό θα πρέπει να το συνδέσεις απευθείας από τον ένα υπολογιστή στον άλλο (όχι μέσω hub/switch ή router). Κατά τ' άλλα, ισχύει η ίδια διαδικασία που έδωσα στο παραπάνω post.

Στην περιπτωση που θελω να συνδεονται και στο internet, ισχυουν οι ιδιες ρυθμισεις;

Όχι, εδώ εξαρτάται αν έχεις router ή αν έχεις ορίσει κάποιο PC να μοιράζει τη σύνδεση. Αν έχεις router, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ρυθμίσεις τίποτα, ο υπολογιστής θα πάρει IP και ρυθμίσεις αυτόματα (DHCP). Αν έχεις κάποιο PC που μοιράζει τη σύνδεση, αυτό θα πρέπει να έχει IP 192.168.0.1. Και το πιο σημαντικό, την IP του PC που κάνει διαμοιρασμό της σύνδεσης, θα πρέπει να τη δώσεις στα πεδία default gateway και DNS των άλλων PC (βλ. εικόνες στις παραπάνω οδηγίες μου).

Υπόψη ότι αν θέλετε να μεταφέρετε αρχεία χρησιμοποιώντας το microsoft networking θα πρέπει όλα τα μηχανήματα να είναι στο ίδιο workgroup (Control Panel --> System --> Computer Name --> Change...). Αν υπάρχει κάποιο software firewall, θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί ώστε το εσωτερικό δίκτυο να έιναι trusted. Aν αντιμετωπίζετε προβλήματα, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το simple file sharing (Control Panel --> Folder Options --> View) και να βάλετε passwords στα accounts που έχουν τα μηχανήματα.

Α ναι, σωστά, για δύο υπολογιστές μόνο παίζει μια χαρά και η 255.255.255.0 παρόλο που κι η 255.255.0.0 δεν είναι λάθος.
Για εσωτερικά δίκτυα μέχρι 254 μηχανήματα (class C network), θα πρέπει να χρησιμοποιείται subnet mask 255.255.255.0.

Μιλώντας για subnetting, αν έχουμε δύο Class C hosts (192.168.1.7 και 192.168.2.3 πχ), για να δικτυωθούν μεταξύ τους χρειάζεται κάτι άλλο πέρα από το 255.255.0.0 για subnet mask;

Για εσωτερικά δίκτυα μέχρι 254 μηχανήματα (class C network), θα πρέπει να χρησιμοποιείται subnet mask 255.255.255.0.

Θεωρητικά ναι, έτσι είναι. Στην πράξη, αν έχεις λιγότερα από 254 μηχανήματα και τους δώσεις subnet mask 255.255.0.0 "βλέπονται" μια χαρά. Το αντίστροφο είναι αυτό που προκαλεί πρόβλημα, δηλαδή να δώσεις subnet mask 255.255.255.0 σε δίκτυο περισσότερων από 254 PC.

Απλά έχω την τάση να δίνω προληπτικά subnet 255.255.0.0 σε όλα τα δίκτυα που φτιάχνω, ώστε αν μελλοντικά γίνει καμιά στραβή και αυξηθούν τα PC σε περισσότερα από 254, να μην τρέχω να αλλάζω τα masks σε ένα-ένα μηχάνημα, από 255.255.255.0 σε 255.255.0.0 (μου φαίνεται φρίκη να χρειαστώ να κάνω ποτέ κάτι τέτοιο 254 φορές :X ).

Μιλώντας για subnetting, αν έχουμε δύο Class C hosts (192.168.1.7 και 192.168.2.3 πχ), για να δικτυωθούν μεταξύ τους χρειάζεται κάτι άλλο πέρα από το 255.255.0.0 για subnet mask;

Στην περίπτωση αυτή (δηλαδή αν το μεταβλητό μέρος της IP είναι τα τελευταία 2 segments) το δίκτυο είναι Class B και όχι Class C.

Με το subnet mask 255.255.0.0 είσαι ok δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

Class B ήθελα να γραψω, sorry.

Το είχα δοκιμάσει πάντως, αλλά δεν είχε δουλέψει. Ίσως να φταίει που ο ένας host ήταν το PPC...

Class B ήθελα να γραψω, sorry.

Το είχα δοκιμάσει πάντως, αλλά δεν είχε δουλέψει. Ίσως να φταίει που ο ένας host ήταν το PPC...

Δεν νομίζω να φταίει αυτό, αλλά δοκίμασε να τους δώσεις και IP της μορφής 10.1.x.x (ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται).

Γεια σας!!! Προσπαθώ εδώ και μέρες να εγκαταστήσω δίκτυο αλλά δε μπορώ...:(

έκανα ότι εχετε γράψει εώς τώρα για τις ip στο laptop αλλά στο άλλο δε μπορεί να ανγνορίσει τπτ. Αυτό που θέλω να μπένω και απο τόν άλλον Υ/Η στο νετ αλλα και να μπορώ να ανταλλάξω αρχεία. Πως μπορώ να το κάνω αυτό ? ασ μου δώσει αν μπορεί κάποιος σαφές οδηγείες!!

Ευχαριστώ πολυ!!!!!:)

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/2586coollogo_com_2530885.gif

MyPhOnE--->ThE--->UnWiReD--->ReVoLuTiOn--->

Subaru Impreza WRX STi

http://www.myspace.com/hacksti_edessa

Γεια σας!!! Προσπαθώ εδώ και μέρες να εγκαταστήσω δίκτυο αλλά δε μπορώ...:(

έκανα ότι εχετε γράψει εώς τώρα για τις ip στο laptop αλλά στο άλλο δε μπορεί να ανγνορίσει τπτ. Αυτό που θέλω να μπένω και απο τόν άλλον Υ/Η στο νετ αλλα και να μπορώ να ανταλλάξω αρχεία. Πως μπορώ να το κάνω αυτό ? ασ μου δώσει αν μπορεί κάποιος σαφές οδηγείες!!

Ευχαριστώ πολυ!!!!!:)

Δώσε πρώτα κάποιες λεπτομέρειες για το δίκτυό σου. Έχεις κάποιο router ή switch; Τι καλώδια χρησιμοποιείς; Πώς έχεις κάνει τις συνδέσεις αυτή τη στιγμή;

Δώσε πρώτα κάποιες λεπτομέρειες για το δίκτυό σου. Έχεις κάποιο router ή switch; Τι καλώδια χρησιμοποιείς; Πώς έχεις κάνει τις συνδέσεις αυτή τη στιγμή;

Loipon exo to Thomson Speedtouch kai ena switch 5ports tis 3com. Exo sindesi to modem me usb sto laptop kai apo tin ethernet tou laptop paei sto switch kai apo ekei exo sindedemeno to allo pc. Apo kalodeio exo utp crossover. Tora apo diktio ta exo psilopleksi gia auto peite mou ti na kano....

Eyxaristoooooo:) :)

http://www.myphone.gr/gallery/data/500/2586coollogo_com_2530885.gif

MyPhOnE--->ThE--->UnWiReD--->ReVoLuTiOn--->

Subaru Impreza WRX STi

http://www.myspace.com/hacksti_edessa

Το Speedtouch (λογικά) έχει δυνατότητα σύνδεσης με ethernet. Θα βάλεις τους 2 υπολογιστές (laptop και desktop) και το speedtouch πάνω στο switch με ethernet (με απλά καλώδια UTP, όχι crossover). Το speedtouch (κι εφόσον δεν το έχει πειράξει κανείς) έχει DHCP server ο οποίος αποδίδει αυτόματα διεύθυνση IP σε κάθε μηχάνημα. Επομένως δεν χρειάζεται να κάνεις καμία ρύθμιση στα δύο μηχανήματα, αρκεί στις ρυθμίσεις δικτύου να τα έχεις όλα στο αυτόματο (Local area connection properties --> General --> Internet Protocol (TCP/IP) --> Properties --> Obtain an IP address automatically + Obtain DNS server address automatically).

Δεν νομίζω να φταίει αυτό, αλλά δοκίμασε να τους δώσεις και IP της μορφής 10.1.x.x (ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται).

Δεν αλλάζει η IP που παίρνει over USB-ActiveSync, γι' αυτό και πρέπει να προσαρμόσω το υπόλοιπο δίκτυο πάνω της και απ' όσο θυμάμαι χρειαζόταν Class B δίκτυο. Βλακείες των 2003SE... Στα WM 5.0 παίζει κανονικά, απ' όσο ξέρω.

• 1 month later...

παιδια το δοκιμασα κι εγω αλλα τιποτα..:(

μου λεει οτι ο Ιντερνετ Εξπλορερ δεν μπορει να εμφανισει την σελιδα!

• 3 weeks later...

Ποιός ΙΕ; Αρχεία δε θες να μεταφέρεις;

Start->Run και γράφεις \\xxx.xxx.xxx.xxx (ανάλογα με την IP του άλλου PC)

Στη συνέχεια, απο τον ένα υπολογιστή μπορείς να βλέπεις τους κοινόχρηστους φακέλους του άλλου, πληκτρολογώντας στον explorer τη διεύθυνση:

\\192.168.0.2

και

\\192.168.0.3

:what: :confused: