alfisti147 Δημοσιεύτηκε November 5, 2003 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε November 5, 2003 Μιας και ο λόγος για ασύρματη δικτύωση, είπα να κάνω αυτό το θέμα εδώ. Όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο, έχουν βγει κινητά τηλέφωνα που δεν λειτουργούν στο GSM, αλλά στηρίζονται σε ΙΡ δίκτυα με το πρωτόκολλο 802.11b στα 2.4GHz. Ένας φίλος εργάζεται σε μια εταιρεία που δουλειά της είναι να προγραμματίζουν σε γλώσσα C, λόγω της ύπαρξης δεικτών, την πλακέτα ΙΡ κινητών τηλεφώνων όπως το 7920 της Cisco. Αυτά συνδέονται κάθε φορά στα access points που βρίσκονται εγκατεστημένα σε μια περιοχή (με εμβέλεια 200-500 μέτρα κυκλικά) και παίρνουν μια dynamic IP κάθε φορά. Βέβαια μπορούν, αν το θέλει ο χρήστης, να απενεργοποιούν αυτή τη δυνατότητα και να χουν μια static ΙΡ, ώστε να μπορούν να καλούν άλλα τηλέφωνα, πληκτρολογώντας την IP τους αντί για νούμερο της μορφής 69χχχχχχχχ του GSM. Όλη αυτή η ιστορία στηρίζεται σε μεταφορά πακέτων μέσω Ιnternet και μπορούν να κάνουν κλήσεις, να στέλνουν sms και πολλά άλλα. Αυτά τα τηλέφωνα είναι συνήθως dual mode, δηλαδή μπορούν να λειτουργούν και ως GSM και ως IP phones. Όπως και όλα τα γνωστά μας κινητά, έχει και αυτό SAR=0.75 W/kg. Aυτοί κάνουν το testing και λύνουν θέματα όπως ασφάλεια επικοινωνίας, ελαχιστοποίηση απωλειών πακέτων και γενικά ό,τι έχει να κάνει με μια αμφίδρομη επικοινωνία. Χρησιμοποιούνται αρκετά στις μεγάλες επιχειρήσεις, στο χρηματιστήριο Αθηνών και σκοπεύουν να καλύψουν μελλοντικά χώρους συγκέντρωσης πολλών ατόμων όπως νοσοκομεία, σταθμοί τρένων, λεωφορείων, πανεπιστήμια. Λογικά ακόμα δεν μπορείς να καλέσεις GSM τηλέφωνο από ένα IP mobile phone, αφού οι τεχνολογίες δεν είναι συμβατές. Το θέμα είχε αρκετό ενδιαφέρον, μιας και μόλις χτες το άκουσα για πρώτη φορά. Δε θα ναι άσχημη λύση πάντως μελλοντικά ως συμπληρωματική τεχνολογία για κάποιον με wifi ready laptop να χει και ένα IP mobile phone που θα ναι και GSM. Τον ρώτησα αν αυτό μελλοντικά θα ναι free ή θα βγάλουν ένα σύστημα που θα πληρώνεις ανάλογα με τα πακέτα που θα κατεβάζεις, είτε αυτά θα ναι φωνής είτε δεδομένων. Πιστεύει πως θα ναι ελεύθερο, αν και μπορεί μελλοντικά να σε χρεώνει συνολικά μετρώντας πακέτα είτε από τη χρήση του κινητού είτε από του φορητού υπολογιστή σου, αν θελήσουν να το εκμετάλλευτούν εμπορικά κάποια στιγμή. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
broxopoios Δημ. November 5, 2003 Κοινοποίηση Δημ. November 5, 2003 loipon fysika kai einai dinaton me ip phone na kalesei kai gsm kai oti 8eleis, arkei na iparxei ena gateway pros kapoio diktyo eite sta8eris eite kinitis tilefonias. Diladi exontas tin dinatotita na kaleseis kapoio sta8ero tilefono, boreis fysika na kaleseis kai kapoio kinito. Oson afora tin xrewsi den nomizw na einai free , me tipota diladi, afou den yparxei ip tilefonia tsaba (den einai ili8ioi oi operators). Twra gia eswterikes kliseis i gia kliseis Ip-phone to Ip-Phone ginete ( apla fantasou to netmeeting se kinito mixanima). Bebea i xrewsi ekei 8a einai i xrewsi gia sindesi sto internet. Ayta... Pantws to VoIp exei akoma poly mellon kai polla problimata... Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Papashark Δημ. November 8, 2003 Κοινοποίηση Δημ. November 8, 2003 Εγώ είμαι εδώ και καιρό κάτοχος ένος Cisco ATA186 (αυτόνομη ethernet συσκευή για VoIP με υποδοχές για δύο απλά τηλέφωνα), και μετά από λίγο ερωτεύτικα την απλότητα τους καθώς και την αξιοπιστία τους. Πεντακάθαρη φωνή, λες και μιλάς ΟΤΕ. Έχω στήσει Gateway στο μαγαζί μου, οπότε μπορώ και κάνω τηλέφωνα μέσω Internet και του μαγαζιού μου από οποιοδήποτε σημείο είμαι. Μάλιστα έχω δώσει κωδικό πρόσβασης σε γνωστή μου που είναι στο εξωτερικό, και όποτε θέλει να κάνει τηλέφωνο σε Ελλάδα, συνδέετε μέσω netmeeting και έτσι έχει κόστος αστικού για τηλέφωνο από ΡΟυμανία σε Αθήνα..... Περιμένω και την συσκευή που είπες παραπάνω από την Cisco για δοκιμές, θα είναι απίθανο να το βγάζεις από την τσέπη όταν είσαι σε hotspot και να μιλάς όσο θέλεις λες και είσαι με σταθερό. Ακόμα και τώρα χρησιμοποιώ το gateway του μαγαζιού και όποτε είμαι σε ακτίνα ΑΡ του AWMN, βγαίνω στο μαγαζί ή στο ίντερνετ και από εκεί στο μαγαζί και κάνω τηλέφωνα με αστική χρέωση. Βέβαια δεν έχει την ευκολία του κινητού, αλλά έχει πλάκα τουλάχιστον ! :) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
broxopoios Δημ. November 9, 2003 Κοινοποίηση Δημ. November 9, 2003 bebea papa egw sto mellon (sto oxi kai toso ameso mellon) blepw na iparxei diaforetiki xrewsi gia tilefona ektos astikis perioxis apo tis etairies net. me prosimansi paketwn voice, metrisi diadromis paketwn kai me QoS criteria. Ayto einai kati to fysiko dioti ekei odigoumaste me to unified twn tilepikoinwnien sto mellon. Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Papashark Δημ. November 9, 2003 Κοινοποίηση Δημ. November 9, 2003 Θα αλλάξουν πολλά με τις dsl τώρα. Η IC ήταν πολύ μπροστά, παρότι την έθαβαν όλοι. Σε κάποια στιγμή θα δίνουν ATA στις εταιρείες για να βγαίνουν από τις adsl στο τηλεφωνικό δίκτυο τoυ ISP/φορέα τηλεφωνίας. Έτσι θα γλυτώσουν το πρώτο κομάτι της χρέωσης του πΟΤΕ και θα έχουμε μια μείωση του κόστους κατά ένα 20 με 30% στην αστική τηλεφωνία. Εάν δε είναι και από την άλλη μεριά ένα VoIP τηλέφωνο, μπορεί να έχουμε μείωση 50-60% ή και τσάμπα.... Η μέρα που θα γίνουμε Αμερική με τσάμπα αστικά, δεν είναι μακριά.... :) (ή μήπως είναι [scary face]) Παράθεση Link to comment Share on other sites Περισσότερες Επιλογές Κοινής Χρήσης
Recommended Posts