Jump to content

UPS. Πως δουλεύει;

PCMan
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Καλησπερα.

Παιδια αντι να αγορασω ups θελω να μαθω πως δουλευει, τι εχει μεσα, για να το φτιαξω μονος μου (αν ειναι δυνατον).

Δηλαδη εκτος απο την μπαταρια/ες τι αλλο υπαρχει;

Πχ. Πως μετατρεπει την ενεργεια απο 12/24 σε 220volt;

Πως μετατρεπεται το συνεχες ρευμα σε εναλλασσομενο; Τι μεταλλακτη θελει;

Τι υλικα χρειαζονται;

Θελω πληροφορειες απο καποιον που ξερει απο ups και ξερει πως δουλευει.

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

www.hlektronika.gr - Ο Κόσμος των Hλεκτρονικών!

Δεν μπορει, 50.000 χρηστες ειναι εδω μεσα, καποιος θα ξερει

[imgalign]http://img140.imageshack.us/img140/3467/graphic12copy4pt.gif[/imgalign]

Το πως δουλεύει ένα ups, υποθέτω ότι μπορείς να το βρεις με λίγο ψάξιμο στο Google. Αν όχι με λεπτομέρειες, σίγουρα θα βρεις τις βασικές αρχές λειτουργίας. Να το φτιάξεις μόνος σου όμως δε νομίζω ότι γίνεται. Το ups δεν είναι απλά ένας μετασχηματιστής και μια μπαταρία... Χρειάζονται και διάφορα κυκλώματα, π.χ. για το πότε ενεργοποιείται η παροχή από την μπαταρία (στα line interactive). Το ups είναι αρκετά ειδική περίπτωση και γενικά δεν είναι κάτι που μπορεί ένας ιδιώτης να φτιάξει μόνος του, όχι τουλάχιστον εύκολα. Επίσης να σου θυμίσω ότι το myphone είναι site τηλεπικοινωνιακής κατεύθυνσης και το computing υπάρχει επειδή πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ενασχόληση με κάποιον υπολογιστή. Μην περιμένεις λοιπόν να ξέρει κάποιος, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Καλησπερα.

Παιδια αντι να αγορασω ups θελω να μαθω πως δουλευει, τι εχει μεσα, για να το φτιαξω μονος μου (αν ειναι δυνατον).

Δηλαδη εκτος απο την μπαταρια/ες τι αλλο υπαρχει;

Πχ. Πως μετατρεπει την ενεργεια απο 12/24 σε 220volt;

Πως μετατρεπεται το συνεχες ρευμα σε εναλλασσομενο; Τι μεταλλακτη θελει;

Τι υλικα χρειαζονται;

Θελω πληροφορειες απο καποιον που ξερει απο ups και ξερει πως δουλευει.

Φίλε PCman χωρίς να γνωρίζω τις γνώσεις σου σε ηλεκτρονικά θα σου πω ξέχνα το.

Mε ψάξιμο στο google θα βρεις τα κυκλώματα αλλά, άλλο το να φτιάξεις κάτι και άλλο να δουλεύει σωστά. Ένα λάθος μπορεί να φέρει μηρέα αποτελέσματα και για τον υπολογιστή σου και για εσένα (220Volt)

Mε τισ σημερινές τιμές αγόρασε ένα και έχε το κεφάλι σου ήσυχο και αν θέλεις να ασχολιθείς με αυτά ξεκίνα απο κυκλώματα με χαμηλή τάση.

Πάντα Φιλικά

Λουκάς

Ενα απλο πραγμα ελεγα να φτιαξω με προτυπο το ups.

Να μην ειχε δηλαδη line interactive και τετοια. Να μπορουσα να παραγω απο τα 12/24 volt 220 (γενικοτερα,οχι μονο για υπολογιστη), δεν ξερω ομως τι υλικα χρειαζονται για να πολλαπλασιαστει η ταση.

Τεσπα, αν ειναι τοσο δυσκολο τοτε να ρωτησω κατι αλλο.

Αν αγορασω ups και βαλω μια extra μπαταρια ή αλλαξω την δικια του με μια μεγαλυτερη σε αμπερόρια, θα κραταει περισσοτερη ωρα η οχι?

Ενα απλο πραγμα ελεγα να φτιαξω με προτυπο το ups.

Να μην ειχε δηλαδη line interactive και τετοια. Να μπορουσα να παραγω απο τα 12/24 volt 220 (γενικοτερα,οχι μονο για υπολογιστη), δεν ξερω ομως τι υλικα χρειαζονται για να πολλαπλασιαστει η ταση.

Τεσπα, αν ειναι τοσο δυσκολο τοτε να ρωτησω κατι αλλο.

Αν αγορασω ups και βαλω μια extra μπαταρια ή αλλαξω την δικια του με μια μεγαλυτερη σε αμπερόρια, θα κραταει περισσοτερη ωρα η οχι?

Πάρε αυτό σαν ιδέα.Δουλεύει τέλεια για μικρές καταναλώσεις πχ ασύρματο

τηλέφωνο τηλεόραση κλπ κλπ...το έχω φτιάξει με εξωτερική μπαταρία

8,4 ΑΗ για περισότερη αυτονομία.Αυτό δίνει αν το "πειράξεις" όπως λένε

και οι οδηγίες έως 100Watt με άλλους μετασχηματιστές.

Αν θέλεις, ψάξε ανάλογα για μεγαλύτερη απόδοση ισχύος

Εγώ σου προτείνω να το φτιάξεις έτσι για πλάκα για κάποια μικρή κατανάλωση

και να πάς να πάρεις ένα έτοιμο για το PC σου. Εγώ πήρα ένα Line interactive 600VA/350W της KEBO με 60 ευρώ.Μιά χαρά είναι δές εδώ http://www.tele.gr

Δημήτρης

Πω πω... Μου εδωσες πολλες ιδεες μ'αυτα που λες και με το σχεδιο.

Σκεφτηκα να το φτιαξω μονος μου με προτυπο το σχεδιο που δινεις αλλα εχει πολυ βαβουρα και ανταλακτικα που δυσκολα βρισκονται.

Εκανα πειραματα χτες με το ρευμα και εβγαζα 220volt απο 12, και αναβα ανετα μια 40watt λαμπα. Δοκιμασα και με ενα τρυπανι (600watt) αλλα πεφτει κατακορυφα η ταση :D . Ολα αυτα με 2 μετασχηματιστες 12βολτους 600μιλιαμπερ περιπου και εναν ρωοστατη πριν τον πρωτο μετασχηματιστη για να ριχνω/ανεβαζω την ταση οσο χρειαζεται.

Κανονικα επρεπε να βαλω μια μπαταρια και εναν μετασχηματιστη αλλα της μπαταριας το ρευμα ειναι συνεχες, εγω θελω ενελλασσομενο και δεν εχω μεταλλακτη, οποτε το δοκιμασα με μετασχηματιστη.

Αυριο θα παω στο σχολειο και προσπαθησω να ανοιξω ενα ups να δω πως ειναι, αν και στο σχεδιο φαινεται ξεκαθαρα αλλα δεν ειναι ολα ιδια.

Θα δω απο κοντα πως δουλευει και μετα θα παω να παρω αυτο.

Απο μελετες που εκανα καταλαβα οτι η αυτονομια εξαρταται απο τους δυο μετασχηματιστες και την μπαταρια.

Δηλαδη αν αλλαξω τον πρωτο μετασχηματιστη, απο 1-3Α που εχει και βαλω εναν 8Α(500W) για να φορτιζει ανετα την μπαταρια(δεν πιστευω αυτο να εχει καμια επιπτωση στα υπολοιπα κυκλωματα), αλλαξω την μπαταρια και απο 4-5AH που εχει, βαλω μια 55-60AH και αλλαξω και τον τελευταιο μετασχηματιστη που απο 1-2Α που εχει και τον κανω 8-10(500+W), τοτε το ups δεν θα κραταει 15 λεπτα αλλα 2 ωρες και βαλε.

Ειναι ετσι οπως τα σκεφτομαι?

Αυριο θα παω στο σχολειο και προσπαθησω να ανοιξω ενα ups να δω πως ειναι, αν και στο σχεδιο φαινεται ξεκαθαρα αλλα δεν ειναι ολα ιδια.

Η αρχή λειτουργίας είναι σαν αυτή στο σχέδιο. Απλά παραπάνω θα βρείς

διατάξεις προστασίας της μπαταρίας (υπερφόρτωση,θερμοκρασία κλπ)

διατάξεις AVR καθώς και διατάξεις παραγωγής όσο το δυνατόν καθαρότερου

ημίτονου στην έξοδο, αντικεραυνικά κλπ κλπ

Απο μελετες που εκανα καταλαβα οτι η αυτονομια εξαρταται απο τους δυο μετασχηματιστες και την μπαταρια.

Δηλαδη αν αλλαξω τον πρωτο μετασχηματιστη, απο 1-3Α που εχει και βαλω εναν 8Α(500W) για να φορτιζει ανετα την μπαταρια(δεν πιστευω αυτο να εχει καμια επιπτωση στα υπολοιπα κυκλωματα), αλλαξω την μπαταρια και απο 4-5AH που εχει, βαλω μια 55-60AH και αλλαξω και τον τελευταιο μετασχηματιστη που απο 1-2Α που εχει και τον κανω 8-10(500+W), τοτε το ups δεν θα κραταει 15 λεπτα αλλα 2 ωρες και βαλε.

Ειναι ετσι οπως τα σκεφτομαι?

Περίπου. Η αυτονομία εξαρτάται μόνο απο τα AH και και το συνολικό φορτίο που θα έχεις στην έξοδο. Οι μετασχηματιστές (αν αντέχουν τα υπόλοιπα υλικά) ανεβάζουν μόνο τα VA και φυσικά αν τα εκμεταλευτείς με τα ανάλογα φορτία, πέφτει και η αυτονομία

Σε ενα UPS on-line στην δουλειά αλλάξαμε τις 5 μπαταρίες 12V/7.2AH με

12V/8.4AH. Με τα ίδια φορτία έχουμε μισή ώρα παραπάνω αυτονομία.

Ενοείται ότι αν απο 75% που είναι τα φορτία στην έξοδο τα πάμε στα 50% θα

μεγαλώσει και η αυτονομία...

P.S. Πρόσεξες στο σχέδιο ότι πρόκειται για on-line UPS? :cool:

Δημήτρης

Σε ενα UPS on-line στην δουλειά αλλάξαμε τις 5 μπαταρίες 12V/7.2AH με 12V/8.4AH

Η διαφορα ειναι 1,2AH και σ'αυτη τη διαφορα εχεις μιση ωρα παραπανω, δηλαδη αν βαλω 60AH μπαταρια απο περιπου 2-5AH που εχει ηδη πανω τι θα γινει? Μηπως ειναι πολυ μεγαλη η μπαταρια και δεν θα αντεξει κατι,η θα εχει προβληματα? Το λεω αυτο γιατι η αλλαγη που εκανες ειναι πολυ μικρη σε σχεση με τη δικια μου.

Μιλαω για το ups που σου λεω ποιο πανω.

Αξιζει να παρω αυτο η να παρω καποιο αλλο?

Ας πουμε οτι το τροφοδοτικο μου ειναι 350W (αρκετα φορτωμενο συστημα) και η οθονη γυρω στα 200W (δεν ξερω ακριβως) ποση ωρα περιπου θα κρατισει το ups?

P.S. Πρόσεξες στο σχέδιο ότι πρόκειται για on-line UPS?

Ναι, το μονο που δεν καταλαβα ομως ειναι ο δευτερος διακοπτης που εχει(S2 SPST SWITCH). Ειναι ρελε η απλος διακοπτης?

Α και κατι αλλο, αν το ups ειναι 250W κραταει ας πουμε, ενα συστημα 600W?

Παθαινει τιποτα το ups ή απλα πεφτει η αυτονομια?

Ας πουμε οτι το τροφοδοτικο μου ειναι 350W (αρκετα φορτωμενο συστημα) και η οθονη γυρω στα 200W (δεν ξερω ακριβως) ποση ωρα περιπου θα κρατισει το ups?

Οι χρόνοι αυτονομίας των UPS αναφέρονται σε πλήρη φόρτο

Ναι, το μονο που δεν καταλαβα ομως ειναι ο δευτερος διακοπτης που εχει(S2 SPST SWITCH). Ειναι ρελε η απλος διακοπτης?

Απλός διακόπτης απλής ενέργειας

Α και κατι αλλο, αν το ups ειναι 250W κραταει ας πουμε, ενα συστημα 600W?

Παθαινει τιποτα το ups ή απλα πεφτει η αυτονομια?

Σε ένα Ups εμπορίου θα σου βαρέσει alarm για υπερφόρτωση και αν το αφήσεις

να δουλεύει, μάλλον θα σβύσει. Δεν το έχω κανει ποτέ για να ξέρω

Στο σχέδιο που σου έδωσα που δεν έχει προστατευτικά, μάλλον κάτι θα κάψεις

Αν θέλεις οτιδήποτε άλλο, ειδικά για την κατασκευή, πάμε με PM γιατί

δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε δημόσια... :p

Δημήτρης

Διαγραφή...

Κάτι έγινε και γράφτηκε το μύνημά μου 2 φορές...

Υπάρχει τρόπος σε τέτοια περίπτωση ή μάλλον μπορώ να διαγράψω

ένα μύνημα εάν θελήσω?

Δημήτρης

Δεν γινεται να το σβησεις μονος σου.

Ο μονος τροπος ειναι να γραψεις "ακυρο" και απο κει και περα θα το σβησουν οι moderators.

Εχεις PM.

• 1 year later...

Λοιπόν παιδες, για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, ας πω εδώ την απορία μου.

Έχω εδώ και 4-5 χρόνια ένα UPS της MGE (μοντέλο: MGE UPS Ellipse 650VA). Μόλις πριν από κάνα μισάωρο μου έβγαλε μήνυμα ότι η μπαταρία του τα έφτυσε. :( :mad: Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι χρειάζομαι οπωσδήποτε τον υπολογιστή μου ανοικτό αυτή τη στιγμή.

Συνεπώς, η απορία μου είναι η εξής:

Μπορώ να έχω ανοικτό τον υπολογιστή μου και να δουλεύω με την μπαταρία να είναι off? (Να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή που γράφω έχω ανοικτό τον υπολογιστή και δουλεύει μία χαρά, παρά το ότι τα 'φτυσε η μπαταρία).

Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο PC?

Ή το UPS σ' αυτήν την περίπτωση θα λειτουργεί απλά σαν ένα πολύμπριζο που παρέχει με ρεύμα τον υπολογιστή.

Συγχωρέστε με αν είναι κάπως ανόητη η απορία μου, αλλά θέλω να είμαι καλυμμένος ώστε να μην πάθω καμιά άλλη βλάβη βραδιάτικα.

Thanks! :)

http://www.smileyhut.com/smileys/blob6.gif

Το ότι σου έβγαλε τώρα μήνυμα δεν πάει να πει ότι αμέσως πρέπει να αλλάξεις την μπαταρία. Απλά όταν θα κοπεί το ρεύμα θα κρατήσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ λιγότερο απ'ότι όταν κρατούσε καινούριο.

Thanks PCMan για την πληροφορία! :)

Αν και από Δευτέρα βλέπω να το πηγαίνω για αλλαγή.

http://www.smileyhut.com/smileys/blob6.gif

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις ;)