Jump to content

Athens Wireless Metropolitan Network (AWMN)


 Κοινοποίηση

Ποια είναι η γνώμη σας για το AWMN;  

26 members have voted

  1. 1. Ποια είναι η γνώμη σας για το AWMN;

    • Είναι πολύ καλό
      13
    • Είναι καλό
      8
    • Είναι μέτριο
      2
    • Είναι χάλια
      3


Recommended Posts

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

θέλω να κάνω μια ερώτηση οσο αφορά τις κεραίες του Awmn

πόσο επικίνδυνες είναι και πως ξέρουμε οτι λειτουργούν στα ορια ασφαλείας

και ποια είναι αυτα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Δημιουργία
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοφιλείς μέρες

Top Posters In This Topic

Όσο δεν βάζουν από κάτω ενισχυτές, δεν είναι επικύνδηνες και δεν ξεπερνούν τα όρια ασφαλειάς.

 

(στο awmn δεν βάζουμε ενισχυτές δια ροπάλου, κόβουμε κεφάλια)

 

Βέβαια είναι εύκολο να ξεπεράσουν τα νόμιμα όρια, αλλά μεταξύ νόμιμου και ασφαλούς υπάρχει μεγάλη διαφορά. Τα νόμιμα όρια έχουν θεσπιστεί πολύ χαμηλότερα για 2 λόγους. Πρώτον την μειωση αλληλοπαρεμβολών των συσκευών, και δεύτερον ότι μπορει να κάθεσε με το PC στα πόδια, στους 10 πόντους από την κεραία.

 

Στο AWMN χρησιμοποιούνται κατευθηντικές κεραίες επάνω στις ταράτσες, το οποίο σημαίνει ότι η κεραίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του σήματος προς τα μία κατεύθηνση. Ευνόητο είναι ότι η συγκέντρωση σήματος στον κύριο λοβό (εκεί που είναι η επιθυμητή κατεύθηνση), γίνετε σε βάρος των άλλων κατευθήνσεων όπου εκεί εκπέμπετε πολύ λιγότερο σήμα. Οπότε από αυτό και μόνο, άμα δεν κάθεσε μπροστά στην κεραία κινδυνεύεις πολύ λιγότερο από ότι εάν δεν είχε εξωτερική κεραία και εξέπεμπε από την ενσωματομένη.

 

Όσο μεγαλύτερη είναι η κεραία, τόσο ποιό κατευθηντική είναι, τόσο λιγότερο σήμα εκπέμπει προς τα πλάγια, πίσω, πάνω κάτω, τόσο στενότερη η δέσμη μπροστά, έτσι είναι θα έλεγε κανείς ποιό υγιηνή για εμάς, αλλά και για την μπάντα των 2.4 καθότι μολύνει λιγότερο χώρο με παράσιτα (θόρυβο)

 

Τώρα τα db είναι λογαριθμική μονάδα μέτρησης :

60 db = 1ΚWatt (φούρνος μικροκυμάτων)

50 db = 100 Watt

40 db = 10 Watt

30 db = 1Watt

20 db το νόμιμο όριο = 100mw (0,1 Watt)

10 db = 10 mw (bluetooth συσκευές που μπορεί να είναι headset στον 1 πόντο από τον εγκέφαλο μας)

0 db = 1mw

-10 db = 0.1 mw

-20 db = 0.01 mw (0,00001 Watt)

και πάει λέγοντας.

 

Καθότι η μονάδα είναι λογαριθμική, η πτώση της ανάλογα με την απόσταση είναι γεωμετρική.

 

Έτσι έχουμε τις εξείς απώλειες ανά απόσταση :

100db για 1000 μέτρα

80 db για 100 μέτρα

60 db για 10 μέτρα

52 db για 4 μέτρα

46 db για 2 μέτρα

40 db για 1 μέτρο

20 db για 10 πόντους

0 db gia 1 πόντο.

 

Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις ότι εάν απέχεις 1 μέτρο από μία κεραία που εκπέμπει συνολικά 40 db (1 Watt) που είναι το μέγιστο που μπορεί να εκπέμπει κανείς στο awmn εάν δεν σέβετε τα νόμιμα όρια δηλαδή 17db μέγιστη εκπομπή κάρτας - απώλειες καλωδίων + 24db οι περισσότερες μεγάλες κεραίες που έχουμε (άντε να φτάσουμε τα 26-27 με δορυφορικά πιάτα), μας κάνει 17-1 (τουλάχιστων) + 24 = 40db. Ακόμα και με τα 40db εκπομπή, στο 1 μέτρο θα έχεις 40db εκπομπή - 40db απώλεια σήματος για 1 μέτρο = 0db, Κοινώς 10 φορές λιγότερη ενέργεια από ότι το bluetooth headset που φοράς στο κεφάλι σου. Εάν μένεις στην απέναντι πολυκατοικία και φοβάσε, σκέψου ότι 40db εκπομπή - 60 db απώλεια για 10 μέτρα = -20db (ή 0.01mw ή 0.00001 Watt), 1000 φορές πιο λίγο από το bluetooth ακουστικό

 

Εάν ο κομβούχος σέβετε τους νόμους και τους γύρω του κόμβους, τότε συνήθως εκπέμπει με το νόμιμο όριο, δηλαδή τα 20db, oπότε στο 1 μέτρο θα είχες 20-40=-20 db, και εάν ήσουν στα 10 μέτρα από νόμιμη εκπομπή, τότε θα είχες 20-60=-40db , 10.000 φορές λιγότερο από το bluetooth ακουστικο.

 

Και αυτά βέβαια άμα ήσαστε στο κέντρο της εκπομπής της κεραίας, γιατί άμα είσαι στον απο κάτω όροφο, απλά το σήμα που φτάνει κάτω είναι μη μετρήσιμο.....

 

Πχ εκπομπή 0db (τόσο έχουμε σχεδόν όλοι), εκπομπή προς τα εμπρός με κέρδος 24αρας κεραίας - απώλειες καλωδίων = ~20-21db. Eκπομπή της ίδιας κατευθηντικής κεραίας προς τα κάτω είναι ~-5db (αφαιρεί σήμα για να το στήλει μπροστά), οπότε εκπομπή προς τα κάτω μας κάνει 0 ο πομπός + -5 η κεραία - 52 db για 4 μέτρα που είσαι παρακάτω, - 50db που κόβει η πλάκα της ταράτσας (υπολόγισε για απλό τοίχο μονότουβλο περί τα 30db, 40 για εξωτερικούς διπλότουβλους, και 50+ για πατώματα, μας κάνει 0 + (-5) - 52 - 50 = -107 db (οι κάρτες μας μετράνε μέχρι -100). Πόσες φορές λιγότερο είναι από το bluetooth ακουστικό ?

 

Βαριέσε να μετράς νούμερα ? :D

 

-107db = ~ 0.00000000005 mw ή 0.00000000000005 watt

 

σε σχέση με τα 10mw του bluetooth μας κάνει μονάχα 2.000.000.000 φορές λιγότερο :)

 

 

Έχε ακόμα υπόψιν ότι τα κινητά που δουλεύουν και αυτά 1 μέτρο από το κεφάλι μας εκπέμπουν στους 900Mhz με 33db και με 30db στους 1800 (cosmote).

 

 

Eλπίζω να έλυσα τις απορείες σου :)

Link to comment
Share on other sites

να προσθέσω οτι η στάθμη λήψης στα κινητά είναι περί τα -100db όταν δεν έχεις καλό σήμα, αλλά στο νορμάλ βλέπω -70, -80db. Βέβαια μπορεί να είναι και κάπως πιο χάλια...

papashark, το αρθράκι σου είναι φοβερά χρήσιμο, και μου άρεσε πάρα πολύ. Μπορώ να το κλέψω?? Φυσικά απο κάτω θα βάλω ένα λινκ με το όνομα και το mail σου ;-)

Αγγελίες στο buy & sell μόνο!
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει copyright σε τέτοια πράγματα.

 

Πάρτο και κάντο ότι θες, υπό τον όρο ότι θα διορθώσεις τα δεκάδες ορθογραφικά λάθη που θα έχω κάνει, για να μην γίνουμε ρεζίλι και οι δύο :D

Link to comment
Share on other sites

sigoura to epikindinos den grafetai etsi!!

έχω κόψει τα greeklish, αλλά κι εγώ δεν ξέρω πως γράφεται αυτό το dangerous!! Άμα δεις στους κανόνες κάθε φόρουμ, λέει οτι τα πνευματικά δικαιώματα των ποστ, ανήκουν στους πόστερ, και οτι δεν ευθύνονται κτλ κτλ. Άρα, Copyright ©2005, Papashark :D

Αγγελίες στο buy & sell μόνο!
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ωραία ολα αυτά

οι τιμές που γράφει ο Papashark ειναι για 1 κεραία

Τι γίνεται οταν ο αλλος εχει 8 κεραίες?

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει διαφορά.

 

Κάθε κεραία είναι σε διαφορετικό κανάλι, οπότε εκπέμπει σε διαφορετική συχνότητα, και δεν αθροίζονται οι εκπομπές.

 

Ακόμα κάθε κεραία κοιτάει σε διαφορετικό σημείο, οπότε έρχετε πολύ πιο λίγο σήμα προς τα εσένα (δεν μπορείς να είσαι παντού :P )

Link to comment
Share on other sites

Για να υπολογισεις το όριο ασφαλείας κι αν είσαι πάνω απο αυτό χρησιμοποιείς τη σχέση άθροισμα των λόγων (πυκνότητα ισχύος)/(όριο ασφαλείας στην συχνότητα) < 1 όπου κάθε όρος του αθροισματος είναι η συνεισφορά της κάθε κεραίας.

Περιττό να τονίσω οτι ΔΕΝ αθροίζονται ισχείς κεραιών ή πυκνότητες ισχύος απο κεραίες σε διαφορετικές συχνότητες για τον υπολογισμό των ορίων...

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου papashark, βέβαια θα είχε νόημα για μένα να σου πω καλώς τον και πάλι στο άλλο φορουμ που "γύρισες μετά τις διακοπές σου".
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

"Αυτοί οι αθηναίοι" :D είναι κομματάκι δύστροποι! Καλά έκανες και ρώτησες στο MyPhone, και όχι στο AWMN, γιατί θα σε δέρνανε! :p λοιπον, καλό θα ήταν να κοιτάξεις αυτό: http://ngia.rootforge.org/content/Tutorials/PlugMeIn/ , μιας και έχει γίνει πολύ καλή δουλεια!

Κατ'αρχήν, είσαι σίγουρος για αυτό που κάνεις, ή θα φύγεις σε κανα μήνα? Γιατί μπορείς να είσαι απλά client, αλλά αν διαθέσεις κάποια παραπάνω χρήματα να γίνεις ένας ενεργός κόμβος με BackBone Links, και να φιλοξενήσεις και εσύ AP... Αν και αυτά γίνονται με τον καιρό εκεί "κάτω" :D Καλύτερα να μιλήσεις με κάποιον απο ταις Αθήναις...

Αγγελίες στο buy & sell μόνο!
Link to comment
Share on other sites

Είναι γεγονός ότι για να μπει κανείς στο awmn θέλει διάβασμα.

 

Άλλωστε το πρώτο πράγμα που προσφέρουν τα κοινοτικά ασύρματα δίκτυα είναι γνώσεις και μετά επικοινωνία, οπότε ένα δεν διαβάσεις, δεν θα μπορέσεις να κερδίσεις πολλά.

 

Το καλήμέρα στο awmn είναι κάπου στα 150-200€ ανάλογα την περίπτωση (υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν συνδεθεί με κάτω από 100€ αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις, βλέπε να μένεις στο ρετιρέ, να έχεις μηχάνημα που να τρέχει Linux έτοιμο, ή να βρεις κάρτα cisco 340 μεταχειρισμένη με κάτω από 20€, κλπ).

 

Διάβασε πρώτα το http://www.awmn.net/quickstart και μετά το PlugmeIn, είναι ποιό μικρό και ποιό βατό.

 

Και όντως εδώ δεν είναι ο κατάλληλος τόπος να ρωτάς πως θα συνδεθείς στο awmn. Εδώ αυτό που μπορείς να κερδίσεις είναι η απάντηση που θα μου δώσεις στην ερώτηση που θα σου κάνω :

 

Γιατί θέλεις να συνδεθείς στο awmn ?

Link to comment
Share on other sites

Πάντος papashark, να ξέρεις ότι στημ Βουλγαρία δεν ξέρουν τι παει να πει ευρυζωνικότητα... Πήγα να πάρω μια ζώνη Diesel και είχανε μέχρι 105 νούμερο... ;-) Έχουν μείνει πολύ πίσω! :p

Εγώ ακόμη δεν έχω συνδεθεί σε κάποιο δίκτυο, παρ'όλου που έχω αρκετό υλικό για να κάνω οτιδήποτε... Είμαι σε μια λακούβα και δεν βλέπω ΤΙΠΟΤΑ... Βέβαια μετακομίζω στον Πολύγυρο!! ΤΡΕΜΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!!

Αγγελίες στο buy & sell μόνο!
Link to comment
Share on other sites

xairete.... dn m lete oi tou awmn.. pros makrh yparxei kanenas na synde8w kai egw re paidia? ( h nodedb mou evgale to ladi kai telika dn ema8a ayto pou h8ela :angry:)..

 

ps: gah kai kati allo.. egw osa mhxanhmata exw edw gia servers tous trexw 2 freebsd kai se 1 openbsd.. gia backbone node se esas me tpt kalytero apo linux dn ginetai?

 

ps2: kai apo hardware routers netgear fr328s dexeste?

Link to comment
Share on other sites

Eγω να δεις ευρηζονικότητα, το χειμώνα είχα φτάσει 115cm ζώνη....

Ευρηζωνικός ραδιοερασιτέχνης με τα όλα μου ήμουν... :D

 

Druides, είσαι σε δύσκολη περιοχή...

Παρακολούθα το φόρουμ του awmn, και προσπάθησε να γνωριστής με τα παιδιά από την ανατολική αττική, μπας και κάνει κανένας scan από την ταράτσα σου... Πες μου όμως τι node ID πήρες.

Συνήθως παίζουμε με debian, slackware, mikrotik (embedded linux με remote gui σε win), openWRT (embedded linux σε μηχανάκια με arm επεξεργαστές όπως linksys wrt54g, asus w500g κλπ), και ένας έχει hardware router, cisco... :D

Link to comment
Share on other sites

Eγω να δεις ευρηζονικότητα, το χειμώνα είχα φτάσει 115cm ζώνη....

Ευρηζωνικός ραδιοερασιτέχνης με τα όλα μου ήμουν... :D

 

Druides, είσαι σε δύσκολη περιοχή...

Παρακολούθα το φόρουμ του awmn, και προσπάθησε να γνωριστής με τα παιδιά από την ανατολική αττική, μπας και κάνει κανένας scan από την ταράτσα σου... Πες μου όμως τι node ID πήρες.

Συνήθως παίζουμε με debian, slackware, mikrotik (embedded linux με remote gui σε win), openWRT (embedded linux σε μηχανάκια με arm επεξεργαστές όπως linksys wrt54g, asus w500g κλπ), και ένας έχει hardware router, cisco... :D

 

ok.. dn exw graftei akoma nodedb.. apla psaxnw.. to eixa koitaksei kai prin kana xrono ta idia sk**ta... kai to netgear mexri twra me exei ikanopihsei apolyta.. ama mpw me fbsd/obsd 8a me dexteite? giati kata tn gnwmh mou LinuxIsForBitches.. eidika to debian.. tro etrexa kana xrono paliotera.. me logismiko gia i386.. 3erw... arxaiologia... me gentoo pou kai s/w gia i686 apokleistika pws ta pate re ceis?

Link to comment
Share on other sites

kalimera.. lpn..

 

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/duane/nodedb/locfinder.php on line 54

The closest 10 AP's to your location is:

 

Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/duane/nodedb/locfinder.php on line 130

 

$ <= depicts a commercial paid service

 

ante na vreis ap konta sou :w00t: astn kanei kapoios apo tn nodedb recompile!

 

*

 

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/duane/nodedb/nodedb/yahoo.php on line 16

Latitude: 38° 5'

Longitude: 23° 58'

 

:lol:

 

shmeiwsh: tis syntetagmenes pou mou dinei ayto to akrws bugiko pragma dn tis dexete h nodedb gia na ginw node :p

Link to comment
Share on other sites

Xm... σου απάντησα με PM, χωρίς να διαβάσω καλά το μήνυμα σου.

 

Παίζει να μην είναι σωστά τα Lat/Lon σου, η βάση βγάζει 10 άτομα στο ίδιο σημείο. :D

 

Που περίπου μένεις ? (ή στείλε μου pm που ακριβώς μένεις)

 

Επαναλαμβάνω για σένα αλλά και για όλο τον κόσμο, ότι ποιό κατάλληλο φόρουμ για να συνδεθείς κανείς είναι στο http://www.awmn.gr, και φυσικά ότι θέλει διάβασμα το awmn αρχίζοντας από το http://www.awmn.net/quickstart

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Παιδια ζητω συγνωμη αν εχει ξαναγινει η ερωτηση αλλα εχω,πιστευω, φτιαξει τα παντα και ακομα δεν μπορω να καταλαβω ποιος ειναι ο κωδικος προσβασης στο awmn.

πηρα απο το maporama.com και ακολουθησα ολες τις οδηγιες.

παρακαλω ελεξτε με και πειτε μου αν εχω κατι λαθος και επισης στειλτε μου με pm τον κωδικο, ευχαριστω.

το ονομα του κομβου μου ειναι ikarvounas και το νουμερο του 6630.

και παλι ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

ZHTWNTAS SYGNWMH AP OLOUS POU PARAKOLOU8OUN TO THREAD 8ELW NA PW STON ORESTI$ NA ADEIASEI TO PM INBOX TOU GIA NA MPOROUME NA TOU POUME KATI! XILIA SYGNWMH KAI PALI!
Link to comment
Share on other sites

Παιδια ζητω συγνωμη αν εχει ξαναγινει η ερωτηση αλλα εχω,πιστευω, φτιαξει τα παντα και ακομα δεν μπορω να καταλαβω ποιος ειναι ο κωδικος προσβασης στο awmn.

πηρα απο το maporama.com και ακολουθησα ολες τις οδηγιες.

παρακαλω ελεξτε με και πειτε μου αν εχω κατι λαθος και επισης στειλτε μου με pm τον κωδικο, ευχαριστω.

το ονομα του κομβου μου ειναι ikarvounas και το νουμερο του 6630.

και παλι ευχαριστω.

 

κωδικό πρόσβασης ?

 

Τι εννοείς ?

 

 

Αν και ερωτήσεις για το awmn πρέπει να κάνεις στο φόρουμ του...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

Ανακοινώσεις



×
×
  • Create New...