Jump to content

Πάλι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί και τιμωρεί την Apple με χρηματικό πρόστιμο!


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Μηνήματα συμμόρφωσης στέλνει διαρκώς μέσω οδηγιών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) προς την Apple, όμως παρατηρείται και πάλι παραβατική συμπεριφορά από την δεύτερη για αυτό της επιβλήθηκε τώρα ένα τεράστιο πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ! Η χρηματική “τιμωρία” αποδίδεται στην κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κάνει η Apple στην αγορά διανομής εφαρμογών streaming μουσικής σε χρήστες iOS και iPadOS μέσω του App Store. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι “η Apple εφάρμοσε περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών, εμποδίζοντάς τους να ενημερώνουν τους χρήστες iOS σχετικά με εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός της εφαρμογής”, οι λεγόμενες “διατάξεις κατά του συστήματος διεύθυνσης”. Αυτό, σύμφωνα με την EC, είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.

Η έρευνα της EC για το θέμα διαπίστωσε ότι “η Apple απαγορεύει στους προγραμματιστές εφαρμογών streaming μουσικής να ενημερώνουν πλήρως τους χρήστες iOS για εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός εφαρμογής και να παρέχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής σε τέτοιες προσφορές”.

Όλοι εκείνου που τυγχάνει να είναι κάτοχοι συσκευών iOS, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν σε υπηρεσίες streaming μουσικής τρίτων μέσω του App Store ή απευθείας στον ιστότοπο της υπηρεσίας. Η τελευταία επιλογή είναι φθηνότερη, δεδομένου ότι η Apple δεν τυγχάνει της περικοπής της όπως γίνεται αν ακολουθήσετε τη διαδρομή του App Store, αλλά δεν θα το γνωρίζατε αν δεν παρακολουθούσατε ειδήσεις τεχνολογίας, καθώς η Apple απαγορεύει οποιαδήποτε διαφήμιση περί αυτού, προφανώς για ευνόητους δικούς της λόγους.

Οι διατάξεις της Apple κατά του συστήματος διεύθυνσης απαγορεύουν στους προγραμματιστές εφαρμογών να συμπεριλαμβάνουν ακόμη και συνδέσμους στις εφαρμογές τους που οδηγούν τους χρήστες iOS στον ιστότοπο του προγραμματιστή για να εγγραφούν. Επίσης, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους νεοαποκτηθέντες χρήστες μέσω email για να τους ενημερώσουν σχετικά με εναλλακτικές επιλογές τιμολόγησης αφού δημιουργήσουν έναν λογαριασμό.

Η σημερινή απόφαση της EC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι διατάξεις ισοδυναμούν με “αθέμιτους όρους συναλλαγών”, που “δεν είναι απαραίτητες ούτε αναλογικές για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων της Apple”, ενώ επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των χρηστών iOS, “οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν ενημερωμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για το πού και πώς να αγοράσετε συνδρομές streaming μουσικής”.

Αποδεδειγμένα εδώ και καιρό, αυτή η μακροχρόνια συμπεριφορά της Apple “μπορεί να έχει οδηγήσει πολλούς χρήστες iOS να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές streaming μουσικής λόγω της υψηλής προμήθειας που επιβάλλει η Apple στους προγραμματιστές”. Επιπλέον, η EC τονίζει ότι αυτή η συμπεριφορά από την πλευρά της Apple οδήγησε σε “μη χρηματική βλάβη με τη μορφή υποβαθμισμένης εμπειρίας χρήστη”.

Το ποσό του προστίμου των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αποφασίστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι “αρκετά αποτρεπτικό” για την ίδια την Apple, αλλά και για να αποτρέψει άλλες εταιρείες παρόμοιου μεγέθους από το να διαπράξουν παρόμοια παράβαση. Η EC διέταξε επιπλέον την Apple να καταργήσει τις διατάξεις κατά του συστήματος διεύθυνσης και να απόσχει από την επανάληψη της παράβασης “ή από την υιοθέτηση πρακτικών με ισοδύναμο αντικείμενο ή αποτέλεσμα στο μέλλον”.

Η Apple υποσχέθηκε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου σχετικά με το θέμα στο οποίο είναι πολύ επιθετική προς το Spotify, το οποίο αποκαλεί “«τον κύριο συνήγορο” της απόφασης της EC. Σύμφωνα με την Apple, το Spotify κατέχει πάνω από 50% μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς και “δεν πληρώνει τίποτα στην Apple” παρά τον “ρόλο του App Store” να κάνει δυνατή την επιτυχία του. Αυτό συμβαίνει επειδή το Spotify δεν πουλά συνδρομές μέσω του App Store, έχοντας επιλέξει να μην πληρώσει “το φόρο της Apple” γι’ αυτό.

Συνεχίζει η Apple και επιμένει πως το δωρεάν δεν αρκεί για το Spotify, “θέλει να κάμψει τους κανόνες υπέρ της ενσωματώνοντας τιμές συνδρομής στην εφαρμογή της χωρίς να χρησιμοποιήσει το σύστημα αγορών εντός εφαρμογής του App Store”, χρησιμοποιώντας “εργαλεία και τεχνολογίες της Apple” και επωφελούμενοι από την εμπιστοσύνη που έχει δημιουργήσει η Apple με τους χρήστες, “και δεν πληρώνετε τίποτα στην Apple”.

“Κατά ειρωνικό τρόπο, στο όνομα του ανταγωνισμού, η σημερινή απόφαση απλώς εδραιώνει τη δεσπόζουσα θέση μιας επιτυχημένης ευρωπαϊκής εταιρείας που είναι ο δραπέτης ηγέτης της αγοράς ψηφιακής μουσικής”, αυτά ειπώθηκαν από πλευράς Apple για να κλείσει εδώ το θέμα προσωρινά.

[via]

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...