Jump to content

Aξιολύπητη η απόδοση της Samsung Foundry όσον αφορά την παραγωγή νέων chip's των 2nm


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσαμε πως η επιχείρηση
Samsung Foundry δυσκολευόταν με την κατασκευή SoC για smartphone; Εμείς θυμόαστε πως κάτι τέτοιο είχε συμβεί στις αρχές του 2022, όταν οι αποδόσεις για τον επεξεργαστή εφαρμογών 4nm Snapdragon 8 Gen 1 (AP) αναφέρθηκαν πως από το συνολικό ποσοστό 100 chip που μπορούν να παραχθούν από silicon wafer, μόνο 35 πέρασαν τον ποιοτικό έλεγχο (QC). Παρόλο που η Samsung Foundry κατασκεύαζε το πιο ισχυρό τότε chipset της Qualcomm, ήταν η τελευταία εταιρεία που πλήρωνε για τα ελαττωματικά chips.
Με την κακή απόδοση της Samsung Foundry, η Qualcomm ξεκίνησε γρήγορα συνομιλίες για τη μετάβαση στο ανταγωνιστικό χυτήριο TSMC με έδρα την Ταϊβάν, που τότε εκτελούσε τον κόμβο διεργασίας 4 nm με απόδοση 70%, η οποία ήταν διπλάσια από αυτή που κατάφερε να επιτύχει η ομάδα της Samsung Foundry. Έτσι, η Qualcomm, που δεν ενδιαφέρεται να πετάξει περισσότερα χρήματα, μεταπήδησε στην TSMC για να κατασκευάσει αυτό που ονομαζόταν Snapdragon 8+ Gen 1. Και από τότε παρέμεινε στην TSMC. Η TSMC θα κατασκευάσει και το μοντέλο Snapdragon 8 Gen 4 AP.
Από το επόμενο έτος, τόσο η TSMC όσο και η Samsung αναμένεται να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή στον νέο κόμβο 2 nm που θα χρησιμοποιεί μικρότερα τρανζίστορ που θα επιτρέπουν σε περισσότερα από αυτά να χωρέσουν σε ένα chip. Η TSMC θα παρουσιάσει τα τρανζίστορ Gate-All-Around (GAA) που επιτρέπουν στην πύλη να έρχεται σε επαφή με το κανάλι και στις τέσσερις πλευρές, μειώνοντας τις διαρροές ρεύματος και βελτιώνοντας το ρεύμα κίνησης. H Samsung Foundry χρησιμοποιεί ήδη GAA με την παραγωγή 3nm.
Αλλά το κακό είναι πως η Samsung Foundry συνεχίζει να έχει πρόβλημα με την απόδοση. Μια πηγή είπε στην Business Korea πόσο άσχημα είναι οι εργασίες της Samsung Foundry με την παραγωγή 2 nm. “Η απόδοση GAA της Samsung είναι περίπου 10-20%, κάτι που είναι ανεπαρκές τόσο για παραγγελίες όσο και για μαζική παραγωγή”, είπε η πηγή. Συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του στα 3 nm, η Samsung Foundry έχει απόδοση κάτω από 50% σύμφωνα με την πηγή, ενώ η TSMC έχει απόδοση 60%-70%.
Η διαφορά στην απόδοση επέτρεψε στην TSMC να καταλάβει το 62,3% της παγκόσμιας αγοράς χυτηρίων σε σύγκριση με το 11,5% της Samsung Foundry. Και ενώ η Samsung αποφάσισε να παραμείνει με την TSMC για την κατασκευή του Snapdragon 8 Gen 4 AP για τη ναυαρχίδα της σειράς Galaxy S25 , πήρε αυτή την απόφαση με τεράστιο κόστος. Η Qualcomm φέρεται να χρεώνει τα πάντα για αυτά τα chips που θα χρησιμοποιούν τους προσαρμοσμένους πυρήνες CPU της Qualcomm. Το Snapdragon 8 Gen 4 θα μπορούσε να κοστίζει 25%-30% περισσότερο από το Snapdragon 8 Gen 3, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το νέο flagship AP να φέρει τιμή μεταξύ 237,50 και 260 $.
Κατανοητό να μην θέλει φυσικά από πλευράς της η Samsung να πληρώσει ξανά αυτές τις τιμές για τη σειρά Galaxy S26 του 2026 και θα ήθελε η Qualcomm να επιστρέψει την παραγωγή του Snapdragon 8 Gen 5 στην Samsung Foundry. Αλλά για να συμβεί αυτό, η Samsung Foundry θα πρέπει να βελτιώσει την απόδοση στην παραγωγή 3nm και 2nm. Και μην ξεχνάτε, ο μεγαλύτερος προμηθευτής chipset smartphone στον κόσμο είναι η MediaTek!
[via]

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...