Jump to content

Συμβόλαια αγοράς σπιτιού, τι να προσέξουμε

viator
 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν υπογράφουμε συμβόλαιο για την αγορά σπιτιού;

Κάποια σημεία προσοχής είναι:

Όταν πρόκειται για οικοδομή υπό κατασκευή να ορίζεται ρητά η ημερομηνία παράδοσης και να υπάρχει ρήτρα ώστε αν δεν παραδοθεί στην καθορισμένη ημερομηνία να καταβάλει ο εργολάβος κάποιο ποσό κάθε μήνα.

Εφόσον υπάρχει αποθήκη να ορίζεται στο συμβόλαιο

Σε περίπτωση που χτιστούν και άλλοι όροφοι εκ των υστέρων και προκληθούν ζημιές στην πολυκατοικία ή στα διαμερίσματα να τις επισκευάσει ο εργολάβος με δικά του έξοδα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Να γίνει γνωστός ο κανονισμός της πολυκατοικίας πριν την υπογραφή του συμβολαίου

Όταν οι θέσεις στην πυλωτή είναι όσες και τα διαμερίσματα πρέπει να ορίζεται ποια θέση αντιστοιχεί σε κάθε διαμέρισμα.

Το πρόβλημα είναι όταν οι θέσεις είναι λιγότερες από τα διαμερίσματα, ξέρει κανείς τη ισχύει;

"We don’t see things as they are, we see things as we are."

Όσον αφορά τις θέσεις, το πιο λογικό είναι να προστίθεται στην τιμή πώλησης ορισμένων διαμερισμάτων κάποια επιπλέον τιμή για την θέση πάρκινγκ.

Εγώ κάτι άλλο που θα ήθελα να επισημάνω - γιατί κι εγώ ψάχνω για αγορά σπιτιού - είναι ότι η τράπεζα, μέσα στις προϋποθέσεις που θέτει για να πάρεις δάνειο, είναι να ασφαλίσεις το καινούργιο σπίτι κατά της φωτιάς και του σεισμού, σε ασφαλιστική που αυτή θα εγκρίνει. Είναι στα ψιλά γράμματα αυτή η προϋπόθεση, θέλει προσοχή

...And yet I know the worst is still to come...

Λοιπόν παιδια εγώ αγόρασα καινουργιο σπιτι πριν δύο χρόνια ...

Το σπίτι μου κόστισε 120.000 ευρω

Πρεπει να έχει κανεις και αλλα λεφτά για να μπεις μέσα και εξηγώ

Το πήρα με δάνειο ... οπότε έχεις κάποια έξοδα δανειου

Σου βάζουν το χρόνο να πληρωνεις ασφαλεια (εμενα 200 ευρώ)

συμβολαιογραφικά κ.λ.π. εφορίες , και αλλα τετοια κερατιλικια μαζευονται

Εβαλα και επιπλωση και τεντες κ.λ.π. ειναι πολα γύρω στα 20.000 ευρω ακομα

Α! καλο ειναι να κοιτάξεται και το θέμα του Φυσικου Αεριου αν υπάρχει προεγκατάσταση , γιατι εγω τον εχω τον κατασκευαστη στα δικαστήρια επειδή δεν μου είχε

Οτι αλλο θελετε με ρωτάτε

σχετικα με τα parking εγω εχω δυο στην πυλωτή τα εχω πληρωσει με το συμβολαιο και δεν μπορει να παρκαρει ΚΑΝΕΙΣ αλλος

Εχω την αποκλειστική χρηση (υπάρχουν διαμερισματα που δεν εχουν parking)

φιλικα :)

Το φυσικό αέριο είναι μεγάλη ιστορία.

Δυστυχώς κανένας κατασκευαστής (αν και υποχρεούται από το 1985) να έχει μεριμνήσει για να κατασκευάσει εγκατάσταση (ή τουλάχιστον να αφήσει αναμονές), κανένας δεν το κάνει.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι πολεοδομίες που δεν ελέγχουν αυτό το θέμα.

---------

Επειδή κι εγώ αγόρασα πριν 2 χρόνια σπίτι (δυστυχώς σε πολυκατοικία). Η άδεια αναφερόταν σε 5όροφη οικοδομή με 2 κλειστούς χώρους στάθμευσης. Οι 2 κλειστοί χώροι έγιναν εκ θαύματος κατάστημα. Η δικαιολογία του εργολάβου ήταν ότι ειναι γκαράζ, απλώς αντί για ρολά έβαλε τζαμαρία (τι δουλειά έχει το WC εκεί, άλλη υπόθεση). Επειδή το ψάξαμε το θέμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγάζι, γιατί με καταγγελία της οικοδομής θα φανεί ότι είναι πάρκινγκ.

Τώρα, πως από την πολεοδομία δέχθηκαν την γελοία δικαιολογία περι τζαμαρίας, άλλη υπόθεση.

http://briefcase.pathfinder.gr/download/csarad/24825/530117/ardas06.jpg

ARDAS FESTIVAL - KASTANIES, EVROS, GREECE

η πολεοδομια τα παιρνει χοντρα και για υπεραιθρια και για τα υπολοιπα

Τωρα για το Φυσικο Αεριο περιμενω αυτο το μηνα την απαντηση

Αν βγει θετικη θα βγω στα καναλια !!

γιατι ετσι τους αξιζει , απλα οποιος ενδιαφερεται για σπιτι καινουργιο πρεπει να προσεξει πολυ , γιατι σε πατανε πανω στην αναγκη σου και σε κοροιδευουν

υπαρχει περιπτωση να αγορασει κανεις αλλος (εκτος κατοικος πολυκατοικιας) ενα γκαραζ;
:X«'Έλληνες ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι ό ίδιος μας ο εαυτός» - Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.

Βαση του καταστατικού της πολυκατοικιας , οχι , το αναφερει ρητά οτι παει μαζι με το διαμερισμα , αλλα ενας στην πολυκατοικια που δεν εχει αμαξι το νοικιαζει σε ενα διπλανο Δεν μπορεις να του κανεις τιποτα , σου λεει το κανω οτι θελω μπορω να το εχω αδειο και να το βλεπω !

φιλικα

σχετικα με τα parking εγω εχω δυο στην πυλωτή τα εχω πληρωσει με το συμβολαιο και δεν μπορει να παρκαρει ΚΑΝΕΙΣ αλλος

Εχω την αποκλειστική χρηση (υπάρχουν διαμερισματα που δεν εχουν parking)

φιλικα :)

Φίλε μου χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, ξλέρω ότι μόνο υπόγειες θέσεις και κλειστές θέσεις πάρκινγκ μπορούν να πωλούνται. Ο χώρος της πυλωτής ανήκει σε όλους τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας ανεξαρτήτως απο το αν τα διαμερίσματα είναι περισσότερα απο τις θέσεις πάρκινγκ. Αυτό το λέει ο νόμος και κανένα πωλητήριο συμβόλαιο, ούτε κανονισμός πολυκατοικίας δεν έχει ισχύ στο θέμα αυτό. Αν το ψαξει κανείς απο την πολυκατοικία σου μπορεί να έχεις πρόβλημα...

ΑΡΗ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ...

Φίλε μου χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, ξέρω ότι μόνο υπόγειες θέσεις και κλειστές θέσεις πάρκινγκ μπορούν να πωλούνται. Ο χώρος της πυλωτής ανήκει σε όλους τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας ανεξαρτήτως απο το αν τα διαμερίσματα είναι περισσότερα απο τις θέσεις πάρκινγκ. Αυτό το λέει ο νόμος και κανένα πωλητήριο συμβόλαιο, ούτε κανονισμός πολυκατοικίας δεν έχει ισχύ στο θέμα αυτό. Αν το ψαξει κανείς απο την πολυκατοικία σου μπορεί να έχεις πρόβλημα

Θα συμφωνήσω με τον φίλο, μιας και πρόσφατα είδα στην τηλεόραση ρεπορτάζ που έλεγε οτι δικαιώθηκαν 4-5 άτομα που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε λοιπόν οτι οι θέσεις parking στην πυλωτή είναι κοινόχρηστες και οι εργολάβοι απαγορεύεται να τις διαθέτουν προς πώληση. Οι περισσότεροι συνεχίζουν και το κάνουν βέβαια αλλά πλέον υπάρχει αντίλογος στην πρόταση "δώσε τόσα παραπάνω για να έχεις και parking.."

ΥΓ. Τα παραπάνω δεν ισχύουν, όπως είπε και ο φίλος παραπάνω, σε περίπτωση που το parking είναι υπόγειο η κλειστού τύπου.

Ti na balw twra edw.. den kserw!

παιδια συγγνωμη αλλα να ρωτησω κατι ασχετο?νοικιαζω ενα σπιτι στις σερρες(εκει σπουδαζω) ο σποιτονοικοκυρης μου πριν το νοικιασει σε μενα παρκαρε το αυτοκινητο απο κατω-στην πυλωτη!(τωρα πηγε σε αλλη οικοδομη).εγω ομως τωρα το αφηνω στον δρομο!στο ενοικιαστηριο δε λεει πουθενα για θεση παρκινγκ!θελω να βαζω το αυτοκινητο μου απο κατω-αλλα τον ρωτησα και μου ειπε οτι τις θεσεις τις εχουν με τα χρονια.

τι να ψαξΩ?

My Devices:Motorola timeport,one touch 701,se t29,N 6510,Siemens s55,5100,6610,3650,se p800,6600,7610,6630,nokia n70,nokia 6101,se k310,nokia n73,nokia 5500d,se k800i,Htc p3300,Htc p3600i,SE k850i vf,samsung d880,samsung d980,Htc touch diamond white,Samsung omnia2,nokia e52,blackberry 9700,Htc hero,Htc Desire,Iphone 4 16gb,Iphone 4s 64gb,samsung x-cover,samsung galaxy s3 mini,iphone 5s,iphone 6,samsung s6,note 5,mi max , mi5s plus ...

Όντως οι θέσεις που δεν είναι κλειστές δεν πωλούνται από όσο γνωρίζω.

Όμως έμαθα ρωτώντας σε ένα συμβολαιογραφείο ότι , είναι δυνατό να γραφεί στο συμβόλαιο ότι έχεις αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης μιας θέσης σταθμεύσεως αυτοκίνητου στην πυλωτή της οικοδομής ως παρακολούθημα του διαμερίσματος.

Πάντως αν συμβεί αυτό πληρώνεις φόρο στην εφορία για τη θέση (όπως και για την αποθήκη, αν έχεις στο υπόγειο λχ) πράγμα περίεργο αν όντως απαγορεύεται η πώληση της.

"We don’t see things as they are, we see things as we are."

τελικα με τη δικη μου περιπτωση ξερει κανεις κατι?

στη πολυκατοικια μου υπαρχουν και θεσεις οι οποιες ειναι κλειστες δηλαδη με πορτα.

My Devices:Motorola timeport,one touch 701,se t29,N 6510,Siemens s55,5100,6610,3650,se p800,6600,7610,6630,nokia n70,nokia 6101,se k310,nokia n73,nokia 5500d,se k800i,Htc p3300,Htc p3600i,SE k850i vf,samsung d880,samsung d980,Htc touch diamond white,Samsung omnia2,nokia e52,blackberry 9700,Htc hero,Htc Desire,Iphone 4 16gb,Iphone 4s 64gb,samsung x-cover,samsung galaxy s3 mini,iphone 5s,iphone 6,samsung s6,note 5,mi max , mi5s plus ...

Το πρόβλημα είναι όταν οι θέσεις είναι λιγότερες από τα διαμερίσματα, ξέρει κανείς τη ισχύει;

Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν έχουν αποκλειστική χρήση σε γκαράζ της pilotis δεν έχουν κανένα δικαίωμα στον χώρο της pilotis ως προς την στάθμευση αυτοκινήτων.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν υπογράφουμε συμβόλαιο για την αγορά σπιτιού;

Ξεχάσαμε το κυριότερο και σπουδαιότερο

Αντιπαραβολή των σχεδιαγραμμάτων κατόψεως των συμβολαίων με αυτά που είναι κατατεθειμένα στην Πολεοδομία, και έλεγχος αυτών στην Πολεοδομία.....ΕΙΔΙΚΑ αν πρόκειται και για γκαράζ

Φίλε g..... αύριο κερνάς καφέ :-)

Παιδια εγω εχω δυο θεσεις στην πυλωτη παρκινγκ ! Ειναι δηλωμενα στη ΔΕΗ στην εφορια και τα εχω πληρώσει extra ! Λοιπον δεν εχει κανεις δικαιωμα να παρκαρει στους χωρους μου! Αλλα δεν εχω και εγω δικαιωμα να το περιφραξω η να το κλεισω !

Δεν υπάρχει δικαστική αποφαση που να εχει βγει και να εχει δικαιωθει αλλος που δεν εχει πληρωσει τιποτα και να θελει θεση παρκινγκ !

φιλικα

Ο λογος ειναι οτι ολοι συμμετεχουν στα χιλιοστα του οικοπεδου , για αυτο το λογο δεν μπορεις να το χτισεις .. αλλα μονο οσοι εχουν χωρους παρκινγκ πληρωνουν εφορια ΔΕΗ κ.λ.π.

φιλικα

Παιδιά άσχετο,είναι δυνατόν σε ένα συμβόλαιο να αναφέρεται μισή θέση πάρκινγκ?Τι είναι τούτο?

Παιδιά άσχετο,είναι δυνατόν σε ένα συμβόλαιο να αναφέρεται μισή θέση πάρκινγκ?Τι είναι τούτο?

Δεν υπάρχει περιπτωση !!! Το παιρνεις ολοκληρο και το πληρωνεις ολοκληρο !

φιλικα

υπαρχει περιπτωση οι θεσεις να εναλασονται με τα χρονια?

δηλαδη σημερα να εχω εγω μια θεση μετα απο 2 χρονια να την παιρνει αλλος?

κατηγορηματικα οχι ! οτι γραφει το συμβολαιο το οποιο το εχεις υπογραψει κατα την αγοτα του !

• 1 year later...
Δεν υπάρχει δικαστική αποφαση που να εχει βγει και να εχει δικαιωθει αλλος που δεν εχει πληρωσει τιποτα και να θελει θεση παρκινγκ !

Ποίος σου είπε ότι δεν υπάρχει? ΑΠ-23/14-12-00 Απόφαση αρείου Πάγου Ολομέλεια: [...]Ενόψει αυτών γίνεται φανερό, κατά τα τη γνώμη του επικράτησε στην ολομέλεια, ότι ο χώρος της πυλωτής ή ανοικτά τμήματα του χώρου αυτού δεν ήταν δυνατό ούτε πριν από τους Ν-960/79 και Ν-1221/81, να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας και συνεπώς οι χώροι της πυλωτής ανήκαν και τότε στα κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη της οικοδομής, επί των οποίων μπορούσε μόνο να παραχωρηθεί, με τη συστατική της οροφοκτησίας δικαιοπραξία ή με μεταγενέστερη συμφωνία μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως σε ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων της ίδιας οικοδομής (Αρθ-4 παρ.1 και Αρθ-13 του Ν-3741/29). [..]

• 3 months later...

Έχω ένα πρόβλημα σχετικά με τα συμβόλαια του σπιτίου, και αν μπορεί κάποιος, ας βοηθήσει:

Αγόρασα ένα σπίτι και κάναμε τα συμβόλαια το Σεπτέμβριο. Στο συμβόλαιο έγραφε ξεκάθαρα ότι η παράδοση του διαμερίσματος θα γίνει 28/2/07 με πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης και αν δεν γίνει τότε, υπάρχει ρήτρα 30 ευρώ τημ ημέρα για το διαμέρισμα και 15 για τους κοινόχρηστους χώρους. Το διαμέρισμα δεν μου έχει παραδοθεί ακόμη (την άλλη βδομάδα τελειώνουν οι εργασίες), και όταν ανέφερα στον κατασκευαστή το πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης (για να ξέρω και πότε θεωρείται ότι παραδίδεται το διαμέρισμα δηλαδή) έβαλε τις φωνές και άρχισε να λέει κάτι μπούρδες ότι πρώτη φορά του ζητάνε τέτοιο πράγμα 40 χρόνια που είναι τώρα κατασκευαστής, και ποτέ δεν έχει υπογράψει χαρτί παράδοσης και ότι όλα προφορικά τα συμφωνεί με τους πελάτες του και κάτι τέτοιες βλακείες. Υπάρχει περίπτωση να θεωρεί ότι μου το έχει παραδόσει το διαμέρισμα στις 28/2 και ότι εγώ δεν πήγα, ώστε να αποφύγει να πληρώσει ρήτρα?

...And yet I know the worst is still to come...

Λοιπόν παιδια εγώ αγόρασα καινουργιο σπιτι πριν δύο χρόνια ...

Το σπίτι μου κόστισε 250.000 ευρω

θελει μεγαλη προσοχη φιλαρακι

φιλικα παντα....

[sIGPIC][/sIGPIC]