Jump to content

Apple: Κατέφυγε στην λύση του chip-binning στην περίπτωση του νέου iPad mini και του A17 Pro AP


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Όταν μας φανέρωσε πριν λίγες ημέρες η Apple το νέο της iPad mini λέγοντας πως θα διατίθεται στην αγορά από 23 Οκτωβρίου, αποφάσισε να δώσει επίσημα στο tablet το όνομα iPad mini (A17 Pro). Αυτό συμβαίνει επειδή η συσκευή θα τροφοδοτείται από το chipset A17 Pro, το οποίο είναι το SoC 3nm που τροφοδοτεί τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max. Είναι ακριβώς το ίδιο SoC ή όχι; Ρίχνοντας μια ματιά στις προδιαγραφές του A17 Pro AP μέσα στο νέο iPad mini, μπορεί κανείς να δει ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο chip με το A17 Pro που ήταν το πρώτο SoC που κατασκευάστηκε σε έναν κόμβο διεργασίας 3nm που βρέθηκε μέσα σε ένα smartphone.
Η διαφορά μεταξύ του chipset A17 Pro στη σειρά iPhone 15 Pro και του chipset A17 Pro στο νέο iPad mini έχει να κάνει με τον αριθμό των πυρήνων που βρίσκονται στην μονάδα GPU. Στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max, το A17 Pro έχει έξι πυρήνες CPU, μια μονάδα NPU 16 πυρήνων (για εργασίες μηχανικής εκμάθησης) και μια GPU έξι πυρήνων. Στο νέο mini iPad, το A17 Pro έχει τον ίδιο αριθμό πυρήνων CPU, τον ίδιο αριθμό πυρήνων για την μονάδα NPU, αλλά θα διαθέτει μόνο πέντε πυρήνες GPU.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που η Apple αποφάσισε να το κάνει αυτό. Μπορεί να είναι το chip-binning που είναι η επαναχρησιμοποίηση chip που ήταν ελαττωματικά όταν παρήχθησαν. Κανονικά, η Apple μπορεί να αποφάσισε να πετάξει στα σκουπίδια τυχόν ελαττωματικά chip με πυρήνες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μέγιστες απαιτήσεις απόδοσης για το iPhone. Με το chip-binning, οι ελαττωματικοί πυρήνες απενεργοποιούνται και το chipset χρησιμοποιείται με λιγότερους πυρήνες.
Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, με το chip-binning, η Apple παίρνει αυτά που θα ήταν ελαττωματικά chipset για το iPhone και τα μετατρέπει σε μια παραλλαγή του A17 Pro για το νέο iPad mini, αν και με έναν λιγότερο πυρήνα GPU. Αυτό μπορεί να είχε το πρόσθετο αποτέλεσμα της εξοικονόμησης χρημάτων της Apple. η επανάληψη του A17 Pro AP με GPU 5 πυρήνων θα κόστιζε λιγότερα χρήματα στην Apple για μαζική παραγωγή.
Μια άλλη πιθανή διαφορά μεταξύ του A17 Pro AP που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του iPhone 15 Pro και του iPhone 15 Pro Max και του A17 Pro AP που παράγεται με τη χρήση chip-binning για το iPad mini θα μπορούσε να είναι η ταχύτητα ρολογιού των πυρήνων στους επεξεργαστές. Για παράδειγμα, όταν κυκλοφόρησε το iPad mini 6 το 2021, το chipset A15 Bionic που τροφοδοτούσε τη συσκευή λειτουργούσε με χαμηλότερες ταχύτητες ρολογιού από το A15 Bionic που χρησιμοποιήθηκε με το iPhone 13 Pro και το iPhone 13 Pro Max, αν και και τα δύο είχαν GPU με πέντε πυρήνες. Αλλά έως ότου η Apple αποκαλύψει τις ταχύτητες ρολογιού για τους πυρήνες που χρησιμοποιούνται σε κάθε παραλλαγή του A17 Pro AP, δεν θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα.
Εσείς κρατήστε απλώς ότι το Apple iPad mini (A17 Pro) θα είναι εξοπλισμένο με 8 GB RAM που σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει Apple Intelligence. Και πιθανότατα, οι χρήστες του iPad mini (A17 Pro) δεν θα παρατηρήσουν ότι το A17 Pro AP έχει έναν λιγότερο πυρήνα GPU.
[via]

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...