Jump to content

Η πτώση κερδών Samsung και AMD υποδηλώνει προβλήματα στον κλάδο


Nagata
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Αισθητά και με το παραπάνω δείχνουν να είναι τα προβλήματα έπειτα από την ύφεση στη βιομηχανία των chips, μια κατάσταση που δημιουργήθηκε από τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι κρίσεις λόγω του blockchain είναι πλέον παρελθόν και η αγορά έχει ξαφνικά πλημμυρίσει από κάρτες γραφικών που προηγουμένως ήταν δύσκολο να βρεθούν. Σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη, η ζήτηση μειώθηκε και προκάλεσε πτώση των τιμών υλικού σχεδόν στο μισό. Ο CEO της Nvidia Jensen Huang παραδέχτηκε τον Αύγουστο ότι η εταιρεία έφτιαξε πάρα πολλές κάρτες γραφικών που τώρα πρέπει να τις πουλήσει για λιγότερα χρήματα, αφού το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινό είναι πλέον μικρό.

Φυσικά η Nvidia δεν είναι μόνη σε αυτό το χάος. Μόλις πέρυσι, οι κατασκευαστές δεν μπορούσαν να φτιάξουν αρκετά για να καλύψουν την έντονη ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα που απαιτούν ημιαγωγούς. Ωστόσο, παρόλο που οι ελλείψεις συνεχίζονται για ορισμένους τύπους ημιαγωγών, εταιρείες κολοσσοί όπως Samsung και η AMD, σημείωσαν υψηλά έσοδα και κέρδη το 2021 και το 2022.

Από εδώ και πέρα, όπως αναφέρθηκε από το Bloomberg αυτή την εβδομάδα, η Samsung σημειώνει μια μείωση πωλήσεων κατά 32%, ενώ η AMD προειδοποίησε τους επενδυτές ότι θα χάσει την προηγούμενη πρόβλεψή της κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι μειωμένες πωλήσεις υπολογιστών παρέχουν μια προφανή εξήγηση για το γιατί οι επεξεργαστές από την AMD και την Intel δεν έχουν τόσο υψηλή ζήτηση όσο ήταν στην αρχή της πανδημίας. Όλοι είχαν ταυτόχρονα ένα κίνητρο να αναβαθμίσουν τους φορητούς υπολογιστές, τις παιχνιδομηχανές τους, αλλά τώρα οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές θα ήθελαν να το αλλάξουν, όπως περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Pat Gelsinger στο Decoder, είναι “να επιτρέψουν στο οικοσύστημα του υπολογιστή να έχει καλύτερα προϊόντα από αυτά που γίνονται από το Mac.” Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και για γίγαντες όπως η Samsung, δεν αρχίζει καν να αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της ζήτησης για διακομιστές cloud και άλλες μηχανές/συστήματα.

Οι ειδικοί τόνισαν επίσης ότι αυτές οι προειδοποιήσεις από τη Samsung και την AMD οφείλονται στις αδύναμες προβλέψεις για υπολογιστές, smartphone και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, παρόλο που άλλοι τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία είναι συγκριτικά ισχυροί.

Η επιχείρηση memory chips και αποθήκευσης της Samsung την έκανε τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής chip έναντι της Intel το 2018, αν και η τελευταία εταιρεία κατασκευάζει κυρίως επεξεργαστές x86. Τον Ιούλιο, η Intel υπέστη απώλειες και ανέφερε μείωση των εσόδων της κατά 22% λόγω των χαμηλών πωλήσεων υπολογιστών και των λειτουργικών απωλειών.

Η ζήτηση για chip’s κάθε είδους κορυφώθηκε στο τέλος του 2021 και εταιρείες όπως η Samsung είχαν υψηλά έσοδα με 26% αύξηση στα κέρδη (σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό ποσοστό του 2020) λόγω της υψηλότερης ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης όπως smartphone και τηλεοράσεις.

Η WSJ αναφέρει ότι οι τιμές συμβολαίου για τα chip’s DRAM μειώθηκαν κατά 15% και 28% για τα chip’ sNAND flash και αναφέρει μια πρόβλεψη της TrendForce ότι αυτές οι μειώσεις θα συνεχίσουν να καταγράφονται έως ότου σχεδόν ισοπεδωθούν μέχρι το τέλος του 2023.

Υπάρχει επίσης ανησυχία για το πώς οι περιορισμοί των εξαγωγών chip’s στην Κίνα που μόλις αποκαλύφθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιομηχανία ημιαγωγών. Οι αναλυτές της Gartner λένε στο The Verge ότι αυτό θα επιβραδύνει την πρόοδο των κινεζικών εταιρειών και θα βλάψει τους μακροπρόθεσμους στόχους τους να γίνουν αυτάρκεις ηγέτες τεχνολογίας. Οι νέοι κανόνες θα απαιτούσαν από κατασκευαστές όπως η Intel και η Micron να αποκτήσουν άδεια εξαγωγής ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής chip’s σε κινεζικές εταιρείες ως μέρος μιας προσπάθειας που φέρεται να αποσκοπεί στο να βλάψει τις στρατιωτικές και τεχνολογικές δυνατότητες του Πεκίνου.

[via]

 

back to the Article

Κυριακή 18.06.23 Νέο meeting @ Thessaloniki

Συζητήσεις, διαγωνισμοί, εκπλήξεις... σας περιμένουμε!

💡"ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος τόσο... όσο του επιτρέπει το μυαλό του..."

Α.Lincoln

μεετινγγ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Κοινοποίηση

×
×
  • Create New...